» »

slo-tech GNU/Linux distribucija

slo-tech GNU/Linux distribucija

Gh0st ::

mathjazz:
Glede izgleda: ghost - ne bo drzalo, da ma vsaka distribucija svoj slog.


emm. tega sploh nisem rekel. Rekel sem da i morala imeti (OK bi blo fajn če bi imela :|) S-T distribucija en svoj theme za KDE, da bi se zadeva malo ločila od ostalih. Gre se samo za prepoznavnost, nič drugega. Naredite kakor hočete.

Jaz sem zato, da uporabimo Anacondo od RH za installation GUI.

Kaj pa omrežje? Bodo podprti vsi strežniki (bind, samba, apache, sendmail, ftp,...)? morajo bit...
you might start believe in Gh0st stories. you're in one. :)

Gejmer ::

Strinjam se Gh0st.Mogl bi met eno temo.Sam da se vsaj malo razlikuje od drugih distrotov.Vstilu Red-Hata.Oni majo čist svoje.
Nanda yo?

Gejmer ::

Glede instalacije.Nekdo je omenil PGI.Tale PGI je pa že vključen v Debiana 3.0 Woody.ISOte z tem debianom in PGI installerjem najdete tukaj: http://archive.progeny.com/progeny/pgi/ .

lp
Nanda yo?

Matek ::

Jes se tut javim, da bi kaj prevedu, glede KDE tem pa se z gh0stom strinjam, zelo lepo bi blo, če bi naredli svojo. Sigurno ma kdo filing za dizajn, pa bi lahko kaj naredo.
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

Gejmer ::

MadManMato žal jaz to nisem. :))
Nanda yo?

BigWhale ::

Banzai!

Se kratek komentar in 'call to arms'. Nekaj casa nazaj je prisla pobuda za slovensko distribucijo Linuxa. Moram priznati, da sem bil sam najprej v dvomih kar se tega tice, sedaj pa vidim, da je v bistvu kar nekaj ljudi, ki bi bili pripravljeni to stvar poceti. Tale mail bom poslal tako na lugos-list, kot tudi na slo-tech forum.

Naj omenim samo na kratko, da so ze ljudje, ki se s tem ukvarjajo in ze imajo ideje o slovenski distribuciji Linuxa. Prav tako obstaja moznost, da dobimo podporo tudi kakega podjetja, ki bi bilo potem pripravljeno zaloziti CD s tako distribucijo (nekaj pogovorov je ze steklo), mogoce celo tist kakega prirocnika in tako naprej...

Sestavljanje distribucije je eno tako zelooo nehvalezano opravilo, pisanje (popravljanje, portanje, karkoli pac ze) instalacijskega programa se toliko bolj, testiranje vsega na ziljontih moznih platformah z ziljonom moznosti in kombinacijami paketov in tipi instalacij je se toliko bolj. Pa ne govorim na pamet, to sem ze pocel, ni slo za 'from-scratch' distribucije ampak za prenos iz x86 platforme na PPC. Na koncu je bilo dela za cca 4 ljudi, ki smo delali okrog pol leta. Poleg tega da smo imeli na voljo se test department, ki je vseboval prav tako 4 ljudi.

Predlagal bi, da se po novem letu dobimo na kakem sestanku, predebatiramo zadeve in se odlocimo ali je to sploh nekaj kar bi lahko postalo skupni projekt Slo-Techa in Lugosa in se potencialnih 'sponzorjev' ki bi celo zadevo podprli tako ali drugace...

Ker je predvsem narava tega dela zelo nehvalezna (sestaviti distribucijo se se da, potem je to potrebno vzdrzevati, to je potem izziv...) bi bilo dobro, da se malo organiziramo in to naredimo s skupnimi mocmi. Bolje ena dobra distribucija, kot dve slabi ali pa nobena...

Preprican sem tudi, da bi nam uspelo za celo zadevo dobiti sponzorje, ki bi zadevo podprli tako financno kot s svojo infrastrukturo. Stike imamo s podjetji, ki jih taka distribucija zanima in bi bili pripravljeni sodelovati pri takem projektu.


--
David!

Gejmer ::

Kul.
Nanda yo?

[BISI] ::

Ja, v bistvu bi bilo dobro odpreti kaksno spletno strani (ali mini portal: faq, forum in te zadeve).

mathjazz ::

ghost & co.: se opravicujem, ker sem te narobe razumel. A izdelava kvalitetne teme zahteva ogromno casa (Keramik ze vec kot 1 leto), ki bi ga potrebovali kje drugje. Vec o tem. In tezko bi naredili nekaj primerljivega s keramikom. Potem so tu se ikone, ki bi jih rabili ca. 1000 in nivoja crystala skoraj ni moc doseci. Lahko pa seveda uporabimo kako nestandardno temo, ki bi gotovo prispevala k razpoznavnosti. Odlicen slog je liquid (sicer posnema applovo aquo, torej ni izviren) in izjemne so ikone noia, ki pa so zelo izvirne. A keramik in crystal sta trenutno hit. Ce koga slucajno zanimajo slike, lahko poslem linke.

bigwhale: odlicno, da si se oglasil. Besede so zelo vzpodbudne. Sicer pa mislim, da imamo (malo) manj dela, kot si omenil, ker zadeve ni treba portati. In ko zadevo enkrat naredimo, probamo povsod najti informacije, kaj ljudi moti in tako probamo iti na pravo pot. Sestanek pa je seveda zelo dobra ideja.

Ena ideja: distro bi lahko ob prvem zagonu sprozili wizarda, ki bi uporabnika seznalnil z osnovnimi znacilnostmi slo-linuxa in mu pomagal prikrojiti namizje. Npr. suse ima na prvi strani wizarda linke do pomoci in pomembnih spletnih strani, ob pritisku na next pa dostopimo do integriranega kde desktop managerja za prikrojitev namizja.

Dve ideja: Nekatere debian based distribucije imajo odlicna graficna orodja, ki bi jih bilo treba morda samo prevesti. Tu mislim predvsem xandros in lindows, ne vem pa kako je z libranetom, knoppixom... A kdo ve, ce so te zadeve odprte? A pridejo v postev tudi orodja distribucij, ki ne slonijo na debianu in uporabljajo RPM?

Tri ideja: PGI je fajn instaler, slabo pa je, da podpira samo ext2 in v faqju nekaj jamrajo kar se tice prevajanja. Slabo pa je se, da uporablja gtk, mi pa vkljucujemo kde, ki je QT. Ampak to niti ni tak problem. Morda pa tudi tu lahko naredimo kaj z geramikom?
www.getfirefox.com

BigWhale ::

mathjazz:

Pri portu imas distribucijo ze narejeno, tvoja naloga je samo to, da jo prevedes za drugo platformo in preizkusis ali deluje in zakaj ne... ;)

Pri izdelavi nove distribucije moras napisati namestitveni program, ki mora delovati na X+1 platformah, zbrati moras pakete, poskrbet za odvisnosti med paketi, zagotovit 'user-friendlyness',... Izbira paketov _ni_ enostavna zadeva, flikanje ze obstojece distribucije (recimo debian) je bolj tako... Pisanje vsega na novo, je pa sploh overkill...

Kako bi se jaz lotil dela? Hm, najprej je potrebno imeti namestitveni program. Debianov sucks, kar se tice 'eye-candy' zadev. Vse drugo je bolj ali manj enako. RedHat in Mandrake sta imela kako leto/dve nazaj install program napisan v dveh jezikih, first stage in booting je bil narejen v C, second stage, torej graficni del je bil napisan v pythonu (Party on!), da ne omenjam se vseh shell in perl script, ki so bile zraven. Kako je sedaj ne vem ampak se mi zdi, da _bistveno_ drugace ni. Vzeti obstojec instalacijski program je najlazje, prepisat ga potem, da deluje tako kot si zelis je pa precej tezje.

Tudi izbira paketov je bolj tako, tako... TurboLinux je imel kar nekaj 'looped' paketov (recimo, XFree nuca XLib za instalacijo, XLib pa nuca XFree za instalacijo (tole je izmisljen primer ampak bilo jih je kar nekaj...), now, go figure...).

Zacnes vsekakor z glibc, binutils, modutils, fileutils, textutils paketi... RPM, deb, ali mogoce tgz? Kake pakete ponucati, najlazji za uporabo so sigurno tgz ampak najtezje jih je vzdrzevati, kontrola je zelo omejena. Ko imas koncno narejen seznam paketov, pride ven nova verzija glibc-ja, ki ima en fatal bug popravljen... In ze preklinjas... Ko se koncno odlocis za Debian stable, te kolnejo drugi, ker imas same stare pakete v distribuciji... Ampak imas pa 'rock-solid' distribucijo ;>

Debian ima ogromno stevilo paketov, ki so majhni in jih je lazje prenasat po mrezi ampak jih je ogromno. Ima pa precej trapast instalacijski program, se pravi mora nekdo spisat GUI za instalacijo.

Potem, ko imas install program (GUI in Text mode, saj mogoce kje ne bo deloval v GUI nacinu) in je install program pretestiran in uspesno opravi instalacijo (seveda v nekem razumnem testnem okolju, saj je za vsak neuspel poizkus treba zburnat nov CD) moras vso zadevo se spraviti na boot disk... in potem to ponovit se direktno iz bootable CDja...

In potem na CD zburnas install, pakete in directory structure in imas 820MB dol ISO in potem spet klestis zadeve in reduciras... In ko iz distribucije vzames ven program, ki ga nihce ne uporablja, se najde nekdo, ki ga dejansko res uporablja... ;>

In ko imas distribucijo, svojo lastno (recimo da prevedeno in lektorirano (sanja svinja kukuruz) in nasploh poslovenjeno) jo razpecujes po internetu in potem potrebujes se svoj server, kjer so gor najnovejsi paketi, kjer imas vse security popravke, kjer delajo konstntno ljudje na tem (brezplacno, se razume), da je sistem up-to-date in da se ne bo nasel kdo, ki bi zacel jamrat, da cesa ni in kaj vse manjka in kje se stvar fscked up...

No takole, samo nekaj, hm, novoletnih misli in v bistvu podozivetje saj se je moj kernel hacking in porting business zacel ravno decembra, dve leti nazaj... :)

Ce je tole zvenelo malo grozno, si v bistvu zelim, da bi zvenelo se bolj grozno. Predvsem bi rad, da bi se ljudje zavedali v kaj se spuscajo in koliko dela jih caka.

Sem pa sam pripravljen pomagati pri koordinaciji take zadeve, enkrat sem ze bil self-titled project manager, tako da lahko pomagam se drugic... :)


Malo dolg post, pa srecno novo leto vsem skupaj. :)

mathjazz ::

bigwhale: Ima pa precej trapast instalacijski program, se pravi mora nekdo spisat GUI za instalacijo.

A to mislis program (za instalirat pakete,programe), ko je stvar ze namescena ali za installer celotnega sistema?
Ce prvo, potem: obstajajo graficni programi.
In ce drugo, potem: obstaja graficni installer - PGI. A si ziher, da moramo napisat svojega? Sicer pa, ce moramo vzeti kak drug installer, potem se mi zdi dalec najboljsi tisti, ki ga ima suse 8.1. Pa se 99% je preveden.
www.getfirefox.com

Gandalfar ::

Najprej hvala za vse komentarje se strani nasih najnovejsih clanov :)

Spremljam debato tako na forumu kot tudi na lugos-list. Zadeve sicer ne bom komentiral na lugos-list, ker bi to pomenilo razcepljanje debate in bi zelel da ostane vse kolikor toliko skupaj - vsaj dokler se resno delo ne zacne. Takrat se bo vse skupaj verjetno razbilo na manjse podprojekte.

Moznih resitev problemov je veliko, vsak zeli nekaj drugega. Jaz sem sicer postavil neke smernice kaj bi osebno zelel da bi nastalo iz te distribucije vendar je vse se dokaj odprto. Skupno je nekje le to, da si vsi zelimo da bo zadeva govorila slovensko - v cim vecji meri.

Osebno se nagibam k resitvi z Debianom, ker ga najboljse poznam in se mi to trenutno zdi se najboljsa resitev.. verjetno obstajajo tudi druge alternative, morda celo boljse.

Vseeno bi vse sodelujoce da ne gremo ponovno izumljati tople vode. Velika vecina Debian projekta si zeli boljsi installer - uporabimo njihovega 'to-be' - ko bo - in ne pisimo nasega. Na lugos-list je bilo omenjeno tudi nov tip paketkov - ponovno menim da je to izguba casa saj dvomim da bomo sposobni vzdrzevati taksno bazo programov kot jo recimo Debian ali pa RedHat, Suse..

Kakor je ze bigwhale rekel je ta projekt izredno zahteven. Zato se trudim da bi uporabili cim vec novih stvari in ne izgubljali casa na stvareh, ki so jih ze drugi naredili pred nami.

Vsekakor se strinjam da moramo zdruziti moci v nekaterih delih - ce nic drugega bo vsaj prevajanje skupno saj vsi zelimo da bo prevedno cim vec stvari in da bodo zadeve opravljene kvalitetno in korektno.

Kako tocno bo naprej potekalo ne vem, menim da je potrebno dati se nekaj casa sami debati in razmisljanju o sami zadevi. Zadeva deluje trenutno zelo zaletavo in se je potrebno malo umiriti in zaceti stvari postopoma. Kaksen sestanek najbolj zagrizenih podpornikov ideje bi pa tudi bil na mestu.

Toliko za zdaj..

Gh0st ::

bigwhale:
Potem, ko imas install program (GUI in Text mode, saj mogoce kje ne bo deloval v GUI nacinu) in je install program pretestiran in uspesno opravi instalacijo (seveda v nekem razumnem testnem okolju, saj je za vsak neuspel poizkus treba zburnat nov CD) moras vso zadevo se spraviti na boot disk... in potem to ponovit se direktno iz bootable CDja...

To je logično. Jest mislim, da je najboljši text-mode način od Slackware-a. Sicer je v 256 barvah, in so okna narejena z ASCII, ampak deluje kjerkoli, na vsakem sistemu. preverjeno!

Če kej poznate Anacondo (install GUI by RH), potem ste lahko videli, da pri bootu iz CD-ja ponuja možnosti za text-mode, buffer-mode in extra parameters. mi bi mogli tudi to vključit. možnost vpisovanja posebnih parametrov, v primeru, da se sistema ne da zagnat.

Preveč dela in stroškov bi blo s tem, da bi probal narest en svoj GUI. Najboljš je predelat že obstoječega, najboljšega.

Za hec: Če se namešča v buffer-mode (visoka ločljivost, 16-bit barve,..) bi lahko vključili nekakšen splash screen ki bi predstavljal S-T.

Prej je nekdo spraševal za "občutek za design" -- pri meni ni problema. Hodim na šolo za oblikovanje, tko da mislim, da s tem ne bi smelo biti problemov...
you might start believe in Gh0st stories. you're in one. :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Gh0st ()

mathjazz ::

Gh0st: To je logično. Jest mislim, da je najboljši text-mode način od Slackware-a. Sicer je v 256 barvah, in so okna narejena z ASCII, ampak deluje kjerkoli, na vsakem sistemu. preverjeno!

Ja pa ne mormo met graficnega installera od debiana text installer pa od slacka. Vse naj bo Debianovo, an?

Gandalfer: Vseeno bi vse sodelujoce da ne gremo ponovno izumljati tople vode. Velika vecina Debian projekta si zeli boljsi installer - uporabimo njihovega 'to-be' - ko bo - in ne pisimo nasega. Na lugos-list je bilo omenjeno tudi nov tip paketkov - ponovno menim da je to izguba casa saj dvomim da bomo sposobni vzdrzevati taksno bazo programov kot jo recimo Debian ali pa RedHat, Suse..

Se absolutno strinjam in podpriam to idejo.

Gh0st: Za hec: Če se namešča v buffer-mode (visoka ločljivost, 16-bit barve,..) bi lahko vključili nekakšen splash screen ki bi predstavljal S-T. Prej je nekdo spraševal za "občutek za design" -- pri meni ni problema. Hodim na šolo za oblikovanje, tko da mislim, da s tem ne bi smelo biti problemov...

Super! Glede splasha: a mislis bootsplash, kot ga imata suse in manjdrek. Mislim na licno oblikovan zagon sistema, ki na prikazuje sporocila kernela (ki se jih pri manjdreku da celo izkljuciti) na nekem ozadju, na katerem ne manjka logotipov in pri suseju celo animacij. In to ni samo za hec, saj govorimo o eye-candy-ju.

Morda pa lahko zacnemo s predlogi za ime distribucije, ker bo tako tudi lazje oblikovati grafike. Gh0st, si pripravljen pokazati svoje graficne sposobnosti:-?

Moji predlogi imena:
Slo-Tech (Linux 1.0)
Lugos-Tech (Linux 1.0)
Linux.si [izg. linuksi]

Vasi?
www.getfirefox.com

madviper ::

Jes bi pomagu pri prevajanju in pri oblikovanju:D !

Ni blema sam rečte.
Če na bom zanl vas bom vprašal, če bom v dilemi ste za to tuki! Mislim, da ne bi smelo bit problemov:) !

LP
I'd like to do something crazy!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: madviper ()

nevro ::

To je moje prvo sporocilo na slo-tech. Spremljam to debato na slo-tech, odkar sem dobil namig na lugos-list. Zadovoljen sem da ste
ste tako energicni in ste pripravljeni narediti slovensko
distribucijo, tudi sam sem pripravljen sodelovati pri razvoju . Ker slo-tech nima mailing liste predlagam da gremo vsi na lugos-list in se tam skupaj pomenimo. Mailling lista je le boljsi nacin za komunikacijo, slo-tech pa nima liste kar je en minus.
Arhive LUGOS list najdeta na
http://liste.lugos.si

Ne spremljam foruma tako da pisite
na privat email ali lugos-list

Gejmer ::

Men je pa najbolse ime Slovenski Linuksi :D .
Nenen:

Slo Linux
[predlogi od madviper-ja]
Linuksi (ja sam Linuksi)
ThaCool Linux
United Slo Linux
Gejmer X Linux :D
R0llz Linux
HomeMade Linux
Easy like pasulj Linux
SuperDuper™ Linux
InfiniumX Linux
SloPower Linux
Debian 3.0 based Linux that is made in Slovenia
Super Smucar™ Linux
Easy for use h4x0r Linux
Slovenian Dump Linux
Zupah Powah Linux
Finition XF Linux
XP Linux
Linux XP
Zasekamož™ by Joker Cream Team Linux

No to je mojih par imen. :D
Nanda yo?

Gandalfar ::

nevro: tole je zaenkrat interna ideja, ki se je porodila meni kot uporabniku slo-tech foruma. Zaenkrat se ni v pristojnosti lugosa oz. lugos se ni uradno udelezen tako da se mi ne zdi lugos-list primerno mesto za debato. O drugih ML bi se dalo diskutirati vendar zaenkrat menim da forum cisto zadostuje.

madviper ::

GejmerX: Ke si prebral mojo idejo za ime!

Predlog:
Mad S-T Linux >:D

To je dobro ime in je najprimernejše!
I'd like to do something crazy!

Gandalfar ::

dejte mir..

delovno ime je: slo-tech distribucija. O koncnem imenu se bo odlocalo kdaj kasneje.

BigWhale ::


Moj post je bil bolj tak, za razmislit, nisem nobenega konkretnega predloga dal, ampak samo navedel nekaj stvari, ki jih treba premislit in razmislit o njih.

Mislim, da je vse skupaj malo prevec zaletavo... Izbira imena? Mnja... Pa izbira kateri installer? Saj se niti ne ve, kdo bo kaj pocel in kako bo to pocel... Dajmo se raje najprej spravit plazit po vseh stiri, sele potem bomo hodili in tekli, ter skakali cez ovire.

Vsekakor, kar se debate tice, bi jo jaz za zacetek ohranil tukaj. Potem se bomo ze selili na kaj bolj prikladnega, saj je za razvoj enega takega projekta potrebno se kaj vec kot samo en web based forum ali pa samo ena mailing lista... :)

Anyway, jaz bi predlagal en po praznicni sestanke, pri Lugosu je ze tradicija, da se dobivamo vsako drugo/tretjo sredo ob 1800 v prostorih podjetja Hermes Softlab ali pa na sedezu drustva, torej, 8. januar ob 1800 na lokaciji, ki jo bom sporocil naknadno.

Tole bom poslal tudi na lugos-list/org, tako da bojo o tem obvesceni tudi clani Lugosa, ki bi jih to utegnilo zanimati. Prosil pa bi, da mi posljete potrditve na moj e-mail
bigwhale at lubica dot net
da se bo vedelo kdo vse se ima namen udeleziti sestanka in da vas lahko obvestim kje bi bil sestanek. Vsekakor pa predlagajte kaksen bolj primeren datum, ce vam ta ne ustreza...

madviper ::

Gandalfar: Nisem mislil resno za ime. saj še ni nič skupaj razen načrta, pa še ta je v povojih!

BigWhale: Izbira imena je praveč zaletava, tako, da bi izbiral ime otroku, ki še ga splohnisi naredo>:D !

To, da bi jo ohranli tukaj se spodobi, ker je to le interna ideja, vsaj zaenkrat!

Kar se tiče sestanka, bi blo fajn se dobit, enkrat pa se vse zment, ampak jaz ne bom mogo prit, zaradi problema z provozom:8) ! Drugače bi pa pršu:D !

LP
I'd like to do something crazy!

root987 ::

ime se ponavadi na koncno izbira kejkr vem.......
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

Gejmer ::

Razmišljal sem o namizjih Ximion in BlackBox(tega bi raje) kaj mislite?
Nanda yo?

Gandalfar ::

zakaj KDE je preveden in programi znotraj njega se drzijo oz. se naj bi drzali nekih pravil. Prav tako se ti programi prevajajo. Uporabniski vmesnik je uporabniku prijazen in Oken vajeni uporabnik ne bo zmeden.

BTW: ali kdo ve kje lahko downloadam source _slovenskega_ openoffice - tiste zadeve iz katere je zbuildan binary, ki se ga da prenesti iz agendine spletne strani. Uspelo mi je najti samo .po fajle.. sem mislil da naj bi bil celoten source na voljo za uporabnike, ki si zelimo skompajlati sami. No sej se bom se malo igral z temile locale...

Gh0st ::

mathjazz

Super! Glede splasha: a mislis bootsplash, kot ga imata suse in manjdrek. Mislim na licno oblikovan zagon sistema, ki na prikazuje sporocila kernela (ki se jih pri manjdreku da celo izkljuciti) na nekem ozadju, na katerem ne manjka logotipov in pri suseju celo animacij. In to ni samo za hec, saj govorimo o eye-candy-ju.


Točno tako. Neko okno, ki tudi prikazuje kernel messages.

Morda pa lahko zacnemo s predlogi za ime distribucije, ker bo tako tudi lazje oblikovati grafie. Gh0st, si pripravljen pokazati svoje graficne sposobnosti:-?

Na Lugos.list sem zasledil, da so privzeli ime Slo-Tech Linux. Kar bi bilo edino pravo ime.
"Slovenian-Technology Linux". zakaj pa ne?! :))

Bom se spravil na delo, takoj ko pridem malo bolj k sebi...NY eve je bil malo preveč živahen...:)
you might start believe in Gh0st stories. you're in one. :)

Gh0st ::

Aja pa še to:
Uni "veljaki" na lugos-list se nam smejijo v glavo, češ da imamo premalo znanja in volje, in se že kregajo med sabo, ali je smotrno imeti slovensko distribucijo...
u rit nej se zaletijo!;(

Kakorkoli že, eden mora poročati o novih sklepih in ugotovitvah, ter idejah in povprašati za mnenja na lugos-list, ker so uni "veljaki" dobesedno preleni, da bi se prijavljali na forum.
you might start believe in Gh0st stories. you're in one. :)

Gandalfar ::

Gh0st: ne se sekirat.. zadeva je zaenkrat interna ideja uporabnika slo-tech foruma. Naj tako nekaj casa tudi ostane.

mathjazz ::

Gandalfar: za info o OOo povprasaj pri r AT aufbix.org
www.getfirefox.com

Gandalfar ::

sem poslal ze par ur nazaj mail na slooo mailinglisto pa ni nobenga replya. Predvidevam da r bere to ML pa mu ne bom se na priv. pisal glede tega...

mathjazz ::

Sori, sem opazil tvoj post v mailboxu:-) Ja, r in se marsikdo bere ta seznam in odgovor bos dobil ASAP. Verjetno pa je marsikdo se praznicno razpolozen:-)

Verjetno sem zadnji, ampak vseeno: srecno vsem!
www.getfirefox.com

Gandalfar ::

no sej, sem potrpezljiv sam vseen mi je cudn da ni nikjer sourca. Mogoce je cist taka napaka pa je kdo pozabu ceprov ne vem. Ponavad je za vse GNU-like zadeve povsod na veliko zraven se source. Nekak tko sem razumel RMSja je point GNUja. Da si lahko sam pomagam :)

Gh0st ::

Sem vedel, da takoj ko bomo predali kaj besede LUGOS-ovcem, bodo oni hoteli prevzeti celotno zadevo in jo narediti po svoje. Oni so uni zanesenjaki, ki mislijo, da je dobro le to, kar naredijo sami.

Poznam te ljudi. Vsaj nekatere izmed njih.
Po moje bi morali zadevo rešiti popolnoma sami. Spravit stvar na zlo ozek krog ljudi, in potem izvest. Če pa nam ne bo uspelo, pa lahko nadaljujejo LUGOS-ovci ali pa projekt opustimo.

:(
you might start believe in Gh0st stories. you're in one. :)

Gandalfar ::

ok Gh0st .. chill :) Ne panicari. Zaenkrat ni nic se dorecenega, je samo ideja. Zelja :) Ne vem zakaj ne bi mogli vsi sodelovati. Se bo ze resl zadevo tako da bo vsem ql. Ok? Do takrat pa ni potrebno da imamo mi na forumu podoben odnos kakor imajo oni ze sami med seboj na mailing listi, ko se sprasuejo ce so zmozni sodelovati na forumu. Kakor da jih silimo :]

Tisti, ki bodo imeli interes bodo ze nasli nacin kako komunicirati z nami. Tako da sedaj bodi dovolj o tem.

Gh0st ::

OK, naj bo.
sicer pa še vedno nevem kdo bo sporočal na lugos-list...če to sploh nameravamo...OK dost.
Grem jest počas spat, jutri se bom pa lotil splash screena...:)
you might start believe in Gh0st stories. you're in one. :)

ike ::

Jaz bom (mogoče) prvi, ki bo izrekel proti takšni distribuciji.

Sploh poslovenjeni.

Dečki in deklice, LINUX je operacijski sistem in ne igračka. Nima slogana "Is it goint to work today". Je resna zadeva in pravilno ga konfigurirati delo enega popoldneva. Rečte kar hočete, NEKAJ JE TREBA TUDI ZNATI.

Poslovenjen OS, razen golega uporabniškega vmesnika, je neuporaben, ker bo slej ko prej prišlo do napake. In potem nimaš skoraj koga vprašati, ker velika svetovna unix komuna razume predvsem in edino angleško. Plus, večina izrazov se lahko posloveni le na silo, da jih potem človek sploh ne razume. Pustite angleščino lepo na miru, ker tako je prav.

Kar se tiče Window Managerjev (oz. desktop managerjev zdaj), bi bilo lepo pogledati čez plot, saj obtajajo še katere boljše zadeve od KDE in GNOME. Recimo enlightenment dr16 (ne 17), v skrajni sili tudi fmwm2. Ki so bolj prilagodljivi, funkcionalni, in predvsem ne grozno veliki in požrešni.

UNIX in slični operacijski sistemi niso namenjeni temu, da bi jih inštaliral in administriral kdorkoli. Zato so tu Microsoftovi. Namenjeni so profesionalni administraciji, uporabnik je pa lahko kdorkoli. To kaže pravprav tudi svetovna praksa - MS ima 92% delež pri desktop OS-ih. Pri strežnikih seveda ni tako.


Linux je torej predvsem za ljudi, ki znajo, ali: hočejo znati. Imejte to v mislih.
-i

dr.J ::

Glede slovenjenja: ljudje, spoštujte in cenite vendar materin jezik!!!

Drugi to znajo bolje (Nemci, Švedi ... ) . Vse je prevedeno v njihove jezike, najbrž z razlogom.

Kar nekaj postov na teh forumih in še kje se iz slovenskega jezika dobesedno norčuje - ne verjamem, da so tisti uporabniki tako nepismeni.

Gandalfar ::

Linux je torej predvsem za ljudi, ki znajo, ali: hočejo znati. Imejte to v mislih.


Da. To imamo v mislih. Za zacetek je to Slo-tech tako da mislim da se ljudje zelijo izobraziti na podrocju racunalnistva in informatike, ce redno obiskujejo to stran.

Tako, da z zeljo ni problem. Vecji problem je verjetno zacetek. Tega si zelimo olajsati in tudi nadaljno delo. Marsikomu veliko bolj sede uporaba slovenskih programov, ker ceprav zna angelsko je delo vseeno lazje in bolj udobno.

Uporabniski vmesniki, ki si jih nastel so verjetno res majhni in procesorko nepozresni a verjetno obstaja tudi dober razlog zakaj toliko ljudi razvija KDE/GNOME namizje.

Gandalfar ::

Debian Control Center: http://halfdans.net/index.py/standard?c...

zgleda kr ql.

Gh0st ::

ike

Če že govorimo o window managerjih... enlightenment je zelo pocukran in požre veliko resorsov, medtem ko je Window Maker izredno zanesljiv WM. pa tudi twm je zelo dober. sicer monokromatski, ampak za administriranje kašnih serverjev je najboljši.

Linux je resno računalništvo. Tega se _upam_ zaveda(m)o vsi. Imam spoštovanje do njega, in ne želim da to postane neko komercialno sranje, ampaqk mi hočemo Linux približati slovenskim uporabnikom, ki še vedno slepo verjamejo M$ crap-u.

Gre se samo za "opismenjevanje" z linuxom...ljudje morajo spoznati tudi boljše alternative, ker večina še vedno misli, da so Windowsi _program_ in ne vedo niti kaj pomeni OS... so much about that.

Na LUGOS-u pravijo, da naj ne bi delali nove distribucije, ampak samo popolnoma prevedli že obstoječo. Pritožujejo se tudi nad tem, ker je biu izbran Debian (tudi sam sem malo skeptičen --- sicer te distribucije še nisem probal, ampak mogoče bi poskusili kaj drugega), oni bi raje kakšen drug distro s paketnim sistemom .deb.

Naslednji problem je (kar je resnica, in to resna), da bi bilo treba zadevo posodabljati. To zahteva VELIKO resnosti, volje in časa, ki ga pa marsikdo (predvidevam) nima na pretek. To pomeni ves čas spremljati za nove verzije, izboljšave itd,.. potem to zopet prevajat,... dela je FUL!

Torej , si res želimo?
you might start believe in Gh0st stories. you're in one. :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Gh0st ()

Gandalfar ::

Gh0st: spremljam debato na lugos-list in mislim da jim ni cisto jasno. Kot prvo ne bomo naredili lastne distribucije iz 0. Uporabili bomo neko osnovo, karkoli bo notri dodano bomo potem poskusali vrniti v osnovno distribucijo tako da bo cez cas tudi tista imela vse to.

Kar se pa prevajanja tice se mi zdi da je potrebno na novo prevesti samo spremembe v novih razlicicah programov in ne celotnega programa.

Vzdrzevanje je se eno vprasanje katerega resitev lahko zelo zakompliciramo ali pa zelo poenostavimo. Ce zgradimo distr iz 0 to pomeni veliko vzdrzevanja. Ce samo malo spremenimo obstojeco distribucijo, tako da je se vedno kompatibilno - potem imamo seveda manj dela.

Gh0st ::

To je res, ampak treba je imeti voljo.
Nekateri potem spoznajo, da so po nepotrebnem zgubljali energijo in čas, ker distro ni požel uspeha.

Moramo pa vedeti tudi to, da iz tega ne moremo ustvariti nikakršnega dobička. Morda nas bodo objavili v Monitorju ali v Resnični Resničnsti, ampak ne pričakujte neke slave v stilu Billa Gatesa ali Linusa.

Mam pa še en predlog: če je S-T bolj hardwersko usmerjen, potem bi lahko vključili tudi kašne benchmark programe (ala Sisoft sandra, mark, HDtach,...). em da teh programov ni mogoče najti na Linux platformi, ampak nekateri izmed njih so dokaj enostavni in majhni, zato bi se nekdo lahko mlao potrudil in jih prenesel v Linux.

Vključili bi lahko tudi paket SETI...:\

samo malo razmišljam...
you might start believe in Gh0st stories. you're in one. :)

mathjazz ::

ike: Poslovenjen OS, razen golega uporabniškega vmesnika, je neuporaben, ker bo slej ko prej prišlo do napake.
Kaj pa bi se slovenil poleg GUI? Izvorno kodo? :-)

ike: obtajajo še katere boljše zadeve od KDE in GNOME.
Odvisno za koga. Slo-tech Linux ima namen Linux cimbolj priblizati domacim uporabnikom in KDE je dalec najboljsa izbira. Zato ga razvija toliko ljudi in uporablja toliko uporabnikov. Ne le Linuxaci.

ike: UNIX in slični operacijski sistemi niso namenjeni temu, da bi jih inštaliral in administriral kdorkoli. Zato so tu Microsoftovi.
Torej menis, da si Windows instalira vsak sam? Vsaj 95% uporabnikov si winsov ni nalozilo samih! To marsikdo pozablja.

ike: Linux je torej predvsem za ljudi, ki znajo, ali: hočejo znati. Imejte to v mislih.
Linux se da predelati tako, da bo lazji za uporabo od Oken. To je uspelo npr. Xandrosu, ki ga je _veliko_ lazje za namestit in konfigurirat od Oken.

Zanimivo, tudi Xandros temelji na Debianu :-)

Gandalfer: Debian Control Center: http://halfdans.net/index.py/standard?c...
zgleda kr ql.


1) Po datumih sodec razvoj sploh ne napreduje vec.
2) Vse kar nudi DCC (skoraj nic) je ze v KControl:-)

Kaj pa orodja od Xandrosa. A kdo ve, ce je to open?
www.getfirefox.com

Gandalfar ::

ni open. Na njihovem ftpju so sourci samo tistih programov kateri morajo biti na voljo po licenci.

Sicer sem pa dobu slovenski oo source tko, da bodo kmali kaksni .deb paketki zunaj :)

now back to this readme thing...

mathjazz ::

Zdravo!

*** PREBERITE VSI ***

Na lugosu se je odprl nov dopisni seznam na temo Slovenska distribucija Linuxa. Citiram uradno sporocilo moderatorja:


--- Lugos Moderator wrote:
> Zivjo vsem,
>
> Torej, ja, moderator se je vrnil iz novoletne zurke
> in mu stanje na
> tej listi ni ravno vsec.
>
> Sedaj je narejen nov dopisni seznam z imenom
> lugos-tech (vec informacij na naslovu
> http://liste.lugos.si/wws/info/lugos-te... ,
> http://www.lugos.si/delo/mailinglista.h...
> kamor naj se prestavijo vse debate glede SloTech,
> Lugos & Friends distribucije.
>
> Kar se tice povezave s SloTech-ovim forumom bi
> pozval moderatorje
> le-tega, da se naredi neka vrsta dvosmerne povezave
> (enkrat
> dnevno/parkrat tedensko se poslje sinopsis sporocil
> iz foruma na to
> listo oz. sinopsis sporocil iz liste na forum ?), da
> ne bodo
> prikrajsani sodelujocih na obeh straneh.
>
> Skratka, kompletna debata naj se prestavi na ono
> listo, da bo lugos-list lahko
> spet normalno zadihal.
>
> Pa srecno okrevanje po praznikih vsem prisotnim ;->
>
> --
> Best regards,
> Stojan
> mailto:moderator@lugos.si
>
www.getfirefox.com

Gejmer ::

FAk kaj bi zdej Lugos kr sam vse delu.Pizda ej!!
Nanda yo?

dr.J ::

No, fovšija očitno že temeljito deluje; se mi zdi da na obeh straneh! :\

Ali ne bi imeli še ljubljanske pa štajerske distribucije?

Rezultat bo očitno skregan folk in nič narejenega.

darh ::

Dr.J.. seveda .. naglasno obarvano... itak :) pa gorenjsko tud...

United Gorenjska Linux Project ;)
Excuses are useless! Results are priceless!

ToniT ::

Spremljam zadevo in mislim, da bo potrebno malce umiriti konje.

Ravnokar sem dobil mail z lugos-tech liste z naslednjo vsebino:


Mi smo na Slo-Tech rekli ,da bi vzel osnovo Debiana ne pa pisat distro iz nule.Hočemo samo opremiti določeno osnovo z programi in olajšati uporabo začetnikom.Če nebi bili malo preleni(brez zamere) bi šli na Slo-Tech forum in si vse prebrali.Ne pa da tu bluzite kaj potrebujemo slo distro pisan iz nule če pa mamo RH...Pojte na Slo-Tech Forum in si vse preberite.Če kje nasprotujete ni treba sodelovat(Aja kdo vam je pa sploh reku da lahko sodelujete?).

lp

P.S. Brez Zamere


Če bo šlo tako naprej, se bo Gandalfarjeva ideja, ki je seveda odlična, sprevrgla v eno veliko kregarijo o tem kdo bi kaj delal in zakaj ne on, naredilo se pa ne bo nič in taki posti ne pomagajo pri umiritvi stvari.
Nekateri gospodje z Lugosa so pač malo užaljeni, da še kdo drugi upa pomisliti na kaj takega, kot je Slo distribucija in ne samo oni. Če bi bilo malo več strpnosti in ne brezvezne debate o tem, ali je bolje komunicirati preko foruma ali preko mailing liste, bi se lahko mogoče že celo začeli pogovarjati o tem, kdo bi kaj začel delati - to leti predvsem na Lugos listo.

Zdaj pa o tem, kaj bi jaz kot ne ravno izkušen uporabnik Linuxa imel v tej distribuciji.
Slovensko namizje,
openOffice,
Gimp,
Mozzilo (v slovenščini)
pripravljene skripte za Siolov ADSL,
Pripravljene skripte za namestitev ISDN modemov, predvsem teh, ki so bili v Siolovih paketih itd...
Več pa še kdaj drugič...


mathjazz ::

Zdravo!

Dajmo se ze nehat kregat. Preprican sem namrec, da bi s pomocjo lugosa zadevo lahko izpeljali bistveno hitreje in bolje, ker je tam sigurno ogromno znanja. Celo to si upam reci, da ga je tam precej vec kot pri nas. In, roko na srce, nikjer nisem opazil, da je kdo uzaljen, da se je slo-tech lotil zadeve. V resnici je lugos o tem ze veliko debatiral, veliko prej kot slo-tech, malo poglejte v arhiv.

ToniT: Mozzilo (v slovenščini)
pripravljene skripte za Siolov ADSL,
Pripravljene skripte za namestitev ISDN modemov, predvsem teh, ki so bili v Siolovih paketih itd...


Mozillo, lepo prosimo :-)
Glede skript sem pa absolutno za. Ker pa ne bi rad poveceval kakega drugega monopola, bi lahko malo pogledali se k drugim ponudnikom, mar ne?

Nekaj podobnega kot nas projekt odlicno deluje ze v rusiji. Poglejte domaco stran in zajeme zaslona.

Gandalfar, nekaj glede deb paketov sem izvedel na lugos-tech:
> Obstaja program debmake, ki vam lahko pomaga pri tem:
> Debianizing Tool and automated binary generation
> Eases the development and maintenance of Debian Sourcepackages.
Predlagam, da pogledas, ce se ne poznas.
www.getfirefox.com


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Debian Gnu/Linux kot workstation (strani: 1 2 3 437 38 39 40 )

Oddelek: Operacijski sistemi
1960117194 (32868) RedDrake
»

Saj ni res, pa je

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
393880 (2142) Pithlit

mandrake ali suse

Oddelek: Operacijski sistemi
341800 (1363) BigWhale
»

Debian server VS. Gentoo server (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
584840 (4009) Nerdor
»

slo-tech slovenjenje (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Operacijski sistemi
10111771 (8616) moj_nick

Več podobnih tem