» »

Zakaj so (slovenski) proizvajalci neumni?

Zakaj so (slovenski) proizvajalci neumni?

«
1
2

francek1 ::

Torej, odločil sem se, da kupim vrhunski kuhinjski stroj. Nihal sem med Kenwood Chef Titanium KM010 in Bosch MUM 86R1. ko sem zvedel, da Boshev stroj delamo v Sloveniji, sem se odločil zanj. No, potem sem se seveda lotil iskanja najcenejšega ponudnika. Najprej iščem pri slovenskih ponudnikih...aha, http://www.ideo.si/a/kuhinjski_aparat_M......za 554,33 €. Uf, to pa stane, si mislim in grem na ebay. Našel sem tole varianto za 378 € s prevozom vred. kličem nazaj Ideo in jih vprašam (no, jasno mi je bilo, da to ne bo šlo skozi), če so lahko konkurenčni s svojimi cenami. Mladec na drugi strani mi "strokovno" razloči, da so oni sicer lahko konkurenčni na slovenskem tržišču, pri nemškem izdelku pa pač ne. Ko ga razsvetlim, da je ta stroj slovenski izdelek, utihne.
Pa sem si rekel, če je tu taka razlika, potem bo pa najnižja cena pri proizvajalcu, ne? Kako grdo sem se zmotil. Kličem BSH Hišni aparati, d.o.o.,Tovarna Nazarje, kjer izdelujejo te vrhunske stroje. Po prevezavi dobim prijazno gospo, ki mi sicer pove, da ga lahko kupim le kot pravna oseba ampak ker imam firmo mi to ne predstavlja težave. Potem mi kar sama ponudi še 20 % popusta in še sem bil evforičen....Po tem pa ŠOK....cena 620€ :O8-O:|:(:'( Zdaj pa mi nikakor ne gre v račun, kje so dobili to ceno. Če kdo ve, naj mi prosim razloži....
P.S.Predvsem pa mi ni jasno, zakaj proizvajalci ne prodajajo preko ebaya ; recimo. Takoj bi kupil avto brez marž...
Kdor se je že rodil učen se lahko reži...
  • spremenil: francek1 ()

marS ::

ja, to so te nerazumljive slovenske fore....kr kupi ga na ebayu pol pa zbobnej naokol....
...no more heroes...
https://ilbis.com/

mihec87 ::

Proizvajalec skrbi da trgovci ne ostanejo brez biznisa..Namreč večina nima svojega salona in nima kje razstavit izdelka+da če ma ga ma recimo v mb redko gdo se bo fural iz kp pogledat..tako pa lahko ta izdelek kupiš v kp..Ni to samo slo je veliko kje da je pri proizvajalcu dražje kot trgovcu..

Samo vseeno ebayvs proizvajalec skor 1x višja cena..

kivi113 ::

Saj baje je Gorenje tudi cenejši v tujini kot v Sloveniji.

Aston_11 ::

Čudno, da nisi vsekal tudi po prodajalcih. Gledal sem hladilnik v Mercatorju za 1650 EUR, na Poljskem isti hladilnik 800 EUR. Še prevoz, pa je jurja s Poljske.

mihec87 ::

kivi113 je izjavil:

Saj baje je Gorenje tudi cenejši v tujini kot v Sloveniji.


Potrkaš na vrata zavesti bote pa ja kupli domače oz podprli domačega proizvajalca pa zaribaš ceno...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mihec87 ()

thramos ::

kivi113 je izjavil:

Saj baje je Gorenje tudi cenejši v tujini kot v Sloveniji.


Ja. To razlagajo tako:

Pozdravljeni!

Gorenje je blagovna znamka, ki pokriva malodane vse cenovne razrede, od vstopnih do najvišjih cenovnih razredov. Kot pri vseh izdelkih, ki jih najdete na prodajnih policah, so cene aparatov v akciji pri različnih prodajalcih na različnih tržiščih različne, zato je težko akcijske cene na spletu primerjati s cenami iz redne ponudbe naših aparatov pri spletnih prodajalcih, v trgovinah v tujini ali Sloveniji.

Poleg tega spletna ponudba v tujini (ali pa tudi v Sloveniji) tudi nujno ne pomeni, da boste navedeni izdelek dejansko tudi lahko kupili po navedenih pogojih. Zaznavamo precejšnje zlorabe zaupanja potrošnikov pri prodaji preko spleta in predvsem pri izjemno nizkih objavljenih cenah velja biti še posebej previden, saj obstaja velika verjetnost, da gre za špekulativne ponudbe. Poleg tega Gorenje za razliko od tujine nudi slovenskim potrošnikom tudi 5 let brezplačne garancije.

V kolikor vam lahko še karkoli pomagamo, smo z veseljem na razpolago.

Lep pozdrav,

Gorenje Slovenija


Ta izdelek, je bil tudi v GA cenejši kot v Gorenju samem. Odgovor prodajalca, če nam lahko glede na to ponudijo konkurenčno ceno je bil: "Pejte tja".

barbarpapa1 ::

Pozdrav

Potrebno je vedeti, da cene izdelkov B/S/H - jevih aparatov iz Nazarij postavlja centrala v Münchnu in da v Nazarjih maloprodaje nimajo (in je niso nikoli imeli). To, kar si zvedel, oz. so ti povedali, je ti. EVP (Empfohlene Verkaufspreis - priporočena maloprodajna cena). Če bi naročil "šleper" aparatov, bi dobil popust, v okviru katerega bi lahko oblikoval svojo maržo.

LP

Jože

lonz ::

Pa da ne bo pomote; B/S/H Nazarje NE proizvaja pralnih strojev. Proizvajajo male gospodinjske aparate tipa palični mešalnik, mikser, stepalnik in v zadnjem času kavne aparate Tassimo (v kratkem bodo to krovni proizvod v Nazarjih) ter podobno. Kar ponudijo ni narejeno v Sloveniji, imajo pa verigo prodaje vseh Bosh in Siemens izdelkov.
...arrrrrr, shiver me timbers...

korenje3 ::

če delamo stroje pri nas, še ne pomeni, da jih mi prodajamo. verjetno jih prodajajo nemci, ti imajo pa svoje cene... cene v nemčiji so seveda nizke, pri naso so pa +20% zaradi transporta in provizij od prodaje.

apple iphone recimo naredijo kitajci za 50EUR... prodaja se pa za 500EUR, tudi na kitajskem, ne?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: korenje3 ()

mikic007 ::

Ne mores kot proizvajalec kar povprek prodajati poceni lastne robe, ce jo hoces hkrati tudi preko trgovcev, ko pa gre za tujega lastnika pa je to se bolj ocitno. Kako bi bilo, ce bi npr. lahko kupil Samsungov monitor direktno iz tovarne v Romuniji za 100€, pri nas pa ga prodajajo za 200€? Jasno, da bi vsi kupovali tam in na koncu vec Samsunga ne bi nihce vec hotel imeti v stacuni, saj ne bi zasluzil nic, medtem ko bi se Romunu zdelo 5€ marze super posel. Sicer se to ze dogaja, ampak na dolgi rok ima lahko tudi negativne posledice za firmo.

Point je zasluzek in ce se nekaj prodaja pod ceno, kot jo lahko das, imas v bistvu zgubo.

Nam lahko po nakupu poves, koliko si na koncu dal za zadevo in ce je bilo vse ok?

korenje3 ::

pa zakaj ne prodajajo preko ebaya? zato ker preko posrednikov ne gre. posrednik najde kupce, ne pa proizvajalec. jaz delam v podjetju, kjer imamo končnoizdelčne izdelke. 1% prodamo direktno, 99% pa preko posrednikov... pač preko posrednikov se proda več.

francek1 ::

Ne vem kaj eni razmišljate, ampak, če bi bil jaz proizvajalec bi mi bilo v interesu, da prodam čim več. Najbolj hecno pri tem, da pač hočem čimveč dobit za svoj denar je pa to, da eni to opišejo kot "ja, to so te nerazumljive slovenske fore....kr kupi ga na ebayu pol pa zbobnej naokol....". Lej, marS, če si ti tako glup, da plačaš za identično stvar rajše več kot manj, je to tvoj problem. Drugi pa presenečajo s forami "da si to lahko ogledaš v trgovini.."; meni dosti več pove video na Youtubu, kjer je stroj v pogonu kot to, da pridem v trgovino (še prej seveda iščem parkirplac pa še kakšno kazen vrlim redarjem plačam...)in tam na polici VIDIM mirovati isti stroj. Če ga dobim na internetu ga itak lahko vrnem v 15 dneh...Časi so se spremenili, eni pa še kar v zgodovini živite...Dobra finta je tudi ta: "cene v nemčiji so seveda nizke, pri nas so pa +20% zaradi transporta in provizij od prodaje." Halooooo, če kupim stroj, ki se izdeluje pri nas, transport do Nemčije in nazaj ODPADE. Pa provizije tudi ni. In zato je dražji????
P.S. Jasno, da sem kupil na ebayu.

P.P.S. Direkna prodaja ima slabe posledice za trgovčiče in transportna podjetja, torej nepotrebne vmesne člene.
Kdor se je že rodil učen se lahko reži...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: francek1 ()

lonz ::

Vse male godpodinjske aparate narejene v B/S/H Nazarje se tovori v glavno skladišče v Nemčijo, nato se tisti namenjeni za naš trg vrnejo sem.
...arrrrrr, shiver me timbers...

francek1 ::

OK, ampak ni mi jasno, zakaj pa potem naši trgovčiči za prevoz kasirajo 181 € več??? Sploh glede na to, da bo moj stroj v Slovenijo prišel po individualni pošti, druge pa vozijo s šleperjem...
Kdor se je že rodil učen se lahko reži...

mikic007 ::

Eh francek, saj ni v tvojem razmisljanju nic narobe, seveda bi bilo tako najbolje za potrosnike, ampak svet pac malo drugace deluje. Malo zaradi preteklosti, malo pa tudi zato, ker kupci to zelijo. Zdaj imas ogromne firme, ki imajo ime in prodajne poti. Prej drugace sploh ni bilo mozno kupiti artikla, sedaj pa je pac vmesni cas. Ti se znajdes in nabavis ceneje, 90% ljudi pa se zmerom kupuje po standardnih prodajnih poteh. Ko se bo to bistveno spremenilo, se bo tudi nacin prodaje.

Ampak ni spet vse tako preprosto. Proizvajalec bo se vedno tezko dosegal prepoznavnost brez posrednikov, hkrati si pa cisto ne predtsvaljam, kaj bo pocelo n ljudi, ki so sedaj zaposleni v prodaji in tukaj pac ne gre za nek znanstveni kader, ki ga pac malo presolas in ze ti dela tezek plus. Preprican sem, da direktne prodaje se nekaj casa ne bo, vsaj ne mnozicne. Kak ekonomist lahko mogoce kaj vec napise, ampak ni vse tako preprosto, kot skusas predstaviti. Jaz sem tudi kupil prenosnik v Nemciji in ignoriram umlaute, nekdo drug bo pac vedno placal vec za slovenska navodila in garancijo ..

Buggy ::

...zakaj? ker je nas trgovinski sistem popolnoma ponorel in smo kot kupci vedno pripravljeni pristati na vse kar se nam servira. Popolnoma ista zgodba je s prehrambnimi artikli, ko Radensko in pivo v Italiji dobis cca 30% ceneje kot pri nas. Slovenija ocitno funkcionira na marzah nebroja posrednikov, kjer vsak pristavi svoj kurcev loncek. Smo druzba, ki rabi temeljito prenovo od znotraj, zacenjsi z vrednotami.

Zheegec ::

gorenje se splača uvoziti iz Nemčije, ker pride ceneje (resno). Ta stroj narejen v sloveniji pride ceneje v Nemčiji, kot pri nas.
Alfa romeo giulietta narejena kompletno v italiji je pa seveda cenejša v sloveniji, kot v italiji...
Fantje, proizvajalec ceno določa glede na trg, če Gorenje predvideva, da bo slovenec zaradi patriotskih čustev pripravljen plačati več, bo pač svtar dražja.
Lahko tudi, da jih trgovec v nemčiji naroči večjo količino in dobi boljšo ceno...
Saj pač imate prosti trg, naročite drugje...
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

D3m ::

Tako je. :D
|HP EliteBook|R5 6650U|

Zheegec ::

vedno je prvi razlog za visoke cene "pohlep".
1. Trgovine v tujini tudi prodajajo z dobičkom
2. Na količino se dobi največji popust. Koliko trgovin v sloveniji je po vašem sposobno nabavit VSAJ 1000kom neke dražje naprave (tv, prenosnik, hladilnik), kjer se o popustih tujina sploh šele začne pogajati?
Sem že videl v tujini v prodaji robo od recimo logitecha, kjer je bila končna cena z kupca nižja, kot nabavna za slo trgovino.
Saj ne pravim, da so slo trgovci "ubogi", ampak vedno obstaja tudi kakšna bolj preprosta razlaga...
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

francek1 ::

Zheegec je izjavil:

gorenje se splača uvoziti iz Nemčije, ker pride ceneje (resno). Ta stroj narejen v sloveniji pride ceneje v Nemčiji, kot pri nas.
Alfa romeo giulietta narejena kompletno v italiji je pa seveda cenejša v sloveniji, kot v italiji...
Fantje, proizvajalec ceno določa glede na trg, če Gorenje predvideva, da bo slovenec zaradi patriotskih čustev pripravljen plačati več, bo pač svtar dražja.
Lahko tudi, da jih trgovec v nemčiji naroči večjo količino in dobi boljšo ceno...
Saj pač imate prosti trg, naročite drugje...


Kakšno vezo ima patriotski čut, če gre za enak izdelek? Kvečjemu bi lahko trkal na ekološkega(ker je pač treba pralni stroj pripeljat v Nemčijo in nazaj). Poleg vsega pa razpolagam s podatkom, da so Gorenjevi izdelki (konkretno pralni stroji), izdelani za nemški trg, kvalitetnejši od teh, ki jih dobimo tu.

Glede tega, kaj naj delajo trgovčiči, ki bodo v kratkem očitno viška pa naj te vprašam, kaj delajo kurjači lokomotiv, stavci, cariniki na naših bivših mejah in podobni poklici, ki izumirajo?

Aha, pa tebi marS, se moram opravičit. V prvem trenuku, ko sem bil razburjen, sem napačno razumel tvoj post.
Kdor se je že rodil učen se lahko reži...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: francek1 ()

Okapi ::

Pa da ne bo pomote; B/S/H Nazarje NE proizvaja pralnih strojev
A mogoče kdo pravi, da jih? Avtor teme ne kupuje pralnega stroja, ampak multipraktik.

In ko smo že ravno pri tem Boschevem multipraktiku, je na Amazonu še malo cenejši (366 + 15 poštnine), na idealo.de pa je še par štacun, kjer stane dobrih 340 evrov, samo vprašanje, ali pošiljajo v Slo.
http://www.amazon.de/Bosch-MUM86R1-K%C3...

O.

francek1 ::

Okapi je izjavil:

Pa da ne bo pomote; B/S/H Nazarje NE proizvaja pralnih strojev
A mogoče kdo pravi, da jih? Avtor teme ne kupuje pralnega stroja, ampak multipraktik.

In ko smo že ravno pri tem Boschevem multipraktiku, je na Amazonu še malo cenejši (366 + 15 poštnine), na idealo.de pa je še par štacun, kjer stane dobrih 340 evrov, samo vprašanje, ali pošiljajo v Slo.
http://www.amazon.de/Bosch-MUM86R1-K%C3...

O.


Hm, od kdaj pa je 381 manj kot 378 ???
Kdor se je že rodil učen se lahko reži...

Okapi ::

Od takrat, ko nisem prebral, da je tvoja cena s poštnino;) Ampak ko smo že ravno pri tem, vedno raje za 1 odstotek dražje kupim pri Amazonu kot pri neznanem diskontu z ebaya.

O.

francek1 ::

Lej, glede na to, da plačam preko PayPala sem zavarovan. Dol mi visijo blagovne znamke in zveneča imena. Še štirikolesnika sem kupil sredi Amerike od fizične osebe preko ebaymotors in mi je bilo vseeno...
Kdor se je že rodil učen se lahko reži...

damjan1980 ::

Gorenje nas lupi ker smo enostavno pripravljeni placati toliko kot placamo. Prvo pravilo ekonomije - ponudba in povprasevanje.
Drugace pa se po gorenje robo splaca ze v avstrijo it. Moj pralni stroj je tu bil 450, v metro graz 280

francek1 ::

francek1 je izjavil:

Okapi je izjavil:

Pa da ne bo pomote; B/S/H Nazarje NE proizvaja pralnih strojev
A mogoče kdo pravi, da jih? Avtor teme ne kupuje pralnega stroja, ampak multipraktik.

In ko smo že ravno pri tem Boschevem multipraktiku, je na Amazonu še malo cenejši (366 + 15 poštnine), na idealo.de pa je še par štacun, kjer stane dobrih 340 evrov, samo vprašanje, ali pošiljajo v Slo.
http://www.amazon.de/Bosch-MUM86R1-K%C3...

O.


Hm, od kdaj pa je 381 manj kot 378 ???


Pa še to. Od kdaj je prodajalec s tako oceno:
Verkäufer mit Top-Bewertung
home-elektro ( 37511)
99,9% Positive Bewertungen
"neznani diskont" ?
Kdor se je že rodil učen se lahko reži...

noraguta ::

Okapi je izjavil:

Od takrat, ko nisem prebral, da je tvoja cena s poštnino;) Ampak ko smo že ravno pri tem, vedno raje za 1 odstotek dražje kupim pri Amazonu kot pri neznanem diskontu z ebaya.

O.

ma sej je amazon tud sam posrednik, kar se te robe tiče. isti drek kje si našel link na grosista.pri amazonu imaš reviewe(int tam dostikrat okrcajo prodajalca) na ebay-u pa rating kateri je meni celo bolj verodostojen.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

Okapi ::

ma sej je amazon tud sam posrednik, kar se te robe tiče.
Kakor katere. Ta multipraktik prodaja prav Amazon.de.

O.

korenje3 ::

francek1, probaj dojeti da proizvajalec in prodajalec in isto. tudi avtov ne prodaja bmw, ampak posredniki po celem svetu.

Potem pa recimo ni važno kje se avto skladišči, posrednik določi ceno ki ustreza življenjskim standardom, davkom ipd. proizvajalec hoče samo denar za svojo ceno od posrednika.

kuglvinkl ::

Ok, verjetno je dobro razloženo, zakaj je tako.

Bistveno vprašanje pa je, kako se boste odločili. Glede na TCO (ki se ga da zlo dobr ocent) ali glede na ceno, ki se plača ob nakupu, al glede patriotskih čustev, ali kako?

Zgolj in samo to je važno (k ne boste živel 200 let in imel prilko modrovat, vam jaz osebno jamčičm).

vorantz ::

Nič...gremo vsi v revoz pa dobimo nove avte skor za đabe \o/
In your dreams :D

para! ::

Proizvajalci ne prodajajo končnih izdelkov, ampak jih proizvajajo. Ne vem kdo je zdaj tu neumen.

Poleg tega, ni nobenega razloga, da je cena v državi proizvodnje nižja od cen v drugih državah (razen, če misliš, da bo ceneje zato, ker je bližje :))).
Death before dishonor!

Highlag ::

Če niste opazili je 3/4 firm raznih trgovcev. Proizvajalno industrijo se na vse pretege krči (Ker je delavna sila predraga;((). Če še trgovce ukinejo gre Slovenija pod vodo. Državni aparat (kar pač še ostane) pač ni neko dobičkonosno podjetje.
Never trust a computer you can't throw out a window

listje123 ::

Aston_11 je izjavil:

Čudno, da nisi vsekal tudi po prodajalcih. Gledal sem hladilnik v Mercatorju za 1650 EUR, na Poljskem isti hladilnik 800 EUR. Še prevoz, pa je jurja s Poljske.

Merkator "najbolši sosed"

erkgheoruugh ::

Cen ne bom komentiral, ker se mi zdi bz.
Priporočam pa da kupiš šefeta in ne boscha. Poglej še amazon.

Isotropic ::

francek1 je izjavil:

OK, ampak ni mi jasno, zakaj pa potem naši trgovčiči za prevoz kasirajo 181 € več??? Sploh glede na to, da bo moj stroj v Slovenijo prišel po individualni pošti, druge pa vozijo s šleperjem...

pac, distributer v nemciji lahko kupi 10k komadov, nas pa samo 100. tukaj ima nemec dejansko vecji profit pomoje...

Isotropic ::

Highlag je izjavil:

Če niste opazili je 3/4 firm raznih trgovcev. Proizvajalno industrijo se na vse pretege krči (Ker je delavna sila predraga;((). Če še trgovce ukinejo gre Slovenija pod vodo. Državni aparat (kar pač še ostane) pač ni neko dobičkonosno podjetje.

tako je povsod v razvitem svetu. v nemciji je recimo delez proizvajalne malo visji sicer...

Super Sonic ::

Zdaj pa mi nikakor ne gre v račun, kje so dobili to ceno. Če kdo ve, naj mi prosim razloži....


Oni določijo PC in MPC, iz PC verjetno dajejo rabate (in progresivno lestvico glede na moč stranke) in MPC za ta tvoj stroj je zgleda 620,00€, kar pomeni priporočeno prodajno ceno (oz. če ti je dala še rabat, še toliko več).

Primarno je seveda joke v odkupni moči nemških podjetij, ki z lahkoto operirajo z aduti:
1. Lahko jemljejo večje količine, ki so, glede na število prebivalstva - ogromne. 1% od 82 miljonov je pač malo drugače kot 1% od dveh.
2. Zaradi plačilne discipline imajo denar s katerim lahko plačajo praktično zadeve na predračun - s tem povozijo 3/4 domačih kupcev, ki trenutno nimajo za burek.
3. Zaradi večje frekvence prodaje izdelkov, lahko znižajo maržo.
4. Dejansko niso tako požrtni kot naši trgovci, ki v večini operirajo s količnikom 2,5 na nabavno ceno.

Predvsem pa mi ni jasno, zakaj proizvajalci ne prodajajo preko ebaya ; recimo. Takoj bi kupil avto brez marž...

Zaradi stiske so proizvajalci že kar na tem, da se selijo v južne ali kitajske kraje, ali pa ustanavljajo lastne trgovine (oz. spletne trgovine, kar je najlažje). Bistvo poslovanja je, da služiš, ne da špilaš neko socialo, zato tudi oni tam postavljajo podobne cene, ki jih narekuje trg, razen če gre za kakšnega lokalnega idiota, ki raztura trg in se ubije v 3 mesecih.

Je pa tko - proizvajalec ni trgovec (v smislu MPE). In to se na koncu vedno izkaže, da je najbolje, da prodaja trgovina, ne proizvodnja.

Glede na TCO (ki se ga da zlo dobr ocent) ali glede na ceno, ki se plača ob nakupu, al glede patriotskih čustev, ali kako?

Gledaš čisto iz funkcionalnega stališča. Če naročaš to v tujini se to že sliši "strašno" daleč. Sledi zaupanje v plačevanje trgovinam v tujini. Nato premišljuješ o dostavi in kaj če ta artikel ni enak tistemu, ki si ga videl v trgovini. Kaj bo z garancijo? Kakšni so plačilni pogoji?

In nakoncu prevaga, da greš v najbližji Mercator in na pike vzameš še to. In to kar sem sedaj napisal -> to je recimo razlog, da pri nas trgovina "cveti", pa če nemci sekajo s ceno -60%.
Photography is an immediate reaction, drawing is a meditation.
http://www.youtube.com/watch?v=O2WKoN8K6nI&feature=share

Zgodovina sprememb…

kmetek ::

Dejansko niso tako požrtni kot naši trgovci, ki v večini operirajo s količnikom 2,5 na nabavno ceno. ? Bela tehnika?

Super Sonic ::

Dejansko niso tako požrtni kot naši trgovci, ki v večini operirajo s količnikom 2,5 na nabavno ceno. ? Bela tehnika?


Jaz prihajam iz druge branže, tako da bele tehnike ne poznam, enako verjetno ne velja za avtomobile, ipd, (tudi računalništvo in periferija se je že "ubila") ampak če pogledaš prvi post v tej temi, bi skor lahko blo kej takšnega za pritrdit. Govorim o klasičnih trgovinah / trgovcih, ki se ne gredo internetne trgovine (ki imajo 2 zaposlena in so verjetno brez € zaloge).
Photography is an immediate reaction, drawing is a meditation.
http://www.youtube.com/watch?v=O2WKoN8K6nI&feature=share

Zgodovina sprememb…

MIHAc27 ::

Včasih je veljalo, da v tovarni dobiš stvar ceneje. Sedaj že dolgo ni tako. Me res zanima ali so trgovci tako močni lobij, da proizvojalci morajo popustiti.

En domač primer: V Tosami so izdelki v lastni trgovinici cca 20-30% dražji kot npr. v Leclercu.

Super Sonic ::

Včasih je veljalo, da v tovarni dobiš stvar ceneje.

Kakor kje in še to vprašanje kdaj.

Me res zanima ali so trgovci tako močni lobij, da proizvojalci morajo popustiti.

Še močnejši, ne samo tako močni.

V Tosami so izdelki v lastni trgovinici cca 20-30% dražji kot npr. v Leclercu.

Ja. Tosama ni trgovina, ampak tovarna, ki proizvaja. Leclerk ima dve močni trgovini v Sloveniji, si je že izboril svoj delež na trgu, plačuje redno in lahko vzame tega na zalogo (in proda) toliko, kolikor lahko ta trgovinica pri Tosami - tam samo sanja.

Ali drugače. Špar ima število X Interšparov in X Šparov (skupaj +80). Enako velja za Mercator, Tuš in Lidl in Hofer. Leclerk je specifika, kot sem že rekel. Sedaj če Tosamo zabrišejo ven iz Špara, bodo ob 80 poslovalnic, enako velja za ostalo. Tako se njihovi izdelki prodajajo po več sto trgovinah po Sloveniji. Tosama se ni zmožna preživet brez trgovine, ker nima svoje verige trgovin, ki bi imele prostor na trgu. Edino kar morajo paziti je cenovna politika, ki mora biti ločena: mass marketi, lekarne, otroške trgovine, ipd.

Teoretično je delati z Leclerkom najslabše, ker tam si lahko uničiš trg. Oni so čisti padalci, ki ubijajo vsak artikel, samo, da ljudi dobijo v trgovino. Torej, če gre Leclerk samoinciativno v akcijo (kar gre) in reče, da bodo plenice za široko previjanje od Tosame pri njih 6€ (in ja, gredo v lasten minus), v Baby Centru so pa te iste plenice 12€ (recimo redna cena), ima Tosama problem. Še hujše je, če pelješ dve akciji vzporedno z istim artiklom in je nekdo cenejši.

Kako se Tosama bori? Najprej z neposredno konkurenco, ki je prisotna po celi Sloveniji, nato pa še s trgovci in njihovim ubijanjem cen. 1% možnosti pa vedno obstaja, da Tosama sama odpre trgovine in se loti prodaje. S tem mora vzpostaviti trgovinsko mrežo, večplastne marketing rešitve, zaposliti precej ljudi (skratka konkreten poslovni načrt) in upati, da bodo kupci po njihove izdelke hodili na posebna mesta. Ali če povzamem: stroški + stroški + stroški = brez posebne garanicije zaslužka.

Najbolj elegantno je torej, da Tosama prodaja vsem trgovcem, pazi na politiko maloprodajnih cen in fura neko svojo trgovinico, ki služi (verjetno) dobre denarce. Je pa res, da so trgovci iz leta v leto bolj agresivni (in brez pameti), kar pomeni, da se ti na eni točki dejansko ne splača več prodajati v določeno trgovsko verigo. Jaz lahko povem, da nas je neka mreža, ki ima +40 poslovalnic po Sloveniji, izsiljevala za apriori 70% rabat (+ porabati in % pozicioniranja na spacemanih).

Moč proizvajalca je v njegovem razvoju. Narediti izdelek, ki ga bodo vneto kupovali končni kupci. Takrat lahko zakleneš vse trgovske verige in jim ponudiš 5% rabat, pa bodo sprejeli. Nikakor pa ni moč proizvajalca v tem, da odpira trgovine in dodatno konkurira na trgu, po možnosti brez ustrezne RVC razlike. In takih zgodb je pri nas iz leta v leto več.
Photography is an immediate reaction, drawing is a meditation.
http://www.youtube.com/watch?v=O2WKoN8K6nI&feature=share

Zgodovina sprememb…

RejZoR ::

Ne vem kaj vam tle ni razumljivega? Priporočena cena je npr 499,90 EUR. Če nek trgovec v enem mescu vzame 300 kosov se lahko dogovori za kakšne rabate oz celo sklenejo pogodbo, da bojo v celem letu vzeli tolk in tolk kosov in na podlagi tega dobijo ugodnejše cene. Pa sej to ni nič posebnega in se povsod uporablja.
Tud pri bistveno manjših zneskih. Npr Mercator z Ljubljanskimi Mlekarnami sklene pogodbo za 3 leta, da bojo delal jogurte pod Mercatorjevim brandom in slednje dobijo po nižji ceni ker se zavežejo za tako obdobje.
Ni nobena znanost ampak logika.

Izjemni primeri so proizvajalci, ki imajo izključno svojo maloprodajo. Taki načeloma lahko dajo nižje cene ker ni posrednikov, je pa potem vse na njih, da se stvari prodajajo. Tko pa je vglavnem na plečih prodajalcev, da stvaris pravijo v promet.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Avenger ::

Kaj ni razumljivega? Tovarna je pri nas, ni transporta v DE in nazaj. Tistile strojček se v DE dobi za 340€ plus prevoz. Ne more bit pri nas cena dvojna ZATO KER. Mislm, strašno dvomim, da je nabavna cena za nekega majhnega trgovca pri nas recimo 300€ (pazi, maloprodajna v DE je 340€), za nekega velikega v DE pa 200€. Al ja?
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

St235 ::

Seveda je lahko. Podjetju je namen vzdrževat dobre odnose z velikimi prodajalci. Če pogledaš neko tovarno, ki proda 99% preko zunanjih posrednikov. Zakaj bi bilo njim končnim kupcet ponujat bolj ugodne cene? Zato, da jim bo trgovec potem skakal po glavi? Pač ni računice.

Predvsem pa se cena oblikuje na podlagi ponudbe in povpraševanja. Če so v nemčiji za izdelek pripravljeni odšteti max 340€ v sloveniji pa 500€, zakaj bi obojim prodajal po isti ceni?

kmetek ::

Če bi YU še obstajala bi bilo pomoje vse drugače. Pač neke vrste "kapitalistična", demokratična oblika YU v EU. 26mio trg proti 2mio kot en Munchen :P

-valvoline- ::

Svinjsko obnašanje ampak tako pač je. Prevoz pri posameznem kosu opreme je pri velikih količinah-naročilih zanemarljiv strošek. Ko se bo začelo masovno naročanje prek interneta se bodo seveda tudi cene poenotile,računalniška industrija in prodaja je dobar primer za to kar se bo v prihodnosti dogajalo.

Zgodovina sprememb…

-valvoline- ::

Sploh ne vem zakaj pritoževanje,če je brezplačna dostava naročiš na ebay-u tvoj strojček in pokažeš sredinec domačim prodajalcem.Nasednjič seveda priporočiš spletni nakup tudi tvojim prijateljem in znancem,oni svojim itn... Več k se bo prek neta nakupovalo,prej se bodo trgovci in proizvajalci streznili in postavili normalne marže.

Zgodovina sprememb…

Super Sonic ::

Mislm, strašno dvomim, da je nabavna cena za nekega majhnega trgovca pri nas recimo 300€ (pazi, maloprodajna v DE je 340€), za nekega velikega v DE pa 200€. Al ja?


Ne vem, za belo tehniko kako je, ampak načeloma se to da doseči (ne sicer za 1/3 cene, ampak za kakšnih 20% do 25% pa zagotovo). Dva velika kriterija:
1. Večja količina (npr. 100 kosov vs. 5 kosov).
2. Rok plačila (predplačilo vs 60 dni rok plačila).

Če so v nemčiji za izdelek pripravljeni odšteti max 340€ v sloveniji pa 500€, zakaj bi obojim prodajal po isti ceni?

Ni to, je pa, da primerjamo jabolka in hruške. Izdelek v katerem se pogovarjamo je ukinijen: http://www.mimovrste.com/artikel/350001...

Torej če prodajajo razprodajo, ni čudno, da je tako. Jaz sem ravno iz Nemčije in sem v Nurembergu opravil par nakupov, pa lahko iz prve roke povem, da so kar isti ljudje kot pri nas, cene pa celo malo višje od naših.

Sploh ne vem zakaj pritoževanje,če je brezplačna dostava naročiš na ebay-u tvoj strojček in pokažeš sredinec domačim prodajalcem.

Trg se bo v prihodnosti še kako spremenil in le čas bo pokazal kdo bo obstal. Jaz upam, da bo čim več Slovencev, ker tujcem je v osnovi še bolj vseeno, trenutno so samo v fazi, ko kdaj v pozitivno pokažejo na požrešnost naših trgovcev, včasih pa namerno sesujejo izdelek.
Photography is an immediate reaction, drawing is a meditation.
http://www.youtube.com/watch?v=O2WKoN8K6nI&feature=share

Zgodovina sprememb…

«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Spletna trgovina Oskar Veliki (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Kaj kupiti
23473205 (14191) scipascapa
»

EU pripravlja ukrepe za cenejšo čezmejno dostavo (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
13327834 (22471) Mr.B
»

EU preiskuje kartel proizvajalcev elektronike

Oddelek: Novice / Tožbe
4112025 (9368) k4vz0024
»

Slovenski trgovci ter tujina (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Kaj kupiti
19538903 (35227) s51as
»

Za koliko trgovine dvignejo cene izdelkom (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
13636346 (32222) Gregor P

Več podobnih tem