» »

Audiofilski računalnik

Audiofilski računalnik

Tralala999 ::

Pozdravljeni!

Počasi se izobražujem, kako priti do čimboljšega predvajanja zvočnega zapisa.
Čimboljši zvok pomeni tudi zame funkcionalnost. Prebiram razne članke in izgleda, da je Hi fi sistem možen tudi na PC-ju.
Zanima me, če si je kdo že sestavljal takšen PC, sam počasi začenjam in imam nekaj vprašanj.
Moj sistem bo vseboval kvalitetno zvočno kartico: http://www.stereophile.com/computeraudi...
Zdaj pa bi rad sestavil ZELOOOOOOOO tih računalnik. To je, neslišnega:)
Prosim za nasvet.

LP

popster ::

ssd disk ki je neslišen, pasivno (vodno) hlajenje za cpu in grafično kartico in razmeroma tih napajalnik..

Naabo ::

Zvočna kartica za 200$ nekako ne more biti avdiofilski razred, sploh če se ti gre za čimboljše predvajanje zvočnega zapisa (tukaj upam da misliš na nekompresirane oblike, wav, flac...). Cene poštenih (ki so mimogrede zunanji) konverterjev se gibljejo v štiri mestnih številkah (v studijih so ene bolj popularnih Apogee in Lynx). Kar se tiče računalnika pa, kot je rekel popster, ssd disk in pasivna hlajenja (tu bo pomoje ša najtežje dobiti tih napajalnik in hlajanje za procesor).

Nikonja ::

prvo kaj moraš povedat je kakšne zvočnike boš imel priklopljene, ali mogoče boš z spdif/hdmi kablom preklopil vse na receiver/ojačevalec ker v tem primeru razlike med on board zvočno kartico in tistim ultra dražjim ni ker signal putuje itak digitalno celo pot do ojačevalca in se tam dekodira v analognog.

Naabo ::

Nikonja je izjavil:

prvo kaj moraš povedat je kakšne zvočnike boš imel priklopljene, ali mogoče boš z spdif/hdmi kablom preklopil vse na receiver/ojačevalec ker v tem primeru razlike med on board zvočno kartico in tistim ultra dražjim ni ker signal putuje itak digitalno celo pot do ojačevalca in se tam dekodira v analognog.


Točno tako, najprej navedi celo pot signala (od vrste zapisa do zvočnikov), potem bomo pa lahko razpravljali o ustreznem računalniku.

floyd1 ::

Idealen bi bil tudi zunanji napajalnik. Veliko motenj lahko prihaja tudi od tam.
Kot je rekel Nikonja, če boš imel zunanji ojačevalec (po možnosti s kvalitetnim DA pretvornikom) potem to, kar je v PC-ju ni tako kritično, pa karkoli že je. In po mojem je to tudi veliko boljša varianta, ker kolega si je polovico PC škatle prepredel z bakrenimi (ozemljenimi) mrežicami, da je dobil ven koliko-toliko spodoben analogni signal. Drugače pa so so Creativove kartice (za svojo ceno) zelo dobre in se ne splača tišat v PC-ja kaj dražjega, ker s solidno kartico in nekaj oklopi (kot je naredil ta kolega) narediš bistveno več za dober zvok.

Mimogrede - ta kolega ima 2 dig. osciloskopa, generator frekvenc, jitter meter,... Še enih 5-6 takih "škatel", da mi sploh ni jasno, zakaj so. Skratka ogromno naprav, s katerimi lahko preveri stvari "u nulo."

jamiroq ::

imho se namesto drage zvocne kartice bolj splaca investirati v dac (ki je, ce ima usb, itak le zunanja zvocna kartica). iz racunalnika speljes signal preko optike/koaksa/usbja v dac, iz tega pa nato v ojacevalec. prednost je, da lahko izvor poljubno menjujes ali pa jih imas vklopljenih vec. ce imas ojacevalec/predojacevalec z vgrajenim d/a konverterjem je pa tudi no-brainer, kot je prej napisal nikonja.
pri d/a konverterjih moras paziti, ker usb podpira najvec 24-bit, 96kHz sampling. optika in koaks podpirata do 192kHz. oboje je sicer odvisno od cipovja v dacu. seveda, ce sploh nameravas poslusati 'hi-def' glasbo. (ot - zanimivo branje na to temo: 24/192 Music Downloads ...and why they make no sense)
glede racunalnika: po mojem je prenosnik s ssdjem way to go.
se ena alternativa bi mogoce bil logitech squeezebox; predvaja flac, d/a konverter je menda spodoben (in ima tudi digitalne izhode, tako da lahko priklopis svojega) in ni pretirano drag. glasbo imas shranjeno na nekem drugem racunalniku in se prenasa preko mreze ali pa vanj vklopis usb disk.

sicer pa si poglej suggested hardware na computer audiophile.

floyd1 ::

Se popolnoma strinjam z vsem zgoraj zapisanim (jamiroq).

Sem pa ravno nekaj dni nazaj (po ideji, ki mi jo je dal nekdo tu, na slo-techu) na mojem NAS-u naložil zgoraj omenjen "logitech media (prej squeezebox) server" in na HTPC-ju v dnevni še en softverski player zanj. Potem še digitalni izhod na surround ojačevalec (ampak tapravi, 15 kg težka kišta) s kvalitetnimi DAC-i (svetlobna leta daleč od tapravih audiofilskih, so pa vsaj Burr Brown, za tiste, ki se spoznate na zadevo ;)). Dela super, pravi užitek poslušat. Pa daljinski preko android/iOS dela zelo dobro. Razen malo prepočasnega NAS-a (leta so že tu ;)) skoraj idealen sistem.

Za kvaliteto glasbe same pa seveda flac-i (najboljše ripani z EAC, tu si lahko prepričan, da se je izgubilo minimalno oz. nič kvalitete).

hurikhan ::

Zvočna kartica, ki se jo zares splača kupiti je ta: http://uk.asus.com/Multimedia/Audio_Car...
Ima DAC vgrajen in še mnogo drugih kvalitet.
Za kišto so ti pa tako ali tako že povedali.
V kolikor te pa zanima glasbena produkcija pa tako vemo, da se začne pri iMac in višje. Pc nima tu kaj iskati...

Tralala999 ::

Najprej hvala za predloge.
Za začetek sem mislil glasbo poslušati preko kvalitetnih slušalk (spet verjetno več sto €...). Imam veliko glasbe v flac formatu (pridno shranjujem), pa tudi kupiti se že da 24bit-ne zapise. Zdaj ali je to smiselno je že druga debata (kaj sploh v resnici slišimo) ampak jaz sem se odločil, da si bom v prihodnosti gradil svojo "knjižnico glasbe" v viskokoformatnih zapisih glasbe (kjer bo le možno in smiselno)
Samo dobra kartica, pa tih napajalnik, pa želel sem zadevo urediti tudi tako, da bi se dalo izbirati daljinsko.... bo tudi nekaj evrčkov naneslo.
Da NAS kjer bo glasba....našel sem pa sedaj tole:
http://www.techradar.com/reviews/audio-...

Bom še malo varčeval.....pomoje boljša ideja

Naabo ::

hurikhan je izjavil:

V kolikor te pa zanima glasbena produkcija pa tako vemo, da se začne pri iMac in višje. Pc nima tu kaj iskati...

Pretiravat ravno ni treba...

RejZoR ::

Definitivno povsem pasivna zadeva. Ventilatorji povzročajo šum in elektromagnetne interference, ki niso zaželjene...

Btw, Mac ni nič drugega kot navaden PC v fancy ohišju z lastnim OS-om...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Janac ::

budget?

neres ::

Da se naredit tudi povsem pasivno hlajen PC. En primer. V večjem zračnem ohišju bi bilo še lažje, daš en velik hladilnik na CPU in to je to. Plus lahko daš noter vsako zvočno. Ne pričakuj pa da boš igral igre ipd. na takem sistemu.

Za 100-200 vsekakor lahko dobiš zvočno ki bo dovolj dobra. Mislim da tudi tista Asus Xonar, sicer pa poglej malo teste. Ne rabiš dajat 1000€ za zvočno/DAC, ker ne boš pridobil nič za to kar rabiš ti (zgolj poslušanje). Se splača več vložit v ostale stvari (zvočnike, prostor, ...).

Mac vs "PC" za glasbo.. se ne bi niti spuščal v te neumnosti.. vsak ima svoje prednosti in slabosti, povsem stvar okusa in prioritet.

Za objektive informacije o tehničnih zadevah priporočam kak Hydrogenaudio, raje kot Stereophile.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: neres ()

jype ::

Za resno delo se kupi M-Audio, kaj zaen računalnik imaš pa itak ni pomembno.

neres ::

M-Audio je kupil že Avid.:D
Sicer uporabljam tudi jaz par izdelkov M-Audio, ampak daleč od tega da bi bili oni med edinimi proizvajalci za te stvari. Je kar precej izbire..

delfinus ::

Sam bi razmisljal nekako v tej smeri gradnje audiofilske verige z integracijo PCja: soliden PC (z USB izhodom) -> odlicen zunanji DAC z USB vhodom -> dobri interkonekti -> odlicen stereo ojacevalec -> dobri zvocniski kabli -> audiofilski zvocniki.

Zgoraj navedena varianta je ultimativna. V praksi imam jaz izvedeno se kar lepo preko Asus Xonar STX zvocne kartice, ki je priklopljena na stereo ojacevalec in sem zelo zadovoljen z rezultatom. Vse je stvar globine denarnice in tudi okusa in dovzetnosti na zadnje gizmote.

lp, d.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: delfinus ()

_Dormage_ ::

A rabiš dober CPU ?
Atom pasivno hlajenje in tišina...

RejZoR ::

Sej pasivno lahko hladiš tud Core i5 2500k...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Janac ::

kje bos pa dobil fanless vent?

RejZoR ::

Ker hladilnikov brez ventov baje še niso izumili. Bojo pa čez dve leti. Baje...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

M-XXXX ::

RejZoR je izjavil:

Ker hladilnikov brez ventov baje še niso izumili. Bojo pa čez dve leti. Baje...

Huh? Vodno hlajenje brez ventilatorjev dela čist OK. Če je procesor varčen, daš na njega samo hladilnik brez ventilatorjev...

RejZoR ::

Sarcasm anyone? Vsak hladilnik je lahko brez venta. Če pa ga že ima gor pa ga pač zbiješ dol. Še na vsakem se je dalo to naredit...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

mihec87 ::

Janac je izjavil:

kje bos pa dobil fanless vent?


Ta bo res teška...ventilator brez ventrnice pač ni več ventilator..

Verjetno bi šlo z kakim mugnom/noctuo in en boljši tih ventilator toliko da malo piha čez v kombinaciji z varčnim procesorjem...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mihec87 ()

Janac ::

ne no zmotu sem se, mislu sem fanless napajalnik

jype ::

neres> Sicer uporabljam tudi jaz par izdelkov M-Audio, ampak daleč od tega da bi bili oni med edinimi proizvajalci za te stvari. Je kar precej izbire..

Nikakor ne pravim, da so edini, so pa med najcenejšimi, ko gre za reči, ki dejansko znajo 24bit 192kHz prinest v poljuben računalnik in so hkrati tudi razmeroma električno odporne.

Janac ::

Intel Core i5 2550K (3,40Ghz, 6MB) BOX
216.00 €
ASUS P8Z68-V/GEN3
156.00 €
Corsair Vengeance LP White 8GB 1600Mhz cl9 KIT - 1.50V
56.40 €
Corsair Force Series 3 F120 - 120GB - SATA3 - 6Gb/s SSD
153.60 €
Noctua NH-D14 (am2+, am3, FM1, 775, 1155, 1156, 1366) - AKCIJA
66.00 €
PowerColor Radeon HD 6850 1GB SCS3
168.00 €
ASUS Xonar Essence ST
170.40 €
SATA LG GH-24NS
18.90 €
Seasonic X-Series X-560 - 560W - 80+ Gold
138.00 €
NZXT H2 Black
110.40 €


Skupaj: 1,253.70 €

nekaj takega? na noctui pa zbijes vente dol pa je samo temperature bodo visje

mihec87 ::

Janac je izjavil:

ne no zmotu sem se, mislu sem fanless napajalnik

https://www.google.si/search?q=passive+...

Janac ::

guglat znam sam, samo vec kot 480w ze skoraj ne dobis!

http://www.dinokomp.si/product_info.php...

http://www.dinokomp.si/product_info.php...

kot vidis ni noben nad 480w...

mihec87 ::

Če rabi zadevo samo za srfat/glasbo/filme ne vidim potrebe po ločeni grafični kartici tako odpade ena stvar ki se greje oz potrebuje hlajenje ravno tako ni več potrebe po močnem napajalniku...

Janac ::

sem dal pasivno grafo :)

mihec87 ::

Naj op sploh pove kako močan računalnik rabi...Da ne bomo sestavljali kišt za jurja+ brez potrebe..

Janac je izjavil:

sem dal pasivno grafo :)

še vedno se zaradi nje potrebuje močnejši napajalnik kot bi lahko bil(brez grafe bi 480W pasivni napajalnik zadostoval..)..

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mihec87 ()

RejZoR ::

Vzameš plato, ki ima gor grafo pa je stvar rešena. Za glasbo res ne rabiš samostojne.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Tralala999 ::

Očitno velja pregovor, malo denarja, malo muzike.:)

Torej, zadeva bi bila izključno za poslušanje glasbe. Gre za CART. Computer audiophile pocket server. http://www.computeraudiophile.com/conte...

in pri sestavi je bistveno tole:
Requirements

The requirements for version 2.0 are identical to the original Pocket Server. The requirements are both objective and subjective. When necessary I'll do my best to explain how or why my component selections meet these criteria.

Absolutely silent.
Capable of great sound.
Great looking.
No moving parts.
Fairly inexpensive.
No legacy components.
Easy to operate.
Directly or
Remotely
Easy to assemble / install
Assembly / installation by one's self or
Assembly / installation by local computer shop, son, daughter, neighbor, or friend.
Small size.
Low power consumption.
Low heat.
Accept an add-in card for audio or additional capabilities. Hardware & Software must accept appropriate add-in cards.
Play 16/44.1, 24/44.1, 24/88.2, 24/96, 24/176.4, and 24/192 all bit perfect.

Ampak zadevo se da gotovo narediti ceneje. Tip je porabil okolo 1500 dolarjev....

Vendar je zadeva predraga, ker za ta denar že dobiš Naim Unitiqute ali kaj podobnega.
Ne samo odlično predvajanje zvoka, pomembna je tudi uporabniška izkušnja. Funkcionalnost.....
Zato gotovo NAS, kjer bo glasba, to povežem raje preko kabla, ker za 24bit ne zapise ne gre preko zraka.... Torej prideš domov, pobrskaš po svojem telefonu in že poslušaš glasbo. Tale Naim ima podporo za Apple (preko ipad iphone....), če bi šlo preko androida....sej pravim mal dnarja mal muzke

Rok Woot ::

ma 300W je dost..

jamiroq dober post :)

gazibo ::

IMHO ce je samo za glasbo je Atomov derivat se najboljsa izbira. Onboard grafa, je fanless, porabi zelo malo elektrike.

Drugace kar se tice DAC konverterjev se za sub-jurja dobi ze pro zadevo ala Benchmark, Mytek, Lavry....


Needless to say da brez ustrezno akusticno tretiranega prostora nisi nic dosegel pa naj je se tako dober DAC in zvocniki.

Rok Woot ::

Pa tud oblika prostora je važna. Npr moji zvočniki se slišjo slabše odkar sem se preselil... Sem obračal its, pač neka peč v sobi itd...

gazibo ::

Tr00 that . bolj je kvadratast (in mejhen) prostor vec je treba vlagat v akustiko.

floyd1 ::

Tralala999 je izjavil:

Ne samo odlično predvajanje zvoka, pomembna je tudi uporabniška izkušnja. Funkcionalnost.....
Zato gotovo NAS, kjer bo glasba, to povežem raje preko kabla, ker za 24bit ne zapise ne gre preko zraka.... Torej prideš domov, pobrskaš po svojem telefonu in že poslušaš glasbo. Tale Naim ima podporo za Apple (preko ipad iphone....), če bi šlo preko androida....sej pravim mal dnarja mal muzke


Res si poglej Logitech media server (prej pa se je temu reklo Squeezebox). Je točno to, kar tu pišeš. Edino glede podpore 24 bitnih formatov ne vem, sam imam zaenkrat vse v flac in nekaj v MP3, dokler si ponovno ne zripam kompletne svoje zbirke CD-jev v flac.
http://wiki.slimdevices.com/index.php/S...

zos ::

Jaz osebno se nasmejim vsakic, ko slisim besedo "avdiofilsko". Zanima me, ce imas kaj predstave kaj bi rad. A bi rad samo poslusal glasbo na kvalitetnem nivoju, ali res gradis en hud sistem za brezkompromisni zvok. V vsakem primeru, racunalnik nima veze. Najprej poskrbi za dobro sobo, dobre zvocnike in dober ojacevalec. Za digitalne vire bos vsekakor rabil en dober DA konverter, ki stane kar precej. Do njega lahko zvok spravis preko usb, firewire, spdif, adat... Ampak ker imam obcutek, da nekako ne govorimo o 10.000+ evrskem sistemu, ti priporocam, da na vse skupaj pozabis in si kupis ene dobre slusalke za nekaj sto evrov.

737 ::

Mogoče bo kdo vrgel oko tudi na Behringer UCA202.

neres ::

zos je izjavil:

Za digitalne vire bos vsekakor rabil en dober DA konverter, ki stane kar precej.

Jaz ne bi tako posploševal. So tudi integrirane zvočne kartice z zelo spodobnim zvokom. Dvomim, da bi pri poslušanju normalne glasbe slišal razliko med to in eno zvočno za 5000€ al karkoli. Dandanes naredit en dober DAC pač ni neka umetnost.
Se pa strinjam s tabo in bom še enkrat rekel da naj denar (in čas) raje porabi za prostor, zvočnike ipd. Soliden DAC je relativno majhen strošek, čeprav so tudi tu odstopanja in se splača preverit stvari pred nakupom.

Če pa bo OP uporabljal slušalke je prav tako treba pogledat tudi za primerno opremo, če se že gremo audiofilije.. namreč ko izhod (zvočne kartice) obremeniš s slušalkami se lahko zvok precej spremeni.. NwAvGuy ima dosti na to temo.

Tralala999 ::

Hvala za konstuktivne predloge. Čaka me še kar neka prebiranja....in seveda preizkušanja!
LP

pegasus ::

Mogoče ni ravno to kar iščeš, je pa vseeno on topic: danes dobiš že celo vrsto relativno spodobnih preampov in integriranih ampov, ki imajo med drugim tudi usb vhod in pogoltnejo 24/96. Vanje vgradit eno atom platko (ali pa kar rasberry pi ;)) bi bil zanimiv izziv.

Kolikor pa sem gledal zunanje dace, 24/192 dobiš samo na firewire. Če še kje najdeš pc s firewire ;) Bomo pa videli, kako bo z razširitvijo usb3 ...

pegasus ::

Evo, praktična ugotovitev ... stvari so se mi tako obrnile, da sem ugodno dobil mac mini + 24/192 firewire dac. Price/performance je rešitev vrhunska :)

Trancedeejay ::

prvo kaj moraš povedat je kakšne zvočnike boš imel priklopljene, ali mogoče boš z spdif/hdmi kablom preklopil vse na receiver/ojačevalec ker v tem primeru razlike med on board zvočno kartico in tistim ultra dražjim ni ker signal putuje itak digitalno celo pot do ojačevalca in se tam dekodira v analognog.


Če bi kdaj preizkušali različne medijske predvajalnike, bi lahko opazili obcutne zvokovne razlike, pa čeprav se bi povsod predvajala ista datoteka in preko optike. Tako da, ce so razlicni predvajalniki/izvori zvoka in so povezani na receiver preko optike, to ne pomeni, da na zvoku ne bo opaziti razlike. Mi smo testirali Fantec in Xtreamer predvajalnike in Xtreamer je zvokovno boljši.

---------
Oglaševanje - odstranjena povezava
Music is the key

Zgodovina sprememb…



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

dac pretvornik (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
9512135 (6955) Steinkauz
»

katero zvočno kartico ? (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
7712048 (7907) Janac
»

Miti o zvoku pri PC-ju (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
5613180 (11349) Nummy
»

Kateri avdio receiver za predvajanje flac (gapless) fm in mp3

Oddelek: Kaj kupiti
374222 (3498) umexteacher

Več podobnih tem