» »

slo-tech GNU/Linux distribucija

slo-tech GNU/Linux distribucija

[BISI] ::

xbite: Vse za Mozillo! ;)
Gandalfar: Mogoce ti bo ta povezava kaj pomagala - Macromedia Flash Player Licensing.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: [BISI] ()

wind ::

za adsl bi jaz predlagal rp-pppoe.

http://www.roaringpenguin.com/pppoe/

Gandalfar ::

debian ze ima svoje pppoe paketke, ki so ubistvu rp-pppoe

tha_man ::

Evo kakšnega linuxa si jaz želim:
- majhnega (večina ostalih distribucij se zelo uspešno kosa z XPji po dolžini)

- preprostega: binaryji, možnost kompajlanja, a s preprostimi navodili kako to nardit - vašimi (pšri tem ne razmišljat kot linux user, ampak kot nekdo ki nima pojma kaj pomeni npr. 'make install' itd...

- stabilnega (ne mi uporabljat kakih pre-alpha verzij programov, pa naj bodo še tako 'kul')

- brez nepotrebne krame (kot pravte, samo en program za vsako stvar, pri inštalaciji mora biti obvezno možnost custom installa in opis vsake programa čemu služi)

- še enkrat, brez nepotrebne krame ;)

- čim več podprte strojne opreme (grafične, zvočne, yadayada...)

- čim bolj kompatibilen z windows sistemi (s tem mislim na integrirano podporo filesystemom pa te zadeve)


Aja, kar se priloženih programov tiče: naj bodo čim bolj podobni popularnim zadevam na windowsih, tudi po zmogljivosti. Isto velja za prevode: ne odkrivat tople vode, držte se smernic ki so uporabljene pri prevodu windowsov v slo!


Drgač je pa huda ideja, upam da vam zadevo uspe uresničit kot se spodobi :))
(c) 1982 Sinclair Research Ltd

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: tha_man ()

Gejmer ::

Ok mam predlog glede irc clienta.Lahk bi nazačetku na namizju dal ikono za mIRC.Ja win program ja.Ker je pomoje to men najboljšimi irc klijenti.Zagnali bi ga pa z Wine emulatorjem winsow na linuxu.

lp
Nanda yo?

Gejmer ::

Aja jaz bi sodeloval pri projektu.
Nanda yo?

Tr0n ::

Ce gre za Linux, potem Linux only, brez kakih emulatorjev.

Sicer pa, odlicna ideja. I'm with ya!

ragnarock ::

Kam je pa izginila novica? 8-O

Gandalfar ::

notri bodo vsa potrebna orodja za kompajlanje kernela + napisan bo tutorial kako se to naredi z debain orodji.

Desktop sistem bo KDE3, ki je ze v celoti preveden in je stable toda ni v stable branchu Debiana.. tako da zadeva bo stabilna.

Custum install je zanimiva zadeva ampak v prvotni fazi bo pomojem per default in vsi programi. Po mojih ocenah bo zadeva zavzemala cirka 1Gb na disku toda to bodo VSI programi. Za normalno delo ti ne bo potrebno nic vec dodati razen morda kaksnega minimalnega paketka, ki ga pa potrebujes verjetno samo ti.

Ubistvu bo custum install mozen a nisem preprican v kasni meri. Verjetno bo potem potrebno prevajati tudi vse opise paketkov.

Trenutno razmisljam da bi uporabil progeny installer, ki je kao bolj userfriendly od debian installerja, ker ne podpirajo vseh 10 arhitektur procesorja (mi mormo samo i386 pa PPC podpirat)

Userju naceloma ne bo potrebno nicesar kompajlat to je lepota kompatibilnosti z stable woody - 9000 prepacked paketkov .. :)

Kostko ::

Lahk bi nazačetku na namizju dal ikono za mIRC

na linux mirc in podobna win sara res ne pase. kaj pa manka recimo xchatu ? je simpl za uporablat, medtem ko mirc emuliran preko winea tud ni 100% stabilen v linuxu.
Human stupidity is not convergent, it has no limit!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Kostko ()

Gandalfar ::

Ragnarock: zadeva je zaenkrat se unofficial tako da ne bomo prevec hrupa delali okoli tega. Prislo je do napake pri objavi novice.

Wine v distribuciji NE bo, ker je zadeva se prevec nestabilna za splosno uporabo poleg tega pa (za normalno uporabo) potrebuje windows .dllje in zadevo potem spremeni v non-free in odvisno od Oken.

tha_man ::

Gandalfar, se bo vsaj dalo odinštalirat programe naknadno če že ne bo custom inštalacije?
(c) 1982 Sinclair Research Ltd

ragnarock ::

Saj kul :D

dr.J ::

KDE 3.0.5a je na voljo tudi za Woodya od 22. decembra.

Kaj pa Xcdroast za peko CDjev? Mu kaj manjka?

A bo šlo vse na en CD?

SasoS ::

Evo še par mojih predlogov:
- File management: Krusader, obvezno :D, zaenkrat najboljša alternativa windows commanderju, če kdo pozna kaj boljšega...
- Media Player: Xine ali Mplayer, kodeki so pa spet problem...official divx je zadosti dober za div3, 4 in 5 ampak ne bo mogel bit na cedeju (pomoje, licenčne pogodbe nisem šel brat). Pomoje je brezzveze dodaja win32 codece, ker večinoma obstajajo vsi native...

Gejmer ::

Ok pol mirca nebo.Sam strah me je kr vsi govorijo kak je debian težak bla bla.Pol bodo rekli uhh tole je Debian based sigurn neki težkega!Raje nebom install.Tega strah mene je.
Nanda yo?

Loki ::

bi se dal poj se vkljuciti tisti nadomestek za AutoCAD (QCAD ali kaj je ze)?

Kostko ::

ce bomo za instalacijski program uporabl PGI, potem bi za konfiguracijo (stage 2) predlagal program istega podjetja, imenovan Configlets.
Human stupidity is not convergent, it has no limit!

Gandalfar ::

seveda se bo dalo :)

apt-get remove paketek --purge .. oz. z nekim X programom. Moram se ugotovit kako se to z Xi dela. The power of debian :)

dr.J: ali so v official branchu ali so unofficial paketki za katere je treba dati lasten apt vir pa delujejo na woodyu?

mplayer ne mormo, ker licenca ne dovoljuje distribucije binary datotek .. xine je ql ceprov jzt glasujem za sinek..

sem dodal filemanagment..

xchat sem vn vrgu pa dal namesto njega kvirc. Ideja je nekje da se uporabi cim vec KDE paketkov, ker to deluje celovito in je prevedeno. Uporabniki bodo manj zmedeni pa tudi slovenski team prevaja to in so prevodi verjetno bolj kvalitetni kakor ce gremo sami prevajat.

Tu v kiberpipi se mi na xchatu dogaja da je samo polovica prevedena..

Gandalfar ::

Kostko: si ti ze dejansko delal s tem? Ali kdo ve ce se da dobiti progeny linux kje za downloadat da vidim koliko je ta njihov installer userfriendly?

Kostko ::

pgi lahko downloadas preko njihovega apt sourca. v paketu dobish nek pgi-build program, ki iz konfiguracije nardi ISO image za installer. glede konfiguracije je pa na strani od pgija vse napisano, sicer so pa zraven zhe exampli. glede prijaznosti - poglej screenshote ;)
Human stupidity is not convergent, it has no limit!

Kostko ::

Human stupidity is not convergent, it has no limit!

dr.J ::

Gandalfar: glede Woody 3.05a paketov se mi zdi, da so unofficial. Kako je z apt-get v tem primeru, pa ne vem.

Kostko ::

kde 3.0.5a delujejo na woodyu (v sources.list je treba dodat nek kde mirror, npr: deb http://download.uk.kde.org/pub/kde/stab... ./). potem so paketi na voljo za apt-getat. vendar so nekateri konflikti s starejšimi KDE 2.2 paketi, ki so priloženi debian woodyu - nekaterih kde programov se ne da apt-getat, saj zahtevajo stare pakete.
Human stupidity is not convergent, it has no limit!

Jebiveter ::

Ragnarock: Is that you? Our brave team-leader?8-)

Fantje, nujno je treba vkljucit drajverje/podporo v kernelu za vse graficne karte! Od Radeona 1 do Radeona 9700pro + GeForce 265 do GeForceFX.
Ker brez prave slike na monitorju se ne da delat.

BTW: Se javim za beta testiranje. :D
Certainty of death. Small chance of success. What are we waiting for?

ragnarock ::

Jebiveter?

Malo bolj specifično prosim. :D

dr.J ::

Predlagam še ImageMagick (no, ob Gimpu ga verjetno ne bo zraven - dela pa iz komandne vrstice) in Xfig (orodje za 2D risanje).

Kaj pa LaTeX? :D

Zlotnik ::

Ok!
Predlagam da se organiziramo in dokončen spisek programov zapišemo nekam in se spravimo na delo - za javo bo treba še uredit licenco pa za flash - namizje naj bo KDE ker je po mojem mnenju najbolj stabilen in tudi najbolj user-friendly za začetnika.Imam idejo da bi dodali nekakšen first-time tutorial ki bi nekoga ki prvič vidi linux vodil po programih, toolsih, nastavitvah itd...
ajde LP
P.S.: jst bi tud sodeloval :-)

mathjazz ::

Zdravo!

Pozdravljam idejo o slovenski distribuciji Linuxa! Ce bo kdo kaj prevajal, prosim, da gre na lugosovo stran in si prebere vse o prevajanju. Seveda se je zelo pametno prijaviti na dopisni seznam lugos-slo, kjer ponavadi resujemo tezave v zvezi z zagatami pri prevejanju. Prihajam iz SloZille, zato lahko garantiram, da je to prvovrstni pripomocek.
Ce rabite kaj vprasanj v zvezi s slovensko Mozillo: izvolite. priporocam tudi obisk nase strani.

Objavljam pa se znamenitih 10 tock:-)

(1) Ker bo stvar Debian-based (kar je super!), se mi zdi, da bo malo tezko uvoziti instalacijo od redhat 8. Ali se motim? Sicer pa se mi zdi, da imata manjdrek 9 in predvsem suse od 8 dalje bistveno boljso nametsitev in konfiguracijo od redhata.

(2) Kaj pa konfiguracijska orodja? Debian nima kaksne prijazne alternative yast2 ali mandrake control centru. Zato se bojim, da bo zadevo tezko narediti userfriendly. No ja, konfiguracija je itak bolj ko ne delo sysadminov. Kaj menite?

(3) Ne vem zakaj se prerekate glede IRC klienta. Kaj pa Kopete (ali Gaim, a ta ni del KDE), ki vkljucuje se icq in morje drugih protokolov?

(4) Ceprav bo vkljucena Mozilla, je Evolution program, ki ga je preprosto treba vkljuciti, zaradi izjemnih moznosti. Pa se nekaj hudih dilem je, kjer bo treba vkljuciti vec podobnih programov (emacs, vi | kopete, gaim | kmail, evolution). Mislim, da se 650 MB vendarle ne nabere tako hitro.

(5) KDE. A bo vkljucen 3.1? Kaj vse od KDEja? Upam, da ne bo KOffica, ker je cuden in nepotreben, ce mamo OOo. Izide zelo kmalu, slovenska distribucija pa najbrz niti ne tako zelo. Dela ni malo.

(6) K3b je odlicen program za peko CDjev in izjemno hitro napreduje. Strinjam se, da je najboljsa resitev. Kaj pa predlogi za kak dober "CD Cover Designer"?

(7) Graficna podoba. Navijam za kombinacijo crystal + keramik, seveda pa lahko naredimo zadevo bolj slo-tech-ovsko. Brezveze bi bilo razvijati nov slog (veliko dela in vprasanje, ce smo zmozni prekositi keramik). Vsekakor pa moramo potem vkljuciti se Geramik, da bo okolje homogeno.

(8) OOo je treba skonfigurirati, tako da ne bo na namizju samo ikona za namestitev (kot to dela suse), ampak se bo tako zagnal program.

(9) Nekateri hocejo Krusader. Konqueror je vec kot dovolj, bistveno zmogljivejsi od windows explorerja in windows commanderja.

(10) Prosim, da poveste, kje vse se rabi pomoc. Sem pripravljen pomagati, a ne vem kako:-?

Have a lot of fun!
www.getfirefox.com

mathjazz ::

Malo sem se pregledal spletno stran in zato dodajam se nekaj kritik:

(1) Zakaj pa ne bi smeli vkljuciti jave? In flasha in mplayera?

(2) 3D software: vsekakor moramo vkljuciti Blender. Rabi malo placa.

(3) A ne bo celotne mozille? Samo navigator in mail??? Spet: uporablje postor za dopolnitev do celote je minimalen, ker mail itak rabi nek html editor in address book, potem pa ostane samo se ena komponenta: chatzilla.

(4) Ker smo ravno v KDE okolju predlagam qt-based PixiePlus (ala ACDSee bitmap viewer)

(5) Ce bo plac je za development treba dodati kdevelop ali kylix, najbolje pa kar oba.

(6) Prio glasbeni sceni ne smemo izpustiti grip-a in broadcast-a.
www.getfirefox.com

mathjazz ::

GejmerX: nekje si preberi podorbnosti tozbe:-) Sun tozi Micorosoft, ker jave v bistvu ni prilozil!
www.getfirefox.com

Zlotnik ::

1) Zaradi licence.Potrebujemo licenco za distribucijo flasha in Jave!
LP

root987 ::

zdej me pa samo se neki zanima: kaj ste vi resni al samo tak malo (oprostite o vi mogocni admini) sanjate??? bote to res naredli???
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

Gejmer ::

root987 ja zakaj pa nebi.Sej po eni strani to spljoh ni težko nardit...
Nanda yo?

jlpktnst ::

jap poglejte suse8.1 za instalacijo (kaksna je skoraj vredu) pa se yast2. Nujno je potrebno kaksno orodje za konfiguracijo. Verjetno bi to lahko bil najvecji problem. Lokalne nastavitve pa so lahko izpuscene iz config programa.

Preden zacnem spet... za koga bo ta distribucija?

Gandalfar ::

mathjazz: hvala za tvoje predloge, so zelo dobrodosli. Danes sem se pogovarjal se z nekaterimi znalci na tem podrocju in sem prisel do nektarih zanimivih sklepov in idej.

Prvo je bil komentar da je tole yet another linux distro in da tega ne potrebujemo. To je sicer morda res a po drugi strani tega nihce drug ne podpira.

Naslednja stvar je bila zakaj pa tega recimo ne vkljucimo v izvirni debian, ce lahko to pocno nemci in vsi ostali narodi zakaj rabimo mi lastno distribucijo?

Izdelava lastne distribucije je verjetno dokaj obsezen projekt pa ceprav zelo mocno temljimo na KDE.

Trenutno se zdi zelo smiselna resitev da pogledamo v kaksni fazi je novi debian installer in pomagamo pri prevodu tiste zadeve, tako da bo eventuelno slovenscina vkljucena v naslednjo distribucijo kot popolnoma podprt jezik.

Tako da bi bil nas trud nekako usmerjen v pomoc pri slovenskem prevodu KDE in drugih programov (moram se pogledati kako zelo zahtevno je to). Hkrati pa se bodo naredili openoffice paketki za debiana pa se kaksen drug tako da bo tudi to eventuelno prislo v debiana, prevodi pa tudi v druge distribucije (redhat, mandrake, suse..)

Kar se pa slo-tech distribucije tice je bilo pa nekako ugotovljeno da bi bil lahko to unstable debian cd image, ki bi imel dolocene dodatne paketke + default paketki, ki bi jih mi izbrali.

Gandalfar ::

jlp> za advanced home userje, ki so se navelicali windowsov in jih ni strah novega izziva in se zelijo nekaj novega nauciti? :))

Jebiveter ::

RaGnArOcK: Sori, probably wrong guy.
Smo namrec imeli na lanpartyju v Secovljah neustrasnega vodjo v nasem timu z imenom Ragnarok. Sm pac mislu, da je slotehovc postal....
pa brez zamere:D

Gandalfar: Vidim, da so te totalno zabili in psihicno unicli! ;(( Ne smes se tako pustit!;( Ocitno je ideja dobro sprejeta z strani tistih, ki bi na projektu delali in stvar uporabljali. Kaj se drugega potrebujes?!
Bo pac se en linux distro. So what? Skodit ne more! Ce se v vse skupaj vlozi recimo 3 mesece dela (govorim na pamet) in ce z rezultatom dela prepricas 10 starsev in 20 S-Tjevcev k uporabi linuxa si ogromno naredu za linux community! Poleg tega pa bi se tudi sam in vsi ostali, ki bi sodelovali pri projektu, ogromno naucil!
Ne se pustit demoralizirat!>:D
Certainty of death. Small chance of success. What are we waiting for?

ragnarock ::

wrong guy...

Gejmer ::

Ja ne se vdat Gandalfar.Mora bit lasten distro pa pika.
Nanda yo?

Gandalfar ::

amm .. vglavnem .. jaz sem ze zacel studirat kako naredit OpenOffice paketke in zadeva sploh ni tako tezka..

drugace pa je potrebno pripraviti seznam programov in prevode.. bom se pozanimal kako se to najbolj efektivno prevaja in da ne bomo delali nekaj kar je ze nekdo naredil..

glede lastne distribucije bomo pa o tehnicni izvedbi se malo pocakali..

root987 ::

kk zaj....ti ne ves ka vse je prevedeno??? al mislis vsak program prevest??? pa ce bo vlka skupina ko bo to delava rejs spaci na hitro eno pod stran npr. http://st-linux.net al pa kej tejga pa tam gr vse objavi. samo ne se vdat....
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

Gh0st ::

Jest vas (te) podpiram in sem zraven (če me kej rabite).

Kar se tiče prevajanja:
Projekt GNU Gettext je namenjen lokalizaciji programov. To pomeni prevajanje raznih textovnih sporočil znotraj programa (za uporabniški vmsenik nisem siguren).
zadevo sem probaval na zelo enostavnih programčkih.

In kot sem že prej reku (ampak ni bilo odziva) treba bi bilo narediti namizne teme (themes) za GNOME in KDE v stilu S-Tja ali kako drugače. Se bom poglobil v to...
you might start believe in Gh0st stories. you're in one. :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Gh0st ()

Gandalfar ::

kar se klice graficnega okolja bi bil verjetno res lahko uporabljen keramix + st background. Kaj vec ne potrebujemo.

Gre zato da je v debian vkljucenih 11k paketkov. Nekje bi bilo fajn ce bi prevedli vsaj opise. Drugace pa ima lugos se razvite vse programe tako da se bom pozanimal kako to deluje in kje si lahko medsebojno pomagamo pri prevodu.

Gh0st ::

Sem ze prevajal HOWTO-je, tako da imam izkušnje s tem.
LAhko pomgam pri tem.

Kar se tiče tem, tema bi vključevala ikone, ozadje, stile naslovnih vrstic, gumbov... samo to je bolj resna zadeva.
you might start believe in Gh0st stories. you're in one. :)

Gandalfar ::

zakaj rabimo lastno temo? Meni je privzeta od KDE cisto vsec. Poleg tega se mi zdi da so te, ki so ze narejen tudi oblikovno in uporabno na cisto dovolj visokem nivoju.

Gh0st ::

Prav, prav, samo predlagal sem...sej veš, če že delaš lastni distro, potem bi bilo nekako samovmevno da vključiš še alstno temo, da ima uporabnik občutek da dela v okolju, ki ga je ustvaril S-T. Da nek duh...neko prepoznavnost, ki jo ločuje od drugih...
you might start believe in Gh0st stories. you're in one. :)

zamzamcola ::

Naj pridam se svojih 5 stotinov. Predlagam, da se zraven vkljuci se IceWM iz najmanj 3 razlogov:

1. Je "lightweight" window manager (source RPM zasede "borih" 700 kB) za vse tiste s preslabo masino za KDE 3.x (vkljucno z menoj :-( )
2. Avtor je Slovenec - Marko Macek
3. Lotil sem se ga prevajati in trenutno sem tam nekje pri 80%, kar pomeni, da bom koncal najkasneje v roku 1 tedna - odvisno od stopnje jutrisnjega macka (z malo ;-) ). Takrat bom poslal prevod avtorju,po zelji pa tudi vam (.po ali .mo datoteko).


Pa se namig za vse nadebudne bodoce prevajalce, ki tega se ne veste: nekje na Lugosovih straneh se najde spletni vmesnik do programa Smart, ki nekoliko pomaga prevajati na osnovi ze prej prevedenih sporocil.

mathjazz ::

Zdravo!

Pomoc pri prevajanju bi bila zelo dobrodosla. Vsi pejte na lugos.si in se malo razglejte na okoli. Prijavite se na seznam lugos-slo in bombardirajte z vprasanji. Lahko tudi na moj mejl.

Bomba bo, ce se spravimo na KDE. Trenutno je prevedenih dobri 68% GUI in 50% dokumentacije (za doc. nisem cist ziher). Zapomnite si, da je pravajanje ZELOOO enostavno. Se posebej, ce imate Linux.

Glede izgleda: ghost - ne bo drzalo, da ma vsaka distribucija svoj slog. Samo komercialne, pa se pri teh se npr. suse trdno oklepa KDEja (ker so kjucni mozje KDEja zaposleni pri suseju) in ga ne spreminja. Mislim da bo crystal + keramik + slotech background specialna kombinacija. Morda lahko priredimo colorscheme, da bodo barve ustrezale ozadju. Pa se login background lahko ustvarimo na novo.

Se vedno me pa zanima to: kaksne so moznosti GUI namestitve in GUI konfiguracijskih orodij? Se da ponucati kaj od suseja, mandraka, redhata itd.? Mislim, da so te zadeve open, treba je le dati v prave pakete... A kdo kaj vec ve?

Kaj pa Geramik? Tudi tega absolutno ne smemo pozabiti...

Vsekakor pa se moramo povezati z lugosom, ker je tam ogromno potenciala.
Gandalfar: a bi naredili kako mejlinglisto ali forum, kamor bi povabili vse zainteresirane lugosovce in slotehovce? Mislim, da lahko zrihtam, ce se rabi mejlinglista...


SNL vsem!
www.getfirefox.com

dr.J ::

Kaj pa Webmin za administracijo sistema? Je pod BSD licenco.

Glede povezave z Lugosom sem že nekje na začetku predlagal, da bi bil to joint-venture.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Debian Gnu/Linux kot workstation (strani: 1 2 3 437 38 39 40 )

Oddelek: Operacijski sistemi
1960116859 (32533) RedDrake
»

Saj ni res, pa je

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
393867 (2129) Pithlit

mandrake ali suse

Oddelek: Operacijski sistemi
341788 (1351) BigWhale
»

Debian server VS. Gentoo server (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
584792 (3961) Nerdor
»

slo-tech slovenjenje (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Operacijski sistemi
10111656 (8501) moj_nick

Več podobnih tem