» »

Totalen začetnik

Totalen začetnik

lord-svizc ::

Jst sm čist frišen v programeranju in me zanima kaj svetujete da se najprej naučim? P kej tazga k se da naučit na netu!
Everything is possible if you know how to do it!

OwcA ::

Najprej se nauči uporabljat iskalnik.

Še obvezen fan-boy komentar, loti se Python!
Otroška radovednost - gonilo napredka.

NoUse4AName ::

Daj pogledaj malo po starih topicih. Vsak teden je en takšen.

inferno666 ::

Najlazi se naucis, ce ti kaksen znanec osnove razlozi, pol pa zacnes pisat programcke v stilu "izpisi 10 vrstic". Al pa dob zapiske od kaksne srednje racunal. sole, tehniske gimnazije. V srednji soli osnove tako lepo razlozijo.

klemen22 ::

Ma kaki Python. Če si začetnik se začni učiti kakšen strogo tipiziran jezik kot je C,Java,C++. Za nalogce in gradiva ki si jih le poglej pa so morda kakšne nalogce in vaje ki se rešujejo pri Programiranju (1) na FRIju. SPloh na začetku so kakor se jaz spomnim čiste osnove.
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

snow ::

klemen kolk pythona znaš?

Jaz sem se prvo učil C++, sedaj pa se učim pythona in se ne morem nehat čudit, kako preprosto se da marsikaj narediti.
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

MaCoFaCo ::

Moj glas za C#.

Poldi112 ::

C# je jajce, ker ima omejen portability. Vsameš karkoli kar ni od Ms.
Še en glas za Python, ki je res lep in super za učenje.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

MaCoFaCo ::

Poldi112, ne mi zamert, sam nimaš pojma. C# ni jajce, na voljo je za več operacijskih sistemov, tudi tistih, ki niso od Microsofta. Ne mešat .NET frameworka in C#.

Se pa tudi .Net framework prenaša na Linux (Mono projekt).

jeti51 ::

C# je jajce, ker ima omejen portability.

In začetnik bo res šel pisati portabilne uporabniške programe, kaj? Ja seveda.:\ Popolnoma si zgrešil poanto tukaj.

Jaz bi morda tudi dal glas kar za enega izmed strogo tipiziranih jezikov (izberi po želji), ki človeka navadijo biti natančen. Začni s preprostimi konzolnimi aplikacijami (saj veš, nek izpis v kvadratno črno okno:)), morda še najbolje, da najdeš domače nalog(ic)e na strani kakšne srednje šole ali faxa ter jih poskusiš rešiti. Za začetek najbrž še najbolj primerno, da se človek navadi na if-e, zanke, aritmetične izraze, funkcije, skratka v splošnem na sintakso jezika. Potem pridejo na vrsto pointerji (če jih izbrani jezik ima) in pa objekti (priporočljivo izbrati objektno orientiran jezik), nato pa učenje standardnih knjižnjic jezika.

Šele takrat, ko človek razume koncepte programiranja in principe, kako posamezne koščke sestavljati v delujočo celoto, potem se šele gre razmišljati o kakšnih konkretnih uporabnih programih in portabilnosti. Ko so osnovni koncepti jasni, je potem veliko lažje preizkusiti še kakšen drug programski jezik in se potem odločiti za tistega, ki človeku najbolj leži (tudi odvisno od tipa aplikacij, ki jih želi delati).

Samo moj pogled na učenje programiranja od začetka, ni nujno, da se bo vsak strinjal z njim...

jjohny ::

Prosim, če mi kdo razloži kaj je to C# in kaj je to .NET.
Jaz poznam samo navadni C.

LP, jani

MaCoFaCo ::

Po domače povedano. C# je standardiziran programski jezik, mešanica Cja, C++, Jave in še česa.

.NET framework je okolje za izvajanje, nekakšen virtualni računalnik, s svojim naborom "strojnih" ukazov. Nekako analogno Java Virtual Machine. Enkrat ko prevedeš (skompajlaš) program, bo le-ta tekel na vseh platformah, ki imajo implementiran .NET framework. Ni kot pri klasičnih jeziki, kjer moraš program za vsako platformo posebej prevesti (skompajlati), da le-tega lahko sploh poženeš. Hkrati .NET framework vključuje OGROMNO knjižnico, ki zelo olajša programiranje (delo s podatkovnimi bazami, networking, remoting, regularni izrazi, ..........).

Linki:
ECMA C# and Common Language Infrastructure Standards
.NET Technology Overview

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: MaCoFaCo ()

iNN ::

Enivej. Se moj glas za phyton, kot je napisal ze snow, sem se tudi jaz prvo seznanil in ucil C++. Sedaj ko se ucim pythona se mi zdi dosti bolj preprost.
==

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: iNN ()

OwcA ::

Ma kaki Python. Če si začetnik se začni učiti kakšen strogo tipiziran jezik kot je C,Java,C++.

Python je (vsaj) toliko strogo tipiziran, kot našteti. Če kateri izmed njih ni, sta to C in C++ (implicitna pretvarjanja, reinterpret_cast, akrobacije z void kazalci, ...).
Otroška radovednost - gonilo napredka.

elasto_mania ::

js sem se mislu tudi učit verjetno bom probal z python-om

itak37 ::

A obstaja kaksen free debugger za python?

OwcA ::

Otroška radovednost - gonilo napredka.

MaCoFaCo ::

A en začetnik bo znal vse to usposobiti?

OwcA ::

Kaj, izbrati Start->Programs->Python->IDLE in klikniti na napis Debug v meniju?
Otroška radovednost - gonilo napredka.

MaCoFaCo ::

V meni Start je potrebno za to? :P Sam prašam.

OwcA ::

Če tudi kodo pišeš v IDLE ali katerem drugem Python IDE, ki ima razhroščevalnik integriran, potem seveda ne. 0:)
Otroška radovednost - gonilo napredka.

MaCoFaCo ::

Ma ko smo že pri pythonu, povej kako se ta stvar prevede oziroma v kaj. Če se ne motim je to skriptni jezik in se torej interpretira?

krho ::

A nobeden ne uporablja PyScripter:\
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

OwcA ::

Odvisno od implementacije (CPython, Jython, IronPython), ampak načeloma se prevede v (prenosljivo) byte kodo. Klik, klak.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: OwcA ()

sid_dabster ::

Jaz predlagam, kot zmeraj, za zacetek kaksen enostaven mikrokontrolercek (Atmel AVR, PIC, morda kaksna enostavna Motorola etc.), pa da se z njim sestavi eno lustkano napravico, ki se jo potem sprogramira v asemblerju.
Tako se bos dejansko naucil, kako mikroracunalnik deluje.

Potem pride na vrsto ANSI C (s pomocjo katerega bos lahko sprogramiral tako aplikacijo za PC kot tudi za prej omenjen hardware; uporabis lahko npr. zastonjsko verzijo tele programske opreme srbske izdelave), potem pa C++, kjer bos spoznal koncepte objektnega programiranja. Tudi Java je ok.

Potem pa, ko bos znal osnove, se loti skriptnih jezikov (priporocam Perl), kjer bos videl, kako so dolocene stvari (npr. kakrsno koli delo s stringi s pomocjo regexpov) enostavne, seveda za ceno resursov.

In na koncu ti bo postalo kristalno jasno, kateri programski jezik je dober za katero stvar. To je namrec veliko vredno.
Fallen beyond all grace deeper and deeper
The sound of her own blood dripping
Like sacred tears from a bleeding rose...( Embraced, Within)

elasto_mania ::

mene pa zanima kje bi lahko dobil navodila ki mi razložijo in pokažajo funkcije python-a

sid_dabster ::

Google?

Sicer pa to.
Fallen beyond all grace deeper and deeper
The sound of her own blood dripping
Like sacred tears from a bleeding rose...( Embraced, Within)

OwcA ::

@Gorezh: treba se je odločiti, ali hoče znati programirati avtomate ali reševati probleme. Za slednje je tvoj pristop žal precej jalov.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

sid_dabster ::

Jaz pa sem mnenja, da je ravno pri resevanju problemov je zelo koristno (ce ne celo nujno) imeti dobro znanje o tem, kaj je dejansko tisto, prevajalnik izpljune ven, in kako se obnasa.

Namrec, neki zacetnik bo zacel nekaj programirati v C++, uporabljal bo neko knjiznico, ki mu jo je napisal nekdo drug in ki je npr. prevedena z drugace nastavljenim data alignmentom. Kos memorije bo memcpy-jal v svojo lokalno strukturo, potem pa bo opazil, da le-ta niti priblizno ne vsebuje tistega, kar je pricakoval.
Clovek, ki ne pozna niti osnov principov programiranja, bo v taksni situaciji izgubljen in bo zasipaval forume z neumnimi vprasanji. Tako situacijo sem namrec ze dozivel.

Drugi problem je npr. endianes. Clovek, ki je ves cas programiral za osebni racunalnik z windows v npr. VB.net-u, bo primoran nekaj sprogramirati za neko unix postajo ali katerikoli drugi sistem, ki je big endian. In spet bo izgubljeno taval. Problema pa ne bo resil. Ne, dokler mu ne bodo postale jasne osnove.

Najhuje pa bo, ko bo morala doticna oseba sprogramirati kaksen gonilnik za zunanjo napravo ali kakrsno koli nizjenivojsko stvar, in bo treba poznati delo s prekinitvami, timerji, flagi itd. To bo pravi foobar.

Ce pa bo ta clovek ves cas pisal skripte npr. v Perlu (in nikoli ne bo pisal kode, ki se bo prevajala, razen morda Jave, ki je tako ali tako ze zelo varna), potem pa je kacon (ali Perl) res najboljsa resitev.
Ker tudi, ce si bo clovek vtetoviral logo od Microsofta in mu posvetil vse zivljenje, bo slej ko prej naletel na situacijo, ko tudi razturavanje APSa in TORa ne bo pomagalo, temvec bo potrebno (figurativno) vzeti v roke "osciloskop, klesce in izvijac" ter pregledati problem na nizjem nivoju.
Fallen beyond all grace deeper and deeper
The sound of her own blood dripping
Like sacred tears from a bleeding rose...( Embraced, Within)

antonija ::

Se en nasvet od n00ba: Python je en zlo lustkan in za ucenje prijazen jezik. Pri C++ sem prehitro zgubil voljo, python me pa zaenkrat se vedno drzi :) Pa se ime ima po Montyju, kar naredi zadevo toliko bolj smesno :) Tutorialov in zastonj knjig je pa za vecino jezikov na netu dovolj, tko da tud za python ni panike.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

krneki0001 ::

Za moje pojme največ osnov programiranja dobiš ravno z C++. tukaj mislim na osnove da si nek problem rešiš in ga potem zapišeš v program. Ko pa se to naučiš, greš pa na ostale jezike in na splošno bo veliko lažje potem osvojit en drug jezik.

OwcA ::

@Gorezh: če programiraš v višjenivojskem jeziku, ti za upravljanje s pomnilnikom in poravnavo ni treba skrbeti. Saj vse lepo in prav, ampak tehnikalčije kot jih ti omenjaš, potrebuje le peščica, za ostale pa to pomeni le precej težje učenje, ker je treba paziti na več stvari in uporabljati manj prijetne in prijazne jezike.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: OwcA ()

baker ::

Jest pa nevem kaj nej se zdej naučim pr c++.
Osnove znam (reference, objekti, delo z datotekami) sam zdej pa nevem kaj nej se še naučim. :(
Tiste c++ povezave mi nč ne pomagajo k je vse krneki.:D Al so čiste osnove al pa neki ful zakompliciran. Pa za en 'ukaz' (npr. cout) piše 3 strani v angleščini kar se mi res ne zdi neumno glede na to da sem jest v eni min. pogruntu zaka se gre.

V knigi sm spustu samo programirjane za winse, ker je pisal 20vrstic novih 'ukazov' samo za to da se je pokazalo prazno okno na ekranu.
Je res treba napisat 20vrstic za eno prazno okno?
Pa a ima kdo kšn točen nasvet kaj nej se zdej naučim in kje?
A zdej je fora, da se jest te ukaze začnem piflat na pamet al kaj?

mte ::

baker: če poznaš približne osnove, si najdi nek problem in ga poskusi rešiti. Osnove je treba v praksi še precej izpilit preden lahko rečeš da stvar znaš. Objekti niso tam samo za to da so, ampak je precej teorije pod njimi recimo. Preberi kakšno knjigo ki govori o objektnem programiranju na splošno (ne samo v povezavi s c++).
Ja win32 programiranje v c/c++ je en hudič (vsaj win32 api katerega kodo si verjetno videl ali pa mfc). Jaz rad programiram vse na roke in glede tega sem že davno obupal pri c/c++ ko pridemo do win32 programiranja. Verjetno ti bojo drugi boljše svetovali glede tega, vendar z voljo in vztrajnostjo se da vse, konec koncu obstajajo tudi druge zadeve, recimo GTK, QT, wxWindows, ..., ki to dokaj olajšajo, pa še prenosljive so med sistemi, če se držiš določenih pravil.
Upam da nisem kakšne neumnosti rekel...
lp

itak37 ::

Tukaj imas zanimive naloge. Raje kot se ucit po knjigah poskusi kaj prakticnega naredit, se bos vec naucil. c/c++ je res precej zahteven jezik za zacetnike, moras res dosti znat, preden kaj pametnega naredis. Ce si zacetnik, je boljse zacet s kakim skriptnim jezikom( npr. Python zgleda zanimiv), ko bos pa malo dobil obcutka kako to gre, potem se pa odlocis za najprimernejsi jezik ali tehnologijo za dolocen problem.

iNN ::

Zivijo!

Mogoce ti tole kej pomaga, potegni si C++.zip to je ubistvu knjiga nasega profesorja, lepo razlozen velik primerov, tudi kaj vec kot samo osnove, potem pa imas folder Vaje C++, tam imas skoraj za vsako poglavje v knjigi resene primere. Mogoce se bos izpopolnil z tem da jih poskusas resevati sam, nato pa primerjas resitve.
==

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: iNN ()

baker ::

Hvala za odgovore!
Knjiga zgleda uporabna (pa še v slovenščini je :) )tko, da se bom začel učit kr po njej.
Tista naloga mačka in miš tud zgleda zanimiva in ne tok zahtevna (kar se programiranja tiče).
Sam ne štekam zakaj bi kdo rabu več kot 4opterone in 4gb rama. Zame bi bla dost 486ka :D .
Glede zastavljanja problemov pomojem še premal znam oz. bi za vsako nalogo rabu ene par novih ukazov, ki jih ne poznam, sam kako nej ugotovim keri so :S
Glede Pytona sem tud že veliko razmišljal, sam se hočem naučit nekaj s čemer bom dobu zaposlitev oz. mi bo koristlo 1x. Ker v osnvoki sm se uču Logo (če pozna kdo) pa je tako sranje. Pa še velik folka prav da se je dobr na začetku c++ naučit pol si pa izbereš kej druzga (delphi npr.)

root987 ::

Tudi s odličnim poznavanjem pythona ne boš ravno lačen... :)
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Programiranje za začetnike

Oddelek: Programiranje
223616 (3349) cekr
»

postal bi programer (strani: 1 2 )

Oddelek: Programiranje
509731 (8060) videc
»

[FORK] PHP kot jezik

Oddelek: Programiranje
353249 (2588) [MYTiX]
»

Kje začeti z programiranjem? (strani: 1 2 )

Oddelek: Programiranje
947571 (5175) BigWhale

Več podobnih tem