» »

600 € za trgovce blagajničarje

600 € za trgovce blagajničarje

BALAST ::

Ta podatek nam da vedeti, pa čeprav na tvojih izkušnjah, da je se JU obnaša kot monopolist in se je učinkovitost zdaj še poslabšala, ker vsak v JU betonira svoj stolček, pa naj bo tajnica ali pa direktor urada. Po možnosti bo direktor še nastavil mino za slučaj, če pride nov kandidat!
"You may fool all the people some of the time;
you can even fool some of the people all the time;
but you can't fool all of the people all the time."

WarpedGone ::

Looooooooka:
Cilj je omogocit dostojno zivljenje na nivoju kot so ga imeli ljudje prej.


Tole je ključni razlog zakaj ne more nikoli sploh bit bolje: zato ker je po defaultu sedaj slabše kot včasih. To je totalno iracionalni človeški moment, ki je posledica evolucijskega pritiska na hitrejše pozabljanje negativnih zadev.

Predno blebetaš, kako da je blo včasih bolje, si poglej vsaj kakšno statistiko. Na primer koliko časa je treba delat za štruco kruha, liter mleka, najemnino za sobico, kilo premoga.

Včasih je blo bolš samo iz enega razloga: ker si bil razvajen pamž brez skrbi in so ti starši vse porinili v rit. Če pa njih vprašaš, je bilo pa včasih bolš ker so bili mladi in zdravi brez revme. To je vir občutka, da je bilo včasih bolje, ker tega ne znajo direkt povedat pa to zavijejo v pravličarjenje splošnega tipa.

Največja škoda je, da neumnost ni energija. Pol bi nam šlo pa res odlično.
Zbogom in hvala za vse ribe

Ziga Dolhar ::

Vsaj sistem razpisa za sodniške pripravnike ne ustreza tvojim kriterijem, onyx ;). Je fin predvsem za tiste diplomante, ki nimajo vez (/staršev) pri odvetnikih, in sistem čakalnih list ne omogoča nobene diskrecije.

Ampak mnoga opozorila Jureta držijo - sam komaj čakam zaključek pripravništva in da pobegnem ven (in čim dlje) od javnega sektorja. Brr! *shrug*
https://dolhar.si/

dronyx ::

Ziga Dolhar je izjavil:

A...in da pobegnem ven (in čim dlje) od javnega sektorja. Brr! *shrug*

To mislim da je pravilna odločitev. Mlad človek mora najprej poizkusiti kaj drugega, kot pa je slovenski javni sektor, ker ga je za to enostavno škoda. V javnem sektorju morda sploh ne bi nikdar opazil, kakšne vse so tvoje sposobnosti.

Ziga Dolhar ::

Ja, JS je za "prospektivnega mladca", ki je po možnosti še socialno neobremenjen (nima otroka za preživljat), karierna smrt. Nespodbujajoče delovno okolje, neodvisnost plačila od kvalitete dela (tu so sicer sodniki precej bolj na udaru - trajni mandat jih ščiti pred arbitrarnim odpustom, ne pred slabim delom pod normo), nedefiniran "končni uspeh" (v JS ni "dobička" ali "izgube") ... Skratka, mnogo elementov, zaradi katerih javni uslužbenec le težko vidi neko povezavo med svojim delom in končnim rezultatom.
https://dolhar.si/

dronyx ::

Nekako razširjena taktika je, da eden od partnerjev (ponavadi ženska) dela v JU, kjer gre brez problemov na porodniško in bolniškem ko so otroci majhni, drug pa mora služiti denar kje drugje. Ker v nasprotnem z javnim prepričanjem so plače v JU podpovprečne za primerljive poklice (govorim za Ljubljano, če delaš kje v Murski Soboti je situacija seveda drugačna, ker tam tudi ni toliko dobro plačanih delovnih mest) in tako kot si napisal skoraj v nobeni korelaciji s tvojim delom.

IceIceBaby ::

Lej, nimas pojma.
Vsak delodajalec (govorim za Slovenijo), bo raje zaposlil enega ali 2 cloveka, kot dal nekaj 100.000€ (lahko tudi manj) za en stroj, ki bi nadomestil tega cloveka.
Tako je pri nas razmisljanje delodajalcev.


Jaz sem delodajalec, pa mi na pamet ne pride, da bi zaposlil 2 "fizikalca", če lahko za isto stvar dobim software, ki mi cel proces avtomatizira.

Sicer je pa vse stvar številk. Dokler se ti bolj splačata 2 človeka kot stroj boš pač najel ljudi. Ko se številke obrnejo boš kupil stroj. So pa stroji vedno cenejši in bolj dostopni, delovna sila pa vse dražja. Logična posledica je, da bo vedno več stvari avtomatiziranih. Tako je tudi prav, naj se ljudje ukvarjajo s pomembnimi stvarmi, nobenem ne privoščim, da se mora 8 ur na dan poneumljati za tekočim trakom.

Javnosektoraških hord je potrebno spustit na zemljo,polovico nogirat,ostalih na minimalc,in jim ukinit pravico do stavke.


Naj sosedu krava crnke, če je že sami nimamo, a ne?

opeter ::

@IceIceBaby, podpis.
Valjda boš delal s stroji, če lahko nudiš isto (ali recimo temu konstantno) kvaliteto nekega izdelka, pri ljudeh pa lahko pride do nihanja.

Na drugi strani pa pozabite, da je v določenih segmentih ročno delo zelo cenjeno. A bistvo tukaj je eno: nobeno (opravljeno) delo ti ne pomaga, če ne najdeš nekoga, ki bi za to plačal.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Aston_11 ::

djordjevic je izjavil:

Nadaljujem tule, ker se mi zdi, da ima zadeva potencial, prejšnja tema o ZJ pa je šla pod zaklep. Firstly, mi je jasno, da je v našem okolju 600 € malo, zato pa sem mnenja, da je preprosto treba opravljati dela, ki imajo večjo dodano vrednost in ki so posledično tudi bolje plačana, če hočeš boljši zaslužek. Prosto po Prešernu reči, da je 600 malo in da so zato višje plače 'upravičene', je debilizem prve klase. In kar ne morem verjeti, ko glede tega začutim porog v izjavah ljudi, ki naj bi vsaj deklarativno zagovarjali, da naj bo plača res odvisna od ustvarjenega, ne pa nekih družbenih dogovorov.


Odvisno na kateri strani si.

Zaposluješ ali si zaposlen?

Delodajalci, precej njih, jih je enostavno škrtih.

Imamo pa tudi delojemalce, ki nič ne delajo, poznam primer, kjer se je ena šjora vračala za dan dva v službo cca 30 dan po nastopu bolniške, nato spet na bolniško in tako je šlo leto okrog. Tukaj je bilo škoda vsakega EUR.

Če pa je 600 EUR dostojno plačilo, sem jaz papež.

To je vse skupaj revščina, 400, 500, 1000, 1500,... je vse ena velika revščina. Za se klat med sabo, kateri ima daljšega, je super. Čeprav s stališča unega, ki dela za minimalko, je 1500 bogatija, je vse skupaj ena velika revščina. Tam z ene 3000 bi morali začeti in nato navzgor.

Firme, ki ne zmorejejo plačati delavca niti minimalke, zapreti takoj. Če v 5 letih od odprta ne more plačati delavca, tako da je zadovoljen, zapreti takoj. Ne da se to revščino še financira, da je firma, ki same sebe ne more preživeti, odprta.

NLB zapreti takoj.

Da so pa naši ljudje siromaki na račun grkov z vsemi svojimi bonitetami, pa presega mojo domišljijo.

kmetek ::

Če bi imeli sodišče+tožilce+zakone ok, bi imeli krepko nad 1000€ plače.....samo, ko začneš gledat NLB, SCT, PRIMORJE, VEGRAD, INTEREVROPA, MERKUR in še desetine takih podjetij, ko jih je sistem zajebal, ker ni deloval, si misliš kje mi živimo? Ali rop SKB banke pred 6 leti, kjer je bilo vse dogovorjeno?

Matev ::

če bi bili grki bi imeli minimalno 1500 eur plače

pa še mnogo dopusata in 13 in 14-to plačo povrhu

Mr.B ::

Da za Merkator je to čisto normalno, in še nižje je tam. Nekako pa je potrebno odplačevati pufe na nkretnine. Najbolj smešno je v vsej zgodbi to da taiste delavke ploskajo kako je pod Jankovičem šlo dobro, pa ravno zaradi njega odplačujejo večji del kreditov, in čemur imajo posledično nižjo plačo.
Po drugi strani pa če greš v Hofer kupiti Milfina 1 l jugrt 1.3 % maščobe, je narejen v Ljubljanskih mlekarnah. Ali pa Milfina sadnji jogurt v tetrapaku 1 liter (jagoda, borovnica), ki je narejen v Celjskih mlekarnah.
Kaj jebe Merkator, je to da ne more več stiskati dobaviteljev, ker so tu Spar, Hofer, Lidl in ostali, ki imajo sicer Svoje blagovne znamke, ki imajo več Slovenskega kot Merkatorjeve znamke. Vse skupaj je vezano pa na koncu na telebeajske kot potrošnike, ki bo raje kupil Viki Kremo narejeno v Makedoniji, ali še bolje Merkator znamki, narejeno bokve kje. Ker on, kot potrošnik zaupa Slovenski znamki.
Bodi mo realni, vsaj področje ki ga v Javnem sektorju poznam, je nekako tako nastavljeno, da če tudi jih nebi bilo več, z njimi si tako ne moreš pomagati. Saj oni bi še vedno uporabili Adidas metodo...
Lahko pa dodano vrednost vzameš z vzor Pezdirja, sej on ni nor da bi šel red delat, saj bi si tako odrezal velik del pogače, ki mu zaradi sistema pripada.
In vem jype, spet bo kriv Janša. Ni trojček raje sedaj dal predčasne volitve, saj se dobro zaveda da bo letošni BDP fenomenalen. Primanjkljaj pa ekskluziven. Bo pa laže meglo delati kdo je kriv.
In da NLB, SCT, PRIMORJE, VEGRAD, INTEREVROPA, MERKUR, to je posledica tup tup naroda. No me pa zanima zakonodaja, kjer bo uradnik odgovarjal za nekvalitetno delo. Me zanima koliko ljudi se je v 20 letih odpustilo zaradi nevestnega dela. ŠE Karla niso mogli najti krivega, ki je podpisal nakup železnine od Patrije. Bodo pa pri Janši, kjer ni podpisal ničesar našli.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Bwaze6 ::

jype je izjavil:

Imet 1300 neto kot železokrivec danes sploh ni redko, je pa treba bit sposoben in izučen.


Ker sem iz stroke lahko potrdim ta to vsaj v mojem koncu ni res. Običajna plača je 700 - 800 EUR, od leta 2008 naprej nespremenjena. V zadnjem času zaradi krize seveda lahko pričakuješ še znižanje plače, kjer je delo, tudi po 60 - 100 nadur mesečno... Sam sem strojni tehnik, upravljam par CNC strojev, za odgovorno delo v podjetju ki ima dovolj dela dobim le nekaj odstotkov več.

Medtem šef za majhne denarje kupuje stroje konkurenčnih podjetij, ki nimajo sreče pri iskanju posla. Razmišlja tudi o nakupu velike delovne hale - ki je ne rabi, vendar je cena sedaj le nekaj odstotkov vrednosti pred leti. Kljub "sposobnosti in izučenosti" delavec ni vreden veliko, če jih je še 120.000 na borzi...

jype ::

Ja, se opravičujem, se mi je zdelo, da jih primanjkuje - lahko pa tudi jih, pa se ne znajo spogajat.

Matev ::

1300 neto kot železokrivec


1300 eur sploh ni tok velik

večina želozokrivcev toliko dobi v pičlih treh mesecih

(en mesec dobijo plačan, dva pa zastonj delajo)

djordjevic ::

Če pa je 600 EUR dostojno plačilo, sem jaz papež.

Za določena dela zaenkrat še je, žal. Drugače pa sem samozaposlen, trenutno brez zaposlenih (je pa bila vmes tudi ta faza, tako da ne govorim na pamet).
No grave is deep enough to keep us in chains.

IceIceBaby ::

To je vse skupaj revščina, 400, 500, 1000, 1500,... je vse ena velika revščina. Za se klat med sabo, kateri ima daljšega, je super. Čeprav s stališča unega, ki dela za minimalko, je 1500 bogatija, je vse skupaj ena velika revščina. Tam z ene 3000 bi morali začeti in nato navzgor.


Odvisno od perspektive. Za nekatere je tudi 3000 ena velika revščina, za druge je pa že jurja ogromno.

Sori, ampak meni se zdijo takšne izjave smešne. Danes ima res vsak možnost ustvariti delovno mesto za sebe in še koga zraven. Če ti ponudba na trgu dela ni všeč rabiš kak teden planiranja in praktično 0 začetnega kapitala (subvencije), pa si na 3 jurjih in več. Seveda, če je tvoje delo dejansko vredno toliko. Problem je, če je tistih 600 eur realna oz. še previsoka plača.

Bwaze6 ::

Pogaja se lahko človek, ki ima kakšne vzvode za to. :)

Valvoline ::

IceIceBaby je izjavil:

To je vse skupaj revščina, 400, 500, 1000, 1500,... je vse ena velika revščina. Za se klat med sabo, kateri ima daljšega, je super. Čeprav s stališča unega, ki dela za minimalko, je 1500 bogatija, je vse skupaj ena velika revščina. Tam z ene 3000 bi morali začeti in nato navzgor.


Odvisno od perspektive. Za nekatere je tudi 3000 ena velika revščina, za druge je pa že jurja ogromno.

Sori, ampak meni se zdijo takšne izjave smešne. Danes ima res vsak možnost ustvariti delovno mesto za sebe in še koga zraven. Če ti ponudba na trgu dela ni všeč rabiš kak teden planiranja in praktično 0 začetnega kapitala (subvencije), pa si na 3 jurjih in več. Seveda, če je tvoje delo dejansko vredno toliko. Problem je, če je tistih 600 eur realna oz. še previsoka plača.

Al pa si 3 jurja v minusu vsak mesec,to je bolj realen scenarij,če nimaš že vnaprej zagotovljenega dela oz strank,tako kot velja za 80% na novo ustanovljenih podjetij,ki itak propadejo v manj kot eno leto delovanja.

Zgodovina sprememb…

Valvoline ::

Bwaze6 je izjavil:

jype je izjavil:

Imet 1300 neto kot železokrivec danes sploh ni redko, je pa treba bit sposoben in izučen.


Ker sem iz stroke lahko potrdim ta to vsaj v mojem koncu ni res. Običajna plača je 700 - 800 EUR, od leta 2008 naprej nespremenjena. V zadnjem času zaradi krize seveda lahko pričakuješ še znižanje plače, kjer je delo, tudi po 60 - 100 nadur mesečno... Sam sem strojni tehnik, upravljam par CNC strojev, za odgovorno delo v podjetju ki ima dovolj dela dobim le nekaj odstotkov več.

Medtem šef za majhne denarje kupuje stroje konkurenčnih podjetij, ki nimajo sreče pri iskanju posla. Razmišlja tudi o nakupu velike delovne hale - ki je ne rabi, vendar je cena sedaj le nekaj odstotkov vrednosti pred leti. Kljub "sposobnosti in izučenosti" delavec ni vreden veliko, če jih je še 120.000 na borzi...

Evo,lepo si povedal kakšno je realno stanje. Jaz tudi zaslužim med 850-1000e na mesec z nadurami. Medtem pa se državni paraziti preseravajo po pisarnah in zaslužijo po 50-100% več za praktično nobenega dela,ni nadur,ni delovnih vikendov,ni večizmenskega šihta,delovno mesto zagotovljeno do penzije delali ali ne. Svinjarija.

jype ::

Dajta odpoved, pa bo šef hitro ugotovil, da boljših od vaju ne more dobit, pa vama bo ponudil več.

IceIceBaby ::

Pogaja se lahko človek, ki ima kakšne vzvode za to. :)


Poskrbiš za to, da si pomemben člen v podjetju. Če daleč naokoli ni nikogar, ki bi znal delati kar znaš ti potem ti par 100 eur višja plača na uide.

Iz vidika delodajalca: Par 100 eur se solidno stoječi firmi nikjer ne pozna. Če ti kdo od sodelavcev da tehten razlog zakaj si zasluži več potem sploh ni vprašanja. Če je človek res pomemben del ekipe se splača dati malo več za "preizkušeno robo" kot iskati nove ljudi, ki jih je treba še nekaj mesecev uvajati.

Seveda se lahko plačilo razteguje nekje do realne vrednosti in mogoče nekaj % čez. Opažam pa, da je pri nas pogajanje za zaposlene nekaj precej nenavadnega.

Al pa si 3 jurja v minusu vsak mesec,to je bolj realen scenarij,če nimaš že vnaprej zagotovljenega dela oz strank,tako kot velja za 80% na novo ustanovljenih podjetij,ki itak propadejo v manj kot eno leto delovanja.


Torej praviš, da le niso vsi vredni tiste 3 jurje in več?

Sicer pa. Firme propadajo zato, ker jih vodijo ljudje brez najmanjšega pojma o podjetništvu. Za vožnjo avtomobila rabiš vsaj cca 25 ur vožnje z inštruktorjem in opraviti moraš pisni ter praktični preizkus pred komisijo. Za ustanovitev podjetja rabiš pol ure časa. Logično, da firme propadajo.

Valvoline ::

jype je izjavil:

Dajta odpoved, pa bo šef hitro ugotovil, da boljših od vaju ne more dobit, pa vama bo ponudil več.

Sem že 5 ferm zamenjal i 4 poklicev,plače so takšne kot so vsepovsod,noben ne da več,lahko sem srečen da še tolk dobim,saj je tudi 90% podjetij v rdečih številkah so komaj na nuli ali delajo z izgubo. Trenutna situacija v gospodarstvu je katastrofalna.

Zgodovina sprememb…

djordjevic ::

Pa še vseeno ne znaš niti ene povedi napisati brez napak? Ni čudno, da ne dobiš niti jurja!
No grave is deep enough to keep us in chains.

jype ::

Čudno to, jaz pa vsakič, ko zamenjam zaposlitev, dobim več, zamenjal sem jih pa 7 v 10 letih.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

BlueRunner ::

jype je izjavil:

Čudno to, jaz pa vsakič, ko zamenjam zaposlitev, dobim več, zamenjal sem jih pa 7 v 10 letih.

Dobro ti je to uspelo, jaz sem šel l. 2000 po poku .com mehurčka za nekaj časa kar dol.

Aja... to je bilo 11 let nazaj :p

Zgodovina sprememb…

oracle ::

dronyx je izjavil:

BALAST je izjavil:

V JU je kar nekaj sposobnih ljudi
sposobni so tisti, ki so brez poznanstev prišli v JU, pa še to je verjetno bližje 10% celotne JU.

Trenutno lahko iz prve roke potrdim, da v JU praktično ne pride nihče več brez poznanstev, ker je pritisk na te službe tako silovit zaradi recesije v gospodarstvu. Praktično vsi razpisi so pa fiktivni, ker so izrabni določeni vnaprej, tako da se nima smisla niti prijavljat na natečaje.

No jaz sem en od srečnežev, ki je prišel popolnoma brez poznanstev. So pa plače žalostno nizke, z univerzitetno izobrazbo dobiš komaj malo čez 1000€. S tem da moje področje dejansko ustvarja profit.

jype ::

BlueRunner> Aja... to je bilo 11 let nazaj :p

Takrat sem bil še smrkovc.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

opeter ::

Če ni skrivnost, te smem vprašat, koliko si sploh star? Ker v raznoraznih temah govoriš, kako uspešen si in koliko strank imaš ...

Ali lahko uspeš tudi mlad? Lahko (primer: Zemanta). Ampak za to rabiš srečo. Pa še kaj zraven.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: opeter ()

BALAST ::

jype ne povedat, ker te bo opeter obiskal na firmi! Zdi se mi da je paradržavni vohljač!
"You may fool all the people some of the time;
you can even fool some of the people all the time;
but you can't fool all of the people all the time."

Bwaze6 ::

IceIceBaby je izjavil:


Poskrbiš za to, da si pomemben člen v podjetju. Če daleč naokoli ni nikogar, ki bi znal delati kar znaš ti potem ti par 100 eur višja plača na uide.

Iz vidika delodajalca: Par 100 eur se solidno stoječi firmi nikjer ne pozna. Če ti kdo od sodelavcev da tehten razlog zakaj si zasluži več potem sploh ni vprašanja. Če je človek res pomemben del ekipe se splača dati malo več za "preizkušeno robo" kot iskati nove ljudi, ki jih je treba še nekaj mesecev uvajati.

Seveda se lahko plačilo razteguje nekje do realne vrednosti in mogoče nekaj % čez. Opažam pa, da je pri nas pogajanje za zaposlene nekaj precej nenavadnega.


Z vidika delodajalcev, kot jih poznam jaz:

Vsak evro, ki ga da meni, je evro manj v njegovem žepu. Poleg tega se mi zdi, da so vsi hodili na iste tečaje Gospodarske zbornice o maksimizaciji zaslužka in manjšanju stroškov.

Sem edini programer in upravljalec CNC strojev v podjetju. V zadnjih 10 letih nisem bil niti en dan na bolniški. Letos sem oddelal že kakšnih 600 nadur (letni maksimum po zakonu o delovnih razmerjih je 180 ur). Res ne vem, kako sem lahko še bolj "pomemben člen v podjetju"?

Zadnje pogajanje (beri: kričanje) se je končalo v grožnjah, da imam dovolj in da grem. Šef mi je nato obljubil povišico 100 EUR. Kar je seveda pomenilo 100 EUR bruto (čeprav so naše pogodbe vedno pisane v neto), poleg tega mi je še močno znižal nadomestilo za stroške prevoza, tako da je od tistih 100 EUR bolj malo ostalo.

Razgovor pri konkurenčni firmi. Me seveda že leta osebno poznajo, ker sodelujemo. Na vprašanje o plači so mi pokazali vrata, češ da takega delavca pa ne potrebujejo - zdaj moraš biti zadovoljen s tem, kar ti namenijo, in molčati.

V glavnem, najboljše šele prihaja - val propadov podjetnikov in manjših firm zaradi propada vseh gradbincev še pride.

BlueRunner ::

oracle je izjavil:

No jaz sem en od srečnežev, ki je prišel popolnoma brez poznanstev. So pa plače žalostno nizke, z univerzitetno izobrazbo dobiš komaj malo čez 1000€. S tem da moje področje dejansko ustvarja profit.

Ne, da bi dajal tvoje delo v nič, ampak glede na to, da se bi profit smela delati samo v KAD in SOD, kaj sploh delaš? Vsaj glede na to, da je tam povprečje plač krepko nad 1000€.

jype je izjavil:

BlueRunner> Aja... to je bilo 11 let nazaj :p
Takrat sem bil še smrkovc.

Potem pa pohiti. Naglo izgubljaš čas, ko se ti v življenju še izplača (vsaj po posledicah na dolgi rok) kaj zabluziti. :D

Zgodovina sprememb…

BALAST ::

100% je davčna inšpekcija!
"You may fool all the people some of the time;
you can even fool some of the people all the time;
but you can't fool all of the people all the time."

LeQuack ::

Lažje se je igrati s firmami, ko še nimaš nobenih stroškov, ki bi ti viseli za vratom, se pravi da živiš doma. Ko imajo ljudje enkrat družine, kredite, najemnine in podobno, potem hočejo manj rizika v življenju.
Quack !

jype ::

opeter> Ampak za to rabiš srečo. Pa še kaj zraven.

Srečo? Jaz sem imel to srečo, da so me v šoli pogosto pretepali. Po koncu osnovnega šolanja sem pobral več kot polovico vseh nagrad, ki so jih potalali na valeti, pretepači so pa pobrali punce. Nagrad sicer nisem pričakoval, me je pa še bolj motiviralo za delo in danes ne obžalujem ničesar. Začel sem samo s podporo staršev, ki mi je zagotavljala srednje dober računalnik, hrano in streho nad glavo.

Star sem 32 let in imam ženo, dva otroka, psa in tri mačke.

BlueRunner> Potem pa pohiti. Naglo izgubljaš čas, ko se ti v življenju še izplača (vsaj po posledicah na dolgi rok) kaj zabluziti. :D

Že zelo mladega so me naučili, da nič ni večno in da je treba napake delati hitro. Fail Fast, Fail Cheap.

opeter ::

@jype: Hopala, to pa ni kar tako. Kapo dol!

@BALAST: Nisem paradržavni špijun. Bi pa bil zelo vesel, če bi bil, verjetno bi imel dobre zveze in poznanstva, pa še kakšne lepe dinarje bi imel nakazano na računu ...
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

BlueRunner ::

jype je izjavil:

BlueRunner> Potem pa pohiti. Naglo izgubljaš čas, ko se ti v življenju še izplača (vsaj po posledicah na dolgi rok) kaj zabluziti. :D

Že zelo mladega so me naučili, da nič ni večno in da je treba napake delati hitro. Fail Fast, Fail Cheap.

V vseh pogledih zelo dragoceni lekciji, če si se ju lahko naučil na/od drugih. Jaz sem se ju moral naučiti na lastni koži.

Zgodovina sprememb…

BALAST ::

pa še kakšne lepe dinarje bi imel nakazano na računu

Prej zlate palice... :D
"You may fool all the people some of the time;
you can even fool some of the people all the time;
but you can't fool all of the people all the time."

IceIceBaby ::

Bwaze6, potem očitno poznaš samo kretene ali pa dejansko nisi v pravi branži. Si že poskusil šefu postaviti ultimat?

Ali lahko uspeš tudi mlad? Lahko (primer: Zemanta). Ampak za to rabiš srečo. Pa še kaj zraven.


IMHO sreča v poslu nima velikega pomena. Če veš kaj delaš in si dovolj vztrajen boš uspel tudi, če imaš nesrečo. Končen score je seveda lahko bistveno drugačen. Nekdo, ki je sposoben lahko ustvari milijardno podjetje, nekdo z istimi sposobnostmi pa obrača samo milijone.

lexios ::

jype je izjavil:

Dajta odpoved, pa bo šef hitro ugotovil, da boljših od vaju ne more dobit, pa vama bo ponudil več.


Ja brihta, pozabljaš, da niso vsi ljudje geniji in supermani kot ti! Pa najbrž tudi to, da si med redkimi, ki garajo 24h na dan - ne vem kje hudiča sploh najdeš še čas za S-T?>:D

Predno blebetaš, kako da je blo včasih bolje, si poglej vsaj kakšno statistiko. Na primer koliko časa je treba delat za štruco kruha, liter mleka, najemnino za sobico, kilo premoga.

Včasih je blo bolš samo iz enega razloga: ker si bil razvajen pamž brez skrbi in so ti starši vse porinili v rit. Če pa njih vprašaš, je bilo pa včasih bolš ker so bili mladi in zdravi brez revme. To je vir občutka, da je bilo včasih bolje, ker tega ne znajo direkt povedat pa to zavijejo v pravličarjenje splošnega tipa.

Največja škoda je, da neumnost ni energija. Pol bi nam šlo pa res odlično.


Evo ga, še en, ki je že dal vse skoz in je kredibilen tudi, če primerjate življenje starih rimljanov in hipijev, "been there, done that..." - star pa najbrž max. 30+?;((

PS: Aja, sori - "statistika" pove vse!:))
PPS: Pa ne pozabi, da je star ata reku, da takrat ni mel niti sekret papirja!;((

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: lexios ()

BALAST ::

Nekdo, ki je sposoben lahko ustvari milijardno podjetje, nekdo z istimi sposobnostmi pa obrača samo milijone.

Nekdo ki pa nima sreče pa zboli za rakom, ker je prepričan v alternativno medicino. Si že slišal za ta primer?
"You may fool all the people some of the time;
you can even fool some of the people all the time;
but you can't fool all of the people all the time."

IceIceBaby ::

BALAST, ne razumem kaj bi rad povedal s tem. Če si pikolovski potem je sreča seveda pomemben dejavnik pri čisto vsem kar delamo. Če nimaš sreče je tudi prečkanje ceste lahko precej nevarno. Hotel sem povedati, da se ljudje, ki so uspešni v biznisu ne zanašajo na srečo (oz. nič bolj, kot sicer v življenju).

BALAST ::

Bravo, samo da "srečo" ti sprejmeš samo kot statistiko na papirju, dejansko pa res ni "dobrina".
"You may fool all the people some of the time;
you can even fool some of the people all the time;
but you can't fool all of the people all the time."

oracle ::

BlueRunner je izjavil:

oracle je izjavil:

No jaz sem en od srečnežev, ki je prišel popolnoma brez poznanstev. So pa plače žalostno nizke, z univerzitetno izobrazbo dobiš komaj malo čez 1000€. S tem da moje področje dejansko ustvarja profit.

Ne, da bi dajal tvoje delo v nič, ampak glede na to, da se bi profit smela delati samo v KAD in SOD, kaj sploh delaš? Vsaj glede na to, da je tam povprečje plač krepko nad 1000€.

Zdravstvo, neke vrste inšpekcija. Sicer pa sem zaenkrat itak še pripravnik, kar je po mojih izkušnjah še posebej slabo izhodišče za iskanje službe.

gendale ::

Bwaze6 je izjavil:

IceIceBaby je izjavil:


Poskrbiš za to, da si pomemben člen v podjetju. Če daleč naokoli ni nikogar, ki bi znal delati kar znaš ti potem ti par 100 eur višja plača na uide.

Iz vidika delodajalca: Par 100 eur se solidno stoječi firmi nikjer ne pozna. Če ti kdo od sodelavcev da tehten razlog zakaj si zasluži več potem sploh ni vprašanja. Če je človek res pomemben del ekipe se splača dati malo več za "preizkušeno robo" kot iskati nove ljudi, ki jih je treba še nekaj mesecev uvajati.

Seveda se lahko plačilo razteguje nekje do realne vrednosti in mogoče nekaj % čez. Opažam pa, da je pri nas pogajanje za zaposlene nekaj precej nenavadnega.


Z vidika delodajalcev, kot jih poznam jaz:

Vsak evro, ki ga da meni, je evro manj v njegovem žepu. Poleg tega se mi zdi, da so vsi hodili na iste tečaje Gospodarske zbornice o maksimizaciji zaslužka in manjšanju stroškov.

Sem edini programer in upravljalec CNC strojev v podjetju. V zadnjih 10 letih nisem bil niti en dan na bolniški. Letos sem oddelal že kakšnih 600 nadur (letni maksimum po zakonu o delovnih razmerjih je 180 ur). Res ne vem, kako sem lahko še bolj "pomemben člen v podjetju"?

Zadnje pogajanje (beri: kričanje) se je končalo v grožnjah, da imam dovolj in da grem. Šef mi je nato obljubil povišico 100 EUR. Kar je seveda pomenilo 100 EUR bruto (čeprav so naše pogodbe vedno pisane v neto), poleg tega mi je še močno znižal nadomestilo za stroške prevoza, tako da je od tistih 100 EUR bolj malo ostalo.

Razgovor pri konkurenčni firmi. Me seveda že leta osebno poznajo, ker sodelujemo. Na vprašanje o plači so mi pokazali vrata, češ da takega delavca pa ne potrebujejo - zdaj moraš biti zadovoljen s tem, kar ti namenijo, in molčati.

V glavnem, najboljše šele prihaja - val propadov podjetnikov in manjših firm zaradi propada vseh gradbincev še pride.

sredi kakega važnega projekta pojdi na bolniško, pol naj se pa jebejo

ne moreš bit tako slabo plačan kot lahko slabo delaš
seznam zanč moderatorjev in razlogov da so zanč
http://pastebin.com/QiWny5dV
gor je mavrik apple uporabniček (mali možgani in mali penis)

ThinkPad ::

ne moreš bit tako slabo plačan kot lahko slabo delaš


To je sicer res, a ne vodi nikamor. Ne onega, ki se je odločil za ta korak (najbrž iz čistega obupa), ne delodajalca. Pa le redko kdo je nenadomestljiv, če sploh kdo...
Nasprotno je težje požreti krivico, ki se ti dogaja (komu se pa ni kdaj zgodila) ostati korekten in odprt za vse druge, pozitivne opcije. Človek je že potipal pri drugem delodajlacu in se nekako sprijaznil, da ne more na bolje. A najbrž nista v državi ali širše samo dve firmi, ki rabita njegov profil. Jaz verjamem, da če ostaneš dober in aktiven pri iskanju boljšega zaslužka, se rešitev prej ali slej najde.

jype ::

Jaz si težko predstavljam, da bi našel boljšo zaposlitev, kot jo imam trenutno - pa to ne pomeni, da se ne pogovarjam s potencialnimi delodajalci, partnerji in drugimi. Ne morem si privoščit, da ne bi poznal lastne cene na trgu.

amigo_no1 ::

Bwaze6 je izjavil:

IceIceBaby je izjavil:


Poskrbiš za to, da si pomemben člen v podjetju. Če daleč naokoli ni nikogar, ki bi znal delati kar znaš ti potem ti par 100 eur višja plača na uide.

Iz vidika delodajalca: Par 100 eur se solidno stoječi firmi nikjer ne pozna. Če ti kdo od sodelavcev da tehten razlog zakaj si zasluži več potem sploh ni vprašanja. Če je človek res pomemben del ekipe se splača dati malo več za "preizkušeno robo" kot iskati nove ljudi, ki jih je treba še nekaj mesecev uvajati.

Seveda se lahko plačilo razteguje nekje do realne vrednosti in mogoče nekaj % čez. Opažam pa, da je pri nas pogajanje za zaposlene nekaj precej nenavadnega.


Z vidika delodajalcev, kot jih poznam jaz:

Vsak evro, ki ga da meni, je evro manj v njegovem žepu. Poleg tega se mi zdi, da so vsi hodili na iste tečaje Gospodarske zbornice o maksimizaciji zaslužka in manjšanju stroškov.

Sem edini programer in upravljalec CNC strojev v podjetju. V zadnjih 10 letih nisem bil niti en dan na bolniški. Letos sem oddelal že kakšnih 600 nadur (letni maksimum po zakonu o delovnih razmerjih je 180 ur). Res ne vem, kako sem lahko še bolj "pomemben člen v podjetju"?

Zadnje pogajanje (beri: kričanje) se je končalo v grožnjah, da imam dovolj in da grem. Šef mi je nato obljubil povišico 100 EUR. Kar je seveda pomenilo 100 EUR bruto (čeprav so naše pogodbe vedno pisane v neto), poleg tega mi je še močno znižal nadomestilo za stroške prevoza, tako da je od tistih 100 EUR bolj malo ostalo.

Razgovor pri konkurenčni firmi. Me seveda že leta osebno poznajo, ker sodelujemo. Na vprašanje o plači so mi pokazali vrata, češ da takega delavca pa ne potrebujejo - zdaj moraš biti zadovoljen s tem, kar ti namenijo, in molčati.

V glavnem, najboljše šele prihaja - val propadov podjetnikov in manjših firm zaradi propada vseh gradbincev še pride.

Začni z nadurami strogo po reglcih in tudi kakšno bolniško si je treba kdaj vzeti 8-).
Delate v podjetju še kaj drugega razen "tvojega" področja ?

ThinkPad ::

jype je izjavil:

Jaz si težko predstavljam, da bi našel boljšo zaposlitev, kot jo imam trenutno - pa to ne pomeni, da se ne pogovarjam s potencialnimi delodajalci, partnerji in drugimi. Ne morem si privoščit, da ne bi poznal lastne cene na trgu.


Potem (ugibam) ti ni kaj dosti hudega :) in potrebna bi bila kaka večja spremeba.
Če si že dosegel ceno na (SLO?) trgu, je najbrž še nisi na globalnem trgu. Bi lahko delal kje drugje praktično isto za precej več? Ja? Hm, samo ko nisi več sam, je cena selitve cele družine, drugega okolja, ali odtujitve od družine, (pre)visoka in se sprijazniš, da višje ne gre. Razen, če se ne odločiš začeti z nečem drugim, kar nese še več... Možnosti so, vse nam ne dišijo in tudi samo za večjo plačo (in garanje) nismo vedno pripravljeni na večje spremembe. Tudi prav.

djordjevic ::

Načeloma je itak eden redkih v tej temi, ki ne jamrajo, kako da se pri nas nič ne da in da si obsojen na 700 neto in buhuhuhu. ;((
No grave is deep enough to keep us in chains.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Delovna doba, ali je pravično? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
749286 (6922) St235
»

Olajšave za pokojnine nad 1400 €

Oddelek: Problemi človeštva
4811837 (10375) jalovec09
»

Državna pokojnina-netrajnostni sistem (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
12319948 (17586) lexios
»

Ne čutim solidarnosti do delavcev Preventa, Mure in ostalih (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
22035155 (29434) sidd

Več podobnih tem