» »

Kebrov zakon

Kebrov zakon

Simko ::

Vidim, da so 'alkoholne' teme popularne trenutno. Mogoče je celo bila kakšna podobna odprta, pa je res nisem našel, mogoče ta moj post tudi spada kam drugam, potem mi kar zaklenite tole, bom drugam pisal. :)

Ali je bil alkoholni zakon sprejet? Kaj menite o njem? Pa brez čustvenih izpadov prosim. Malo razmislite in povejte kar vas moti, kaj je pozitivno pri stvari itd.

Tomi ::

Ne, podobna tema se nanaša na hvaljenje, koliko ga kdo "nese". Če mislite v tej temi govoriti o zakonu in njegovih posledicah, bo seveda ostala. Za "hvalisanje" pa imate drugo temo.
metrodusa.blogspot.com

Boeing ::

Načeloma mi je popolnoma vseeno, alkohol pijem zelo zelo redko pa še takrat po pameti, tako da...

Me pa moti tole omejevanje okoli ur točenja pijač in to... kar se mene tiče zadeva teži h kratenju ustavnih pravic (kakorkoli že, če se ga hočeš napit, se ga lahko, tega ti zakon ne sme branit), vse skupaj pa nekako spominja na ameriško prohibicijo...

In, jasno... black market bo začel cvetet in prodalo se bo toliko in toliko več mercedezov, bmw-jev in podobnih zadev :)

Bedarija vglavnem.
Ko segaš po zvezdah ne skrbi, če kakšno zgrešiš... Morebiti ujameš Luno...
R50e AS355n, T-Rex600FBL, T-Rex500FBL, T-Rex450FBL, Futura + JetCat 200SX

Simko ::

Sem sicer mislil še malo počakati z mojim mnenjem ampak se mi ne da več :))

Najprej: sam pijem alkohol. Na ulici sicer ne več. Sem mimo tega.

Zakon je po moje kar fajn zgrešena zadeva. Boeing, je rekel, da mu je vseeno, saj ne pije dosti. V to sem se takoj zapičil. Predvsem zaradi ljudi, ki ne pijejo, ali pa pijejo zelo malo, se mnogo ljudi strinja z zakonom. "Jaz tak in tak ne pijem, me ne briga". Ja to po moje ni prav no.

Verjamem da ima Keber dobre namene. Jasno, vsi nočemo, da se naši otroci, mladostniki ne opijajo preveč. Prav tako nočemo negativnih posledic, ki jih prinaša alkohol. Ampak s tem zakonom kaj dosti nismo storili - po moje.
Da mladoletnim ne smejo prodajati alkoholnih pijač - OK! S tem se bolj ne bi mogel strinjati! Če je meja, kdo je mladoleten in kdo ni, pravilno postavljena, to je druga tema. Jasno. Prav tako je druga tema, kako bodo prodajalci upoštevali to.

Ampak res mi ni jasno, kaj so dosegli z omejitvijo prodaje v določenih urah v določenih 'ustanovah'. Zakaj ne smemo po 9 uri več kupiti alk. pijače v trgovini? Keber razlago to tako, da pravi, da je omejil dostop do alkohola. OK, ampak komu? Tistemu, ke je tako len, da ne bo šel v lokal, ali pa nima denarja. Ali pa si res ne želi piva tako zelo.

Ampak mislim, da prav tisti, na katere je Keber ciljal, tisti posledic ne bodo čutili. Oz. točno tisti bodo te prepovedi najbolj poznali. In točno tisti se bodo pripravili in si bodo naredili zaloge.

Bo pa ta prepoved prizadele druge. Predstavljajte si nekoga, ki se nima namena opijaniti in ki ne razmišlja že 3 dni v naprej, kaj bo delal neko soboto zvečer.Pije zelo redko. Pa se znajde v soboto zvečer doma, pred TVjem, pa se mu zalušta eno pivo. Ali pa kozarec vina. Gre v hladilnik, pogleda noter, vidi solate, paštete, juice, ampak piva nikjer. Pa si reče, jah , bom pa šel v trgovino spodaj po eno. Gre v trgovino, na poti sreča polno mladostnikov, ki pijejo Slovina in si pojejo. Ti so se seveda založili. Saj so vedeli, da ob taki uri več ne bodo mogli kupiti vina. Vidi tudi nekaj lokalnih 'klošarjev' z gajbo piva.
Ko pride k prodajalki mu ta prijazno odgovori, da piva pa ne more kupiti! Ker mu je to nekdo prepovedal! Ta pravica mu je bila odvzeta, pa čeprav dela pošteno cel dan, plačuje Kebrovo plačo ter sploh ne pije dosti.

Po moje je to scenarij, ki bo nastopil po sprejetju tega zakona.

Toliko za zdaj...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Simko ()

Boeing ::

Simko: Ni mi čist totalno vseeno, ker konec koncev piti alkohol po svoji pameti je pravica in nihče ti je ne sme kratiti, četudi te pravice ne izkoriščaš.... če smo pa že pri tem, ali se strinjam ali se ne strinjam z tem zakonom: NE strinjam se.

Napisal sem, da je ta zakon bedarija, ampak mene osebno pač ne prizadane. Se pa totalno strinjam s tvojimi protiargumenti.

Ko segaš po zvezdah ne skrbi, če kakšno zgrešiš... Morebiti ujameš Luno...
R50e AS355n, T-Rex600FBL, T-Rex500FBL, T-Rex450FBL, Futura + JetCat 200SX

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Boeing ()

Zzzzzzz ::

Čeprow ne pijem preveč (no, v mejah normale), vem in se zavedam, da je Kebrov zakon ena velika glupost. Večje se bi moglo narediti.

Je pa prow zadnji Simkov odstavek name naredil velik vtis, ker nekaj podobnega sem tudi sam razmišljal, tko da, bravo Simko.
Mladina pod 18 let si bo najdla enga, ki je starejši; ta bo šel v nabavo (seveda pred 9. zvečer) in pijanica bo vseeno, ne glede na Kebrov zakon.
Stara prijatelja, ki se bosta po nevemkoliko letih ponovno srečala ob kakšni poznejši uri pa niti kozarčka rujnega ne bosta smela spiti.

Kje je sploh point tega zakona? Saj bo naredil več škode kot koristi.

Shkorc ::

Simko, od kdaj naprej naj bi bilo prepovedano prodajati alkohol? Zjutraj ali zvečer?
Zvečer se mi zdi malo nelogično. Glede zjutraj pa: otroci, ki "špricajo" ne bodo mogli jit u gostilno in se ga nacejat sam da čas mine. Prav tako velja za delavce, ki se jim roke preveč tresejo, če ne dobijo svoje doze - pol pa ostanejo brez rok, če dela za kakšno prešo, al pa še huje, da nastradajo keri drugi, če se pri konstrukciji dvigala zmoti pri navadnem seštevanju (vem da ni lih najbolši primer, zato ne rabim pojasnil o raznih varnostnih predpisih :P ).

SkIDiver ::

Ja tole je po moje kr ena huda klofuta za Slovensko gostinstvo. Mislm, da bo tole prneslo kar nekaj izgube v blagajnah gostincev ter 24 ur trgovin. Mislm, če ne bom dobil v trgovini je pa vedno na voljo domača klet. Noben problem ene 5 litrov natočt v plastično kanglco pa jih sabo nekam odnest. Za zvečer je tole po moje čista bedarija za zutri se pa kr mal strinjam. Namest tega zakona bi mal več policajev postavl na cesto za kontrolo vinjenosti. Že 2x so me ustavl pa sm se zanalašč mal čudno obnašu pa je vprašu policist če sm kej pil pa sm se mu na široko nasmejal in reku: "A ste vidl datum na vozniškem dovoljenju, menda nism tolk naumen, da bi vozniško zarad tega zgubu." Seveda vedno vozim trezen, ker sem voznik začetnik pa tud drugače bi, ker trezna glava je le trezna glava. Samo, če bi ga kak kozarček spli bi to kamot znalo znes 0,1 promil kar bi pomenilo izgubo vozniškega a bi se na tak način izognil alkotestu kar mi je že 2x uspelo navkljub obnašanju kot, da sm malo pod gasom. Mislm, da bi mogl mal bolj ordinirat policijo ne pa klofuto talat gostinstvu. po eni strani bi radi razvoj turizma po drugi pa klofute gostinstvu. Kam to pelje?

orkan ::

Mene pa nekaj zanima. Če po 9 zvečer neboš mogel dobiti alkohola v trgovini, kaj to pomeni da ga boš v gostilni dobil ali ga tudi v gostilni po te uri nebošmogel dobiti?
Lp Orkan!!

gumby ::

delavcev, ki se jim tresejo roke, to nebo prizadelo... bodo pač pili "močno kavo">:D

Simko ::

Za vse, ki ne poznajo zadeve natančno:

Minister za zdravje Dušan Keber pravi, da je zakon usmerjen zlasti na tiste, ki se šele odločajo, ali bodo pili in koliko bodo popili, gre za mladino do 18. leta. Zakon prinaša časovne in tudi krajevne omejitve. Konkretno to pomeni prepoved prodaje v trgovinah med deveto zvečer in sedmo zjutraj, splošna prepoved prodaje v šolah, bolnišnicah, v menzah in na športnih prireditvah, prepoved točenja žganja v gostilnah do 10. ure dopoldan in prepoved prodaje mladoletnikom. Prepovedi naj bi podprle denarne kazni v višini do osem milijonov tolarjev.

Matek ::

Kaj pa pit ne bo ilegalno? Recimo da jes mladoleten pridem z enim polnoletnim v gostilno pa on reče jaz bom 2 pivi, jas pa rečem da ne bom nič, a če pol jes tisto pijem pa pride policija/inšpektor, a mi morejo kaj?

Sicer pa kolko spijem ne bo problem dobiti, ker nisem neki velki konzumator.
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matek ()

3L33T ::

Tud jest mislm da je tale zakone ena velka bedarija. Sranje. Kdor bo hotu pit se bo že znajdu. Če pa bojo šli še dlje pol pa bo res zacvetel black market, kaki domači zvarki in kake še bolj ekstremne metode (etanol, al pa clo metanol >:D ). Da o eni možni posledici ne govorim; (ok, priznam da sem pesimist :8) ) Union in Laško masta približno 30% izvoa, ostalo prodajo v domači deželi. Kva se bo pol zgudil če doma prodaja zelo pade (v kar dvomim)? Propadeta lahko oba, slovenska idnustrija bo še bolj revna, brezposelnost višja, oba pa se bosta mogla prodat tujcem!!! Dokler ne bo vlada spegledala in zakon ukinla. Pol bo pa vse isto razen še manj slovenskih podjetij. Tole je res črn scenarij ampak pr ns je vse možno.
Danes živimo za jutri, ker jutri ne bomo živeli za danes!

CWIZO ::

Ok jest sem zdej malo zmeden :

je ta zakon že sprejet ali ne ?

Če ni kdaj bo (če bo) sprejet ?


Drugače pa se strinjam z vem kar ste napisali :

ena velika bedarija, kdor se ga bo hotel natankat se ga bo natankal pol pa če je zakonit ali pa ne.

Se kajenje trave je tudi nezakonito pa to mojih prjatlev ne moti da ne bi med odmori je pohal ...

tko de brez veze, naj svoj cajt pa denar tili ministri raj v kej druzga bolj koristnega usmerijo, naprimer v to da bi standart malo dvignili pol bi pa mogoče folk tut mal mn pil:\
hancic.info
I can't uninstall it, there seems to be some kind of "Uninstall Shield"...

leonius ::

Pijančevanje in drogiranje je večinoma posledica neuravnovesenega psihološkega stanja človeka, pri nas celotnega naroda.

Slovencem manjka samozavesti in to kompenziramo z alkoholom.

In koliko lažje je nekaj prepovedati in UPATI na popravo stanja, kot dolgoročno se truditi, da se celotno psihološko stanje naroda poboljša, ki seveda zahteva veliko energije....

Politiki, vedno so bili leni...in so tudi sedaj. In lenuhe imamo za predstavnike naroda.

V enem majhnem odstotku se strinjam z dr.Rugljem. V vsem ostalem se ne.


itd...itd...




MadMicka ::

Men se zdi zakon oz. predlog zakona čist ok. In ga podpiram. Tudi v tistem delu, da mora met gostilna dve brezalkoholni pijači cenejši oz. ne dražjo od najcenejšega alkohola.

Jasno, tisti, ki bo hotu pit, bo pil in amen. Tega pač zakon ne more preprečt. Bo pa do določene mere omejil pitje med mladoletniki. Ker brez skrbi, da velika večina njih ne pije zato, ker bi jim to full pasal, ampak bolj zaradi družbe. Tisti ta najbolj zaganani bodo pil iz flaš na cesti, ostali pa bodo začel pit nekaj let kasneje :) , kar pa je tudi plus.

Cwizo, Kokr vem, zakon še ni sprejet. Kdaj bo? Ko ga bodo sprejel :)) (lahko bi se celo zgodil, da bi obležal v predalih naslednjih 10 let, kar pa ni verjetno)

MadManMato, če bi kelner sumil, da bo tvoj kolega daj per teb, bi lahko odklonil prodajo. Seveda bi pol tvoj kolega dobu duševne bolečine in peno na usta :D , ampak v končni fazi vse kar bi lahko nardila je, da bi poskusla srečo v naslednjem lokalu.

In še dve stvari, seveda ta zakon ni nobena klofuta gostinstvu in dalje husler, tale tvoje trditev o samozavesti in pitju je kr neki. Francozi so precej nesamozavestni in zato to kompenzirajo z dobro jedačo. Američani so nesamozavesti in zato so tako agresivni. Mislim, tovrstne trditve so takšne po naravi, da človek niti ne ve, kako bi argumentiral njihvo napačnost.

Simko ::

Torej MadMicka zakaj je prepoved prodaje alkoholnih pijač v trgovini po deveti uri zvečer dobra? Kaj smo s tem dosegli?

Simko ::

MadMicka: Američani so nesamozavesti in zato so tako agresivni.

:D :D :D

Sims ::

Takole: Priložnost dela tatu.

Mislim pa, da so določene točke nekoliko sporne. Ampak dokler ne bomo probali (zakona) ne bomo vedeli in ga tudi ne bomo mogli izboljšat.

leonius ::

No, potem pa me zanima, kaj je po tvojem mnenju vzrok, da ga Slovenci pijemo toliko več od okoliščoh držav.
Potrudi se naj kaki RES dober razlog.

MadMicka ::

Najprej bi prosil za podatke, iz katerih izhaja, da ga pijemo toliko (koliko?) več, kot okoliške države...

jetam ::

Na Mici: Poročilo WHO o porabi alkohola. A zdej verjames? Najprej poglej tabelo 2 potem pa se tabelo 4.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jetam ()

iration ::

jetam: i'm shocked
Tudi jaz bi imel kakšno pravico rad v življenju. Npr. pravico do tega, da delam
12 ur na dan in sem za to nagrajen s strani delujočega ekonomskega prostora, ne
pa kaznovan s strani Salmoneličevih gremlinov. - NavadniNimda

Simko ::

Hmmm, nisem še dosti prebral z gornjega linka, ampak ali mi lahko kdo izračuna ročno stolpec TOTAL za Luxemburg v tabeli 2 ?

Aha, opomba pod tabelo:
1Rows may not total exactly due to variations in estimates of alcoholic strength of each category in each country.

Samo vseno to ni to...ne znajo računati tile, a?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Simko ()

MadMicka ::

Takšne statistike so še kako problematične. Vsi vemo kaj so statistične napake.

1. Problem pri majhnih narodih je tudi turizem. Namreč v teh številkah je zajet tudi alkohol, ki ga popijejo turisti in to drastično dvigne nivo alkohola na prebivalca pri majhnih narodih.

2. Če pogledamo prvo tabelo, je zanimivo pri Sloveniji, da je popitih žganih pijač zelo malo, kar je blago rečeno čudno. Namreč kronze obvezno tolčejo žgane pijače....in če bi bila Slovenija narod pijancev, bi moralo biti žganih pijač znatno več...

3. In še četrta tabela, kjer neverjetno?! dvignejo nezabeležen alkohol iz 15 litrov na 24 ???

To je možno samo na podlagi (izmišljenih) podatkov kakih usekanih (ne)vladanih organizacij.

Kdo pri zdravi pameti bo trdil, da je v Sloveniji, ki je razvita država, prešvercanega alkohola oz. alkohola, ki je doma narejen in ni legalno prodan, skoraj za 100% ??

4. Pa poglejmo npr. Bosno, kje je vse prešvercano. Tm bi moral povečat za najmanj 1000 %, pa poglejmo Finsko, ki je znana po tem, da množično pijejo v tujini, in potem jim dvignejo nezabeleženo porabo za 1 % ???

5. In nenazadnje, iz urejenih držav je dobil WHO precej bolj točne podatke o prodaji alhkohola (na debelo), kot pa iz malo manj urejenih....

6. Raznoraznih stvari je še cel kup in take statistike je potrebno jemati z veliko mero rezerve....

Skratka še vedno trdim, da ga Slovenci pač ne pijemo toliko več kot ostali...... ga pa pijemo preveč... :D

p.s.: jaz ga kar velik popijem, sigurno več kot je povprečje pri nas, pa ga še vedno ne več kot 12 litrov čistega alkohola na leto.... (6-8 perov na teden, max 1 liter vina, pa še nekje max 1 l viskija na leto)...

jetam ::

Mici: kaj bi ti zdej pravzaprav rad? Zelel si dokaz in ga dobil. Ce imas sam kaksen drug podatek, ki bo dokazal nasprotno, ga prosim objavi. Argumenti a la: jaz ga kar velik popijem, sigurno več kot je povprečje pri nas, pa ga še vedno ne več kot 12 litrov čistega alkohola na leto.... (6-8 perov na teden, max 1 liter vina, pa še nekje max 1l viskija na leto)... tukaj odpadejo.

Tudi ce tele podatke jemljemo z rezervo je se vedno dokaj jasno, da smo "zmagovalci". In da: v Sloveniji količina nelegalnega oz. doma pridelanega alkohola dosega pribl. 51% količine legalnega oz. v trgovinah prodanega alkohola. Da ne omenjamo količine, ki jo slovenci spijemo v tujini (finci so mucke v primerjavi z nasimi "levi").

Po moje bi morali alkohol in tobak izenaciti z mehkimi drogami (torej legalizirati le-te), nadalje pa absolutno prepovedati tocenje alkohola mladoletnim (s tem da se starostna meja zvisa na 21), prepovedati pitje in tocenje alkohola na javnih mestih, vsak prekrsek kot posledico pitja alkohola obravnavati po najstrozjih merilih, zvisati davke na cigarete in alkohol, uvesti javne ucne delavnice za osvescanje ljudi, kazensko politiko do prekomernih pivcev pa spremeniti tako da se dejansko soocijo s posledicami svojih dejanj, etc. But... that's just me.

Simko ::

Da preveč spijemo, se strinjam. Problem moramo rešiti.

Ampak kaj bomo z omenjeno točko (prepoved prodaje - ampak ne povsod - ob določenih urah) v zakonu pridobili? To me zanima. Ciljna publiak so mladoletni, kot pravi Keber, jah ampak ti tak in tak ne smejo kupiti alkohola nikoli! Tudi ob 15:00 ne.

jetam ::

ps.

se prej pa drasticno zvisati tako denarne kazni kot tudi zaporne kazni.

Ikarus ::

Po moje je glavni namen zakona stigmatizacija alkoholizma, da ta ne bi bil več del folklore in faza v odraščanju.

Tehnikalije kdaj, kje, kdo lahko in kdo ne so bolj simbolične, ker se jih da zaobiti in jih je praktično nemogoče nadzorovati in sankcionirati.

Ampak sporočilo pa ostane - sčasoma bodo tudi najbolj "veseli" nehali gledati na pijane voznike, ki gazijo ljudi in pijane starše, ki gazijo otroke, kot na nekaj normalnega in nespremenljivega. Enim se bo reklo morilci, drugim starši, ki zlorabljajo otroke itd.

Keber spreminja moralo in je zadnji čas.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ali pijete? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
14935188 (31464) Dr_M
»

Nov zakonik na ulicah (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
12418913 (15891) jrtjtejtt
»

Problem prodaje alkohola. Kako ga omejiti. (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
1108430 (6385) T0RN4D0
»

Državni zbor uzakonil horo legalis (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
1479637 (7265) Trololololo1
»

En hribček bom kupil, bom trte sadil... (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
977598 (5834) snow

Več podobnih tem