» »

Photoshop gradient problem

Photoshop gradient problem

jizzer ::

Zdravo, mam en problem v photoshopu, sicer nisem expert se pa spoznam pa že en cajt delam z njim.
Nevem če do zdaj nisem opazo ampak ko delam GUI za eno aplikacijo (android), mi gradient tool izredno čudno razliva barve. Ni (več) tako gladko kot naj bi blo, nevem al se mi zdi al kaj je, vendar mam občutek da so črtice vsepovsod.
 težave z gradientom

težave z gradientom


Težave z monitorjem niso krive ker tudi v aplikaciji na telefonu se to opaža, uporabljam 480x720 resolucijo ter 32-bit barve (ko kreiram projekt).

Hvala za vsako informacijo ki bi znala biti koristna.

Wisse ::

A si siguren, da se slika ne pokvari pri exportu v .jpg? Tudi v photoshopu izgleda slabo?

jizzer ::

Nevem...Čisto sem že zmešan, ko da bi hodo 2 tedna po puščavi, ko več neveš kaj je res pa kaj ne. Samo se mi zdi da v photoshopu tudi.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: jizzer ()

Wisse ::

Jaz že pri 8-bitni barvni paleti ne opazim bandinga.

Poglej kako zgleda v photoshopu in če ni dobro poizkusi zamenjati barvni profil.
Če je dobro potem pojdi File -> Save for web and devices in se tam malo igraj z nastavitvami ter spotoma glej preview.

jizzer ::

V 8 bitni ni nič bolše. Kak bi barvni profil zamenjo? Tretjo tudi ne zgleda nič bolše. Potrjujem, tudi v photoshopu se mi nič bolše ne zdi kot shranjena slika.

Wisse ::

Mhm meni dela. Pravzaprav sploh ne vem kaj bi šlo lahko narobe.
Jaz imam nastavljen Color Mode: RGB Color, 8-bit, ko kreiram projekt.

Poizkusil sem 32-bit in začuda ugotovil, da takrat nastane banding -.-

Moraš tudi vedeti, da povprečen LCD (TN in poceni IPS) prikaže le 6-bitov odtenkov na barvni kanal. Dobri IPS prikažejo 8. Nima smisla za 32 ali 16 bitno barvno globino na kanal.
8-bitna barvna globina na kanal nekako ustreza 32-bitni barvni globini (R+G+B+A) v recimo Windowsih.

Arto ::

Jaz to sliko, ki si jo dal zraven, vidim normalno.

jizzer ::

Nevem...Mogoče pa res imam privide :S

garamond ::

Nimaš prividov. To je slabost zaslona oziroma 24 bitne grafike (32, če štejemo še alfa kanal) ... človeško oko je še zmeraj bolj zmogljivo od prikaza monitorjev.

No, če razložim matematično: barva na tvoji sliki spodaj levo je (5, 95, 105), zgoraj desno je (101, 155, 201). Vzamemo R ali B kanal, ker je tam večja razlika med barvama -- 96 enot. Razdalja med tema dvema barvama je pa tam nekje 850 pixlov (ker imaš zarotirano).

Ker je točno 256 barv na kanal, to pomeni, da se jih toliko maksimalno razporedi po nekem gradientu. V tvojem primeru se lahko razporedi 96 barv na kanal na razdalji 850 pixlov. Če zračunamo, je 850/96 širina traku ene barve ali tam nekje 9 pixlov. In res, narišemo krogec v enega izmed trakov v tvoji sliki, premer je okoli 8 pixlov.

We are f*****.

No, kako potem rešit problem? Hja, mogoče s formati, ki podpirajo več barv. Kolikor vem, png ne podpira več kot 24 bitov + alpha. Za jpeg nisem prepričan, novi jpeg pa podpira več kot 24 bitov. Nekoliko pa dvomim v podporo Androida :-D. Tako da nam ostanejo old school tehnike kot so dithering, samo da je narejen ročno. Mogoče lahko narediš 4x večjo sliko, dodaš šum, jo zmanjšaš. Tule bom rabil še malo brainstorminga. No, na koncu pa lahko problem preneseš v dizajn in pač povečaš razliko med barvama. Čisto na koncu pa se lahko postaviš v kožo navadnih uporabnikov in vidiš, da mogoče (mogoče) pa tale problem res ni tako vreden tvojega reševanja.

Ravno zadnjič sem videl isti problem v Google Chrome, ki ne uporabi ditheringa za svoje generiranje prelivov. In ne, nisem napisal bug reporta, ker bi samo čudno gledali.

blackbfm ::

in na koncu porabiš x ur za fakin ozadje, namesto da bi se ukvarjal z logiko programa:))

garamond ::

Zdaj nisem prepričan, če se nisem zmotil in zamenjal 24 bitno z 32. Kakorkoli, izračuni so za 24, če je 32 bitna se širina trakov ne zmanjša bistveno ... mogoče na 5 pixlov.

Wisse ::

Se kar moram strinjat z garamondom, zelo dobro je napisal.

Malo sem testiral in s tako nežnim gradientom ne dobim popolnoma lepega preliva na mojem TN monitorju. Dobil sem le rahlo boljši rezultat kot ti, če sem uporabil "maximum" za kvaliteto JPEG. Še vedno opazim prehode med barvami, vendar so bolj neenakomerni in zato ni tako očitnih trakov.
 Približno enak gradient

Približno enak gradient



Zanimivo je tudi, da Firefox pokaže dosti več trakov kot Chrome.
Tudi vsi telefoni nimajo enako zmogljivih zaslonov. Star zaslon ali tak s pen-tile (npr. Galaxy S) matriko zna stvar samo še poslabšati.

blackbfm ::

evo metoda z noisom

DonMatejo ::

Ostani pri prvi varianti.

Arto ::

@jizzer: Ej a mogoče misliš take poševne čist tanke črtice?

aky ::

Tukaj je tehnika dodajanja šuma, ki zmanjša banding.


http://slodive.com/photoshop/how-to-cor...

Arto ::

Mislim, da OP sploh ne govori o bandingu ampak takih čisto rahlih poševnih črticah. Verjetno je to kakšna fora z LCD ekrani.

aky ::

Arto je izjavil:

Mislim, da OP sploh ne govori o bandingu ampak takih čisto rahlih poševnih črticah. Verjetno je to kakšna fora z LCD ekrani.


Jasno. Problem tiči (tudi) v LCDjih. Z ditheringom se jim lahko izogneš.

A.

Arto ::

 črtice

črtice


A take črtice, jizzer?

jizzer ::

Ne ce res zelo blizu pogledam mam obcutek kot da vidim crtice med barvami... Lcd monitora res nimam nevem kak dobrega samo se mi zdi da se na galaxy S-u enako vidi. srudiral sem ce bi BLUR reso problem...ko pridem domov bi mogo probat...

jizzer ::

Zaj sem malo probaval, eno pa ono pa drugo pa tretjo, hvala za tisti link, ampak nekak še se mi vedno zdi da se mi na Galaxy S-u vidijo črte med tem ko na Ace-u ne... Če ma kdo androida naj prosim pogleda ta Link pa pove če se njemu isto zdi da so v gradientu črte. Hvala.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Pripravlja Apple iMace z ločljivostjo 8K? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Zasloni / projektorji / ...
13636351 (28450) issak
»

Nov ekran - elipse

Oddelek: Pomoč in nasveti
325473 (4871) Opkow
»

Obdelava slike - orodje Resize - Filtri

Oddelek: Zvok in slika
202184 (1765) G@c
»

Nov članek izpod Senitelovih prstov

Oddelek: Novice / Nova vsebina
202016 (2016) BigFoot
»

Photoshop

Oddelek: Zvok in slika
71494 (1349) ferjan

Več podobnih tem