» »

Linux za začetnike

Linux za začetnike

1
2
»

Jebiveter ::

Osebno meni Slackware dost bolj lezi od ostalih distrotov. Ne vem zakaj, tako pac je. Ko sem se po 3h mesecih zajebavanja z Susejem odlocu, da je cas za nekaj resnejsega, stabilnejsega in logicnega sem pac sprobal Slack in mi je vsec.
Cisto mozno, da bi bilo tako tudi z Debianom al pa Gentoojem vendar sem pristal na slacku in ne mislim menjat se kar lep cas...

Kar se se podvojenih programov tice... itak ti vsaka distribucija poskusa ponuditi cimvec izbire, pac da ugotovis kaj ti lezi -> freedom of choice. Tle je potem razlika med "newbie" (MDK, SUSE,...) in "leet" :\ (Debian, slack, gentoo...) distroti. Slednje so tako narejene, da ti dajo (ali pa ne) neko osnovo, na kateri si sprotoma zgradis "svoj" sistem, z svojimi programi itd. Iz izkusenj ti lahko povem da bos scompajlal pol miljona (pretiravam) text-editirjev dokler bos ugotovu kateri zadovoljuje tvoje potrebe...:\
)
Paketi za Slack: Ja, Slack sicer ima svoj packaging sistem (binary) v stilu Deb al pa Rpm ampak lahko povem, da sem se ga do sedaj posluzil le nekajkrat. Vecinoma si poberem z neta source in ga lepo "./configure && make && make install" in deluje vse lepo. (kao:\) Obstajajo tudi izjeme (Evolution, recimo, ima linkano eno knjiznico, ki jo ne vem kje dobit. Se! :D )
Certainty of death. Small chance of success. What are we waiting for?

root987 ::

Seveda se da. Je pa način odvisen od distrona. Jazz, najbolje bo, da preizkusiš nekaj distribucij in se kasneje na podlagi pridobljenih izkušenj odločiš.

Sicer pa, če citiram Gandalfarja: "Začetnikom je najtežje prve dva tedna, če in ko si porihtajo net pa uspejo inštalirat, potem bodo že preživeli in ostali."
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

hruske ::

Jazz: Sem probal tale Slo-Tech Živi-Linux-Na-Zgoščenki. Pohvalno, ampak malo preveč istonamenskega programja je noter. Je to pri vseh linux distribucijah tako?

Katero različico pa si uporabljal?

moj_nick ::

@kst

>Aja, zakaj bi bila ena distribucija boljša od druge ? Ko se enkrat dobr spoznaš je itak skor vseeno.

Distribucije so namenjene temu, da olajšajo delo z linuxom. LFS (linux from scratch) nima nič grafičnih konfiguracijskih orodij in tudi ne kakšnega package managementa, kaj šele installerja. Vse delaš "na roke".

Posamezne distribucije ti pa pomagajo in ti prihranijo čas pri zgoraj naštetih stvareh. Od distribucije pa je odvisno, kako ti bo pomagala in kako ti bo ta pomoč všeč. Tu je "čar" distribucij in v linuxu ne moreš ene stvari narediti samo na en način. In tudi, če spoznaš eno distro v nulo, lahko mogoče najdeš kakšno, ki bo tisto naredila bolje in hitreje.

Nekaterim je všeč SuSE, ki ti vse naloži in konfigurira, drugi raje delajo LFS, tretji smo pa nekje vmes.

SavoS ::

Pubeci.....
Pa nehajte se prepirat katera verzija je boljša od druge!!!
Dejte točno povet kaj naj si človek naloži na računalnik, namesto winsov, tudi sam bi se lotil nameščanja linux-a ampak preveč bluzite o tem in onem, tak da sem čist zmešan......
Rabil bi samo nadomestek za winse in ne mislim karkoli programirat ali bilo kaj druga čarat, glavno da dela net in lahko kaj napišeš in sprintaš vun - pa ne bluzit da so zato tak vinsi vredi!!!!! Hočem lunux :D
Podpis..... Kdo mi je vkradu podpis???

moj_nick ::

SuSE, Mandrake, RedHat

Pingo, Slo-Tech (slovenski)

Uporabi tisto, katero lažje downloadaš - najdeš slovenske ftpje oz. torrente oz. ed2k

edini ::

Jaz sem zacel z RH, vendar nisem zdrzal niti 1 teden... Nasledn je bil Mandrake (se manj casa) zdaj pa mam SuSE ze 1-2leti? Tako da jaz ti ZELO priporocam SuSE. Kar se pa mene tice pa me zadne case zelo mucijo druge distre, najbolj Debian.
P.S Mogoce ti bo vsec RH, mogoce Mandrake, meni je vsekakor SuSE
Jaz ti priporocam da si kak teden/dva vzames samo za "prvi vtis" potem pa razmislis kaj ti je vsec.

No0ne ::

decki in deklice ..zasli ste z teme .. in jaz mam problem ..;(( no imam cd z rethat-i gor.. in ga ne znam instalirat na racunalnik ker je ta zelo star in v biosin ne najdem opcije da najprej zazene cd.. z nekimi boot diski in nevem cem se vse sn probo a brez uspeha kr mi noce in noce zagnat cd-ja ... a bi bla dobra ideja da bi kable od master diska (mam namrec 2 ki skupaj premoreta 4gb :D ) priklucu na cd enoto v kateri bi bil cd.. in racunalnik bi automatsko zagnal cd.. a bi to delovalo ?0:)
.:. No`0ne liVe§ 4eW3r .:.

moj_nick ::

Glede na tvoje izjave ti _ne_ priporočam, da odpiraš računalnik.

Za tvoj problem ti preostane samo boot disketa, katero najdeš na RedHat-ovi strani.

edit: a ti moram dvakrat isti odgovor pisat? :\

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: moj_nick ()

BigWhale ::

> z rethat-i gor...

Po mojem je problem, ker imas vec kot en red-hat na CDROMu. Sedaj, das CD v racunalnik in je bios tolk zmeden, da niti ne ve kaj bi zbootal, al prvi red hat al drugi red hat al mogoce clo cetrtega oz petega?

*frown*
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo

mandrake ali suse

Oddelek: Operacijski sistemi
341793 (1356) BigWhale
»

kateri Linux

Oddelek: Operacijski sistemi
161486 (1207) MasterMind
»

Kateri linux za domače delo?

Oddelek: Operacijski sistemi
372554 (1731) gpg
»

prvi Linux (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
554743 (3703) mile
»

Kateri distribucijo Linux-a imate oz. katerega naj izberem?

Oddelek: Operacijski sistemi
271364 (988) SLOWWWeb.net

Več podobnih tem