» »

Zaposlitev v dveh drŽavah

Zaposlitev v dveh drŽavah

_IKE_ ::

Zanima me ali je možno, da si sočasno zaposlen v dveh državah?

Natančneje :

Polno zaposlen in prijavljen pri avstrijskem podjetju ter z začasnim bivališčem v avstriji

V sloveniji pa lasten sp preko katerega izvajaš delo pri slovenskemu naročniku/naročnikih. Za to delo pa je potrebna licenca katero poseduješ.

Vem, malo šmorna je tole, upam da razumete kaj želim vprašat...

P. S kako popravim naslov teme( manjše črke )

JayKay ::

ja, pač plačaš davek v slo za delo sp, davek v avstriji in razliko DURSU med davčnima stopnjami AUT - SLO, zato ker imaš začasno bivališče v Avstriji. Če se hočeš izognit temu plačilu, moraš odjavit stalno prebivališče v SLO in Dursu priložit dokazila da s SLO nimaš ekonomskih in socialnih stikov (vprašalnik o ugotavljanju statusu rezidetna SLO za davčne potrebe). Ker pa imaš v SLO sp, to itaq ne pride v poštev.

_IKE_ ::

Če prav razumem:

za delo preko sp v Sloveniji bi potem takem potrebno bilo plačati:
1. davek v Sloveniji
2. davek v Avstriji
in še razliko davčnih stopenj slovenskemu dursu ?

Torej 3 x davek ?

Kaj pa če bi me naročnik v Sloveniji recimo zaposlil za skrajšan delovni čas, par ur na teden recimo ?

mikic007 ::

Isti stos, dokler imas karkoli s Slovenijo se smatra, da si rezident in placas razliko. Ne vem, kako bi to lahko resil, ne da bi placal davek za delo v Avstriji tudi v Sloveniji. Mogoce d.o.o., ampak pol rabis nekoga zaposlenega verjetno..

_IKE_ ::

d.o.o zaradi licence verjetno ne reši ničesar, ker je licenca vezana na osebo in ne na pravno osebo

Očitno zadeva ni možna, oziroma se na koncu koncev zaradi praktično trojne obdavčitve ne bi izplačala...

fosil ::

_IKE_ je izjavil:

d.o.o zaradi licence verjetno ne reši ničesar, ker je licenca vezana na osebo in ne na pravno osebo

To ne bo držalo. Ne vem sicer za kakšno licenco gre.
Dam en primer, imaš d.o.o. ki se ukvarja z računovodskimi revizijami, za to mora imeti licenco oseba, ki izvaja revizijo, ne pa podjetje.
Tako je!

_IKE_ ::

fosil je izjavil:

_IKE_ je izjavil:

d.o.o zaradi licence verjetno ne reši ničesar, ker je licenca vezana na osebo in ne na pravno osebo

To ne bo držalo. Ne vem sicer za kakšno licenco gre.
Dam en primer, imaš d.o.o. ki se ukvarja z računovodskimi revizijami, za to mora imeti licenco oseba, ki izvaja revizijo, ne pa podjetje.



To sem zapisal zgoraj ... licenca je vezana na fizično osebo ne pa podjetje ( pravna oseba )

Škoda kak dodaten Euro, bi definitivno prišel prav .....



* OmegaBlue hvala....

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: _IKE_ ()

IceIceBaby ::

IKE, stopi do kakše VEM točke ali računovodskega servisa in vprašaj, da boš 100%. Jaz ne vidim problema. Trojne obdavčitve ni, plačaš vedno samo enkrat. Tudi dohodnino od tvoje plače verjetno plačaš v Sloveniji, imam prav? Potem boš plačaš dohodnino + davek od dobička dejavnosti (praktično ista zadeva). Pač, osnova bo višja.

Edino, kar mi ni povsem jasno je status s.p. oz. osnova za zavarovanje. Če si zaposlen v Sloveniji in odpreš s.p. plačuješ samo pavšal, nekaj 10 eur mesečno. Zavarovanje plačaš že od pri plači. Če si pa zaposlen v tujini bi pa mogoče moral tukaj plačevati celotne prispevke (minimalno cca 280 eur). Ni big deal, ampak kakih 200 eur razlike pa je.

Lahko pa poveš za kakšno licenco točno gre. Načeloma je tole, kar je fosil povedal tudi možno, za določene stvari. Spet pri drugih stvareh pa se zahteva, da ima podjetje redno zaposlenega človeka z določenimi licencami/certifikati...

Invictus ::

Ne vem če ravno rabiš odjavit stalno bivališče. Obstaja termin davčni rezident. In od tega se lahko odjaviš, če hočeš. Najbolje da se kar zglasiš na DURSu.

Vprašanje je samo, če se boš lahko odjavil kot davčni rezident, ker boš pri nas imel s.p. Izračunaj če se ti to sploh splača. Lahko pa firmo odpreš v Avstriji.

In v Sloveniji boš plačal razliko med slovensko in avstrijsko dohodnino. Zna biti precej boleče konec leta.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

JayKay ::

na DURSU so na pol nesposobni oz je odvisno od davčne izpostave. Jaz sem dobil odločbo da sem davčni nerezident R.SLO čeprav imam še vedno stalno prebivališče v SLO, punca pa je morala odjaviti le-to, da ji ni bilo potrebno v SLO plačati razlike v davku. V 6 mesecih se je nabralo 500 evrov. DURS MB vs Celje.

Invictus ::

Kot sem rekel, ne vem točno. Ampak definitivno se moraš odjavit z našega DURSa, če nočeš v SLO plačevati davkov.

Večina ljudi, ki gre delat v tujino (sploh EU), tega ne ve, in potem je konec leta šok, ker SLO davčna zahteva plačilo dohodnine. Zaradi izmenjave vseh podatkov v EU ...

Najbolje da se gre na DURS in tam pozanima. Ker davčni rezident postaneš ob rojstvu. Dobiš davčno številko 2 dni po rojstvu ... Skoraj prej kot EMŠO.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Invictus ()

Isotropic ::

a ni bilo vcasih tko, da ce so te poslali (slo firma) na delo v avstrijo, ti ni bilo treba placati v sloveniji?

Invictus ::

Če delavci slovenske firme delajo v tujini, za tisto delo ni treba plačat DDV. Še zmeraj pa delavčeva plača zapade pod dohodnino.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

_IKE_ ::

hmm.... tele zadeve glede davkov so zame popolnoma nove , nikoli se mi ni bilo potrebno z njimi ukvarjat zato ne vem o njih skoraj nič.



Se bo potrebno pozanimat, ker delat in živet v tujini (doma ostaneta samo starša ), potem pa dvojne davke plačevat bi bilo pa res neumno ....


Lahko tisti kateri delate v tujini malo zapišete vaše izkušnje ?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: _IKE_ ()

JayKay ::

zadeva je simple. če delaš v tujini in živiš v tujini, si podvržen davčni politiki države, se pravi ima par davčni nivojev in odvisno koliko je tvoja bruto plača, letna dohodnina znaša določen % . Le-to ti delodejalec odbije mesečno. DURS bo potem na podlagi izmenjav podatkov videl, da ti delaš v x državi, tvoje stalno prebivališče pa je še recimo vedno v SLO. Pol bodo pogledali davčno stopnjo in plačano dohodnino v AUT in če je ta manjša od SLO (kar 99.9% je) pol ti bodo izstavili položnico za to razliko.

Tako da imaš dva možnosti (neuradno 3):
1) odjaviš stalno prebivališče v SLO (obrazec + dokazila na DURS)
2) stalno prebivališče pustiš v SLO in pač plačaš RSLO razliko (sicer tu zna AUT imeti neko posebno davčno stopnjo za nerezidente)
3) DURSU ne poveš in upaš na najboljše

Več o dohodnini v AUT: http://english.bmf.gv.at/Publications/I...

Še nekaj na DURSU: http://www.durs.gov.si/si/delovna_podro...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: JayKay ()

Invictus ::

Lahko si pa odpreš firmo v kaki davčni oazi, in potem izstavljaš račune podjetju za katerega delaš. Seveda če ni so obsedeni s kako redno zaposlitvijo ...

Možnost 3. odpade, ker si evropske države izmenjujejo podatke. Tako da to odpade. ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Isotropic ::

ne vse drzave afaik. avstrija naj bi bila izjema, nsiem pa zih (vsaj njihove banke ne sporocajo)

_IKE_ ::

Eem... odjava stalnega prebivališča pa pomeni kaj ? Adijo slovensko državljanstvo ?


Se mi pa zdi da bi naši dacariji radi pobiral davek od nečesa z čemer nimajo niti najmanjše zveze, dohodninski razredi Slovenije so različni od evropskih, koliko sem se uspel razbrat iz raznih informacij na netu.

Isotropic ::

ne, adijo osebna in pasus

_IKE_ ::

emm.... pogledal tele tabele na hitro in me zanima sledeče :

recimo da je moja neto plača 2000 eur mesečno:

torej 12 x 2000 = 24.000 eur

glede na avstrijske dacarje: cca 20% davek - 4800 davka

glede na slovenske: 41% davek ...torej 4800 avtrijcem našim pa še 21 ajde 20% 4800 ....torej 10 k dacarjem ?



Naj puodarim da teh davčnih zadev ne razumem najbolje zato zna zgornji zapis iz gledati otročji enako tudi nekatera vprašanja?


ne, adijo osebna in pasus


Na osnovi česa pa potem identificiraš ....???

Isotropic ::

dobis osebno z avstrijskim naslovom, isto pasus.

mikic007 ::

Osebno dobis samo za 1 leto, pasusa pa ne rabis menjat, precrtajo ti naslov in ti vpisejo na spodnji (zdaj prazni prostor) novi. S tem, da spet ni tako preprosto, moras jim dati slovenski zacasni naslov in tezijo za neke papirje, da ti res tam zivis v tujini ... Hkrati moras to storiti, preden gres, v glavnem, cela stala, jaz se zmerom nisem tega skup spravil, ker ne vem, kako naj sefu razlozim, da rabim 3 tedne za ustimat zadeve v eu drzavi ...

*se pa strinjam,, da je tezka bedarija, da moras placevat potratni drzavi denar, ki si ga povsem legalno prihranil in zasluzil v drugi. Namrec, po mnojih izkusnjah smo mi edini, unikat. moji kolegi, vsi tujci, se niso rabili nic odjavljat, nic prjavljat, pa nic ne placujejo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mikic007 ()

_IKE_ ::

Kako pa je vozilom ? Ga lahko peljem s sabo ali ga moram prodat oz ali se lahko vozim z sposojenim ?


Cel kup vprašanj se je pojavilo, se bo treba res temeljito prej pozanimat kako pa kaj ....

metalc ::

Če se izseliš, obdržiš državljanstvo, še vedno moraš prijaviti stalno bivališče v drugi državi in ga vpisati v dokumente. Ko nekaj let živiš v tisti državi, lahko zaprosiš za državljanstvo z naturalizacijo, lahko te pošljejo še na kakšne teste (jezik, zgodovina), vse je odvisno od države. Potem je tu še davčno rezidenstvo (država, ki ti obračuna dohodnino po vseh dohodkih po vsem svetu in odšteje že plačane davke po državah), ki nima neposredne zveze z dejanskim rezidenstvom. Prvi pogoj za odjavo je, da imaš v davčnem letu (ki se ujema s koledarskim) stalno bivališče najmanj pol leta, potem je odvisno, če imaš tu neprimičnine, firmo itd. in še te DURS lahko j**e v glavo.

Poslovanje v davčnih oazah tudi nekaj stane. Če obračaš milijone se ti še splača, če pa "samo" 50.000 na leto, pa najverjetneje niti ne.

BTW, imaš inovativen način izračunavanja davkov. V resnici ti delodajalec izplača bruto plačo, od tega se odšteje davek, prispevki, kar ostane, je neto.

mikic007 ::

Jaz nameravam to urediti drugi teden, ceprav to bo scanje proti vetru. Je bila stala ze prej med mojim krajem in ljubljano (izpostave niso vedeli, kdo je zame odgovoren..). Za letos bo, kar bo, bom videl, kaj bo durs pogruntal.

namrec, do julija sem imel v Sloveniji s.p., kjer sem placeval tudi polne prispevke, ze marca pa sem se zaposlil v tujini, po pogodbi seveda. Pri firmi sem prijavil tezek minus, ker je tudi bil ... placa tudi ni ravno neko blazno odstopanje od slovenskega povprecja (bruto celo nizka).

in seveda me zanima, kaj me bo doletelo s to dohodnino. Sicer bom sel tja, ampak moje izkusnje z birokracijo so izjemno slabe.

_IKE_ ::

@metalc : napisal sem NETO in ne bruto.

Davčne oaze odpadejo , kot tudi delo v državah

Trenutno me najbolj zanima kaj vse moram narediti, da ne bom dvojno obdavčen, ker to da bo slo država kasirala za moje delo v tujini ODPADE !

ah ja premoženja ( ok razen vozila, pa še ta trenutno uradno ni moj ) in dolgov v slo nima tako da vsaj tukaj ne pričakujem težav..

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: _IKE_ ()

IceIceBaby ::

Edina varjanta je, da se odseliš iz Slovenije oz. se odjaviš kot davčni rezident.

metalc ::

Uradna "fora" tega svetovnega dohodka je, da lahko kljub delu v drugi državi še vedno "uveljavljaš ekonomski interes" (pač ena dursovščina) v matični. Npr. se vsak dan voziš v Avstrijo, otroke pa imaš v slovenskem subvencioniranem vrtcu ali šoli, koristiš subvencijo za energetsko prenovo hiše, oddajaš svojo nepremičnino, žena vleče socialno podporo, iz tujine upravljaš firmo v svoji (so)lasti itd. itd. Durs moraš tako prepričati, da zate ne velja nič od tega in da res nimaš nič več s Slovenijo, oni pa seveda niso zainteresirani, da se kar tako odrečejo svoji "molzni kravi".

Sicer poznajo to foro s svetovnim dohodkom več ali manj vse evropske države, le da zaradi velike obdavčenosti in nizkih dohodninskih pragov še posebej udari ravno Slovence. Se pa strinjam, da je svinjarija.

mikic007 ::

Mogoce poznajo, izvajajo pa ne, verejtno, ker gre za minimalne razlike in bi neka doslednost predstavljala vecji problem, kot profit. Pri nas pac ne in pol ti tezijo. Tudi ce si polno zaposlen v drzavi, iz katere ne mores kar tako koristiti slovenskih "ugodnosti". No, kakorkoli, naslednji teden porocam, kako se bom odrezal :-)

Invictus ::

Isotropic je izjavil:

ne vse drzave afaik. avstrija naj bi bila izjema, nsiem pa zih (vsaj njihove banke ne sporocajo)


Ljudje na Štajerskem in Prekmurju so že 2x plačali. Saj banke ne sporočajo, ampak avstrijski DURS. On pa ve koliko si ti v Avstriji zaslužil, ker mu to pove delodajalec.

Davčne oaze se splačajo tudi za manjše zneske, ne samo za milijone. Samo pravo moraš najti.

Kar se tiče slovenske obdavčitve, ja smo 2. v EU po višini davka na plačo ...

Poleg tega ni treba odjavljati stalnega bivališča, ampak samo davčno rezidentstvo. Še vedno si državljan Slovenije, z osebno in potnim listom. Avstrija ti ne bo dala osebne in potnega lista, ker nisi njen državljan.

Seveda pa je treba dokazat da živiš več kot pol leta skupaj v drugi državi. Šele potem nisi nič dolžan slovenski državi. In seveda odjavit davčno rezidentstvo.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Invictus ()

mikic007 ::

A ni tako, da moras v naprej odjavit, preden gres? Menda je celo zagrozena kazen, ce ne ... No, infotov o tem je malo morje, ampak malo je ekzaktnega.

_IKE_ ::

emmm.....

Eni pravijo da je potrebno odjavit stalno prebivališče, drugi da ne ....

Dokazilo da živim v drugi državi več kot pol leta? Bo dovolj prijavljeno začasno prebivališče in pogodba z delodajalcem ?

Invictus ::

IKE,

svetujem ti da si vzameš en dan časa in greš na DURS. Mislim da bo čas precej bolje izkoriščen kot pa da poslušaš debato tukaj. Sam nimam izkušenj, kar sem napisal, so pripovedovanja kolegov katerih kolegi so šli v tujino.

Še enkrat ponavljam, pojdi na DURS ali pokliči in ti bodo povedali vse, mogoče boš dobil celo papirje za izpolnit.

Vendar ti toplo svetujem da to narediš. Drugače boš plačeval razliko v dohodnini v Sloveniji. Seveda pa tvoj s.p. v Sloveniji naredi zadevo bolj komplicirano. premisli, če se ti sploh splača ... Kot sem rekel enkrat prej, splača se mogoče odpreti podjetje kje drugje ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Isotropic ::

je pa baje to, da moras placat davek, ce te firma poslje za nek cas na tuje, odvisno tut od samega uradnika. nekateri recejo ni problem, drugi pa pac, da moras placat.

alphasaphir ::

_IKE_ je izjavil:

Eem... odjava stalnega prebivališča pa pomeni kaj ? Adijo slovensko državljanstvo ?


Se mi pa zdi da bi naši dacariji radi pobiral davek od nečesa z čemer nimajo niti najmanjše zveze, dohodninski razredi Slovenije so različni od evropskih, koliko sem se uspel razbrat iz raznih informacij na netu.

odjava stalnega prebivališča ne pomeni ne izgube državljanjstva niti osebnega dokumenta, meni čisto lepo piše avstrijski naslov noter. Tudi volilna pravica ostane, vsaj kar se parl.volitev tiče.

Pomeni pa, da ne moreš biti zdravstveno zavarovan v slo, da moraš v Avstriji kot primer uredit MA35 (v roku 4 meseecev po prijavi stalenga v A, če je bivanje daljše kot 3; je pa teh MA35 več vrst in so tudi po deželah variabilne koliko vem; so časovno omejene: 1/5let oz trajno; Daj se pozanimat kako je s tem ko gre za začasno - ker je tudi nujno), avto lahko imaš registriran v slo, tudi če imaš samo začasno preb., samo ga moraš v pol leta registrirat v A, če imaš tam stalno, se pravi izvoz/uvoz/prodaja.



Davki pa kot so ti napisali. Stalno preb., DURS. Pa ne pozabit na zdr.zavarovanje (če prijavljap v A, rabiš potrdilo da v Slo nisi zavarovan, so pa zavarovanja praviloma/pogosto dražja v A, če ti ga plačuje delodajalec pa taako ni problema) in avto (med.potrdilo slov. zavarovanja kako dolgo si brez nesreče - ti omogoča popuste v A, OeAMTC na primer za info; mednarodna vozniška...)!
Vprašanje kaj se ti splača. Če se ti sploh splača delat kaj v SLO, glede na to, da te potem terjajo tudi za stvari, za katere obstaja način, da te ne.

Pomembno je to, da imaš v EU lahko eno st.preb, en zdr.zavarovanje!

Vso srečo pri urejanju, meni so popili že vse živce in kar nekaj financ.

Zgodovina sprememb…

fosil ::

_IKE_ je izjavil:

emm.... pogledal tele tabele na hitro in me zanima sledeče :
recimo da je moja neto plača 2000 eur mesečno:
torej 12 x 2000 = 24.000 eur
glede na avstrijske dacarje: cca 20% davek - 4800 davka
glede na slovenske: 41% davek ...torej 4800 avtrijcem našim pa še 21 ajde 20% 4800 ....torej 10 k dacarjem ?
Naj puodarim da teh davčnih zadev ne razumem najbolje zato zna zgornji zapis iz gledati otročji enako tudi nekatera vprašanja?

Dohodninska lestvica gre malo drugače.
Za prvih 7600 eur plačaš 16%davka.
7600-15200 plačaš 27%
Tistih 41% plačaš pa šele nad 15200, torej če bi zaslužil 24.000 bi 41% plačal na znesek 8.800 (24.000-15.200).
Tako je!

_IKE_ ::

Bil na davčnem uradu , zvedel ...nič kaj veliko.

Še nekako najpomembnejša info je bila da pri njih oddam vlogo( za ugotavljanje statusa nerezidenta ) in jo potem oni naprej drugemu uradu pošljejo( se bom pri njih oglasil in se skušal pozanimat )

Se pa je situacija spremenila predvideno delo se zaradi podizvajalcev seli v Nemčijo, torej so info vezane na aut neuporabne( hvala vsem za info)


@fosil : če prav razumem naše davčne predpise bi slovenski durs zahteval razliko do 41%, če sem v tujini recimo plačal 20 %.


Se mi zdi da bo najblje odpreti novo temo, ker tale je šla že daleč od naslova ....

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: _IKE_ ()

JayKay ::

moj prvi post :) sicer pa je postopek skoraj enak za katerokoli državo se gre. Na podlagi obrazca in priloženih dokazil (naslov v tujini, trr, lastnina, etc) se bodo odločili če ti dodelijo status Nerezidenta Republike Slovenije za davčne potrebe. Največ možnosti za to imaš, če v R. SLO odjaviš stalno prebivališče. Ko smo mnogi že prej povedali s tem ne izgubiš državljanstva in volilne pravice.

V nasprotnem primeru bo DURS zahteval razliko do ekvivalentne obdavčitve dohodka v SLO.

Govorim iz lastnih izkušenj,sem se ukvarjal z "višjimi" uradniki na davčnem uradu.

_IKE_ ::

pri tej odjavi stalnega bivališča me moti eno :

kolikor vem brez stalnega bivališča v Sloveniji, ne moreš urejat ničesar pri slovenskih organih.

In sedaj če odjavim slovensko stalno prebivališče dvomim da bo zadostovalo začasno bivališče v tujini ( bo tuj uradnik vprašal kje pa imate stalno bivališče ) ali se morda motim ?


Za nastanitev v tujini bo poskrbel delodajalec, prijava pa bo verjetno kot začasna( tako predvidevam ) ..in potem smo pri vprašanju iz oklepaja gornjega stavka



Glede dacarjev pa nimam lepega mnenja, sem prepričan da bom čez teden vedel več glede teh stvari kot pa nekateri njihovi uradniki....

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: _IKE_ ()

Invictus ::

Še vedno bi ti bilo najlažje, če bi imel svoje podjetje (kjerkoli že) in se z dohodnino sploh ne ukvarjaš. Več na ZS, če te zanima ...

In seveda, če tvoj delodajalec podpira tak način poslovanja.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Invictus ()

alphasaphir ::

_IKE_ je izjavil:

pri tej odjavi stalnega bivališča me moti eno :

kolikor vem brez stalnega bivališča v Sloveniji, ne moreš urejat ničesar pri slovenskih organih.

In sedaj če odjavim slovensko stalno prebivališče dvomim da bo zadostovalo začasno bivališče v tujini ( bo tuj uradnik vprašal kje pa imate stalno bivališče ) ali se morda motim ?


Za nastanitev v tujini bo poskrbel delodajalec, prijava pa bo verjetno kot začasna( tako predvidevam ) ..in potem smo pri vprašanju iz oklepaja gornjega stavka



Glede dacarjev pa nimam lepega mnenja, sem prepričan da bom čez teden vedel več glede teh stvari kot pa nekateri njihovi uradniki....


Stalno prebivališče rabiš. Ne moreš odkavit stalnega prebivaloišča na podlagi začasnega v tujini. Jaz sem v tujini prijavil stalno in potem imaš za nekatere stvari 14 dni za nekatere 30 dni časa, da jih urediš v Sloveniji oziroma na slov. ambasadi v dotični državi.

Da lahko prijaviš stalno rabiš pa najemniško pogodbo, podpisano privolitev lastnika (Meldezettel) in greš na urad (ni to tako kot v Sloveniji). Potem greš na ambasado (kako to poteka ne vem) ali na občino v Sloveniji, daš delat novo osebno oziroma nov vpis preb. v potni list. Po potrebi v Sloveniji prijaviš istočasno tudi začasno prebivališče zaradi prometnega dovoljenja!

Potem pa zdr.zavarovanje (ki ti ne velja več v trenutku, ko si odjavil st.preb. v SLO; osnovno in dodatno! mogoče so tu tudi kaki drugi postopki boljši), dovoljenje za bivanje/delo, davčna, registracija vozila in mogoče še kaj.

Te stvari do neke mere prevzame tudi delodajalec v A (zdr.zav, MA35...) in pazi zdr.zavarovanje, vsaj osnovno, lahko imaš sklenjeno samo v eni državi oziroma enkrat!

mikic007 ::

V Sloveniji moras prijaviti zacasno prebivalisce, nujno. Tako so rekli meni. Problem imam pa s tem, da nimam najemne pogodbe na svoje ime, ker v Spaniji reci nimajo urejenih na enak nacin kot v Sloveniji. S tem se moram poukvarjat ta teden, ker sem slisal, da ti bi naj na podlagi izjave, da tam zivis, vseeno moznost prijave stalnega prebivalisca v tujini.

Problem je, da je nas zakon o prebivaliscu precej unikaten za Evropo, v naso skodo seveda.

_IKE_ ::

Kako pa to da je avto reg v Sloveniji vpliva na status nerezidenta / rezidenta ( zelo pomembno zaradi dvojno dohodnine ) ?

alphasaphir ::

Ne nisem tega napisal, samo avstrijci zahtevajo, da je avto registriran pri njih. Ena stvar več na katero je treba pazit, če prijaviš st.preb v Avstriji.

_IKE_ ::

aha....lokacija se vmes spremenila ...iz Avstrije v Nemčijo ....tako da bo potrebno poiskat te info....

black ice ::

Malce off: ve kdo povedati, kako je z odprtjem 'popoldanskega' s.p., če delaš v Avstriji? Plačaš poln prispevek (~300€) ali samo ~30€?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Davki in potovalni nacin zivljenja (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9219137 (6287) karafeka
»

Davčno svetovanje - delo/selitev v tujino (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
12130422 (15058) SmeskoSnezak
»

Odjava stalnega naslova in pa davcnega rezidenstva - iz tujine

Oddelek: Loža
194566 (4013) Kaboom
»

Delo v Avstriji (Graz) (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6226956 (17907) sampi
»

Delo v tujini nasveti (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
18749818 (19954) DOOM_er

Več podobnih tem