» »

Mehanska tipkovnica

Mehanska tipkovnica

««
34 / 58
»»

111111111111 ::

Zanima me če lahko kje kupim tipkovnico brez črk:
http://shop.daskeyboard.com/collections...

Zgornja mi je malo predraga. :)

Okapi ::

Za 50-70 evrov dobiš na ebayu lepo ohranjen IBM model M, ki mu lahko kapice s črkami vzameš dol in imaš prazno tipkovnico.

c0ck4m0u53 ::

Sicer ne vem, koliko si pripravljen odštet za tipkovnico in kateri switch ti odgovarja, lahko pa poizkusiš srečo z http://www.maxkeyboard.com/max-nighthaw...
If citizens cannot trust that laws will be enforced in an evenhanded
and honest fashion, they cannot be said to live under the rule of law.
Instead, they live under the rule of men corrupted by the law. - Dale Carpenter

Okapi ::

Tip, od katerega sem pred časom kupil IBM model M (ki ga imam za rezervo, če se ta, ki ga uporabljal že skoraj 20 let, slučajno pokvari), mi je ravnokar sporočil, da je naredil brezžično predelavo za model M. Sicer ne vem, koliko stane, očitno pa misli to tudi prodajati. V videopredstavitvi je na koncu njegov naslov, če koga zanima.

c0ck4m0u53 ::

Cooler Master Quick Fire Rapid (Cherry MX Green) sem kot daily driverja zamenjal z Unicompovo Ultra Classic in vtisi po prvem tednu so fenomenalni. Tipkam natančneje in hitreje kot sem prej s Cooler Masterjem, čeprav je to roko na srce povezano s tipom switcha in ne s samim izdelovalcem tipkovnice.

Seveda je bila želja dobit dobro ohranjen IBM Model M, to je tipkovnica, ki ima pri meni posebno mesto(čar nostalgije), saj gre za prvo tipkovnico, katero sem videl v živo in na katero sem takrat kot mulc tipkal v začetku 90ih pri bratrancu na njegovem 386. Ob tem sem se srečal z 2 težavama. Prvič, gre za tipkovnice, ki so second hand roba in nikoli ne veš čisto natančno kaj dobiš, dobrih/ vzdrževanih primerkov in, da ima metal backplate je omejeno število in nenazadnje te tipkovnice so (skoraj) že vse polnoletne (starost 15-20 let). Drugi razlog, pa je estetske narave, vse trenutne računalniške komponente so črne barve in nekako sem si želel zaključene celote in bela tipkovnica, nekako ne paše v celotno barvno shemo.

Tako sem se potem odločil, da grem v nakup najboljšega (verjetno celo) edinega (buckling spring) približka legendarne IBM Model M in sicer Unicompove Ultra Classic. Pogledam par reviewjujev na yt in se sprijaznim z dejstvom, da plastika ohišja ne bo ravno popolnoma enovita oz. zna priti do manjših kozmetičnih odstopanj (težave vezane na njihove stare molde...). Nasledji korak odšibam na Unicompovo domačo stran in se že razveselim kako ugodno bom prišel do tipkovnice, ker cena je zgolj 84$ (v mislih računam še na max 40$ poštnih stroškov + ~40€ za cesarja, ker je pač nag). Do tukaj vse štima, vržem tipkovnico v košarico in odklikam na calculate shipping in me skoraj rukne infarkt, pošiljajo preko Fedex in za dostavo računajo 101$. Seveda bi moral k temu prištet še dodatne dajatve za carino, skratka preveč;)

In kaj zdaj, tipkovnico sem si še vedno želel, vendar ne za tak denar, ja nič, grem izbrskat pooblaščenega prodajalca za Evropo (The Keyboard Company). Pregledam poudbo in opazim, da ponujajo zgolj ISO razporeditev tipk/ UK Layout, logično, saj gre za angleško trgovino. Kontaktiral sem jih preko maila in povprašal glede možnosti naročila tipkovnice z ANSI razporedom tipk in ni blo nobenih problemov, lepo so dodali mojo tipkovnico k svojemu obstoječemu naročilu in tako sem tipkovnico dobil v roku 14 dni za ceno 130£ (104£ tipkovnica + 25£ poštnina).

Minusi (-)

- na ohišju manjše lepotne lise, plastika na parih delih ni čisto enakega odtenka
- pričakoval sem še bolj masivno tipkovnico, če se ne motim tudi nima metal backplate
- sama glasnost tipk se mi zdi nižja kot na originalni IBM Model M, seveda je tole zelo subjektivno, ker na Model M nisem tipkal že 20+ let
- kabel ni možno snet/ odstranit
- ni na voljo v TKL izvedbi

Plusi (+)

+ buckling spring
+ občutek tipkanja, je meni osebno, resnično fenomenalen
+ tipkam hitro in natančno
+ izgled (možnost črne barve ohišja)
+ izbira med PS2 ali USB priklopom


P. S. Morda me čez čas res premami želja in si za dušo kupim IBM Model M:)
If citizens cannot trust that laws will be enforced in an evenhanded
and honest fashion, they cannot be said to live under the rule of law.
Instead, they live under the rule of men corrupted by the law. - Dale Carpenter

Okapi ::

Kupi ga čimprej, ker cena jim sigurno ne bo padala, samo čedalje težje bo najti dobro ohranjenega. Jaz imam okoli 20 let starega, z jugo-razporedom, kupljen nov v Ljubljani (eden zadnjih, ki jih je še imel na zalogi zastopnik za Lexmark). Dela še vedno brezhibno, ampak sem pred par leti vseeno kupil še rezervnega, za 70 evrov na ebayu. Odlično ohranjen, z nemškim razporedom.

gazer ::

Pozdravljeni, pred kratkim sem se odločil da switcham na mechanical keyboard masterrace, ampak nisem predvsem prepričan katero. Najbolj me privlači corsair k70 rgb (budget btw 200e, pa rad mam RGB ;)), ampak kolikor vprašam po forumih mi vedno napišejo da je corsair s**t. Najbolj se pojavlja predlog CM Masterkeys Pro L RGB. Zanima me vaše mnenje, ter če lahko kdo komentira Corsair kvaliteto, saj naj bi bila tipkovnica iz brušenega aluminija. Thoughts?

dr.Akula ::

@gazer Imam K70; o kvaliteti izdelave ni nobene debate, je kar za ta denar pričakuješ. Ker je to prva high-end tipkovnica, ki jo imam, ne morem komentirati kaj ponujajo drugi.
Glede swhitchow; zase sem ugotovil, da mi najbolj pašejo linearni. Sam imam Speed switch, ampak mi je za odtenek preobčutljiv, čeprav sem se jih zdaj že dodobra privadil. Mogoče bi mi Red bolj pasali, ampak dokler ne sprobaš napisati vsaj par stavkov z vsakim, težko veš.
ni podatka

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dr.Akula ()

6151 ::

K70 je zelo dobra tipkovnica, nimaš kaj za falit z njo, posebej če imaš tako velik budget. Ne boš pa kaj dosti izgubil z cenejšo mehanko, CM so zelo dobre, switchi so pa tako ali tako isti.
3600 | 32GB | 6800 | 1+3TB

OldSkul ::

K70 imam že nekaj časa. Vse dela odlično, kot ob nakupu, ki je bil več kot očitno zelo dober. Na glasnost in specifiko tipk sem se že davno navadil, tudi nobenega ne moti. Ledice so vseskozi prižgane in še vedno delajo, so pa samo rdeče barve. Modre pa vem da so se kvarile.

lp

Sh4dy ::

Imam K70 in sem zelo zadovoljen z njo. Je zelo dobro zgrajena, ni iz neke cheap plastike, je zelo masivna... skratka glede kvalitete izdelave ne rabiš skrbet :)

igorpec ::

Imam Das Keyboard 4C ultimate, kompaktna, brez napisov, rjava stikala, staro nekaj mesecev. Moram odnesti na popravilo / zamenjavo, ker nekaj tipk potrebuje močnejši pritisk, potem gre najbrž kar na bolho. Za tak denar sem pričakoval težave šele čez nekaj let.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: igorpec ()

yxiz ::

na gearbestu sem vido motospeed inflictor ck104, mehanska tipkovnica. pozna kdo? kako slabo je to, oz ali je vredno tega denarja?

eninedini ::

Zdravo! Iščem kje bi lahko kupil o-rings oz obročke za mehansko tipkovnico kateri jo naredijo tišjo. Najdel sem na ebay-u in podobnih, bi bil pa vesel če imajo to kle bližje da ne bom čakal en mesec.
Lp

BorutK-73 ::

https://www.aliexpress.com/item/Keyboar...

http://www.banggood.com/150pcs-White-O-...
(Expected restock on 23rd December 2016, trenutno nimajo na zalogi)

Zgodovina sprememb…

mojca ::

Eno malce off-topic vprašanje, ampak upam, da ne prehudo.

Tipkovnico bi rada z enim Raspberry-jem in zvočniki uporabljala za "MIDI frajtonarco" (ker je to verjetno najlažji in najcenejši način, da pridem do funkcionalnega "inštrumenta", lotanje lastne elektronike bo izumljanje tople vode in bo bistveno dražje). V vmpk-ju sem testirala in ena "kitajska" tastatura lahko "da od sebe" največ dve tipki hkrati, moja mehanska pa zmelje do šest tipk naenkrat (več jih za enoročno igranje ne potrebujem).

Zanima me, če se dobi tudi kakšna "dobra" tipkovnica brez numeričnega dela (še bolje, če je tudi brez smernih tipk, čeprav bo to verjetno težje), da jo lahko spravim v čim manjšo škatlo.

Ultra bonus, če bi dobila tipkovnico s programabilno osvetlitvijo posameznih tipk.

V idealnem primeru bi s tipkovnice pobrala pokrovčke in montirala "original" gumbe za harmoniko, čeprav še ne vem točno, kako. Potencialno lahko gumbe zalepim tudi na tipke, bi bilo pa neprecenljivo, če bi lahko kontrolirano osvetljevala posamezne gumbe (da bi torej svetloba prišla skozi gumb ali da bi ledico lahko prestavila). Če z montažo gumbov ne bo šlo, lahko ostanejo običajne tipke.

Ni nujno, da gre za mehansko tipkovnico, koristi pa, če je boljša. Absolutno nujno je, da podpira vsaj štiri tipke hkrati.

Želje so torej:
- čim manjša
- podpora za vsaj štiri tipke hkrati
- bonus, če se ne pokvari takoj, ko jo otrok vrže na tla :)
- bonus, če podpira osvetljevanje posameznih tipk
- bonus, če je čim lažja

BorutK-73 ::

Danes sem dobil bele kapice iz kitajske za 12EUR
http://www.banggood.com/White-Dual-Shot...




Prvi setup:

Malo me jezi ker ni pravega printa za tri tipke desno od M in eno tipko levo od Y. Za šumnike pa še razmišljam kaj bi naredil.

ps
Po tej sliki sem zamenjal še wasd in smerne tipke z belimi.

Zgodovina sprememb…

Ganon ::

Zakaj bele? Izgleda grdo.

BorutK-73 ::

"Končni" setup

Zgodovina sprememb…

issak ::

Zakaj bi se matral s tem kaj piše na tipkah:
;)
Desktop: i7-12700F | 7900XTX | Asrock H670M-ITX/ax | 32 GB RAM | Dell G3223Q
Server: G4560 | 16GB RAM
OLKB Planck | Logitech G Pro X Superlight | Sennheiser HD6XX

BorutK-73 ::

Zato ker ne znam in niti ni potrebe po slepem tipkanju.

Jerry000 ::

Kaj sploh je razlika med navadno in mehansko? Sem gledal videje ampak men se zdi to kot preseravanje. Ne doda nič k funkcionalnosti. Torej zakaj toliko dražje? Pa kolikor gledam so mehanske še veliko bolj glasne za tipkat.

PARTyZAN ::

Na prvem mestu je tactile feedback. Glasnost je odvisna od tipkovnice (tip stikala, uporaba o-ringov,...). Pri nekaterih tipkovnicah je uporabljen tudi drug tip plastike PBT namesto ABS, posledično se reč zelo težko obrabi ("zliže").

Sicer je pa na internetu ogromno odgovorov na vsa tvoja vprašanja. Googlaj malo, no.

Če se ti zdi preseravanje, move along. Nothing to see here.

Jerry000 ::

Sem googlal, zanima me vaše mnenje in iz prve roke. Zato je forum. In kaj je Tactile feedback, po domače povedano? So take tipkovnice primerne bolj za tipkat ali so to gamerske tipkovnice?

BorutK-73 ::

Najbolje da sprobaš v trgovini, BB ima Razer mehanske, Harvey... So pa mehanske glasnejše od "navadnih" tipkovnic.

Zgodovina sprememb…

issak ::

Tactile feedback

No ja, pri linearnih stikalih nimaš nič feedbacka če ne pritisneš do konca ko se tipka zaleti v dno (bottom out).
Tactile feedback je pri 'clicky' stikalih (MX Blue, Brown), in sicer stilako klikne na točki stika - takrat se znak pokaže na zaslonu in lahko spustiš stikalo nazaj, ni potrebe po tem da ga pritisneš do konca. Pri membranskih tipkovnicah ("navadnih") moraš tipko nujno pritisniti do konca dol, če ne ne zagrabi.

So pa mehanske glasnejše od "navadnih" tipkovnic.

MX Blue ja, tudi MX Brown mogoče, če pa pravilno tipkaš na MX Red in Black (ki sta linearni stikali) se pa nič ne sliši, razen če tipke pritisneš do dna, kar ni potrebno.

Ne doda nič k funkcionalnosti.

Še vedno je orodje, da posreduje signale v računalnik. Tudi bor mašine imaš od 30 do 3000EUR+. Vzdržljivost, udobje uporabe, kvaliteta materiala, vse to pridobiš z višjo ceno.

Torej zakaj toliko dražje?

več razlogov, najbolj očiten je cena stikal. Vsaka tipka je individualno stikalo, z ohišjem, vzmetjo, kovino noter... če vsako stikalo stane 20 centov, je to 20EUR samo v stikalih.
vsako stikalo je potem prilotano na tiskano vezje, in to ponavadi tako, da omogoča pritisk več tipk hkrati, kot je mogoče na membranskih tipkovnicah. Navadno so dražje mehanske tipkovnice opremljene tudi z aluminjasto ali jekleno ploščo za boljšo trdnost. Potem pridejo še LEDice, zdaj so te večinoma razlog za razliko v ceni med vstopnim modelom in RGB modelom iste znamke.
Kvalitetno mehansko tipkovnico lahko dobiš že za 80-100EUR, kar niti ni pretirano veliko za orodje, ki ga uporabljaš 8+ ur dnevno.

So take tipkovnice primerne bolj za tipkat ali so to gamerske tipkovnice?

Absolutno so to tipkovnice primerne za tipkanje. Predvsem stikala z zgoraj omenjenim feedbackom (MX Blue in Brown) ki te z zvočnim in fizičnim signalom opozorijo kdaj si jih dovolj pritisnil in jih lahko spustiš. Ker nisi deležen udarca ob podlago se zaradi tega prsti manj utrudijo in lahko tipkaš dlje časa.
Za igre so pa bolj primerna stikala MX Red, ki so linearna (nič ne klikne ko pride do stika) in precej mehka tako da jih je zelo enostavno prisnit (rabiš manj sile, vzmet noter je bolj mehka).

Ostali bombončki ki jih nudijo nekatere mehanske tipkovnice so odstranljiv kabel (micro usb), nastavitve osvetlitve glede na posamezno tipko, makro tipke, programabilnost posameznih tipk, izklop windows tipke, sprememba sporočanja (polling rate) za kompatibilnost z BIOSom in za hitrejši odziv med delom (igranjem) (to so milisekunde mogoče), možnost menjave lokacije tipke ctrl naprimer, USB port in jack za slušalke, možnost menjave pokrovčkov tipk (če se znucajo daš gor nove za 20EUR in imaš obnovljeno tipkovnico, ali pa jih zamenjaš pač zaradi izgleda in materiala).
Mehansko tipkonico je tudi bolj enostavno popravit, če odpove stikalo kupiš novega in ga prilotaš gor, če odpove membrana pri navadni tipkovnici moraš kupiti novo tipkovnico.
Desktop: i7-12700F | 7900XTX | Asrock H670M-ITX/ax | 32 GB RAM | Dell G3223Q
Server: G4560 | 16GB RAM
OLKB Planck | Logitech G Pro X Superlight | Sennheiser HD6XX

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: issak ()

Jerry000 ::

issak hvala za te informacije. Mi je sedaj bolj jasno :)

issak ::

Jerry000 je izjavil:

issak hvala za te informacije. Mi je sedaj bolj jasno :)


Najbolje da greš v nek bigbang ali kej pa probaš, čeprav Logitech in Razer nista ravno vrhunec kvalitete za svojo ceno. Dobiš bolj konkretne (predvsem pokrovčki in ohišje) za isti denar ali manj. Samo pač brez slovenskih znakov. Kakšen Ducky je fajn za svoj denar naprimer.
Desktop: i7-12700F | 7900XTX | Asrock H670M-ITX/ax | 32 GB RAM | Dell G3223Q
Server: G4560 | 16GB RAM
OLKB Planck | Logitech G Pro X Superlight | Sennheiser HD6XX

Jerry000 ::

Recimo da želim neko navadno mehansko tipkovnico in ne neko top notch gaming. Recimo se dobi kakšna za 50EUR? Pa da je tiha in ima osvetljitev. Al je to wishfull thinking za mehansko?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Jerry000 ()

TehDucky ::

https://www.reddit.com/r/MechanicalKeyb...

Lahko poiščeš za tipkovnice z Gateron stikali, ki jih veliko ljudi pohvali, tudi tisti, ki so imeli Cherry MX stikala.

Pa cheap tipkovnice -> https://www.amazon.com/s/ref=nb_sb_noss...

Sam sem kupil Matias Tactile Pro za PC, pa sem zelo zadovoljen, na začetku mi je bila grda, ko sem jo dal ven iz škatle, ampak sem potem čisto pozabil na "lepoto", ker jo sploh ne gledam zaradi slepega tipkanja. Sem pa kar nekaj pridobil na sami hitrosti tipkanja, poleg tega pa se veliko manj motim pri pisanju oz. hitreje popravim. Igrice pa s taktilnimi stikali ni problem igrat (vsaj LoL ali pa Terrarijo, streljačin ne igram).

Jerry000 ::

Minimalistične so :). Mi je kar všeč. Edino kar je, moral bi pogledat pri nas zaradi slovenskih tipk.

issak ::

Jerry000 je izjavil:

Recimo da želim neko navadno mehansko tipkovnico in ne neko top notch gaming. Recimo se dobi kakšna za 50EUR? Pa da je tiha in ima osvetljitev. Al je to wishfull thinking za mehansko?


S slovenskimi tipkami ne boš dobil, z osvetlitvijo za ta denar pa tudi samo kakšen aliexpress. Se dobi kaj dobrega samo poiskat je treba. Že omenjeni reddit link ti bo najbolj pomagal.
Za tipkat pa da ni glasna probaj MX Brown, imajo v bigbangu za probat, tista razer ki je klik klik klik je pa najbolj podobna MX Blue (ki je vrhunska roba za tipkat, ampak glasna kot pisalni stroj)

Našparaj še 50, za 100€ dobiš pa že kar hočeš. Ampak spet ne s slovenskimi tipkami, pri nas boš dobil Logitech, Razer, Roccat, Asus pa mogoče Cherry MX Board (ki pa ni osvetljena). Vse te firme (razen Cherry) so 'gamerske' firme in boš plačeval za featureje ki jih ne rabiš, pa nobene ne dobiš pod 100€. Za tako tipkat je naprimer Ducky One ali Zero (pač da ima ledice) super, ampak je spet 90-100€.
Desktop: i7-12700F | 7900XTX | Asrock H670M-ITX/ax | 32 GB RAM | Dell G3223Q
Server: G4560 | 16GB RAM
OLKB Planck | Logitech G Pro X Superlight | Sennheiser HD6XX

PARTyZAN ::

Ducky je sicer neslaven po crkovanju LEDic za osvetlitev. Be warned.

issak ::

PARTyZAN je izjavil:

Ducky je sicer neslaven po crkovanju LEDic za osvetlitev. Be warned.


Hm možno, jaz imam rumeno z rumenimi ledicami pa so še vse ok. Je pa res da imam večinoma izklopljene. So pa mi crknile modre ledice na Corsair K70. Zdaj imam Ducky One brez ledic ker jih ne rabim in Masterkeys pro S kjer imam večinoma ugasenjene ledice ali pa kakšnega izmed efektov gor.
Desktop: i7-12700F | 7900XTX | Asrock H670M-ITX/ax | 32 GB RAM | Dell G3223Q
Server: G4560 | 16GB RAM
OLKB Planck | Logitech G Pro X Superlight | Sennheiser HD6XX

Jerry000 ::

Ne rabim ravno gamerskih. Super mi je osvetljitev ker velikokrat igram zvečer in hkrati tudi komuniciram preko chata. Tako da mi je logitech čisto dobro če majo mehanske recimo. Me pa zanima, sploh obstajajo mehanske brezžične? Sedaj imam neko navadno logitech tipkovnico brezžično in pa logitech G700 miško (žična in brezžična) in mi je super ko ni kablovja :)

Okapi ::

Okapi je izjavil:

Tip, od katerega sem pred časom kupil IBM model M (ki ga imam za rezervo, če se ta, ki ga uporabljal že skoraj 20 let, slučajno pokvari), mi je ravnokar sporočil, da je naredil brezžično predelavo za model M. Sicer ne vem, koliko stane, očitno pa misli to tudi prodajati. V videopredstavitvi je na koncu njegov naslov, če koga zanima.

Binji ::

Kje pa dobiš vse za 100€? :) Že Ducky so na ebayu vse okoli 150€.
Kdor ne navija ni Slovenc, hej, hej, hej!

issak ::

Seveda ne vseh, sem in tja se kakšen najde, treba je malo spremljati razne akcije ipd.
Ducky pod 100€ je TKL, ampak je: https://www.amazon.co.uk/Ducky-Channel-...
https://www.amazon.co.uk/Ducky-Channel-...

Tale je 100 funtov:
https://www.amazon.co.uk/Ducky-DK2108S-...

Zgleda da jih ni na zalogi trenutno. Jaz sem tudi čakal en mesec na dobavo za bel ducky one TKL, ampak je prišel na koncu. Res ne vem zakaj zdajle nobenega ni, so pa cene iste kot takrat ko so bili na zalogi.
Aja so pa brez ledic hm. Z ledicami za ta denar pa cooler master potem.
Desktop: i7-12700F | 7900XTX | Asrock H670M-ITX/ax | 32 GB RAM | Dell G3223Q
Server: G4560 | 16GB RAM
OLKB Planck | Logitech G Pro X Superlight | Sennheiser HD6XX

issak ::

Jerry000 je izjavil:

Ne rabim ravno gamerskih. Super mi je osvetljitev ker velikokrat igram zvečer in hkrati tudi komuniciram preko chata. Tako da mi je logitech čisto dobro če majo mehanske recimo. Me pa zanima, sploh obstajajo mehanske brezžične? Sedaj imam neko navadno logitech tipkovnico brezžično in pa logitech G700 miško (žična in brezžična) in mi je super ko ni kablovja :)


Maš logitech pri nas, ampak ne za 50€. Pa tipke so UK, naknadno gravirane s slovenskimi znaki, tko da zna biti zmeda gor. Jih pa imaš v bigbangu za probat.

Se najdejo tudi brezžične, ampak so bolj izjema kot pravilo: http://www.banggood.com/APP-Control-Ann...
Desktop: i7-12700F | 7900XTX | Asrock H670M-ITX/ax | 32 GB RAM | Dell G3223Q
Server: G4560 | 16GB RAM
OLKB Planck | Logitech G Pro X Superlight | Sennheiser HD6XX

Jerry000 ::

Kako imaste pa vi? Uporabljate kar ENG tipkovnico brez slovenskih črk?

c0ck4m0u53 ::

Jaz uporabljam ANSI razpored, ki je ameriški z majhnim entrom, lahko pa izbereš tudi ISO standard z velikim entrom, na katerem bazira tudi slovenska, nemška, britanska... razporeditev. Več tukaj.

Večina nas uporablja slovenski razpored (nastaviš v nadzorni plošči), print/ gravura na tipkah, pa je ali ameriška ali nemška oz britanska. Tako so č, ž in š še vedno tam kjer morajo biti, je pa res, da na tipkovnici tipke niso ustrezno označene.
If citizens cannot trust that laws will be enforced in an evenhanded
and honest fashion, they cannot be said to live under the rule of law.
Instead, they live under the rule of men corrupted by the law. - Dale Carpenter

Zgodovina sprememb…

Jerry000 ::

c0ck4m0u53 je izjavil:

Jaz uporabljam ANSI razpored, ki je ameriški z majhnim entrom, lahko pa izbereš tudi ISO standard z velikim entrom, na katerem bazira tudi slovenska, nemška, britanska... razporeditev. Več tukaj.

Večina nas uporablja slovenski razpored (nastaviš v nadzorni plošči), print/ gravura na tipkah, pa je ali ameriška ali nemška oz britanska. Tako so č, ž in š še vedno tam kjer morajo biti, je pa res, da na tipkovnici tipke niso ustrezno označene.

Ravno to me muči pri takšnih tipkovnicah kupljene v tujini ker še vedno ne vem na pamet (slepo tipkanje mi ne gre) kje je kakšna tipka, rabim indikator (beri nalepko)

issak ::

Jerry000 je izjavil:

Kako imaste pa vi? Uporabljate kar ENG tipkovnico brez slovenskih črk?


Jaz uporabljam katerikoli ISO layout. Imam eno Nordic, Italjansko, UK in eno Nemsko. No na tisti italijanski imam zdaj blank tipke. US ANSI pa ne maram ker mi zbrka mišični spomin. Za kaksen poseben znak se se sem in tja lovim, ampak ta tipkanje besedila pa ne rabim natisnjenih črk. Najblizje slovsnskemu layouti je nekako nemski, tiste sumnike se hitro navadis kje so, posebni znaki se pa se najbolje ujemajo od ostalih evropskih layoutov. Ce ne znas slepo tipkat imas dve možnosti, da se naučiš, ali pa da kupis eno izmed tipkovnic v bigbangu (in drugih slo trgovinah) ki imajo gravirane tipke.

Aja na racunalniku imam pa nastavljen slovenski layout
Desktop: i7-12700F | 7900XTX | Asrock H670M-ITX/ax | 32 GB RAM | Dell G3223Q
Server: G4560 | 16GB RAM
OLKB Planck | Logitech G Pro X Superlight | Sennheiser HD6XX

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: issak ()

Jerry000 ::

Ja, slepo tipkanje...imam željo se naučit ampak je želja in motivacija majhna :). Mogoče nekoč. Hvala za vse informacije!

Crossfire ::

Kupi to, kar ti je všeč na oko in ti daje dober filing pri tipkanju. Layouta se relativno hitro navadiš...takšnega ali drugačnega.

[D]emon ::

Sam uporabljam Model M iz sredine devetdesetih (1994 ali tam nekje), ISO razpored (z velikim entrom) ampak US keycaps. Layoute pa uporabljam primarno US in BE.
Mavrik ta forum uporablja za daljsanje e-penisa. Ker si ne upa iz hise.

Crossfire ::

[D]emon je izjavil:

Sam uporabljam Model M iz sredine devetdesetih (1994 ali tam nekje), ISO razpored (z velikim entrom) ampak US keycaps. Layoute pa uporabljam primarno US in BE.

Odlično! Imel sem svoj čas Model M iz 86'...izvrstna tipkarica! Trenutno pa sem na AEKII iz 89' s cream alpsi in vgrajenim teensyjem. Old but gold!

masterx120 ::

Dobrodosli z nasveti

Prvo glede tipkovnice, ni nujno da je mehanska (sem poizkusil, pa se mi zdi glasna, obcutek pri tipkanju pa nic kaj poseben). Bolj mi je pomembno da je tipkovnica tiha, in da imas osvetlitev, iscem pa nekaj v cenovnem rangu do 50€

Vec pomoci bi potreboval pri tem kje tipkovnico kupiti, gledam na mimovrste, bigbang, in nimajo nic posebnega, le visoke cene (npr. redragon karure, ki mi je vsec sploh ne mores dobit pri nas) pa me zanima ce kdo pozna kaksno trgovino da na spletu kupis (saj ce kupis v trgovini v evropi ti ne računajo davka, ali kako je z tem,lahko kdo obrazlozi bom hvalezen) pa da je cena postnine normalna.

Ales ::

V napačni temi si.

masterx120 ::

Teme za navadnimi tipkovnicami so ze mrtve par let, tu je se nekaj aktivnosti,
««
34 / 58
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Katero tipkovnico kupiti (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
13924714 (918) boolsheat
»

Nova tipkovnica - kaj in kje kupiti? (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
5212813 (10471) zhigatsey
»

Katera tipkovnica?

Oddelek: Kaj kupiti
305735 (2241) Pat_MaGroin
»

Gamer tipkovnica (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Kaj kupiti
16047676 (42286) LordPero

Več podobnih tem