» »

Državni zbor uzakonil horo legalis

Državni zbor uzakonil horo legalis

1 2
3
»

Trololololo1 ::

Moja mama je pomočnica ravnateljice, tk da sm dokaj seznanjem z njihovimi problemi. Če se froci stepejo učitli sploh nič ne smejo nardit. Varnostnika pa si ne morjo kupt, ker da država sam omejeno količino denarja za delavce. Kolk jim pač pripada. Glih zdej so mel en primer, ko je en psihič iz 8 razreda tekel okol z nožem pa enga lovil, da ga zakolje al kaj. Je pršla policija in nič nardila. Je blo po radiu in potem kliče mama v šolo, da kao je res, da je mel nož sam ni nič hotu z njim nardit. Pa ga je pol šole gledal. To govorim zato, ker želim povedat, da šola ne more vzgojiti otrok, če dobijo v roke že manijake. Starši so tisti, ki bi mogli vzgojiti otroke.

Tk, da ni so problematični sam tisti, ki pijejo. Nekateri so trezni še bolj nevarni. Sploh zdaj, ko bodo v osnovnih šolah vsi: slepi, gluhi itd. To še bolj dokazuje kak bedn sistem mamo v naši Sloveniji. Takšnim bi vlk bolje šlo zravn delavcev, ki so usposobljeni, da takšnim pomagajo. Teh pa na OŠ ne bo bilo veliko.

očitno nisem edini, ki misli da je šola vzgojna ustanova


Tukaj verjetno niso mislili tudi tega, da bodo učili otroke še stvari, ki bi jih mogli vedeti pri 4 letih.

BluPhenix ::

Sploh zdaj, ko bodo v osnovnih šolah vsi: slepi, gluhi itd. To še bolj dokazuje kak bedn sistem mamo v naši Sloveniji.

In kaj je narobe s temi otroki? Upam da si mislil samo na to, da velikokrat potrebujejo dodatno pomoč pri učenju.

Poznam eno punco, ki je gluha. Pravkar je naredila maturo iz angleščine. Sicer je potrebovala učno pomoč, ampak ima punca toliko zagona, da bo v življenju še marsikaj dosegla. Aja, tudi govori angleško in za njeno stanje (ne sliši, torej ne ve kako se pravilno naglašujejo besede) odlično. Ko jo poslušaš govoriti slovensko sploh ne pomisliš, na to, da je gluha, ampak prej pomisliš, da je tujka.

Sicer pa ja, osnovna šola naj bi bila vzgojno-izobraževalna ustanova. Srednja pa mislim da ne več.


Sicer pa je to že daleč od hore legalis.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

St@jler ::

Ja seveda nisem mislil, da jih učijo kakose za mizo sedi. recimo da jih učijo nekih naprednih-družbeno-socialnih manir (recimo da se ne teka z nožem za sošolci) :))

R33D3M33R ::

Takim otrokom niti pod razno ni lahko slediti normalnemu pouku. Sem imel sam eno sošolku, ki je bila invalidna poleg tega pa je še imela težave z vidom. Sicer je uspevala slediti - prepisovati s table, ampak verjemite mi, da ji je blo verjetno hudimano težko.
Saj ne rečem, da ji niso bolj pomagali pri pouku, ampak so se našli tudi ignoranti, ki so njene težave enostavno ignorirali. Tako bi morala imeti malo več časa za pisanje testov, a ji tega enostavno niso dovolili, da pač ne bi izstopala od ostalih ;(( . Drugi so ji pomagali, nekateri celo malo preveč. Evo, pa se je pojavila fovšija, da ji preveč pomagajo. Zato so nanjo vedno gledali bolj postrani. Sam sem bil z njo v dobrih odnosih in sem ji celo nudil inštrukcije pri par predmetih.

Meni se zdi, da to ni prav. Takšni bi se morali poučevati v ustanovah, kjer bi se jim lahko bolj posvetili, delavci bi pa bili usposobljeni za tako delo.
Kje se bo pa tej učiteljica ali pa profesorica, ki dosedaj takih učencev ni imela, navadila na to, da mora recimo malo počasneje govoriti, večje pisati ali pa tudi nuditi še kakšno dodatno razlago.
V teh ustanovah naj imajo enaki program kot tisti brez težav in se jih naj po koncu tudi enakopravno obravnava (kot tiste s istim programom v običajnih šolah) pa bo mir.
Moja domača stran: http://andrej.mernik.eu
Na spletu že od junija 2002 ;)
:(){ :|:& };:

BluPhenix ::

Ja ampak če so v takih ustanovah, lahko še bolje občutijo to, da naj nebi spadali med "normalne ljudi".

Ta punca se je sama odločila, da hoče normalno polanje in je bila pripravljena delati za to. Ja ji je bilo težje, ampak si je zadala da bo zmogla in je zmogla, zdej pa gre na fax. Tako more bit, naj se odločijo kaj bi raje, če mislijo, da ne spadajo v posebne zavode in hočejo nekaj več, zakaj jim nebi tega dovolili?
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

Trololololo1 ::

BluPhenix problem niso slepi in gluhi, dokler lahko z njimi pouk nemoteno poteka. Če bo pa zaradi njih se vsaka snov mogla razlagat 2x dlje pa je bolje, da jim država plača nekoga, ki jim bo pomagal.

V Laški osnovni šoli je bil en fantek, ki je bil tudi prizadet. Z njim so se učili tudi drugi otroci. Ko se je začel dret in jokat pa so ga več minut morali mirit. Vsak dan je imel izpade. Zdaj pa mi povej. če je fer do ostalih, da so prikrajšani do normalnega pouka brez prekinitev. Ponavadi so starši tisti, ki vlečejo takšne otroke naprej in želijo, da bi se z normalnimi otroki šolal. Sam včasih to pač ni mogoče, oziroma ni fer do ostalih. Če pa se želijo šolati zraven ostalih pa naj za njih obstajajo iste norme in ista pravila. Naj bodo potem vsi enakopravni. Če pa to nekomu, ki je tako ali drugače prizadet uspe, si pa zasluži pohvalo.

BluPhenix ::

namo2: kolikor sem videl, se učitelji s takimi ne trudijo kaj dosti, pač razlagajo kot razlagajo. To so učenci s posebnimi potrebami, ki lahko dobijo učno pomoč, torej nekoga, ki jim pomaga po pouku. In tako se tudi dela.

Vse kar so morali pri tej punci drugače delati, je to, da so morali vsaj malo paziti, da govorijo vsaj približno obrnjeni proti njej, da je lahko brala z ustnic.

In še nekaj, gluhim naj se nebi razlagalo 2x, nekaterim, ki niso toliko inteligentni/ nekaterim ki se jim ne da slediti ko prvič razlagajo pa ja? Zakaj delati takšne razlike? Sej niso možgansko invalidni. kot sem že napisal, če imajo želji iti v "normalno" šolo jim mora biti to omogočeno. Saj bi prav tako lahko oni "trpeli" v posebnih šolah z ljudmi, ki so bolj invalidni kot oni, kot ti z njimi, ali bolj.

Sicer sem pa s to debato zaključil, ker smo zelo offtopic.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

Trololololo1 ::

Učitelji tudi niso niti izobraženi niti plačani, da bi pomagali nekomu s posebnimi potrebami. Vsak atakšen dobi nekoga, ki mu pomaga.

No pa gremo še mal nazaj k topicu:

Kaj si pa vi mislite o klošarjih ter narkomanih, ki fehtarijo po ulicah?

BluPhenix ::

Ja, res je zakon obravnava tudi to.

Načeloma me niti toliko ne motijo, dokler ne težijo, ali kot je moderno: "Ej a mi lahko posodiš 200 SIT, mi glih zmanka za na avtobus". Pol pa ti: "Ej bi, sam imam samo jurja", pa reče ta drugi: "Ej ni panike, sej ti lahko razmenjam", pa povleče iz žepa šop denarja, s katerim bi si lahko plačal avtobusni prevoz iz pirana v mursko soboto in še povratno kato. Taki me motijo. Ali pa kot je še nekaj drugega zdej moderno, da hodijo fehtarit v CTK, ko se folk uči, in lepo hopsajo od mize do mize, ko pa jih knjižničar dobi pa se začnejo tam na sredi kregati z njim...

Ampak se mi zdi da je spet offtopic :)
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

Zgodovina sprememb…

BigWhale ::

Najbolje bi bilo vsem, vse dovolit. Tako ne bi kratil pravic nikomur.

Yossarian ::

Bigwhale, tvoj sarkazem je zelo na mestu.
Nikoli se ne prepiraj z idiotom, ker te bo potegnil
dol na svoj nivo in te premagal s svojimi izkušnjami.

Trololololo1 ::

Zadnje čase opažam, da radi hodijo od mize do mize pa gor neke stare pokemon obeske za ključe devajo in sporočilo, da so gluhi in če kupimo obesek pa bla bla bla. Na koncu pa pobere obeske in če mu kdo plača mu obesek pusti. Zraven tega se počutim zelo škrt. Kdo jim takšne stvari dovoli? Se bo to tud obravnaval kot prekršek?

BigWhale ::

eden,

Vsekakor. Teznja po 'clovekovih pravicah' in po 'svobodi' ratuje bolestna. Pa sam oboje precej zagovarjam.

Yossarian ::

Sem povsem enakih misli. Vse to je privedlo skoraj že do absurda. En velik problem je namreč ta, da se vedno gleda na pravice posameznika, ne pa, kaj pomeni pravice posameznika v razmerju do pravic drugega posameznika.
Eh, grem rajši spat.
Nikoli se ne prepiraj z idiotom, ker te bo potegnil
dol na svoj nivo in te premagal s svojimi izkušnjami.

vander ::

Legalizirarmo travo in mehke drogore, otroci naj se zadevajo, Hanžek naj jih brani, starši pa hodijo v službe.

urban99 ::

no no, vander... da ne boš kaj pogruntal, ker lahko kaj hitro faaaaajn iz teme zavijemo.

Barakuda1 ::

Zagotovo se ne motim. Jaz pa namreč poznam kar nekaj primerov, ko starši plačujejo za svoje otroke:


Da ne boš preveč pametoval....izvoli si kdaj kaj prej prebrat


---------

členi iz Obligacijskega zakonika

Odgovornost staršev
142. člen
(1) Starši odgovarjajo za škodo, ki jo povzroči drugemu njihov otrok do dopolnjenega sedmega leta, ne glede na svojo krivdo.

(2) Odgovornosti so prosti, če so podani razlogi za izključitev odgovornosti po pravilih o odgovornosti ne glede na krivdo.

(3) Starši ne odgovarjajo, če je škoda nastala medtem, ko je bil otrok zaupan drugemu, in če je ta zanjo odgovoren.

(4) Starši odgovarjajo za škodo, katero povzroči drugemu njihov mladoletni otrok, ki je dopolnil sedem let, razen če dokažejo, da je škoda nastala brez njihove krivde.


Odgovornost drugih za mladoletnika
144. člen
(1) Za škodo, ki jo drugemu povzroči mladoletnik medtem, ko je pod nadzorstvom skrbnika, šole ali druge ustanove, odgovarjajo skrbnik, šola oziroma druga ustanova, razen če dokažejo, da so opravljali nadzorstvo z dolžno skrbnostjo, ali da bi škoda nastala tudi pri skrbnem nadzorstvu.

(2) Če odgovarja za škodo tudi mladoletnik, je odgovornost solidarna.

Posebna odgovornost staršev
145. člen
(1) Če nadzorstvo nad mladoletno osebo ni dolžnost staršev, temveč koga drugega, ima oškodovanec pravico zahtevati odškodnino od staršev, če je škoda nastala zaradi slabe vzgoje mladoletnika, slabih zgledov ali grdih navad, ki so mu jih dali starši, ali če se tudi sicer škoda lahko pripiše njihovi krivdi.

(2) Če je tisti, ki ima v tem primeru dolžnost nadzorstva, oškodovancu plačal odškodnino, ima pravico zahtevati od staršev, naj mu povrnejo plačani znesek.


------------------

Da ti malce pomagam

Starši, skladno z določbo čl.142 odgovarjajo za škodo, ki jo povzroči njihov otrok le do 7 leta, neglede na njihovo krivdo.

Od 7. leta naprej pa le iz krivdnih razlogobv.

Trololololo1 ::

Zanimivo. Zdaj pa se vidi zakaj folk rad tožari. Mamo pač bedne zakone.

gfighter ::

Se mi zdi, da bomo za ta zakon spet slišali šele po kakšni novi Lipi, ko se bo spet razpravljalo o tem, kdo bi moral kaj storiti in zakaj ni... No use, torej.

Glede gluhih in slepih...sam sem naglušen in pred začetkom mojega šolanja so bili moji starši pred izbiro...redna OŠ ali prilagojen program. No, vedno jim bom hvaležen za to, da sem kljub priporočilom nekaterih učiteljev ostal v rednem pouku. Sicer sem moral vedno sedeti v prvi klopi, bil včasih tarča posmeha zaradi slušnih aparatov, nekateri učitelji so imeli razumevanje za to, da pač ne slišim vsega, drugi ne, ampak OŠ sem zaključil s prav dobrim, maturo tudi, sedaj sem na faksu in se na to, da sem naglušen spomnim le, ko naletim na kakšne preveč zagrete šepetalce na predavanjih. Vedno bom za to, da se prizadetim, če se le da, omogoči šolanje z vsemi ostalimi. Socializacija je tisto kar šteje, IMHO.
Catapultam habeo. Nisi pecuniam omnem mihi dabis, ad caput saxum immane mittam

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: gfighter ()

Yossarian ::

Barakuda, saj zdaj je že ves čas govora v glavnem le o krivdni odgovornosti (vsaj jaz sem tako razumel to debato - mogoče pa nisem dovolj upošteval predznanja sogovornikov). V tem kontekstu sem pravilno pametoval. Čl. 142/4 OZ, katerega si prej navedel, govori o krivdni odgovornosti staršev, torej ne otroka in o tem je bilo govora zgoraj. Pri tem pa je pomembno vedeti, da se krivda staršev domneva in so torej oni tisti, ki so dolžni dokazovati, da niso opustili dolžnega ravnanja. Upam, da sem tudi jaz tebi malo pomagal.
Nikoli se ne prepiraj z idiotom, ker te bo potegnil
dol na svoj nivo in te premagal s svojimi izkušnjami.

jype ::

Zakon je popolnoma nesmiseln, ker ne bo resil nobenega problema, le ustvaril nove.

Argumentiral sem ze dvakrat, ce koga zanima, lahko prebere.

St@jler ::

@jype

Kakšen pa je po tvojem zakon, ki bo rešil vse (no da ti bo lažje: vsaj nekaj) probleme in bo smiseln?

jype ::

Takega zakona ni, ker sprejemanje in upostevanje drusbenih vrednot (ki se vedno spreminjajo) ne more biti predmet zakonodaje.

Smiselno je, da je prepovedana posledica, ne pa pogoji, ki lahko privedejo do posledice. Ta zakon obremenjuje tudi tiste, ki ob treh zjutraj _ne pijejo_ in _niso vinjeni_, ampak se mogoce samo s kolegi pogovarjajo, tako kot sem to pocel jaz, ko sem bil star 15 let. Ponavadi smo bili zunaj, ce je bila mrzla noc smo se pa zatekli v prostore, ki so bili na voljo (tudi v kaksen bar).

Zakon, ki ne dovoljuje prodaje alkohola mladoletnim osebam ze imamo, a ker ga nihce ne izvaja, je seveda dodatno omejevanje gibanja popolnoma nespametna poteza. Najprej naj se poskrbi, da se bo upostevala obstojeca zakonodaja, ki v bistvu dobro resuje ta problem: vsak tisti, ki mladoletnim proda alkoholno pijaco, je nedvomno kriv, ni pa receno da vsak, ki se ponoci zatece v lokal avtomaticno tudi naroci oziroma konzumira alkoholne pijace ali kakrsnekoli druge prepovedane substance.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

Yossarian ::

jype, strinjam se s tabo. Že obstoječi zakon je to zadovoljivo urejal. Kot si sam ugotovil, je problem v tem, da ga niso bolj dosledno izvajali
Nikoli se ne prepiraj z idiotom, ker te bo potegnil
dol na svoj nivo in te premagal s svojimi izkušnjami.

BigWhale ::

Jaz bi namesto denarja uvedel chip kartice z ustreznim digitalnim potrdilom, kjer bi lahko trgovec tudi validiral identiteto kupca in eventuelno rojstne podatke.

;)

hamax ::

enostavno osebna izkaznica z cipom. in ce bi kupu alkohol bi jo no utaknu.
lepo bi se na racunalniku zapisal kok je un str ki je kupu alkohol, tko da bi lahko inspekcija to praverla.
mal bi se edin zakompliciral v lokalih :/

miko 55 ::

tko k se pr naš bajt izvajajo zakoni, je brez veze da jim sploh mamo. pa saj vsi vemo, da papir vse prenese, pa naj bo kej pametnega al pa ne. otroc so otroc pa naj bi že nekaj vedeli kaj ne prav in kaj ne. če se ga hočejo napit, zakadit bojo to nardil pa konc. kako mu boš prepovedsal da enga skadi ko bo zunaj?? boš za njim hodil ko senca??:\ :\

Azrael ::

Odvaditi mulca od kajenja, čist simpl. Tako kot je ata odvadil kaditi svojega Mihca. S polaganjem rok na prava mesta.:D

Ampak prvi problem so neodgovorni starši, ki dpustijo, da jim je mularija zrasla čez glavo. Tukaj bi bilo treba nekaj narediti.
Nekoč je bil Slo-tech.

Ziga Dolhar ::

Barakuda1: Kako je pa kaj z "odgovornostjo iz pravičnosti" (OZ 146/2) v praksi?

(Ravno prejšnji teden sem namreč na izpitu imel vprašanje o odškodninski odgovornosti mladoletnika od dopolnjenega 7. do 14. leta.)
https://dolhar.si/

Trololololo1 ::

Odvaditi mulca od kajenja, čist simpl. Tako kot je ata odvadil kaditi svojega Mihca. S polaganjem rok na prava mesta.


Mulce ni dobro preveč tepst, ker se navadijo. Čez par let pa takšni otroci tudi kako okol kepe prisolijo staršem. Sem že vlkrat slišal za takšne zgodbe. Bivšega sošolca je mama pretepala, ko je bil še v OŠ. Zdaj on njo pretepa in dvomim, da ji je fajn.

BluPhenix ::

JAz sem slišal tudi za zgodbe, ko je mladostnik udaril mamo, pa čeprav ga le-ta ni nikoli tepla, niti oče. Zakaj jo je potem udaril? Ker je slišal, da to delajo nekateri njegovi sošolci.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

TESKAn ::

Jaz pa sem slišal o mamah, ki so peljale svoje otroke v prevzgojni zavod, ker jih niso mogle več kontrolirat. In te otroke so vzgajale permisivno, brez vzgojnih klofut.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

hamax ::

vendar so jih verjetno vzgajale z, za otroke, se bolj mucnimi metodami.
prepoved vecernih izhodov, zapiranje v sobo, za vsako bedarijo vzet zepnino, ignoriranje njihovih zelja...
sigurno so pa povsod tud izjeme.

pa se en dodatek: prevec dobrega skodi.

Luka Percic ::

"Odvaditi mulca od kajenja, čist simpl."

Ja mu poveš da kadijo le tisti ki nimajo kaj pametnega za povedat in da to svojo nesposobnost prikrijejo z cigaret.
Pa precej pomaga. Tudi pri starejših.
:\

Trololololo1 ::

Jaz pa sem slišal o mamah, ki so peljale svoje otroke v prevzgojni zavod, ker jih niso mogle več kontrolirat. In te otroke so vzgajale permisivno, brez vzgojnih klofut.


To delajo redke mama, saj s tem dokažejo, da niso sposobne vzgojiti otroka v poštenega moža. Je pa včasih pametno vedit, da ne boli klofuta najbolj.

hamax ::

Ja mu poveš da kadijo le tisti ki nimajo kaj pametnega za povedat in da to svojo nesposobnost prikrijejo z cigaret. Pa precej pomaga. Tudi pri starejših.


sej vem da sm gniu, sam zalt me pa ni treba :)

Barakuda1 ::

Ziga Dolhar

Kako je pa kaj z "odgovornostjo iz pravičnosti" (OZ 146/2) v praksi?



Čeprav je zadeva sicer off, bom izjemoma odgovoril, ampak prosim vse - brez replik v tej temi - hvala)

Osebno sem se s takšno zadevo srečal pred dvema letoma. Prvostopensko pravdo sem dobil, sedaj pa je zadeva v fazi pritiožbe. Sodbo višjega sodišča pričakujem po sodnih počitnicah. Takrat ti bom lahko tudi kaj več povedal.

Lahko pa ti že sedaj povem, da je dokazovanje izredno zahtevno, saj je pojem pravičnosti dokaj zmuzljiv pojem.

Da povem drugače. Trenutno stanje je takšno, da lahko relativno z lahkoto braniš eno ali drugo pozicijo.

Kaj velik sodne prakse pa žal ni, tako da se neka koeksistentna in relativno trdna pravna praksa pri nas še ni oblikovala.

Več je najdeš predvsem v Nemčiji (ki je za nas primerjalno tudi najprimernejša)

kako bo pa pri nas, bomo pa še videli.

TESKAn ::

hamax, permisivno vzgojo, otroku so dovolile vse, nikoli kaznovale, so se samo 'pogovorili'. In takih da je v prevzgojnem zavodu osem od desetih, prihajajo pa iz urejenih družin. Po mojem mnenju to kaže, da je permisivno vzgajanje največja zabloda zadnjih let. Sploh pa ne vem, kaj je narobe z vzgojo, ki smo jo bili deležni - da veš, kje so meje, da veš, da če jih boš preveč prestopil, boš dobil tudi eno po riti, da se zavedaš, da posledice te slej ko prej doletijo. Mislim, da nismo tako slabi izšli iz take vzgoje. Da bodo prihodnje, 'permisivne' generacije dosti bolj 'nore'...
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Trololololo1 ::

Mene nikol niso pretepal doma pa nism nobena baraba postal. So tudi druge metode, ki lahko bolijo vlk bolj kot pa ena čez rit. Npr, da ti doma rečejo da niso jezni, ampak razočarani. Al pa, da ti mal žepnino vzamejo. Al pa ti računalnik vzamejo. Vlk stvari zna bolet vlk bolj, kot pa batine.

jype ::

Men so vzel stripe od Mikija Mustra, pa nisem nikol vec <censored>.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

hamax ::

to stevilko 8/10 nevem kje si dubu.
sm pa napisu v svojem postu, da tud prevec dobrega skodi. vsekakor pa mislm, da pretepanje ni resitev.

TESKAn ::

Številka je od psihologinje v prevzgojnem domu v jaršah, tako da ji kar verjamem.
In kot fizična kazen jaz ne podpiram ravno pretepanja s pasom, dokler ni otrok plav po celem telesu, ampak recimo en udarec po riti, pa spet ne toliko, da bi otrok poletel čez sobo. Pač toliko, da ve, da je nekaj res narobe naredil.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Yossarian ::

Kar nekaj psihologov sem že slišal govoriti o hudih posledicah permisivne vzgoje. Kot je napisal TESKAn, otroku namreč omejitve pomenijo varnost - to še lahko naredim, ostalega pa ne smem. Kar pa se tiče tepežkanja po riti, pa sem bil pred meseci na enem predavanju psihologa Bogdana Žorža (ki je napisal odlično knjigo "Razvajenost, rak sodobne družbe") in je povedal, da sicer nasprotuje fizični kazni, vendar pa meni, da v nenadnih situacijah otroku zagotovo ne bo škodilo, če dobi udarec po riti (kot nenadno situacijo je opisal npr., če otrok nenadoma leti prek ceste, ne da bi pogledal levo in desno, približuje pa se avto).
Nikoli se ne prepiraj z idiotom, ker te bo potegnil
dol na svoj nivo in te premagal s svojimi izkušnjami.

krneki0001 ::

Pri takih "moralnih" vrednotah, kot jih imamo v sloveniji in pri vseh dvojnih merilih se pa res ne bom sekiral, če bom otroka dvakrta čet tazadnjo, ker je naredu štalo. Pa če bo mogu doma po kosilu pospravit posodo z mize ali kaj podobnega mu tut krona ne bo iz glave padla. Omejitve so za varnost otrok, ne zato, ker nebi bili sposobni česa.

Mi gre pa na živce dvojno merilo. Župnik lahko zganja pedofilstvo, pa se mu opravičijo in vržejo tožilko, ki se ga je trudila spravit za zapahe, iz službe, če pa oče umiva svojo triletno hčerko, ga pa hočejo obsodit pedofilstva, ker se sosedu to zdi sumljivo.

Calligula ::

Sam sem totalni liberalec ampak mislim, da na zalost danes vecina starsev nima pojma kaj dela, kaj so njihove naloge in tudi pri kolegih vidim, da majo froce po inerciji, skoraj kot modni dodatek, kot nekaj kar se ima in VSI mislijo, da se jih vzgaja v soli.

To seveda ni res in zaradi tega potem od kolegov, ki so profesorji ze na osnovnih solah slisim, da ne bodo vec dolgo. Ker so te tamali totalno razpusceni, nobene vzgoje, agresivni,...

Starsi nimajo nadzora nad njimi. Mi smo prepili hektolitre alkohola od 17 leta naprej danes pa vidis 11 letnice napol nage, ko lezijo po cesti...
Vprasas se kaj je z starsi. Da jih pustijo napol nage ven (marsikatera se verjetno preoblece pri kaki prijateljici) in pa do teh ur...

Sploh moji vrstniki so kot starsi totalno zavozeni, vsi majo neke new ageovske pristope, tamali pa bodo pri 15 totalni narkomani.

ZATO se mi zdi, da je treba tem starsem pomagat pred njimi samimi in tudi te otroke zascitit pred njimi samimi in pomanjkanjem starsevstva.

Da ne omenjam, da je vecini kretenoidnih mladih starsev bolj pomembno, ce ma froc boljse cunje od tistega od prijateljskega para kot pa kaj pocne po 21 uri zvecer.

Mene to stanje blazno razpizdeva in vcasih si se liberalec kot sem recem, da bi moral se za starsevstvo nek izpit opravljat.

Trololololo1 ::

Pa izpit bi se mogel obnavljati vsakih par let. Pa več nadzora in večje kazni za starše, ki bi zanemarjali svoje otroke. Pa učiteljem v OŠ več pravic. V OŠ sem imel sošolca, ki se je že v 4 razredu pripeljal v šolo z avtom. Parkiral ga je pa na parkirišču pred policijo. Vsi so za to vedeli pa nikoli ni noben ukrepal. Če otrok dela sranje naj ga pa vržejo iz šole pa lepo na kakšno prisilno delo, da se mal porihta. Zdaj na OŠ ostaneš tudi če skačeš z nožom v rokah. Moraš imeti samo dost zajebane starše.

Za vse skupaj pa je kriva država s svojimi bednimi zakoni. Tisti, ki pa so vredu pa se sploh ne izvajajo.

smilyxx ::

Za 90% problemov so krivi starši, ki svojih otrok niso naučili osnovnih pravil in vrednot. Delamo je zato lahko kriva preveč permisivna vzgoja, za ostalo pa je kriv tempo življenja. Takoj ko se mati s porodniškega dopusta vrne na delovno mesto otroka za vsaj tretjino dneva preda nekomu drugemu (varuška, vrtec, bližnji sorodniki). Skoraj polovico dneva otrok prespi, ostanek pa preživi s svojimi starši. In ravno zaradi odsotnosti staršev in pomanjkanja njihove pozornosti pomoje pride do takih izgredov kot so omenjeni nekaj postov višje.
Sicer sem proti fizičnemu nasilju nad otroci, vendar se strinjam s tem da bo otrok kazen razumel le tako če ga bo bolela. Zato ob res velikih neupoštevanjih pravil lahko po moje uporabimo tudi kak neženjši udarec. Seveda to govorim samo v teoriji, kako bo pri mojem podmaldku je pa druga pesem.
Skrbi me pa tudi to hitro odraščanje otrok in prehitro spoznavanje z vsemi pastmi v življenju. V našem kraju je kar nekaj otrok 6. ali 7. razred, ki jih lahko srečaš pijane sredi tedna, zadete,... Eden izmed njih je v osnovni padel 2x (sedaj je 7. razred devetletke), pač se mu ni dalo hoditi v šolo.
Ni mi pa čisto jasno kdo bo preverjal starost vsakega posameznika na ulici, saj kot mladoletnik s seboj ne nosim dokumentov in kako bodo oni vedeli koliko sem star?
Save water.
drink beer.

Trololololo1 ::

Njavečja fora pa je, ko starši za vse skupaj krivijo računalnike. :D :D :D :D :D
1 2
3
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo

Prodaja alkoholnih in tobačnih izdelkov mladoletnim osebam

Oddelek: Loža
476007 (5634) [D]emon
»

Nemci za prepoved nasilnih iger (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Novice / Igre
29419331 (11904) Kenpachi
»

Kebrov zakon

Oddelek: Loža
283224 (2683) Ikarus

Več podobnih tem