» »

Varčevalni ukrepi vlade

Varčevalni ukrepi vlade

Temo vidijo: vsi
««
4 / 91
»»

Limit-sky ::

Okapi je izjavil:

medtem ko moramo s kolegi razmisljati o trajni emigraciji v svet.
Pa to se upam zavedate, da ste že rahlo smešni s temi "grožnjami", da boste šli. Kaj vas še zadržuje? Se ne morete odločit, v kateri državi boste prej obogateli?

O.

Karaya AFAIK že piše iz tujine.
My name is mufti. Jype mufti.
And I am extremist.

dronyx ::

@IgorGrozni: Denar je pogonsko gorivo vsakega gospodarstva in če se ustavi tok denarja ne more biti drugega, kot huda stagnacija in padec standarda za vse. Je pa res, da je potrebno kredite in denar iz zadolževanja inteligentno porabiti. Recimo za avtoceste so izračunali, da so bile preplačane za 200-300% in to zaradi sprege države z gradbinci in omejevanja tuje konkurence (podoben sektor je trenutno tudi IT, kjer imaš čuda firm direktno prisesanih na proračun in jih lupijo kjer se le da). Jaz sem prepričan, da bi bilo za naš gradbeni sektor bistveno bolje, če bi jih prepustili že davno zunanji konkurenci in bi jih "naučili plavat", da bi bili sposobni posle pridobivati tudi še kje izven te države. Ampak ker tega niso storili, so vsi po vrsti propadli praktično naslednji dan, ko je bilo konec avtocestnega križa.

Je pa žal tako, da se je potrebno prav v recesijskih časih zadolževati, ker sicer imaš ali revolucijo ali pa propade gospodarstvo v celoti in padeš v srednji vek. Ta logika, da je recesija pravi čas za to, da se uravnoteži proračun in celo zapisuje neka fiskalna pravila v ustavo, je pa po moje skregana z vsako ekonomsko logiko. Pa da me ne bodo spet napadli, jaz absolutno ne podpiram razbohotenega javnega sektorja in razmetavanja denarja kar tako v tri dni, žal je pa dejstvo, da samo stiskanje javnega sektorja, brez kakršnekoli ideje ali ukrepa, ki bi pomagal gospodarstvu in privabil tuje investicije, ne more biti rešitev.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dronyx ()

BALAST ::

Največ - 110 milijonov evrov - bi vlada prihranila z ukinitvijo celotnega regresa v JU.
Da bi privarčevali celotno vsoto 600 milijonov evrov, bi bilo treba plače v JU znižati za 15 odstotkov.
Z zmanjšanjem števila zaposlenih v JU za osem tisoč bi privarčevali pet odstotkov ali 200 milijonov evrov.
"You may fool all the people some of the time;
you can even fool some of the people all the time;
but you can't fool all of the people all the time."

para! ::

A o obdavčitvi duhovnikov in verskih skupnosti se še ni začelo govorit?

lp
Death before dishonor!

Alencica ::

Enotno davčno stopnjo med 5 in 8%. V sivi ekonomiji je ogromno rezerv, še vedno je boljše potegnit 5-8% tega denarja kot pa 0.

Če je kreditna kriza a ne bi to pomenilo, da se da kredite poceni dobit?

dronyx ::

BALAST je izjavil:

Z zmanjšanjem števila zaposlenih v JU za osem tisoč bi privarčevali pet odstotkov ali 200 milijonov evrov.

Naravna fluktuacija v državni upravi (teh 33.000 zaposlenih) je 5% in če ne bi nobenega nadomestili od začetka krize konec 2008, bi bilo tu manj zaposlenih 5000 ljudi.

Je pa seveda drastično nižanje plač lahko ukrep, ki je skoraj enak odpuščanju, saj se s tem ne samo zmanjša masa za plače linearno za določen procent, ampak se bo verjetno povečala tudi fluktuacija. Je pa dejstvo, da razmere v gospodarstvu niso ravno rožnate zato se zna zgoditi, da bo najprej odšel prav najbolj sposoben kader, ki si bo lahko službe našel v zasebnem sektorju ali v tujini. Če odide 20% najboljših zdravnikov in kirurgov pa se nam praktično se sesuje celotno zdravstvo, saj bodo ostali samo še splošni zdravniki, ki predpisujejo aspirine.

Alencica je izjavil:

Če je kreditna kriza a ne bi to pomenilo, da se da kredite poceni dobit?

Niti ne. Banke se v gospodarstvo enostavno ne upajo več investirat, ker so se grdo opekle s tajkunskimi posojili in odpisujejo sedaj več sto milijonov nasedlih naložb letno. Država se sicer običajno zadolžuje po precej nizki obrestni meri, ker velja za varno naložbo, vendar to samo do trenutka, ko preneha veljati za varno naložbo. Je pa pri kreditih žal tako, da morajo obstajati tudi perspektivni projekti, ki bodo sposobni ustvarjati denarni tok za odplačevanje kreditov.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dronyx ()

lonz ::

Javni sektor mora slediti usodi privatnega sektorja! Poslušam, da bodo doktorji šli, policaji bodo slabo delal, gasilci bodo počasnejši, učitelji bodo slabo učul... Fantje in dekleta; gospodarstvo imamo na kolenih. Investicij iz tujine ni; plače so preobremenjene in smo posledično predragi. Tuje firme se umikajo prav tako naše (Gorenje ima ta hip velike aktivnosti za selitev večine proizvodnje v tujino). Še bol bo treba rezat, drugače bomo vsi kupoval zemlo, da bomo korenčke pa solato sadil da bomo sploh preživel, in bo sekiranje o počasnih gasilcih ipd zadna stvar za katero se bomo sekiral.
...arrrrrr, shiver me timbers...

jype ::

onyx> Banke se v gospodarstvo enostavno ne upajo več investirat, ker so se grdo opekle s tajkunskimi posojili

Nobena banka se ni opekla s tajkunskimi posojili, če je pa kdo posodil tajkunom ker mu je bilo tako naročeno, je pa moral upravni odbor vedeti za to in se lahko zdaj samokaznuje. Ni se jim treba sprenevedat, ker nismo neumni.

IgorGrozni ::

onyx : Naglavni greh v celotni zgodbi slovenske demokracije je nedelovanje pravosodnega sistema. Če bi deloval hitro in učinkovito.

Če bi ta deloval, bi bili gradbeniki, ki so začeli z neplačevanjem in verižnim zadolževanjem že davnaj pokojni ali pa zgledna uspešna podjetja.
Če bi deloval, bi v politiki ne imeli na vsakem koraku zakrinkanih goljufov, lažnivcev in tatov.
In mogoče bi res imeli uspešno družbo, ki jo prinese demokracija in kontrolirani tržni sistem.

In bi bili, heh, Švica.

Ker pa ni in ne deluje, se nam pod nogami še vedno motajo kriminalci, ki bi morali biti za zapahi in smo družba slabih etičnih standardov in brezupa.

Zato je vsaka politika, ki ne postavi na prvo mesto izboljšanja delovanja pravosodja, zgolj gostilniška politika.

Ker naj opozorim, ko v družbi ne arbitrira neodvisni tretji, se posamezniki znotraj družbe zatečejo za zaščito k posameznim skupinam...plemenom. In imamo plemensko skupnost. Z nepotizmi, podkupninami, vezami in poznanstvi, ipd.
To kar imamo sedaj, ne ?
Mi smo zaradi tega PLEMENSKA SKUPNOST.

In ne moderna demokratična država.

Lp. Igor

dronyx ::

jype je izjavil:

Nobena banka se ni opekla s tajkunskimi posojili, če je pa kdo posodil tajkunom ker mu je bilo tako naročeno, je pa moral upravni odbor vedeti za to in se lahko zdaj samokaznuje. Ni se jim treba sprenevedat, ker nismo neumni.

Prosim poglej banke v večinski državni lasti (NLB, NKBM, Abanka itd ), kakšne vsote vsako leto odpišejo zaradi "nasedlih naložb" (beri posojil za privatizacijo podjetji, ki so bila zavarovana samo z delnicami, ali pa še to ne). Kdo je te kredite odobril in zakaj ne spremeni dejstva, da so se banke opekle in dobesedno stran zmetale več milijard evrov. Če bi bil ta denar porabljen za nove, perspektivne naložbe in razvoj produktov, bi bilo morda slovensko gospodarstvo danes vendarle v nekoliko boljši kondiciji.

Naglavni greh v celotni zgodbi slovenske demokracije je nedelovanje pravosodnega sistema. Če bi deloval hitro in učinkovito.


Jaz še vedno trdim, da je eden najbolj odgovornih za trenutno stanje v državi pokojni dr. Drnovšek, ki je sicer resda bil lutka v LDS, ampak to mene načeloma ne briga. On je imel oblast v rokah v časih, ko bi moral sanirati pravosodni sistem in o tem sem jaz pisal pred 10 leti, ko sem od blizu videl, da se je ta sistem namerno miniral zaradi poteka tranzicije, da se je lahko nekaznovano odnašalo kjer se je le dalo. Ampak cena za to norost bo pa zelo visoka.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dronyx ()

lonz ::

Cena za nereagiranje bi bila višja.
...arrrrrr, shiver me timbers...

Okapi ::

Je pa dejstvo, da razmere v gospodarstvu niso ravno rožnate zato se zna zgoditi, da bo najprej odšel prav najbolj sposoben kader,
Ne "se zna", ampak zagotovo.

Recimo v šolstvu. Zagnan dober učitelj fizike, ki zdaj uči, ker pač rad uči, bo ob 15% znižanju plače, dodatnih nekaj otrokih v razredu in povečanju delovnih obveznosti rekel, qrc vas gleda, i'm too old for this shit in si službo našel kje drugje, ostale bodo samo slabe profesorice, ki se dobro zavedajo, da nimajo nobenih šans najti kakšno drugo službo.

O.

dronyx ::

lonz je izjavil:

Cena za nereagiranje bi bila višja.

Če misliš to, kar sem napisal zgoraj, seveda nisem imel v mislih varčevalne ukrepe, ampak to, da smo pri nas zavestno minirali delovanje pravosodnega sistema. Kot je napisal IvanGrozni, nedelovanje pravosodnega sistema še kako vpliva tudi na gospodarstvo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dronyx ()

IgorGrozni ::

lonz: Gorenje ima pa težave predvsem zato, ker v času, ko so v dobičke vštevali tudi neplačano/slabo plačano delo delavcev, ki so jih še lahko šopali z : Naša firma, stisnimo malo
niso poskrbeli s tem kapitalom za tehnološki razvoj, za razvoj industrije z več vdelanega znanja.
Vse kar so plačali s tem, je bil najem oblikovalca, kar pa so konkurenti naredili 20 let prej.
Gorenje je bilo zaradi velikosti eno redkih podjetij, ki bi se lahko šlo velika vlaganja, ki so potrebna za razvoj visokotehnološke industrije.
Z izdelovanjem zrelih izdelkov z 30 letno zgodovino in prav tako staro tehnologijo na trgih in v okolju EU pač ne moreš živeti.
In zato je treba seliti. Ponovno potrebujejo slabo plačano delovno silo, ki je poglavitni strošek njihovih izdelkov.
Nesposobnost vodilnih zadnjih 15 let, bi rekel.

Lahko skoraj napovem, da bo Velenje v naslednjih 10 letih doživelo Mariborski kolaps. Gorenje se bo odselilo, skupaj z njim se bo odselilo tudi lastništvo, rudnik bo hiral zaradi cene premoga, ki jo bodo danes določili botri TEŠ 6 za naslednjih 20 let, drugih podjetjij, ki bi lahko pogoltnila takšno količino delovne sile pa v Velenju ni.

Imelo bo veliko brezposelnih in veliko število mladih upokojencev z demoralizacijsko visokimi penzijami.

Škoda.
Igor

Okapi ::

Fantje in dekleta; gospodarstvo imamo na kolenih. Investicij iz tujine ni; plače so preobremenjene in smo posledično predragi. Tuje firme se umikajo prav tako naše
In kako točno bodo 15% nižje plače v javnem sektorju pomagale gospodarstvu? Ker plače bodo še vedno obremenjene natanko toliko, kot so doslej.

O.

dronyx ::

Okapi je izjavil:

In kako točno bodo 15% nižje plače v javnem sektorju pomagale gospodarstvu? Ker plače bodo še vedno obremenjene natanko toliko, kot so doslej.

O.

Jaz tudi po drugih forumih opažam, da veliko zaposlenih v "realnem sektorju" misli, da ko javnemu sektorju plačo znižaš za 15%, se bo toliko njim povečala in bo električar s poklicno šolo pri Elektru Ljubljana zaslužil dvakratnik plače srednješolskega učitelja, pa še regres, božičnica in 13. plača bodo višji.

Kje pa, lepo vas prosim! Tak ukrep pomeni domino efekt in praktično podobno znižanje plač v večjem delu gospodarstva. Enako pa velja za vse ostale ukrepe (regresi, prevoz na delo, plačane malice). Obremenitev plač zaradi tega ne morejo zmanjšati čisto nič, saj bi kljub takim varčevalnim ukrepom še vedno pridelali letno milijardo minusa v proračunu. Tu gre samo za to, ali si mora država izposoditi na finančnih trgih za krpanje luknje v proračunu milijardo, ali dve.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dronyx ()

para! ::

Če imamo preveliko JU/JS, zakaj se govori o znižanju plač, ko pa to ne more prinesti optimizacije? A se ne bi moralo govoriti o odpuščanju?

lp
Death before dishonor!

BALAST ::

Onyx, potem pa pošlji vašemu sindikatu par predlogov, kdo v JU je nepotreben.
Če nimaš odgovora, je bolje vzeti splošno vsem 15%, kot pa da si v JU zabadate nož v hrbet.
"You may fool all the people some of the time;
you can even fool some of the people all the time;
but you can't fool all of the people all the time."

Utk ::

Jasno, da bo standard padel. Ampak boljše da zdaj za 10 procentov, kot čez 5 let za 50, kot bo v Grčiji. Kako vam to ni jasno? Je res taka katastrofa, če se nam plače znižajo za 10%? Ali rajši zakopljemo glavo v pesek in čakamo da mine samo od sebe?

dronyx ::

para! je izjavil:

Če imamo preveliko JU/JS, zakaj se govori o znižanju plač, ko pa to ne more prinesti optimizacije? A se ne bi moralo govoriti o odpuščanju?

lp

Meni je ob tem zanimivo, če je zaposlenih v JS toliko preveč, kot se govori in špekulira, zakaj niso prišli s ponudbo 15% nižje plače, za 15% manj delovnih obveznosti (3 delovne dni na mesec)? Ali pa bi 30.000 ljudi poslali na čakanje, tako kot je to počelo gospodarstvo, ko ni bilo dela in kar so vsi pozabili, je Pahor takrat veselo financiral iz proračuna. Na tak način bi če že drugega ne lahko vsaj videli, ali so ocene o toliko odveč delavcih res realne. Poleg tega jaz ne razumem, kako mislijo odpovedati vse zunanje in avtorske pogodbe ter seveda od zaposlenih pričakovati da naredijo več, na drugi strani pa za bistveno manj denarja? Samo zato, ker je janša tako rekel to sigurno ne bo šlo.

Glede odpuščanja je pa problem verjetno v tem, da prvo leto to prinese dejansko samo še višje stroške, ker gre denar za odpravnine, nadomestila za brezposelne in ostale transferje. 15% linearno zmanjšanje plač prime pa praktično naslednji mesec po sprejemu zakona.

Daedalus ::

In ko se privoščljivo in na glas hahljate javnemu sektorju, ki mu bije na hudo uro, se ne sprašujte, komu zvoni. Zvoni vam.

Kajti tile lopovi, prevaranti, lažni preroki in fanatiki nas bodo zabili do Grčije in še naprej.


Ok, situacija v Slo. Najprej se je samoukinilo gradbeništvo, kar je za sabo potegnilo cel kup odvisnih/povezanih podjetij. Pol imamo banke, ki so (vsaj one v državni lasti) nasedle naložbe. Imamo preveliko javno porabo. Poceni krediti, s katerimi bi lahko sfinancirali kaj pametnega, so izven dosega - predvsem zaradi javnofinančnega stanja. What do you do?

Kar mene resno skrbi, je Janez Janša. Njegova vlada je v svojem mandatu investirala v beton in asfalt (kjub temu, da je bilo jasno, da se gradbeniška zgodba zaključuje), ignorirala opozorila o pregrevanju gospodarstva (= umetno napihovanje "rasti" na račun betona in asfalta), tik pred volitvami leta 2008, pa užaljeno trdila, da je finančna kriza v svetu neobstoječa. Takim ljudem težko zaupaš, da bojo sposobni čudežno spregledati in se začeli obnašati racionalno.

In kako točno bodo 15% nižje plače v javnem sektorju pomagale gospodarstvu? Ker plače bodo še vedno obremenjene natanko toliko, kot so doslej.


Uravnoteženje javne porabe. Bodoči krediti se bojo v manjši meri porabljali za tekoče izdatke in obrestovani bojo nižje. Menda.

Recimo v šolstvu. Zagnan dober učitelj fizike, ki zdaj uči, ker pač rad uči, bo ob 15% znižanju plače, dodatnih nekaj otrokih v razredu in povečanju delovnih obveznosti rekel, qrc vas gleda, i'm too old for this shit in si službo našel kje drugje, ostale bodo samo slabe profesorice, ki se dobro zavedajo, da nimajo nobenih šans najti kakšno drugo službo.


Sposobni odhajajo že kar nekaj let, s pospešenim tempom. Če bo šlo tako naprej, tudi jaz ne bom več dolgo naokoli. Preveč jebarije za premalo učinka, to je Slovenija.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

dronyx ::

BALAST je izjavil:

Onyx, potem pa pošlji vašemu sindikatu par predlogov, kdo v JU je nepotreben.

Po moji oceni bi se dalo v državni upravi (33 kilo zaposlenih) morda postopoma zmanjšati število zaposlenih na okrog 25.000, pod to številko pa po moje izredno težko, ker članstvo v EU pomeni, da ne moreš imeti finančno ministrstvo z 20 zaposlenimi, tako kot razlaga Šešok.

Absolutno bi morala država praktično takoj začeti krčiti tudi število občin in lokalno samoupravo, ker tako majhna država si česa takega preprosto ne more privoščiti.

Bistveno krčenje števila zaposlenih v zdravstvu bi bilo zelo težko, ker to v praksi pomeni takoj znižanje pravic in bi vsi skočili pokonci. Je pa šolstvo s svojimi 50.000 zaposlenimi sigurno tudi področje, kjer se da shajati s par tisoč zaposlenimi manj.

Ampak tu smo zmanjšali javni sektor zgolj za 20.000 zaposlenih in še to z veliko muko, kar pa je (samo) 400 milijonov prihranka. Po moje pa ne moreš hkrati še znižati plač za 15%, ker ob takem zmanjšanju zaposlenih bodo mnogi delali več.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dronyx ()

amigo_no1 ::

Jaz bi prvo ukinil večino od 212 sedanjih občin (Destrnik, Sv.Ana, Muta, Oplotnica, Juršinci, Grad, Cankova, Kuzma, Osilnica, Hodoš, Solčava....) in pustil samo tiste, ki lahko preživijo brez državne pomoči.Baje jih je samo okoli 50.
Občin, ki imajo več kot 10000 življa je 53 (+ 2 novoustanovljeni Mirna 1374 in Ankaran 2984, podatka sta iz uradnih strani občin).

Statistični podatki po občinah, 2008-2009 (novejših podatkov ne najdem)
http://www.stat.si/obcinevstevilkah/Def...
->
http://www.stat.si/obcinevstevilkah/Sta...

razvrščene po št. prebivalcev
http://uploaded.to/file/8xm64x1m

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: amigo_no1 ()

IgorGrozni ::

Saj, Deadalus... da je BP in kolegi Bad smo videli...ampak nerealna pričakovanja, ki jih imamo/jo ob vladi JJ je pa res zaskrbljujoča. Človek se vpraša o zdravju ..

JJ ni kaj prida spremenil ekipe, ki je vladala v zadnji menjavi. Ki je vladala, ko se je v luknjo pogreznilo tisti manjko miljard, ki jih zdaj pumpamo v gospodarstvo-banke.

Ker make no mistake, to da se kljub pumpanju nič ne premakne je zato, ker je bilo potrebno pokriti prej nastale luknje, miljarde, kot je pravilno ugotovil eden od sindikalistov, ki jih je s svojo nesposobnostjo in požrešnostjo zapravil cvet Slovenskih menagerjev. T.im bolj produktivnih Slovencev.
In ki jim je zato treba zmanjšati davke. Da bomo potem vsi skupaj, najbolj pač najmanj vplivni in bogati, pokrili račun za njihovo zabavo. Z nižjimi plačami in manj socialnimi pravicami...

Sindikati morajo reči ne, takšnim blodnim idejam finančnega ministra in še koga...

Naj pa odstopi tale vlada. Bomo že izvolili, z malo sreče brez problema , sposobnejšo.

Lp.Igor

dronyx ::

Ko meni recimo zmanjšajo plačo za 15%, sem z visoko izobrazbo in z 20 let delovnih izkušenj na 1000 € neto in to na IT področju, ki je kakor verjetno vemo enako v javnem ali zasebnem sektorju, saj za javni sektor ne delajo posebej prilagojenih strežnikov in programov.

Meni se bo preprosto zgodilo, da mi bo prišel servisirat računalnik nekdo, ki bo imel lahko par 100 € višjo plačo, jaz pa se bom pri večjih IT projektih pogovarjal z ljudmi, ki bodo vsaj dvakrat bolje plačani od mene, delali bomo pa enake reči.

V takem primeru seveda tudi z moje strani ne bo več nikakršnega entuzijazma, ker sedaj se marsikaj naredi brez da se gleda plačilne listke. V takem primeru morajo praktično takoj skleniti pogodbo z zunanjimi izvajalci v višini 50.000 € leto, pa to sem še malo povedal.

Če vam osvetlim situacijo, tam kjer trenutno delam je 900 zaposlenih, 15 strežnikov, čez 500 računalnikov in dva, ki sva zaposlena na IT področju. Trenutno nimamo praktično nobenih vzdrževalnih pogodb, tako da rešujeva vse sama. Ko se jaz vrnem v pisarno, me po parih urah čaka vsaj 20 neodgovorjenih klicev in vse redeče v poštnem nabiralniku.

Hočem pa v bistvu samo povedati, da neki trivialni ukrepi, kot si jih izmišlja ta vlada, kjer večina ministrov ni delala niti dneva v gospodarstvu, imajo tudi vrsto stranskih učinkov, ki jih trenutno še ne znajo niti oceniti.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dronyx ()

Gladi ::

Igor raje povej kolko se je zadolžila prejšnja vlada za vzdrževanje socialnega mira.Naj ti dam hint, 8 miljard €.
Naši sindikalisti so pa nekje podobni USA v 60tih prejšnjega stoletja.V bistvu so še hujšno zlo.

BALAST ::

Onyx če niti eden v pisarni poleg IT ne zna zamenjat žarnice/tonerja, potem veš da so se vsi razvadili da pokličejo tebe, ker ostale kure v JU ne znajo niti pogledat skozi okno in videti kako se je zasebni sektor 3leta nazaj SESUL.
"You may fool all the people some of the time;
you can even fool some of the people all the time;
but you can't fool all of the people all the time."

dronyx ::

BALAST je izjavil:

Onyx če niti eden v pisarni poleg IT ne zna zamenjat žarnice/tonerja, potem veš da so se vsi razvadili da pokličejo tebe, ker ostale kure v JU ne znajo niti pogledat skozi okno in videti kako se je zasebni sektor 3leta nazaj SESUL.

Večina se je tonerje že navadila menjavat, sedaj je bolj problem v tem, da tonerjev enostavno ni in samo še vsak deseti tiskalnik dela. Ampak to je za IT samo še dodatna težava, poleg vsega ostalega, saj je potrebno vsem nameščati tiskalnike, ki so lahko sto metrov stran. Resda se da tudi to narediti s parimi kliki in na daljavo, ampak ko vse to sešteješ, je delo podobno, kot bi bil na bojišču. Česa takega sem prepričan v resni privat firmi ni, ker to je z eno besedo popoln kaos!

lexios ::

Voditi podjetje, državo ni enako kot voditi gospodinjstvo. Vsakdo, ki je vsaj malo povohal gospodarstvo, ve da brez kreditov in zadolževanja ipd. ni kapitalizma.


Kot prvo podjetje ni enako država, kakorkoli obrneš! V podjetju imaš najbrž urejene bilance in natanko veš kam gre input, kakšen bo predviden output itd!? Nekako tudi dvomim, da se kreditiraš za poplačevanje obresti in tekočega poslovanja... ;)

Vsakdo, ki je malo bolj povohal gospodarstvo tudi ve, da v Sloveniji kapitalizma (v neoliberalnem smislu, ki ga omenjaš) sploh nimamo! Brez zadolževanja seveda ne gre - če to ni zgolj kupovanje časa...

The way I see it
imamo 3 možnosti:

A) uredit državne bilance, zrihtat birokracijo, zakonodajo in pustiti sodni ter pravni veji oblasti, da opravijo svoje delo...

Stanje trenutno je en tak psiholški moment, ena napačna poteza pa se vse lahko podre. Par pravilnih potez and it could work on the long run! ;)

Na kratki rok smo že pečeni in je opcija B samo še vprašanje spretnosti in časa!

J*biga! Kredit za poplačevanje kredita, za poplačevanje kredita, za poplačevanje kredita, za... NI alternativa!

B) vojno stanje

C) kupovanje časa, kar rezultira na plečih prihodnjih generacij in se imho ne more končati drugače kot opcija B

D) odpis dolgov

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: lexios ()

sidd ::

para! je izjavil:

A o obdavčitvi duhovnikov in verskih skupnosti se še ni začelo govorit?

lp

A se šališ? Sej pa veš kdo sedi v parlamentu ...
no idea for signature
signed
I

jernejl ::

V prejšnjem mandatu so sedeli drugi ljudje, pa tega prav tako niso storili.

dronyx ::

lexios je izjavil:

D) odpis dolgov

Meni se zdi ob takem stanu javnih financ absolutno perverzno, da je država do sedaj pomagala Grčiji z vsaj 1500 milijoni poroštev in to brez kakršnekoli javne debate ali pomislekov. Če smo res v tako hudih težavah, kot razlaga s kislim nasmeškom na resnobnem obrazu premier janša (medtem ko vizjak zbija precej neposrečene šale o 130.000 brezposelnih, ker nočejo delati zato, ker so socialne pomoči previsoke), potem bi morali absolutno takoj EU prositi vsaj za to pomoč, da trenutno pač zaradi razmer ne moremo pomagati drugim. Torej nobenega odpisa dolgov ne potrebujemo! Samo da ne hodijo k nam težit za pomoč, ker se moramo sami reševat.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dronyx ()

Gladi ::

dronyx je izjavil:

BALAST je izjavil:

Onyx če niti eden v pisarni poleg IT ne zna zamenjat žarnice/tonerja, potem veš da so se vsi razvadili da pokličejo tebe, ker ostale kure v JU ne znajo niti pogledat skozi okno in videti kako se je zasebni sektor 3leta nazaj SESUL.

Večina se je tonerje že navadila menjavat, sedaj je bolj problem v tem, da tonerjev enostavno ni in samo še vsak deseti tiskalnik dela. Ampak to je za IT samo še dodatna težava, poleg vsega ostalega, saj je potrebno vsem nameščati tiskalnike, ki so lahko sto metrov stran. Resda se da tudi to narediti s parimi kliki in na daljavo, ampak ko vse to sešteješ, je delo podobno, kot bi bil na bojišču. Česa takega sem prepričan v resni privat firmi ni, ker to je z eno besedo popoln kaos!

Če si dober v tem kar počneš, ni vrag da si lahko najdeš kakšno boljše plačan mesto v ZS z manj kaosa. Prijateljski nasvet :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Gladi ()

sidd ::

Gladi je izjavil:

Igor raje povej kolko se je zadolžila prejšnja vlada za vzdrževanje socialnega mira.Naj ti dam hint, 8 miljard €.
Naši sindikalisti so pa nekje podobni USA v 60tih prejšnjega stoletja.V bistvu so še hujšno zlo.


Mislim da so takile komentarji popolnoma nepotrebni in neplodni.
Kriza in vse ni nastalo čez noč, 3 leta nazaj. Janševa vlada 04-08 nosi (skoraj) vso krivdo za trenutno stanje v Sloveniji. Zaradi prejšnje vlade je Pahorjeva vlada padla v tak drek. Poleg tega je vlada 04-08 tudi naredila kar nekaj dolga, in umetno napihovala rast bdp, ter ignorirala vsa opozorila o pregrevanju gospodarstva. Še trdili so da kriza ni resnična!
Pa ne me narobe razumet, Pahorjeva vlada je kar se da nesposobno reševala stvari, in je podcenila krizo, ter mislila da se za 2 leti kupi socialni mir, nato pa bo že. In vse brez vizije in načrta, kot spet sedaj ta vlada. Poleg tega je naredila še eno napako - Pahor je igral preveč pošteno, in je šel na zaupanje, in se s tem grdo opekel.

Naši sindikati so pa tako ali tako - nesposobni videt širše slike.

Mene iskreno JS in JU sploh ne zanimata. Dejstvo je, da se mora JS in JU prilagajati stanju v državi. Če Sama država onemogoča spodbujanje gospodarstva, sama kriva za propad firm ter sama kriva za slabo finančno stanje, kako naj potem gospodarstvo vse čudežno reši? Ne bo, ker ni neumno. Raje gre v tujino, tako kot sposoben kader. Država pa naj zavozi še tisto malo, kaj bo ostalo.
Gorenje pa seli vse v Srbijo zato, ker mu v Sloveniji ekonomska računica se pač ne izide več.
no idea for signature
signed
I

IgorGrozni ::

lexios : Sicer malenkostno, a vseeno.
Voditi podjetje ni enako, kot voditi gospodinjstvo. Voditi državo ni enako kot voditi gospodinjstvo.
Ne piše, da je voditi podjetje enako kot voditi državo.

Tako da ...

Gladi ::

sidd je izjavil:

Gladi je izjavil:

Igor raje povej kolko se je zadolžila prejšnja vlada za vzdrževanje socialnega mira.Naj ti dam hint, 8 miljard €.
Naši sindikalisti so pa nekje podobni USA v 60tih prejšnjega stoletja.V bistvu so še hujšno zlo.


Mislim da so takile komentarji popolnoma nepotrebni in neplodni.

Se zavedam, ampak če človek odkrito forsira eno stran, pluva pa drugo, nej pove tudi drugo stran svoje zgodbe.

lexios ::


Meni se zdi ob takem stanu javnih financ absolutno perverzno, da je država do sedaj pomagala Grčiji z vsaj 1500 milijoni poroštev in to brez kakršnekoli javne debate ali pomislekov. Če smo res v tako hudih težavah, kot razlaga s kislim nasmeškom na resnobnem obrazu premier janša (medtem ko vizjak zbija precej neposrečene šale o 130.000 brezposelnih, ker nočejo delati zato, ker so socialne pomoči previsoke), potem bi morali absolutno takoj EU prositi vsaj za to pomoč, da trenutno pač zaradi razmer ne moremo pomagati drugim. Torej nobenega odpisa dolgov ne potrebujemo! Samo da ne hodijo k nam težit za pomoč, ker se moramo sami reševat.


Par postov nazaj si razlagal osnove ekonomije in rezultat 30% znižanja plač - domino efekt. Heh, ko se omenja bailout Grčije se je treba zavedat natanko to... Problem dokapitalizacije NLB ali Grčije je v osnovi isti! Zakaj že 20 let dokapitaliziramo NLB vam je menda jasno? >:D

Odpis dolgov je edina kratkoročna alternativa, žal izključno hipotetična! 8-)

sidd ::

Zato pa sem povedal jaz drugo stran zgodbe - teh, po tvoji informaciji, 8 mlrd € dolga je pljunek v morje, v primerjavi s tem v kaj nas je spravila vlada 2 mandata nazaj s sprenevedanjem, ignoranco, nespodosnostjo ter lastnimi interesi. Vlada en mandat nazaj pa se je lotila vsega kar se da napačno. Najbolj žalostno pa je, da noben ne ve točno, kam je šlo teh 8 mlrd €, ter še bolj žalostno, da so vse firme, tudi tiste, ki so poslovale dobro, to na veliko izkoriščale (sicer pa bi bile nore, če ne bi).

Zato postanem kar malo alergičen, ko se tako pljuva po prejšnji vladi, češ, da so oni krivi za krizo in vse propadle firme - kar pa niso. Kriza se je "rojevala" dosti prej, leta 08 je samo privrela na površje. Da ne omenim, da smo za stanje v Sloveniji si krivi sami, ker so vse vlade po vrsti s kadrovanjem po firmah in dopustitvijo nedopustnih privatizacij same prispevale k propadu firm. So pa enako nesposobno vse skupaj reševali tud na prejšnji vladi.... Z sedaj predlaganimi varčevalnimi ukrepi pa se nam tudi nič dobrega ne piše. Čemu varčevanje, ko pa imamo ogromne, res ogromne sistemske probleme v državi? Mislim, to je popolnoma enako, kot pri zdravju, samo filaj pacienta z zdravili, ter služi na njegov račun, namesto da bi se odkril vzrok bolezni, ter ga z enim kirurškim posegom ozdravil. No, čisto lepa analogija nesposobnosti pri koritu! imo.

Varčevalni ukrepi - prepoloviti število občin, nazorno prikazati kako točno funkcionira naša država ter do evra natančno prikazati kam gre denar, ter tako predstaviti pošteno sliko državljanom, kjer se zapravlja. Ostalo je bilo že več ali manj napisano tule.
no idea for signature
signed
I

dronyx ::

lexios je izjavil:

Par postov nazaj si razlagal osnove ekonomije in rezultat 30% znižanja plač - domino efekt. Heh, ko se omenja bailout Grčije se je treba zavedat natanko to...

Mislim da so Slovaki rekli ne pomoči Grčiji in nisem slišal, da bi jih doletele kakšne sankcije. Jaz tebi ne morem pomagati, da boš lahko vračal kredite, če pa še svojih ne morem odplačevat in doma otroci umirajo od lakote (figurative speech).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dronyx ()

jernejl ::

sidd je izjavil:

Kriza in vse ni nastalo čez noč, 3 leta nazaj. Janševa vlada 04-08 nosi (skoraj) vso krivdo za trenutno stanje v Sloveniji. Zaradi prejšnje vlade je Pahorjeva vlada padla v tak drek.


Zato postanem kar malo alergičen, ko se tako pljuva po prejšnji vladi, češ, da so oni krivi za krizo in vse propadle firme - kar pa niso.


Meni se pa zdi prav smešno, kako nekaterim odrekate odgovornost. Sam nisem politično usmerjen ne v levo in ne v desno, mislim pa, da bi vsakdo moral prevzeti odgovornost za vodenje države. Janševa vlada je delala napake, Pahorjeva jih je prav tako.
Tukaj pa nekateri govorijo, kot da je za vse kriv Janša. Za stanje v letih 04 - 08 je bil kriv on, ker je vladal. Za stanje 08 - 12 je kriv on, ker ni vladal. Za stanje 12 - 16 bo spet kriv on, ker vlada.

PaX_MaN ::

dronyx je izjavil:

lexios je izjavil:

Par postov nazaj si razlagal osnove ekonomije in rezultat 30% znižanja plač - domino efekt. Heh, ko se omenja bailout Grčije se je treba zavedat natanko to...

Mislim da so Slovaki rekli ne pomoči Grčiji in nisem slišal, da bi jih doletele kakšne sankcije.

Volitve so jih "doletele":
The election followed the fall of Prime Minister Iveta Radičová's Slovak Democratic and Christian Union - Democratic Party-led coalition in October 2011 over a no confidence vote her government had lost because of its support for the European Financial Stability Fund.

:D

Jaz tebi ne morem pomagati, da boš lahko vračal kredite, če pa še svojih ne morem odplačevat in doma otroci umirajo od lakote (figurative speech).

Slovaki se ne strinjajo.

dronyx ::

@PaX_MaN: Očitno so "črnosrajčniki v roza kravatah" Slovakom dali ponudbo, ki jo niso mogli zavrniti.:D

Sicer pa: Mikloš said that Slovakia was not going to pay Greece any "real money".

To je podobna izjava kot tista od Križaniča, da je bailout Grčije dobra naložba in da bomo z obrestmi dobili denar vrnjen nazaj. Resnica pa je dejansko ta, da Grški upniki zahtevajo konkreten denar in bodo dolgoročno vsa poroštva unovčena in na koncu tudi v celoti odpisana, ker Grčija tega denarja v tem tisočletju nikakor ne more vrniti. To za slovenijo v praksi pomeni, da lahko našemu dolgu mirno pripišemo še cca. 2 milijardi evrov (za zanamce seveda).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dronyx ()

Mr.B ::

Ps : se se da uspeti z invisticijami in krediti, samo kaj ko pri teh floskulah v Sloveniji denar ni ostajal v Sloveniji ampak je romal v Tujino. tu je razlika, in tega samo plahko branje poročil, pomeni samo populistični bulshit.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

opeter ::

dronyx je izjavil:

@opeter: Prvi link zgoraj so zaposleni v državni upravi in jih je po tej tabeli 33.200 (gledati moraš številke čisto spodaj v tabeli). Večina od te številke odpade na policijo, vojsko in paznike, torej uniformiran del. Nekje sem sicer prebral, da imajo več policistov na prebivalca samo še v Španiji in Grčiji, žal pa ne najdem povezave do tega podatka.

K javni upravi se poleg državne uprave šteje še "občinska samouprava" in razni zavodi (šport, kultura...), za katero nimam podatka, koliko je tam zaposlenih, verjetno pa še minimalno 20.000 ljudi.:D


Res je, sem spregledal. Se opravičujem.

Isti podatek je tu (33.295):
http://e-uprava.gov.si/ispo/zaposleni/o...

Nekje sem bral, da je JU (javna uprava) skpaj z vojsko in policijo ter lokalno samoupravo (občinami) in zavodi okoli 80.000 zaposlenih.

Še lanski junijski podatki za javni sektor:
http://www.vlada.si/si/medijsko_sredisc...

No, kakorkoli. Kaj dosti z znižanjem zaposlenih država ne bo prihranila, ker si bo nakopala socialne probleme.

sidd je izjavil:

Mene iskreno JS in JU sploh ne zanimata. Dejstvo je, da se mora JS in JU prilagajati stanju v državi. Če Sama država onemogoča spodbujanje gospodarstva, sama kriva za propad firm ter sama kriva za slabo finančno stanje, kako naj potem gospodarstvo vse čudežno reši? Ne bo, ker ni neumno. Raje gre v tujino, tako kot sposoben kader. Država pa naj zavozi še tisto malo, kaj bo ostalo.
Gorenje pa seli vse v Srbijo zato, ker mu v Sloveniji ekonomska računica se pač ne izide več.


Res je. Žal.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: opeter ()

sidd ::

jernejl, nisem politično usmerjen, in kot vidiš z veseljem skritiziram tudi prejšnjo vlado. Samo je dejstvo, da prejšnja vlada ni kriva za nastanek krize. Dejstvo je, da je vlada 04-08 zelo soodgovorna za nastalo situacijo, saj ni ukrepala nič, temveč še samo bolj napihovala rast dbp-ja z gradbeništvom, katero je že tako ali tako bilo predimenzionirano. Tako da ja, v tem primeru je vlada 04-08 kriva tudi za stanje 08-12. In dejstvo je, da je vlada 08-12 bila skrajno nesposobna pri rokovanju z krizo. Preprosto, noben ni znal uraditi po mizi. Zdajšna vlada pa spet trobi o nekih nepametnih potezah. Mene sicer boli k***, ker delam v privat firmi, odvisni od tujine (99% izvoz ter tudi poslovanje, banke), ter specifična branža gospodarstva. Samo mimo določenih zadev pa človek ne more, in to je nesposobnost vodilnih v državi. Namesto takojšnjega reševanja stanja, jih človek gleda na tv, ter opazuje njihovo kadrovanje ter že kar na začetku mini afere za nahranitev ovc.
In potem pravijo, kako bo potrebno varčevati. A tam nabavijo nove laptope, tam nove avtomobile, potem mesečni limit za mobitel bo samo 1000€. Nevem kako jim ni jasno, da se, dejansko, splača varčevati evro po evro. Samo se gleda kaj bi ukinili da bi z enim rezom prihranili 100mio€.
Če bi bil JS in JU kaj pri pameti, bi se združli, res pogledali kaj se da in kaj ne, ter sami pritisnili na vlado, to pa to je potrebno naredit.
no idea for signature
signed
I

jype ::

onyx> Prosim poglej banke v večinski državni lasti

To niso banke.

dronyx ::

jype je izjavil:

onyx> Prosim poglej banke v večinski državni lasti

To niso banke.


Se opravičujem. To so dejansko Hiralnice.:)

Kenpachi ::

Legalizirat droge, pobirat 20%?

Pa še investicije privlečeš :)
Zaraki Kenpachi.

Pšenični ::

Opazil sem, se mi zdi, da bi eni radi prikazali, da če bo JS padel pod tržno logiki, bo hudič pobral celo državo.

Pa kje oni ustvarjajo kakšno dodano vrednost. Oni samo pobirajo milom ili silom, kar zaslužijo drugi....da lahko dobijo plače.

Da imajo recimo šolniki take plače sicer je jasno, ane, Zakaj, tako kot nikjer v evropi.....?. Kdo je zet od Kučana.

dronyx ::

Pšenični je izjavil:

Pa kje oni ustvarjajo kakšno dodano vrednost. Oni samo pobirajo milom ili silom, kar zaslužijo drugi....da lahko dobijo plače.

LOL Telebanc. Prosim naredi si uslugo in ne piši takih traparij, ker sicer te bo kakšna medicinska sestra vpršala po doodani vrednosti, ko ti bo brisala posrano rit, ko boš bil inkontinenten (pa ti ne privoščim tega). :)
««
4 / 91
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Stavka javnega sektorja (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Problemi človeštva
26746254 (40374) dstr17_
»

Stavka (strani: 1 2 3 48 9 10 11 )

Oddelek: Problemi človeštva
531137569 (128867) poweroff
»

Ima Slovenija prevelik javni sektor? (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
20782195 (77779) lexios

Več podobnih tem