Forum » Elektrotehnika in elektronika » Svetlobni senzor za preklop dnevnih/kratkih avto luči
Svetlobni senzor za preklop dnevnih/kratkih avto luči
Mr Hilter ::
Zdravo,
rad bi sestavil vezje, ki bi mi glede na zunanjo svetlobo pri avtu avtomatsko preklopilo med dnevnimi led lučmi in kratkimi.
Nekaj podobnega kot je:
Rad bi da je zakasnitev pri preklopu okoli minute da mi luči ne utripajo, pa ne znam izračunati kakšen kondenzator bi rabil za to :( Drugače rabim časovni zakasnitveni rele.
Vse kar rabim je ~20A rele za vklop kratkih luči, ki svetijo še minuto ko pridem iz sence (tunela). Nato se nazaj vklopijo LED dnevne.
rad bi sestavil vezje, ki bi mi glede na zunanjo svetlobo pri avtu avtomatsko preklopilo med dnevnimi led lučmi in kratkimi.
Nekaj podobnega kot je:
Rad bi da je zakasnitev pri preklopu okoli minute da mi luči ne utripajo, pa ne znam izračunati kakšen kondenzator bi rabil za to :( Drugače rabim časovni zakasnitveni rele.
Vse kar rabim je ~20A rele za vklop kratkih luči, ki svetijo še minuto ko pridem iz sence (tunela). Nato se nazaj vklopijo LED dnevne.
RejZoR ::
Največji problem bo zakasnitev vklopa. Predstavljaj si, da se pelješ čez več kratkih tunelov oz se pelješ skozi gozdnat del kjer je par metrov sence, par metrov sonca. Če ne bo zakasnitve ti bo luči preklapljalo vsakih par metrov, če bo zakasnitev se ti v kratkih tunelih ne bo prižgalo dovolj hitro in boš že prej iz tunela. Kar je verjetno razlog, da tud dražji avtomobili še nimajo tega v neki dobro funkcionalni obliki.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com
Mr Hilter ::
A ni kondenzator samo za zakasnitev izklopa (oziroma vklopa če obrneš)????
Drugače bi dal časovni rele, samo je +10$
Oziroma z uporabo 555 timerja bi šlo?
Drugače bi dal časovni rele, samo je +10$
Oziroma z uporabo 555 timerja bi šlo?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Mr Hilter ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Vprašanje glede dnevnih LED luči pri avtu (strani: 1 2 3 )Oddelek: Na cesti | 43232 (9704) | rogerg |
» | Knight rider led (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 16028 (10819) | T0RN4D0 |
» | Izhodi na IR sprejemnikuOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 2261 (2117) | svizec75 |
» | Končno: MODUL ZA VKLOP ČRPALKEOddelek: Hlajenje in modifikacije | 3766 (3173) | Jackal |
» | Zakasnjen vklop z releji v ATX napajalniku ?Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 2790 (2595) | mazy |