» »

mandrake ali suse

mandrake ali suse

Neo12 ::

Sem začetnik v linuxu trenutno imam ištaliiran suse linux 9.2 personal. Že neka časa (kakšen mesec) čeprav ga ne uporabljam dosti, ker sem čakal na suse linux 9.3 ki bo izdan v sredini aprila, danes pa sem v wikipediji prebral, da je to le za uporabnike, ki ga bojo kupili, že sem razmišljal o Mandrakelinuxu, vendar pa sem prav tako na wikipediji prebral, da se tudi oni držijo tega načela, da ga prej dobijo tisti, ki ga plačajo, sedaj pa razmišlajam o fedoori. Kaj naj zdaj ta linux, ki ga imam nadgradim na dvdd različico ali izberma kakšen drugi. Nekaj primernega za popolnega začetnika. Slo -tech linux ii pingo3.1 (nekaj časa sem ga i,el inštaliranega vendra pa sem kmalu ugotovil da je že precej star namreč sestvljen je bil iz fedore core 1.

p.s opravičujem se ker nisem vedel kam da uvrstim to temo pa tudi zaradi neprimernega naslova.
  • zaklenil: BigWhale ()

kriko1 ::

Hm, meni je zelo všeč suse, žal pa v sloveniji ga lahko le kupiš s polno prodajno ceno (25000 SIT). Drugače pa za študente so ga dajali zastonj (9.1 Pro, ko je prišel ven) drugače pa bi morali študenti (če si študent / dijak) deležni popusta, tore j priporočene cene 10000 sit, kar pa v sloveniji ne velja, žal! Jst bom probal 9.3 si zrihtat v Italiji (če se bo dalo), pri nas so malo masivne cene.

ql000 ::

"kupiš" ga lahko tudi preko spleta na khmkmhtorrentkhm. >:D

bluefish ::

jst sem Suse 9.0 Pro pred prib. 2 letoma dobil tako, da sem malo pogledal med oglasi na lugos.si

suse80 ::

Hm. meni se to zdi kot izbira med Škodo in Seatom. razlika je samo v pločevini na zunaj...
sam sem imel več distribucij, nazadnje pristal na SuSe, zdele so se mi pa dobre tudi ostale variante. Imam že več let SuSe, ampak sem zadnjič bil v tujini in sem po dveh dneh uporabe Fedore mislil, da to delam že 10 let. Se pač privadiš. Škoda Octavia 1.9 TDI = Seat Toledo 1.9 TDI...

Kakor pač komu paše...

Jaz skoraj nikoli ne kupim distribucije dražje kot kakih 1000 sit. Pogledaš na Lugos in dobiš kopije 6 cd za 1000-2000 sit....
Obiščite stran o astronomiji ijn astrologiji http://www.mojevesolje.org

iso2000 ::

Jaz sem tudi preizkušal različne distribucije - Red Hat, Mandrake, Suse, Debian, Ubuntu in za sedaj ostajam zvest Suse-ju. Zakaj še sam ne vem, enostavno mi najbolj sede. Najmanj šarjenja je bilo potrebnega po sistemu, da mi je vse delovalo pa tudi KDE mi je ljubši.Imam 9.2 verzijo, ki se jo je dalo pobrat z njihove spletne strani (dvd image). Sedaj sem namestil še zadnjo verzijo KDE-ja in sem s sistemom zelo zadovoljen.

LP

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: iso2000 ()

Poldi112 ::

Zgolj informativno, kaj je tisto, kar ima suse 9.3, da ne mores ziveti brez?
Plus da ima vsaka postena distribucija nek upgrade mehanizem, tako da enkrat instaliras in nato samo se 1x mesecno recimo reces, naj se posodobi. Niso to windowsi.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Neo12 ::

kateri je torej najbolj primeren za začetnika

Poldi112 ::

Vseeno, stvar osebnega okusa. Osebno ne bi nikoli sel iz Suse na Fedoro. Vsaj ce je razlog to, da ne mores imeti zastonj najnovejse verzije. Ker drugega nisi napisal.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Neo12 ::

Ravno to sem mislil, kaj torej če linux vedno nadgrajujem, je na primer use linux 9.1 enak 9.3 brez dowvnloada. Ampak kaj se mi ne nadgrajujejo le obstoječi programi. Kako si bom dal or na primer beagle ali tomboy. Mislim da je beagle program za iskanje kakor google desktop search. Za tomboy pa ne vem kaj je. Ali pa kako nadgradim openoffice

suse80 ::

Glej, ko se odločiš za nadgradnjo imaš veš opcij: nadgradiš celoten sistem ali le posodobiš obstoječe paketke ali popolnoma spremeniš svojo izbiro paketov...V SuSe je v opciji Manual instalation možno skoraj vse. naj ti povem, da sem jaz od 6.4 do sedanje različice 9.1 vseskozi le posodabljal sistem in sem ohranil vse podatke in vse particije in sploh vse, le nekaterih programov sem se sčasoma odrekel ( v 6.4 je bila namreč zraven Corel WP office suite, ki pa je bila zanič...) ali pa namestil nekaj dodatnih. Ker nimam ADSL da bi lahko poceni downloadal popravke pač vsake toliko časa kupim celotno distribucijo ( kopijo...) in jo zaženem na disk ter v manual načinu posodobim ža instalirane paketke. Potem pa dodam še nove programe , če so mi všeč. Isto je z jedrom. Če se mi zdi, da rabim novo jedro, pač namestim novo. Podatki v glavnem ostanejo in to mi je najbolj važno. Seveda pa imam tudi backup...
SuSE mi je res najbolj sedel, ker dejansko vse dela iz prve-pa navada je železna srajca.
Obiščite stran o astronomiji ijn astrologiji http://www.mojevesolje.org

Neo12 ::

Vse podatke imam v win xp filme, glasbo itak jih lahko odprem tudi iz linuxa. Za podatke me nič ne skrbi. Vendar pa moram priznat, da v inštaliranju suse 9.1 in suse 9.2 sploh nisem opazil nobene razlike, pa tudu v uporabi. Večjo razliko sem opazil le ko sem uporabljal slo-tech linux ali pingo 3.1, ki sta pa zares nže nekoliko zastarela.

MKrmec ::

Najbols da probas Ubuntu linux. Men je bols kokr suse pa nism nevem kok zahteven uporabnik tko da probi

Daedalus ::

Neo12 - najprej se nauči sistem uporabljat in se ne muči s vprašanji okoli nadgradenj... Tisto pusti kr na privzeto in se navadi uporabe, spoznaj programe, ki jih nameravaš uporabljati za delo, sistem si boš lahko prikrojil kasenej, ko ga boš dobro spoznal.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

ql000 ::

no da še jaz pristavim piskerček! Tudi uporabljam Suse 9.2 in lahko samo rečem, da je zadeva zakon! To ko si omenu, da je inštalacija v principu ista: ja itak, da je. Zakaj bi odkrival toplo vodo. Če boš gledal samo na kozmetiko in se boš odločal le na podlagi tega pol z linuxom ne boš daleč prišel. Odloči se za enega, potem pa optimiziraj zadevo skozi uporabo. Za Suseja ti lahko garantiram, da večina zadev res dela iz prve! Edine težave na katere sem jaz naletel so bile povezane z grafiko, vendar sem driver samo updatal pa je zlaufalo. Jaz trdim, da je YAST2 nekaj kar bi morale imeti večina distribucij (ok. Gentoo najbrž ne, ali pač?) sploh pa Mandrake in pa Fedora. To začetniku res olajša prehod iz win okolja v linux okolje. Ja pa jaz sem tudi preizkusil kar nekaj distrov: RH9, FC2, Mandraka 7,..,10.1, Suse 9.1, 9.2, Ubuntu,...

roli ::

Še en glas za Suse.
Poleg tega pa imate tukaj mojo neuradno podporo ( forum-Suse ).
Sam sem testiral že veliko distribucij in ostal na Suse 9.2 PRO.

PC FORMAT ponuja Suse 9.2 PRO za tretino cene tukaj.

Sem poskusil tudi mandrake vendar mi je suse bolj všeč.
Razlika med standardno in PRO pa je le v tem,da
je v slednji več programov in iger:D .

Lahko pa si z prve povezave v postu dolpotegneš Suse 9.2 PRO
live eval,ki ne potrebuje nameščanja.
Potrebuješ DVD pečko.

Upam,da sem pomagal.
http://www.r00li.com

Jst ::

Še en glas za SuSe.

Zakaj?

Ker ti je 99% stvari, ki jih potrebuješ za desktop-entertainment uporabo, prinešenih na pladnju = YAST2. Meni osebno dela vse out-of-the-box dobesedno. (razen atijevega tvouta, katerega nisem sposoben usposobiti, pa čeprav sem prebral ziljon howtojev, več 50 stranskih giude-ov, slike ne dobim na tv. Edina zamera.. Pa še ta gre ATIju.) Računalnik, na katerem teče omenjeni operacijski sistem, uporabljam za brskanje po internetu, poslušanje mp3jev, emailing, filmi, peka cdjev. Ta računalnik občasno uporablja družinski član, ki je računalniški analfabet. Nima pojma o pojmu. Pa do sedaj še ni popolnoma nič zjeb**. Naučil se je brskati po internetu, si kaj shraniti, zapeči na cd, poslušati glasbo, napisati kak dokument. Pa govorimo o človeku, ki je (skoraj) prvič za računalnikom in je star 43 let. Če bi se vsedel za mojega prenosnika, na katerem so XPji, bi bil potreben low level format.

V SuSe sistemu ti ni potrebno poznati besedo BASH. Čeprav jo pač za nekatere eksotične stvari pač moraš uporabljati, navaden uprabnik za normalno delo sploh ne bi vedel, da obstaja. Sistem je stabilen. Vsake toliko časa se kak program sesuje, pač enako pogosto, kot na XPjih na prenosniku. Če ne igraš iger, je popolna zamenjava za MS platformo.

Mogoče kdaj zamenjam OS za kakšnega drugega, mogoče zamenjam samo distribucijo. Probal sem pa RedHat, kateremu malo zamerim delitev na Fedoro in RedHat Enterprise Linux. Fedora je na pol stabilna. Mandrake se mi zdi pa samo na pol poenostavljen. 2/3 ti je poenostavljeno, ostala tretjina pa smrt za človeka, kateri nima Infinity+1 časa, da bi se igral z operacijskim sistemom in pripadajočimi programi. Ubuntu in Gentoo sta dobra kandidata, vendar žal nimam časa, da bi jih podrobneje spoznal. Sicer sem Ubuntu že nekaj uporabljal, vendar se mi ne zdi vredna zamenjava za Suse. Zaenkrat.

Službeno se moram igrati še z MS Server platformami in Novell platformo. Mogoče (upam da) v prihodnosti službeno spoznam še kakšno true server orientated distribucijo linuxa, kot na primer Debian.

Moje mnenje.



edit: Ne Novell Linux platformo, ampak Netware. Da ne bo pomote in očitkov, da poznam in podpiram samo MS vs Linux gonjo. Nisem proti nobenemu. Vsak ima svoje dobre in slabe lastnosti.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Jst ()

Jst ::

Neotu12 pa svetujem, sodeč po njegovem naslovnem postu, da naj ostane na operacijskem sistemu, ki ga je uporabljal do sedaj. Ker, če je človek neodločen zato, ker ima verzijo 9.2, rad bi pa 9.3, in ga (OS) zaradi tega razloga "ni dosti uporabjlal" ni resen kandidat za zamenjavo sistema. Predvidevam, da so to MS OS-i.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Neo12 ::

kako ga pa ga brezplačno nadgradima na dvd verzijo. Ne tisi i z pcformata za tretjino cene

roli ::

Če imaš ADSL si lahko tudolpotegneinstalacijo za preko interneta ( PRO verzija ).
http://www.r00li.com

roscha ::

Zanimivo.. Vsi hvalite Yast v nebesa, meni pa se je zdel popolnoma neuporaben in Suse je bil pri meni na disku 2x po 2 dni. Yastovski sekret mi je vsakič ko sem ga uporabil sesul VSE na roko popravljene spremembe v /etc, in bog ne daj da bi napisal kake backup fajle.

Otrobe torej. Še en minus je paketni sistem. Resno se mi ne da zajebavat s soodvisnostmi. Če je instalerju že jasno kaj vse je še potrebno naj to tudi sam naloži, ne pa da se po nepotrebnem ročno zajabavaš 100 let.

Ampak je pa eye-candy in M$ like. Klik klik. To pa res.


Vsakemu svoje, ampak mene ni prepričal.

ru7 ::

Jst mam pa eno vprašanje glede Suse 9.2. Pred kakimi dvemi tedni sem inštaliral Suse 9.2 personal (prvi linux). Ker imam kombinirano Win/Linux sem pač prej naredil ločeno particijo. Inštalacija je potekala normalno, zalomi pa se pri zagonu. Grub dela odlično, problem je v linuxu. Ta se namreč "ne" zažene. Vbistvu se zažene, le monitor mi gre v "stany by". Zanimivo je, da se ob enkratnem pritisku "OFF" gumba na ohišju slika normalno pokaže (kot bi se morala cel čas), vendar se sistem zaustavi. Sistem je malo starejši (PIII 600, 380MB Rama, GF MX400). Inštalacijo sem izbral "APIC Enabled (se mi zdi, da je nakaj takega)". Potem sem ugotovil, da sem imel tisti čas zadevo ugasnjeno v BIOSu, a se tudi po spremembi tega ne postavi. Malo sumim tudi na monitor (15" in 1024 resolucija), samo zakaj se potem postavi ob ustavitvi sistema?

HEEEELP

PS: Varni način (konzola) dela, samo si neznam pomagat. Iz helpa se ne znajdem:\

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ru7 ()

Daedalus ::

Mogoče si preforsiral refresh rate monitorja? Popravi v config fajlu od X serverja vnos za resolucijo in refresh rate... Zdaj kje točno ma to Suse shranjeno, pa ne vem. V debianu je v /etc/X11/XF86Config-4. Aja, to seveda narediš v konzoli z urejevalcem teksta.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Neo12 ::

Katero pa moram izbrati.

Jst ::

Ko prideš v konzolo, napiši yast (ali je yast2; ne vem točno), s katerim prideš v tekstovni način yasta. Tam si oglej "Hardware/Graphic Card And Monitor" nastavitve. Za tem, ko spremeniš nastavitve, jih stestiraj (imel boš opcijo "Test"). Če vse štima, slika OK, robovi poravnani, shrani, če ne, si nekje zgrešil. Naslednjič, ko štartaš sistem, bi moral videti grafično okolje.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

64202 ::

roscha: yast ti resuje dependencije. Tako kot rabis apt za deb pakete na debianu. Pa se ce res hoces apt na suseju: stran na linux01.gwdg.de.

roscha ::

@64202

Hm no ja. Mea culpa. Možno da Yast zna porihtat soodvisnosti, lahko da sem z RH kaj pomešal, takrat sem se igral s precej ditribucijami naenkrat.
Ampak še vedno trdim da ti Yast sesuje nastavitve po /etc ki si jih dodal ročno. Pomoč proti temu pa je?

Meni pač Suse koncept ne ustreza. Sem se kot kaže preveč navadil Debiana. Za začetnike pa zna biti posrečena reč, klik, klik style..

64202 ::

Vsak distro pac uporabljas, tako kot je misljen. Trenutno sem fan od slacka pa suseja, diametralno nasprotje :)

mx440 ::

mene pa zanima kako vspostaviš mrežo med suse 9.2 in win xp.
tm v yast sm nastavu workgroup al morš še kej nastat da dela. pa da bo mel comp ki ma xp tut net
lol?

Neo12 ::

Katera ja najbolj primerna za amd athlon barton 2800+

Poldi112 ::

Um, vsaka?
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Neo12 ::

katera najbolj

moj_nick ::

Katero morje je najboljše za plovbo s čezoceanko? Jadransko, Egejsko, Sredozemsko ali Črno

;)
110111001001010001010000

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: moj_nick ()

Poldi112 ::

Ce ze ravno vstrajas, gentoo.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

BigWhale ::

Bom kar zaklenil, da vsak, ki ga pa zanima kaj vec v tej smeri pa naj si prebere sticky temo o Linux distribucijah.

Da se ne bo tole vleklo kot jara kaca...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Novell odprl SuSE Linux

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
454369 (3264) BigWhale
»

linux za telebane

Oddelek: Operacijski sistemi
212896 (2353) nurmaln
»

Katero distribucijo uporabljate

Oddelek: Operacijski sistemi
412842 (2061) hanibal
»

Kater linux je to?

Oddelek: Operacijski sistemi
311900 (1364) cryptozaver
»

Razlika med Suse 9.2 in Mandrake MDK 10.1?

Oddelek: Operacijski sistemi
101398 (1207) 64202

Več podobnih tem