» »

Photoshop

Photoshop

ferjan ::

Kaj mora imeti grafična kartica da kar najbolje pospeši delo v Photoshopu. Je to veliko rama?...je to hiter ram?
Ali boljša kartica sploh kaj pospeši operacije na 150MB velikih slikah, če imaš v računalniku le 128MB memorije, ali razlike v hitrosti sploh ni ker mora disk swapati.

Pa prosim vzržite se teoretično nepodprtih odgovorov v stilu "kupi si Matroxa", ravnokar sem si namreč kupil RADEONA VE 32MB DDR.

LuiIII ::

ferjan!

Grafična kartica res nima prav dosti veze pri pospešitvi dela v Photoshopu! Vedeti moraš, da Photoshop naredi, če je raster v RGB, 3x večjo navidezno datoteko, ki jo potem obdeluje. Če delaš v CMYK barvnem prostoru pa je ta faktor 4x. Kaj to pomeni?! Da rabiš čim več RAM-a. Za 150MB veliko sliko bo ene 512MB ravno prav, čeprav bo še vedno škrabljal po swap datoteki.
Za Photoshop je pravi računalnik (za profije) dual G4 700MHz s kakšnim 1,5GB RAM-a.
Če se pa ukvarjaš s še hujšimi rastri (kot recimo jaz >:D), ki jih recimo Photoshop zaradi omejitve velikosti na 32000x32000 pixlov sploh ne more odpreti, mi pa sporoči.

Aja tudi proc naj bo hiter :D
Lui

ferjan ::

Luilll....v kakšni kakovosti je potrebno poskenirati fotografijo velikosti 24x35 cm....če jo želiš čimbolj kvalitetno printati na A3 format. (na sliki je en kaktus in želim, da bi se videla prav vsaka iglica...in to ostro).
Ali obstaja kakšna formula (teorija peša :( )?
Zanima me tudi v kakšen format naj sliko nato spravim (tif,psd,...).
Ter kje so prednosti ter slabosti uporabe CYMK barvne palete...scner mi namreč skenira v RGB.

Hvala za odgovore:\

OZZY ::

Kokr vem je najboljši format za shranjevanje, kjer se ohrani tudi kakovost tiff. Samo je pa zelo požrešen.
Go with the flow.

Highlag ::

Glede skeniranja in printanja.

Koliko DPI pa tvoj printer sploh printa?

Nima smisla skenirati slike z več DPI kot jo podpira printer. Pa še tako bo ogromna. TIFF je vsekakor eden izmed formatov, ki ga lahko uporabiš za kvalitetno shranjevanje slik. Ne pozabi odkljukati LZW kompresije!

Slika bo velika cca. 33,6MB.

Poskrbi, da boš imel pri tiskanju dovolj prostora na disku, kjer imaš lociran Spool direktorij, ker bo začasna datoteka precej velika.

Lp.

levvvis ::

Kartico imaš čist OK in kar kakšen špil si daj gor da jo boš izkoristil.
Za Photoshop pa v prvo štacuno po 128 ali 256mb rama. Pa še zeloooo so se pocenili zdaj.;)

LuiIII ::

ferjan!

Kar se tiče tvojega problema ima Hihglag čisto prav. Poskeniraj z tisto ločljivostjo s katero misliš printati (600dpi max). Sicer pa kar se tiče reprodukcije se barvne fotke tudi za sam tisk ne skenira z več kakor 300-max.600dpi. Višje ločljivosti skeniranja se uporabljajo samo za t.i. črtne risbe, ki so ponavadi v črni barvi in pa seveda originale zemljevidov, ki pa na filmih:D.
Sprašuješ po predniostih CMYK barvnega prostora? Prednost je v bistvu ena sama. CMYK barvna lestvica se uporablja pri samem tisku barvnih slik (pri offset tisku:štirje filmi, tiskarske plate, pri digitalnem tisku pa CMYK datoteka) tako, da ni potrebno pretvarjati RGB v CMYK. Rezultat so seveda verodostojnejše barve. No druga prednost pa je recimo barvna ločljivost. Pri tem govorim o barvni ločljivosti skenerja. Pri RGB-ju imaš tri barvne kanale s recimo 12-bitno interno ločljivostjo skenerja (36 bitna barvna globina), pri CMYk-u pa 4x12=48 bitna barvna globina. Pri tem je potrebno povedati, da je končna RGB datoteka vedno v 24 bitni barvni globini (CMYK v 32 bitni globini). Finta je v tem, da če uporabljaš skener s 48 bitno barvno ločljivostjo je na voljo več barv za samo klasifikacijo barv v posamezni zapis. Tako so barve med seboj zelo dobro usklajene.
To vse seveda pride v poštev, če je končni izdelek tiskan in je zahtevana verna reprodukcija barv. Če pa imaš doma skener RGB in barvni pljuvalnik pa razlika med CMYK in RGB sicer bo, ne bo pa tako hudo. A ja! Skoraj vsak barvni pljuvalnik dela v CMYK barvah, tako, da RGB sliko printer/driver interno sam pretvori v CMYK.
Sicer sem se pa ravno dobro vrnil iz tiskarne (delajo pač noč in dan), kjer sem kontroliral tisk enih naših zemljevidov. Tam se lahko pa z barvami res srečaš na malo manj prijeten način!

Lui

ferjan ::

tnx za odgovore.

Fotke bom dal printat v kakšen studio. Poznate kakšne cenovno ugodne, ki bi imeli kvalitetne tiskalnike ter dober papir? Zanima me tudi če poznate kakšen studio kjer bi ugodno ter kvalitetno skenirali diase. Zadnjič sem jih dal skenirati v Panno (blizu lokala Podnevi in zvečer) in so po pravici povedano poskenirali naravnost zanič.....da ne govorimo o printu, ki je bil porazen.

Zanimajo me predvsem studii z bobnastimi scannerji....ter ugodno ceno.

lp,:\


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

word - obrezovanje slike (kvaliteta)

Oddelek: Pomoč in nasveti
71523 (1382) harvey
»

CorelDraw publish to PDF

Oddelek: Programska oprema
121311 (1120) harvey
»

digitalna repromodulacija - izpitna vprašanja

Oddelek: Zvok in slika
62700 (2505) bumbum1
»

256 GB na A4 listu (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Diski
779982 (6793) ender
»

Kako odstraniti belo ozadje v JPG

Oddelek: Programska oprema
174434 (4096) darkolord

Več podobnih tem