» »

Fleksibilnejša oblika samozaposlitve

Fleksibilnejša oblika samozaposlitve

1 2
3
4 5

Okapi ::

Svobodni umetniki, samostojni novinarji .. Ni treba, da si s.p.

O.

simpatija ::

Aha, poznam po imenu, nisem pa nikoli nič konkretnega prebrala o tem. Če razumem, gre za podobno obliko kot s.p., prispevke plačuješ enako kot s.p. (ali vsaj zelo podobno). Sicer grem zdaj off topic, ampak me zanima, kakšne prednosti ti prinese, da pridobiš status (in posledično plačuješ prispevke) namesto da si brezposeln in delaš preko avtorske pogodbe.

Invictus ::

simpatija je izjavil:

Se pravi s.p.?


Google za freelancer ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

St235 ::

simpatija je izjavil:

Aha, poznam po imenu, nisem pa nikoli nič konkretnega prebrala o tem. Če razumem, gre za podobno obliko kot s.p., prispevke plačuješ enako kot s.p. (ali vsaj zelo podobno). Sicer grem zdaj off topic, ampak me zanima, kakšne prednosti ti prinese, da pridobiš status (in posledično plačuješ prispevke) namesto da si brezposeln in delaš preko avtorske pogodbe.


Kot jaz poznam zadevo je prednost v temu, da lahko uveljavljaš višje stroške, kot splošnih 10%.

Okapi ::

Predvsem pa ne smeš biti brezposeln (in zavarovan kot občan) in delati. Imajo dacarji neke mehanizme, ki to preprečujejo, če te pogruntajo.

Od prednosti pa še to, da ti leta tečejo, za penzijo.

O.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

simpatija ::

Ok, razumem zdaj tvoj komentar, da od avtorskih honorarjev plačuješ prispevke, "ostali" pa ne. Najbrž bi bilo higienično, da bi se od vsega plačevalo enako. Oziroma vsaj bolj pregledno in enostavneje bi bilo, namesto da imamo za vsako obliko svoja pravila.

V trenutni situaciji je pa i guess da tvoja izbira, odločil si se, da ti teče pokojninska doba in se zdravstveno zavarovanje plačuje iz tega. Lahko bil nezaposlen, si plačeval zavarovanje in pokojninsko dobo sam in delal na avtorsko pogodbo (brez statusa). Verjetno se do nekega zneska bolj splača eno, od drugega naprej drugo... ne bi rada šla v to debato. Se pa težko strinjam s tem, da se pritožuješ, če imaš izbiro in sam izbereš slabšo zate.

St235 ::

V bistvu se okapi protožuje nad tem, da se nekateri avtorji znajdejo in imajo d.o.o. na podlagi katerega si plačujejo prispevke od minimalne plače, večji del denarja pa potegnejo preko preko avtorske. Tako ti avtorji palačjo manj prispevka, kot ga plača on, ker dela samo preko avtorske kot svobodni umetnik.

Pod črto pač pridemo do enostvane resnice in sicer da bo cesar hotel kar je cesarjevega in moje stališče je, da je vsaka oblika zaposlovanja pri kateri se v celoti izogneš plačilu vseh prispevkov neustrezna.

Tako je vsakršna enostavnejša oblika zaposlitve realna samo in le če jo srpemlja cc 40% obremenitev. V nasprotnem primeru se dobesedno delamo norca iz vseh na minimalni plači. Ureditev brez plačila prispevkov bi bila možna zgolj ob temu,da se posameznik odpove tudi vsem rpavicam, ki iz teh prispevkov izhajajo, kar pa v evropi ni možno.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()

St235 ::

Okapi je izjavil:

Svobodni umetniki, samostojni novinarji .. Ni treba, da si s.p.

O.


Ne sledim temu področju tako, da boš mogoče ti več vedel. ampak a ni tako da svobodnim umetnikom država pokriva prispevke? al se je to že ukinilo spremenilo?

Invictus ::

Okapi je izjavil:

Bistvo problema je, da niso vsi dohodki iz dela enako obdavčeni. Jaz kot freelancer plačam prispevke od vsakega avtorskega honorarja, v zelje pa mi hodijo padalci, ki so v službi in prispevkov od avtorskih honorarjev ne plačujejo (zato so lahko cenejši in zame predstavljajo nelojalno konkurenco).

Je tudi kar precej razširjena praksa, da tisti, ki večino ali vse zaslužijo z avtorskimi honorarji, odprejo d.o.o., se v njem zaposlijo za minimalca in služijo z avtorskimi honorarji.

O.


Zakaj bi delal preko avtorske pogodbe ce imas d.o.o. Je res toliko ceneje?
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

St235 ::

Na to ni enoznačnega odgovra. Pri določenih pogojih je ceneje, ker tako plačuješ vedno prispevke samo od minimalne plače. Pri določenih pa seveda ne, ker te lahko dohodnina useka, ker si omejen na 10% normiranih stroškov. česar pri d.o.o.ju ni.

Take stvari se pač rešuje case by case in tisti bolj sposobni in znajdeni najdejo pot, ki je za njih najbolj ugodna. Na državi pa je da kontrolira da ostanejo stvari v okviru zakonskih norm in, da pobere kar je njenega.

Invictus ::

Saj je bilo vcaih v dohodnini navedeno koliko si placal prispevkov.

A drzava ni sposobna pobrati prispevkov za nazaj glede na tvoje prihodke?
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

St235 ::

Prispevki niso odvisni samo od tvojega dogodka ampak tudi od tipa dohodka. Tako ne mroejo pavšalno zaračunat, oziroma bi lahko če bi se tako spremenil zakon. Sam potem se pa spet zatakkne ravno pri s.pjih, ki vsi povrsti ptikazujejo minimalen profit in še tistih 250€ prispevkov na mesec ne bi plačali.

Okapi ::

ampak a ni tako da svobodnim umetnikom država pokriva prispevke?
Nekaterim zaslužnim, ki poleg tega ne smejo prav dosti zaslužiti, veliki večini pa ne.

Sam potem se pa spet zatakkne ravno pri s.pjih, ki vsi povrsti ptikazujejo minimalen profit
Pa smo že spet pri tem, da je bolj preprosto vse povprek udarit z višjimi davki, ker tistih, ki goljufajo, ne znajo odkriti.;((

O.

Invictus ::

Kolikor jaz vem, je pri s.p-jih visina prispevkov odvisna od prihodkov in ne od profita ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Okapi ::

Ne bo držalo. Je pa res, da tudi če imaš izgubo, plačuješ minimalne prispevke (kot bi imel minimalno plačo) - trenutno 291 evrov.

Eno prednost pa ima vseeno način, na katerega se računajo prispevki za freelancerje. V nobenem primeru ti ni treba plačati več kot 1400 evrov prispevkov na mesec. Če si v službi in imaš (visoko) plačo, zgornje omejitve ni. Ampak je precej malo freelancerjev, ki zaslužijo več kot 3600 evrov na mesec (od tu naprej je plača bolj obremenjena).

O.

solatko ::

Lakotnik29 - torej tvoj oče je bil v taki situaciji in se je pač znašel po svoje, pa misliš da bi se lahko vsi. Niso vsi sposobni se it s.p.-je ali podjetništvo (nikjer v svetu), vedno so ljudje, ki si svoje preživetje uredijo po svoje. Nekomu je pač zadosti, nekja sto € in toliko bo tudi delal, nekdo drug, ne zna nič takega, kar bi nekdo plačeval v taki meri, da bi lahko od tega živel.
Obstojajo pa tudi ljudje, ki znajo ogromno različnih stvari narediti, nimajo pa potrebnih papirjev za s.p., nimajo volje po podjetništvu ali se pa enostavno bojijo poizkusit. Vseeno pa veliko zaslužijo na črno.
Ne uporabljajo sociale, na zavodu so zgolj formalno - nezaposljivi (starost, invalidnost....), se morajo pač javit vsakih 6 mesecev (da na zavodu vidijo, če so še živi), nekateri si plačujejo pokojninsko zavarovanje, zdravstveno si itak morajo, vsake toliko časa pa opravijo kakšno delo, ki ga ne morejo legalizirat. Če računaš, da imaš v tej kategoriji ljudi najrazličnejših poklicev, si lahko misliš, kakšen potencial je to.
Nek moj prijatelj, je bil celo življenje v kovinarski dejavnosti, bil večkrat nagrajen inovator, ne obstoji priprava, ki je nebi znal narediti, pa so mu ponujal službe za minimalca - halo! Po 35 letih dela in razmišljanja, v vseh firmah, kjer je delal je imel najvišjo plačo, potem pa se naj poniža in gre neki barabi s 100k€ vrednim avtom, delat konstrukcije in orodja za minimalca.
Poslal je vse skupaj, z zavodom v lepi sladki kurac in se ukvarja samo še z delom na črno. V nekaj dneh zasluži za solidno plačo, si plača, kar si je zamislil, potem pa namaka glavo v vrček pira, do naslednjega meseca. In tako že od leta 1992, ko so mu pokradli firmo in iz nje naredili pisarne za najem.
Takih primerov je v SLO zelo veliko, tudi med inžinirji, tehniki in nekvalificirano delavno silo. Enostavno so toliko pametni, da si ne pustijo vzeti dostojansta. Zaslužijo kolikor rabijo in, mačeha država noče nič od njih, še toliko bolje.
Poznam tudi nekaj primerov, ki so bili prijavljeni (od dobrih sosedov) na davkarijo, pa so jih lahko samo potegnili za lulo. Nimajo nič, pustili bi se zapreti, vendar jim noben sodnik do sedaj še ni naložil zapora.

Od vseh teh, bi lahko z neko obliko malega obrtništva, pobrali kar nekaj denarja in morda bi marsikdo, po nekaj letih takega dela (lahko bi se celo legalno reklamiral), ugotovil, da lahko lepo preživi kot s.p. ali d.o.o. Sedaj jih večina dela za tekoče stroške in pijačo - NA ČRNO a kvalitetno.

Poznam jih tudi nekaj, ki so šli po poti obrtništva in podjetništva, predvsem taki, ki za svoje delo ne potrebujejo veliko orodja (večina takih delavcev, je nekaj mesecev delalo brez plač, tako, da si stroškov za orodja in stroje, niti slučajno ni moglo privoščit), pa jih je pokopala prav plačilna nedisciplina in pomanjkanje dela - seveda pa je država od njih hotela svoje, ne glede na to, da prilivov niso imeli. Dva znanca, sta zaradi tega celo naredila samomor, saj sta zaradi različnih vzrokov končala v dolžniškem breznu.

Lepo da je tvojemu očetu uspelo, se pač ukvarja s hišniškimi opravili v bivših oficirskih blokih, kjer ga ljudje poznajo. Verjetno je tudi upravnik, kak njegov prijatelj. Drugače je pa tak posel velika jeba, saj moraš biti na voljo 24/7, potem je pa še s plačili problem, vsaj v LJ pri SPL-u.
Delo krepa človeka

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: solatko ()

Gavran ::

St235 je izjavil:



Sorry ampak to je razmišljanje majhnega človeka za tekočim trakom. Meni je še kako pomembno kakšne dajatve plačujem in kam se stekajo ter kako se porabljajo.


Zakaj že?


Še vedno mi nihče ni odgovoril zakaj naj jaz delam poln delovnik za minimalca, če lahko delam 40 ur na mesec in potegnem 300€ od tega, 300€ pa dobim še od sociale?


Prosim ne vleci več sociale v to zgodbo - sem zgoraj napisal kaj se je zgodilo kolegu, mahinacije z dohodkom iz dela poleg sociale so enostavno rešljive. Po tvoje bi tudi vsi espeji kar tako lahko hodili po socialno???

Čeprav je dela ki ga opravljaš le za 40 ur na mesec in nič več je to delo še vedno treba opraviti. Sedaj gre to na črno - a je to bolje??? Fušar se ne sme oglaševati torej bo ves čas delal tistih 40 ur na mesec, pokasiral svojih 300€, država dobi pa prst v r.t. Če pa bi to lahko registriral, bi lahko svojo ponudbo oglaševal, pridobil več strank in evo novega espeja. Le mejo je treba pravilno postaviti, torej nekam tam da če mu ostane 600 evrov naj plača tistih 250 evrov davkov in prispevkov in dajatev in harača in "desetine" in whatever se že to imenuje.
Bodimo strpni do virusov. Tudi virusi gripe, prehlada in AIDSa morajo živeti.

solatko ::

Gavran - Normalni ljudje in ekonomisti to razumejo, pravnikom to nekako ne gre v glavo. Po ocenah tega dela ni tako malo, izkoreninil ga pa tudi v najbolj razvitih ekonomijah niso (se tudi ne trudijo preveč, ker bi stroški odkrivanja, hitro presegli koristi). Nekje do 10% je za vsako državo sprejemljivo, ocenjenih 25%, nekateri pravijo do 40% je pa absurd. Če prištejemo še vse vrste legalnih goljufij - neizplačevanje dohodka, skrivanje dobička, vse vrste nenamenske porabe v izogib višjim dajatvam, je dobro, da se sploh še najdejo bedaki, ki plačujemo vse dajatve.
Delo krepa človeka

guest #44 ::

To z subvencijami, ki predlaga Lakotnik je še večja neumnost. Kaj je sploh to, državni kredit? Če je kredit, potem kje je point?
Da pa bi bila nepovratna sredstva, bi ljudje še bolj navalili molzt državo, kot se je že delalo z subvencijami za zaposlitev absolventov.
Subvencije pa seveda plačajo državljani.

To je IMO šele brezvezna ideja. Moja bi vsaj omogočila nek kvazi zaslužek v korist vsem. Prispevke bo pač treba nekako drugače pobirat oz poštimat. Tudi, če se jih ne bi plačevalo aka...da si mora oseba plačat kot ve in zna je še vedno bolje kot, da ždi na ZZZS in cuza. Kot je omenu Gavran, vsaj naj mu damo možnost, da se oglašuje.

St235 ::

guest #44 je izjavil:

To z subvencijami, ki predlaga Lakotnik je še večja neumnost. Kaj je sploh to, državni kredit? Če je kredit, potem kje je point?
Da pa bi bila nepovratna sredstva, bi ljudje še bolj navalili molzt državo, kot se je že delalo z subvencijami za zaposlitev absolventov.
Subvencije pa seveda plačajo državljani.

To je IMO šele brezvezna ideja. Moja bi vsaj omogočila nek kvazi zaslužek v korist vsem. Prispevke bo pač treba nekako drugače pobirat oz poštimat. Tudi, če se jih ne bi plačevalo aka...da si mora oseba plačat kot ve in zna je še vedno bolje kot, da ždi na ZZZS in cuza. Kot je omenu Gavran, vsaj naj mu damo možnost, da se oglašuje.



Brezevzna je ideja,da se za določen čas plača prispevke novemu podjetniku, odlična ideja pa je, da se lahko vsak gre podjetništvo in ne rabi sploh plačat prispevkov? Kdo bo pa temu plačeval prispevke? Taisti advkoplačevalci.

Gavran ::

Pa kje si ti pobral da ne rabi plačat prispevkov? Plačuje v skladu s prihodki. Če zasluži 200 evrov je menda jasno de ne more plačeti 250, ali pač ne???
Bodimo strpni do virusov. Tudi virusi gripe, prehlada in AIDSa morajo živeti.

St235 ::

Lepo da je tvojemu očetu uspelo, se pač ukvarja s hišniškimi opravili v bivših oficirskih blokih, kjer ga ljudje poznajo. Verjetno je tudi upravnik, kak njegov prijatelj. Drugače je pa tak posel velika jeba, saj moraš biti na voljo 24/7, potem je pa še s plačili problem, vsaj v LJ pri SPL-u.


O tem govorim, ko pravim da mali ljudje majhno razmišljajo. Si rpobam predstavljat kako veliki bi moral bit oficirski bloki, da lahko izplačaš štiri plače na mesec.

Obstojajo pa tudi ljudje, ki znajo ogromno različnih stvari narediti, nimajo pa potrebnih papirjev za s.p., nimajo volje po podjetništvu ali se pa enostavno bojijo poizkusit. Vseeno pa veliko zaslužijo na črno.

Poslal je vse skupaj, z zavodom v lepi sladki kurac in se ukvarja samo še z delom na črno. V nekaj dneh zasluži za solidno plačo, si plača, kar si je zamislil, potem pa namaka glavo v vrček pira, do naslednjega meseca. In tako že od leta 1992, ko so mu pokradli firmo in iz nje naredili pisarne za najem.

Niso vsi sposobni se it s.p.-je ali podjetništvo (nikjer v svetu), vedno so ljudje, ki si svoje preživetje uredijo po svoje.


In za take bomo uvedli fleksibilno obliko zaposlovanja? Da bodo lahko služili na veliko brez plačevanja ustreznih dajatev, pa še legalno bo?

Zmeraj bolj absurdne priemre vlečete ven.

aja, pa SPL ima vse račune plačane:)

Gavran je izjavil:

Pa kje si ti pobral da ne rabi plačat prispevkov? Plačuje v skladu s prihodki. Če zasluži 200 evrov je menda jasno de ne more plačeti 250, ali pač ne???


Če plačuje prispevke v skladu z prihodki, potem je tistih 250e pokritih že pri 400€ na mesec. torej lahko po tvoje odpre s.p. že z 400€ prihodkov.

Tisto sekundo ko pa zadevo vežeš na profit, pa imaš 1001 s.p. ala zoki iz sosedne teme, ki posluje s pozitivno ničlo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()

Gavran ::

Ne na profit, na izdane račune (če gre samo za delo brez materiala).
Če misliš da bo nekdo pridelal zase 150, za državo pa 250€ si pač bumbar.
SZP bi moral biti obdavčen proporcionalno tako, da (primer) do 100€ izdanih računov mesečno na letnem nivoju ne plača nič, minimalni prispevek 250€ pa takrat ko je izdanih računov v enem mesecu za minimalno neto plačo (recimo da je trenutno 500€)plus minimalni stroški (v našem primeru 250€), torej če mesečno na letnem nivoju izda računov za 750€ plača enake dajatve kot sp, vmes pa recimo dve stopnji. Ampak naša država razmišlja podobno kot ti: krava mora dati 25 litrov mleka nam pa tudi če crkne. Zato pa je toliko dela na črno, ker nočejo pobirati tam kjer bi lahko.
Bodimo strpni do virusov. Tudi virusi gripe, prehlada in AIDSa morajo živeti.

solatko ::

Lakotnik29 - Lepo razmišljam, ker ravno enega takega poznam iz Adamičeve v Šiški. Začel je sam, s prijateljem upravnikom sta se zmenila za kakšno ceno in kaj. Potem se je širil upravnik, z njim pa tudi hišnik.sp. Posel obema lepo laufa, pa tudi stanovalci so zadovljni.

SPL plačuje z denarjem stanovalcev, pri pozitivnem računu, z 90 dnevnim zamikom (seveda imajo vsi s.p.-ji denarja za pokrivat stroške, najmanj za pol leta - ne bit smešen), tudi če hiša zahteva takojšnje plačilo.

Da za take bi uvedli novo obliko, registriranega legalnega dela in jih v njihovih prihodkih sledili. Ko bi presegli cenzus pa - 80%-na obdavčitev (in s tem pokritje vseh dajatev za nazj) ali pa normalen s.p.
Seveda zate je tako stanje, kot je sedaj, mnoooooooooooooogo bolje, ko ravno tako delajo, ti plačuješ za njih socialo, država dobi pa prst v rit. Bravo. Danes je bilo celo na delovnih telesih v zboru, govora o sprostitvi vseh oblik dela in normalni obdavčitvi le-tega.
Morda se bo pa nekaterim odgovornim zasvitalo, da bi šlo morda tudi drugače in ne samo z zategovanjem pasov.
Vsaka oblika dela, zakonitih poslov, mora bit dovoljena in obdavčljiva. Tudi študentsko delo, kot tako, se mora čim prej ukint in preit v drugačno obdavčljivo obliko.
Enostavno je potrebno delo na črno, kot nedovoljeno obliko dela, zbrisat iz zakonodaje. Če delaš in služiš, plačaj davek in juhu. Na določeni višini zaslužka, boš plačal polne prispevke in bi pol socialnih problemov rešili.
Višina obdavčitve, prispevki in dajatve pa so matematična kategorija, s katero se naj ukvarjajo v finančnem ministerstvu.
Če bo zaradi takega dela kakšen s.p. (naprimer tvoj oče, ki ima dogovorjene cene z upravnikom in praktično ne deluje na trgu) propadel zaradi visokih cen in salbega dela pa hvala bogu in v zadovlojstvo strank.
Delo krepa človeka

St235 ::

Saj ne vem ali bi se smejal ali jokal poleg takih nebuloz. Moram takoj danes očetu povedat kako srečo ima, da je v sloveniji delo na črno prepovedano, ker drugače bo v pol ure propadel, ker je edini posel, ki ga ima na račun prijateljskih vez z upravnikom, ki ima monopolen položaj nad lokalnimi oficirskimi bloki in lahko oba zaračunavata oderuške cene. Ker seveda v RS je izbira upravnika/vzdrževalcev stvar boga in ne stanovalcev. In kakšen idiot je moj foter, da se mora za vsak objekt posebej tako z stanovalci kot z upravniki pogajat o ceni, ko pa tako ali tako dela samo z svojim kolegom in imata cene dogovorjene.

SPL plačuje z denarjem stanovalcev, pri pozitivnem računu, z 90 dnevnim zamikom (seveda imajo vsi s.p.-ji denarja za pokrivat stroške, najmanj za pol leta - ne bit smešen), tudi če hiša zahteva takojšnje plačilo.


90 dni != pol leta. In pri plačilni disciplini nekaterih v RS je SPL kakorkoli žalostno se to sliši svetla izjema.

Oprosti ampak dokler take idiotizme nabijaš, človek pa čne more verjet eni besedi, ki jo napišeš.

Predvsem pa še enkrat poglej definicijo dela na črno, ker ne obstaja zakonodaja, ki lahko delo na črno kot takšno ukine ali v celoti prepreči. Ampak ti že veš, kako se to rešuje, samo 200 držav na svetu je preneumnih, da bi tvoje rešitve implementiralo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()

simpatija ::

Ziga Dolhar je izjavil:

Torej - res bi se prilegla navedba zakonskega predpisa, ki prepoveduje sklepanje podjemnih ali avtorskih pogodb neposredno med fizičnimi osebami.

Ne zato, ker tega absolutno ne bi verjel. Ampak ker zame trenutno, če to drži, velja mind=blown.


Dobila sem klic z DURSa. Če povzamem, gre za dve ločeni stvari:
- ali se pogodbo sme skleniti: med kom se sme skleniti neka pogodba, niso oni pravi naslov, oni le preverijo / poračunajo davčni vidik neke pogodbe. (to je zdaj povedano malo po moje, ampak upam da se razume). Take stvari verjetno ureja obligacijski zakonik, zakon o avtorskih pravicah ali kak podoben predpis. Kolikor vem(o), ni nobenih omejitev glede tega, torej lahko tako avtorsko kot podjemno pogodbo sklenemo med fizičnimi osebami.

- davčni vidik pogodbe: z avtorsko je tako, kot smo se že pogovarjali, izvajalec dobi bruto, odda napoved in dobi račun za akontacijo. Za podjemno je enako, kar se tiče odmere dohodnine. Kako je s posebnim davkom in prejemki v tem primeru pa je še odprto vprašanje. Lahko, da še nikoli niso imeli takega primera (upam, da ne drezamo v osje gnezdo). To zadnje bodo še preverili, pa objavim, ko izvem.

Gavran ::

Tudi če je mogoče skleniti podjemno pogodbo med dvema fizičnima osebama to še vedno ne spremeni dejstva, da svoje ponudbe ne smeš oglaševati. Mislim da so tudi tu objavljeni posti bodočih podjetnikov ki so objavili ponudbo na svoji spletni strani preden je bila dejavnost registrirana in so dobili obisk inšpekcije in kazen.
Bodimo strpni do virusov. Tudi virusi gripe, prehlada in AIDSa morajo živeti.

St235 ::

Spremeni pa to, da je vsekakor možno opravit manjša priložnostna dela na legalen način, če je za to interes.

Če pogledamo tvoj predlog , ki si ga podal par postov višje pridemo do tega, da za manjše priložnostne zneske lahko skleneš podjemno pogodbo. Plačaš dajatve in čisto legalno delaš.

Glede oglaševanja pa se spet postavi vprašanje, kako smiselno je v primeru priložnostnih del oglaševanje. Predvsem pa razen hear say nimamo nobenega vira okrog tega, da je sporno oglaševat svoje storitve preko podjemne pogodbe. Z avtorskimi imam več izkušenj, pa ne poznam primera ko bi bil problem z oglaševanjem. Poznam 3-4 bande, ki špilajo na žurih, prokah in podobno pa vsi oglašujeo svoje storitve in vedno delajo samo preko avtroske.

Mislim da so tudi tu objavljeni posti bodočih podjetnikov ki so objavili ponudbo na svoji spletni strani preden je bila dejavnost registrirana in so dobili obisk inšpekcije in kazen.


To pač ni enako temu, da oglašuješ storitve preko podjemne pogodbe.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()

fosil ::

Spremeni pa to, da je vsekakor možno opravit manjša priložnostna dela na legalen način, če je za to interes.

Možno je, edino "babica" mora potem ko ji ti pokosiš vrt, izpolniti rek obrazec, ga poslati na durs, odvesti dohodnino, plačati prispevke in poseben davek na podjemno pogodbo.
Ampak za tvojo babico je to sigurno mala malca.
Tako je!

Invictus ::

Država bo uvedla pavšalni davek za male podjetnike.

Evo vam fleksibilnosti. Nekaj rizika mora pa tako ali tako ostati.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Gavran ::

Vir?
Davek ali vse dajatve?
Če bo to skupaj mesečno 600€ ni rešeno nič.
Bodimo strpni do virusov. Tudi virusi gripe, prehlada in AIDSa morajo živeti.

Invictus ::

http://www.finance.si/350967/Pozor-pav%...

2000 EUR do 25.000 dohodkov in 4000 do 50.000. Brez birokracije ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

St235 ::

fosil je izjavil:

Spremeni pa to, da je vsekakor možno opravit manjša priložnostna dela na legalen način, če je za to interes.

Možno je, edino "babica" mora potem ko ji ti pokosiš vrt, izpolniti rek obrazec, ga poslati na durs, odvesti dohodnino, plačati prispevke in poseben davek na podjemno pogodbo.
Ampak za tvojo babico je to sigurno mala malca.


Funkcionalna pismenost je kot kaže davno pozabljena vrnila.

Še 1001: dajatve lahko plača tako naročnik kot izvajalec. Za avtrosko je to dejstvo, pri podjemni pa zaenrkat še nisem dobil obrazložitve da to ne bi držalo.

Invictus je izjavil:

http://www.finance.si/350967/Pozor-pav%...

2000 EUR do 25.000 dohodkov in 4000 do 50.000. Brez birokracije ...


Na žalost nimam dostopa. V čem se bo tole razlikovalo od obstoječe ureditve? Bistven problem kot tukaj beremo je v stroških, ki jih predstavlja plačevanje prispevkov. Tega pa sprememba davkov ne bo spremenila.

Ima pa podjetnik že danes možnost, da si poenostavi računovodstvo s tem, da si obračunava normirane stroške. Samo to spet ne reši problema, da je treba plačevat 250€ za prisepvke mesečno.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()

Invictus ::

Zaenkrat obstaja samo samoprijava na davčno za dohodnino.

Seveda to ne pride v poštev, ker se potem ljudje bojijo za razne socialne pomoči. Ampak se ne bo treba dolgo. Jih bodo zelo oklestili.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

simpatija ::

fosil je izjavil:

Spremeni pa to, da je vsekakor možno opravit manjša priložnostna dela na legalen način, če je za to interes.

Možno je, edino "babica" mora potem ko ji ti pokosiš vrt, izpolniti rek obrazec, ga poslati na durs, odvesti dohodnino, plačati prispevke in poseben davek na podjemno pogodbo.
Ampak za tvojo babico je to sigurno mala malca.



Trenutno ne vemo, če je to res in kako se to obračuna. Še čakam(o) odgovor dursa glede tega.

Glede na trenutne informacije predvidevam, da babica ne dela tega. Tak postopek je, kadar je naročnik plačnik davka. Če prav razumem, so plačniki davka podjetja, s.p.-ji (pravne osebe) in posamezniki, ki samostojno opravljajo dejavnost (sicer fizične osebe).

fosil ::

St235 je izjavil:

fosil je izjavil:

Spremeni pa to, da je vsekakor možno opravit manjša priložnostna dela na legalen način, če je za to interes.

Možno je, edino "babica" mora potem ko ji ti pokosiš vrt, izpolniti rek obrazec, ga poslati na durs, odvesti dohodnino, plačati prispevke in poseben davek na podjemno pogodbo.
Ampak za tvojo babico je to sigurno mala malca.

Funkcionalna pismenost je kot kaže davno pozabljena vrnila.
Še 1001: dajatve lahko plača tako naročnik kot izvajalec. Za avtrosko je to dejstvo, pri podjemni pa zaenrkat še nisem dobil obrazložitve da to ne bi držalo.

Ker si tako zelo pismen mi prosim navedi vir, ki pravi da lahko dajatve pri podjemni pogodbi plača izvajalec.
Vsi viri, ki sem jih videl doslej v tej temi namreč pravijo drugače.
Mišljeno je seveda za dve fizični osebi.
Tako je!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: fosil ()

St235 ::

Če bi imel razčiščene osnove zadeve bi ti blo jasno, da zakonadaja ne našteva kaj vse je možno ampak v večini primerov omejuje kaj NI možno. In če zakonodaja ne prepove slepanja pogodbe med dvema fizičnima osebama in če zakonodaja ne specificira kdo je dolžan dajatev plačat potem je to lahko katera koli od pogodbenih strank.

Katere vire si pa ti videl pa res ne vem, ker jaz še enega vira nisem videl, ki bi rekel, da je naročnik tisti ki mora plačat dajatve. Vse kar sem videl je, da večinoma plačujejo te dajatve narčniki, ker gre večinoma za razmerje med pravno osebo kot naročnikom in fizično osebo kot izvajalcem. Da pa slovenčki v večini niso sposobni računat stvari drugače kot v neto zneskih, je bilo pa že večkrat ugotovljeno.


Če ti to ni jasno potem ti pač ni pomoči. A misliš, da v zakon o pravilih v cestnem prometu piše: Voznk sme v naselju vozit 1km/h, voznik sme v naselju vozit 2km/h, voznik sme v nasleju vozit 3 km/h in tako naprej do 50km/h?

Kot že 100x povdarjeno, za podjemno pogodbo nimam izkušenj v sklepanju med dvema fizičnima osebama, za avtorsko pa ne obstaja omejitev glede sklepanja med fizičnimi osebami kot tudi ne obstaja določilo kdo mora vplačat akontacijo.

Konkretno pri podjemni pogodbi je lahko problem edino v primeru tiste posebne dajatve, če zakon izrecno določa ali, da jo mora plačati naročnik. Akontacijo lahko vplača kdorkoli od niju.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()

St235 ::

Ko berem obstoječo zakonodajo se mi pri podjemni pogodbi pojavi še eno vprašanje: In sicer ali je v primeru ko je plačnik podjemne pogodbe fizična oseba, sploh treba plačat poseben davek? Namreč davek je bil uveden zato, ker so pravne osebe izkoriščale status in namesto pogodbe o zaposlitvi. In tudi to je davek ki bremeni pravno osebo, oziroma osebo z dejavnostjo, ki izplačuje honorar fizični osebi. Ne bremeni pa podjemne pogodbe kot take. Bom poslal dopis na DURS, pa da vidim kaj bodo odgovorili.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()

simpatija ::

Lakotnik, ni treba, to je nekaj, na kar tudi jaz čakam odgovor. So rekli, da bodo preverili in sporočili, pa bom objavila ko izvem.

St235 ::

Če je to res, potem smo ravnokar zapravili tri strani za uvajanje sistema, ki ga rpavzaprav že imamo pa ga ne znamo koristit.

simpatija ::

To je bil moj razlog za debato. Da preverimo, ali že imamo nekaj, samo da ne vemo da imamo. XD Pa ni narobe da smo zapravili 3 strani, vsaj jaz sem se ful novega vmes naučila.


Ostaja še vprašanje glede oglaševanja... ker če nihče ne ve, da mu ti lahko pokosiš travo, ne pomaga tudi če lahko to legalno izpelješ.

Iz "zakona o delu na črno":
delo na črno je "če posameznik opravlja dejavnost oziroma delo in ni vpisan ali priglašen kot to določa ta ali drugi zakoni" in potem "prepovedano je oglaševanje dela na črno"
Dela po podjemni pogodbi se nikamor ne vpiše oziroma priglasi (vnaprej). Ali kot priglasitev šteje, da v oglasu poveš, da delaš preko podjemne pogodbe ... ne vem. Enako za avtorsko.

Zgodovina sprememb…

  • spremenila: simpatija ()

St235 ::

Avtoska in podjemna se seveda priglasita retrospektivno. In res ne vem od kje ideja, da se ne sme oglaševat dela preko podjemne/avtorske. Seveda mora imet oglaševano delo lastnosti dela preko podjemne/avtorske pogodbe.

Bistveno je da se trži delo kot takšno in ne produkt.

Konkretno za avtroske poznam ljudi, ki mirno oglašujejo svoje avtorstvo pa nikogar še niso oglobili, ker bi delal na črno.

fosil ::

Tukaj lepo piše, da je zadeve dolžan plačat izplačevalec.
Če bi imel razčiščene osnove zadeve bi ti blo jasno, da zakonadaja ne našteva kaj vse je možno ampak v večini primerov omejuje kaj NI možno.

Ne vem sicer kakšen pravnik si (če si sploh pravnik) ampak zakonodaja ne vključuje samo prepovedi, ampak zelo pogosto vključuje tudi zapovedi.
Tako je!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: fosil ()

St235 ::

In kje vključuje zapoved, da mora v fizična oseba kot naročnik storitve v primeru podjemne pogodbe plačat poseben davek? In kje piše, da mora akontacijo dohodnine nakazat naročnik?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()

guest #44 ::

Še vedno nismo rešili problema, tud če lahko dve fizični osebi sklepata pogodbe.

Reklamiranje tujim podjetjem za izdelke prek avtorske pogodbe odpade, ker mogoče ne spada pod klasifikacijo avtorskega dela. Pri podjemni prav tako.

Niste me prepričali, da slovenska zakonodaja omogoča fleksibilno možnost podjetništva (ne samo dela!).

St235 ::

Ne vem sicer kakšen pravnik si (če si sploh pravnik) ampak zakonodaja ne vključuje samo prepovedi, ampak zelo pogosto vključuje tudi zapovedi.


Ponovno si popolnoma zgrešil point.

Bistveno je, da če nekaj ni EKSPLICITNO zahtevano ali prepovedano potem je dovoljeno.

Torej izvajalec storitve lahko nakaže akontacijo svoje dohdonine RAZEN, če bi zakon EKSPLICITNO zahteval, da to stroi naročnik.

Posebnega davka ni potrebno plačat naročniku kot fizični osebi RAZEN če zakon EKSPLICITNO zahteva, da to plača.

Moderna zakonodaja je zastavljana po principu, da tisto kar ni izrecno prepoveno je dovoljeno in tisto kar ni eksplicitno zahtevano ni potrebno izvajat.

Še posebej v obligacijskem pravu je velika večina stvari prepušče pogodbenim stankam, da se godovorijo o pogojih pogodbe.

Zato je absurdno pričakovat, da bo v zakonu pisalo kdaj ni treba plačat davka ampak bo pisalo kdaj ga je poterbno.

guest #44 je izjavil:

Še vedno nismo rešili problema, tud če lahko dve fizični osebi sklepata pogodbe.

Reklamiranje tujim podjetjem za izdelke prek avtorske pogodbe odpade, ker mogoče ne spada pod klasifikacijo avtorskega dela. Pri podjemni prav tako.

Niste me prepričali, da slovenska zakonodaja omogoča fleksibilno možnost podjetništva (ne samo dela!).


Čaki, čaki. Kakšna tuja podjetja zdaj vlečeš sem noter?

Zakon omogoča, da fizična oseba svoje delo prodaja preko podjemne ali avtorske pogodbe. S tem je pokrita velika večina priložnostnih del, ki jih je naštel Solatko v svojih postih. Kakšno podjetništvo po tvoje naj bi se šel posameznik, da ne paše v to kategorijo? Počasi bomo spet prilezli do kategorij, kot so preprodajanje artiklov na bolhi in podobne skupine, ki jih z namenom urejajo specialni zakoni.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()

Okapi ::

Zakon omogoča, da fizična oseba svoje delo prodaja preko podjemne ali avtorske pogodbe.
Brez ustreznega statusa lahko to počneš samo občasno, ne pa tudi redno.

O.

fosil ::

Torej izvajalec storitve lahko nakaže akontacijo svoje dohdonine RAZEN, če bi zakon EKSPLICITNO zahteval, da to stroi naročnik.
Posebnega davka ni potrebno plačat naročniku kot fizični osebi RAZEN če zakon EKSPLICITNO zahteva, da to plača.

Na linku, ki sem ga dal, piše da je izplačevalec dohodka dolžan plačati prispevke.
To zate ni dovolj eksplicitno?
Tako je!

Invictus ::

guest #44 je izjavil:

Še vedno nismo rešili problema, tud če lahko dve fizični osebi sklepata pogodbe.

Reklamiranje tujim podjetjem za izdelke prek avtorske pogodbe odpade, ker mogoče ne spada pod klasifikacijo avtorskega dela. Pri podjemni prav tako.

Niste me prepričali, da slovenska zakonodaja omogoča fleksibilno možnost podjetništva (ne samo dela!).


Če se reklamiraš tujim podjetjem, moraš imeti svoje podjetje. Drugače se sploh nočejo ukvarjat s tabo, ker jim fizične osebe prinesejo preveč birokracije. Kje je pa podjetje registrirano, jih pa ne briga.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Invictus ()

simpatija ::

fosil je izjavil:


Na linku, ki sem ga dal, piše da je izplačevalec dohodka dolžan plačati prispevke.
To zate ni dovolj eksplicitno?


Informacije na linku niso popolne. To je problem interneta, vsak lahko nekaj napiše, povzame po svoje, napiše samo tisti del ki je zanje relevanten (link je "mladi podjetnik" in za podjetja velja točno tako, kot tam piše). Če pogledaš sam zakon oziroma ustrezne predpise ali pojasnila, piše, da je izplačevalec dolžan plačati prispevke/akontacijo/... kadar je izplačevalec plačnik davka. (v splošnem fizične osebe to niso, razen izjem).

Mislim, da sem jaz dala ta link nekje na začetku teme, takrat sem tudi jaz mislila, da to velja za vse, pa se je izkazalo, ko smo šli gledat stvari bolj v detajle, da ni tako.
1 2
3
4 5


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Podjemna ali avtorska pogodba?

Oddelek: Loža
253498 (1916) billy
»

Avtorske in ostale pogodbe

Oddelek: Loža
325700 (4243) Zion10
»

Postranski dohodek

Oddelek: Loža
359536 (8382) Vikking
»

Kako poiskati zaposlitev oziroma kako legalizirati moje delo? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6814958 (12248) St235
»

Avtorska pogodba, vprašanja

Oddelek: Loža
4110021 (8653) LeQuack

Več podobnih tem