» »

Nobelova nagrada za medicino 2011

Nobelova nagrada za medicino 2011

Slo-Tech - Prvi teden v oktobru je tradicionalno namenjen Nobelovim nagradam in tudi letos je tako. Začne se z Nobelovo nagrado za medicino, katere prejemnike je danes ob 11.30 uri v Stockholmu objavila Švedska kraljeva akademija znanosti. Letošnjo nagrado za dosežke na področju medicine prejmejo Bruce Beutler (ZDA), Jules Hoffmann (Luksemburg) in Ralph Steinman (Kanada) za delo na področju imunologije.

Bruce Beutler in Jules Hoffmann prejmeta polovico nagrade za odkritje aktivacije prirojenega imunskega sistema (ta je med živalmi zelo podoben in od rojstva naprej stalen), Ralph Steinman pa drugo polovico za odkritje dendritskih celic in njihove vloge v pridobljeni imunosti (ta se pridobi s prebolevanjem bolezni).

Človeški imunski sistem v grobem sestavljata dve vrsti imunosti. Evolucijsko starejši je sistem prirojene imunosti, ki se sproži takoj ob napadu mikroorganizmov in sproži vnetje ter začne uničevati napadalce. Če ta ne uspe zajeziti infekcije, mu na pomoč priskoči pridobljena imunost, ki jo sestavljajo limfociti T in B s specialnimi protitelesi. Hoffmann je leta 1996 odkril, kako se proti infekcijam borijo vinske mušice Drosophila. Ugotovil je, da je za delovanje prirojenega imunskega sistema ključen gen Toll (mutanti v genu Toll so ob okužbi takoj podlegli), za katerega so bili predhodno menili, da pomaga v embrionalnem razvoju. Danes poznamo vrsto receptorjev, ki se imenujejo TLR (Toll-like receptors) in so prisotni v večini živali. V ljudeh so jih identificirali okrog 10. TLR-ji so usmerjeni proti specifičnim molekulskim značilnostim, ki se imenujejo PAMP (pathogen-associated molecular pattern) in so prisotne na mnogo mikroorganizmih.

Beutler pa je iskal receptorje za lipopolisaharide (LPS), ki so najpomembnejši PAMP. Gre za velike molekule iz lipidnega in polisaharidnega dela , ki jih najdemo na zunanji membrani po Gramu negativnih bakterij. Te molekule izzovejo silovit imunski odgovor, kar je razlog za vnetje. LPS sam po sebi ni škodljiv, a lahko povzroči šok in celo smrt, če je imunski odgovor pretiran. Beutler je leta 1998 ugotovil, da je skrivnostni receptor za LPS prav TLR. Hkrati je pokazal, da je prirojen imunski sistem zelo podoben v vinskih mušicah in sesalcih. Danes poznamo več kot 10 TLR-jev, mutacije na genih, ki jih kodirajo, pa imajo najrazličnejše učinke - od povečane občutljivosti za okužbe do pojava kroničnih vnetnih bolezni.

Steinman pa je raziskoval drug del imunskega sistema, ki se imenuje pridobljena odpornost. Slednja sestoji iz humoralnega odziva in celičnega odziva. Humoralni odziv sestavljajo protitelesa, ki jih v telesne tekočine izločajo limfociti B in se selektivno vežejo na antigene. Celični odziv sestavljajo citotoksični limfociti T (celice ubijalke), ki uničujejo telesu lastne celice, ki pa so okužene. Okužbo prepoznajo, ker celice nekaj notranjih proteinov hidrolizirajo v peptide in jih pripnejo na zunanjost (kot neke vrste zastavo). Če celica ubijalka ne prepozna teh peptidov (ker so virusni ali bakterijski), je celična očitno okužena in jo bo treba uničiti. Steinman je dokazal, da dendritske celice aktvirajo imunski odgovor in sprožijo produkcijo limfocitov T. Nadaljnje raziskave so osvetlile, kako se pridobljeni imunski sistem odloči, ali bo sprožil odgovor ali ne.

Odkritja teh znanstvenikov po eni strani odpirajo poti k razvoju novih cepiv in tudi zdravil proti raku, ki vzpodbujajo imunski sistem v uničevanje rakavih celic, ter zdravljenju avtoimunskih bolezni (kjer imunski sistem napada lastne celice po nepotrebnem) po drugi strani.

10 komentarjev

AmokRun ::

Ralph Steinman je ravno v petek umrl.:8)

jype ::

In ni še jasno, ali bo nagrado dejansko dobil - podeljuje se jo živim, vsaj tako piše v njihovih pravilih. Lepo bi bilo, če bi tokrat naredili izjemo.

Afo ::

Res bi bilo lepo, vendar če ni več živ, tu ni kej.
Kje je potem meja koliko dni moraš biti ravno še mrtev da jo prejmeš? ;)
Verjetno bi bilo najpametneje podelit tiste nagrade, katerih prejemniki so bili še živi ob trenutnku določitve da so zmagali.
Bolje biti mlad in neumen, kot samo neumen!

poweroff ::

Zanimivo, da je umrl za enim najbolj smrtonosnih rakov, življenje pa si je podaljšal s pomočjo terapije, ki jo je sam pomagal razviti...
sudo poweroff

Phantomeye ::

Meni se zdi posthumana nagrada lepa gesta in prav je, da jo dobi.

Keyser Soze ::

Sej nagrade se verjetno "podelijo" že malce prej, kot pred uradno podelitvijo. Verjetno komisija ne presoja o dobitniku kar na odru?

Ergo, s tega stališča, če obstaja zapisnik (verjetno ga vodijo) in sklep komisije o dobitniku nagrade z datumom pred smrtjo nagrajenca, posthumna podelitev nagrade ne bi bila problematično oz. v nasprotju s pravili.
OM, F, G!

MrStein ::

No, recimo, da Švedi poznajo svoja lastna pravila in jim bodo tudi zmogli sledit. (ni to balkan... :P)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

jype ::

Pravila se vedno lahko upogne, ko gre za izjemne situacije, kar trenutna zagotovo je.

MrStein ::

Če niso predvideli možnost, da človek umre... :))
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Keyser Soze ::

jype je izjavil:

Pravila se vedno lahko upogne, ko gre za izjemne situacije, kar trenutna zagotovo je.

Ja, marsikdo tendira tako razmišljat. Seveda je izjemna situacija navadno nekaj zelo subjektivnega, tistemu ki upogiba na kožo pisanega.

Pravil se ne upogiba, če si kolčkaj mal načelen. Si predstavljaš da bi pri medicinskih raziskavah mičkeno upogibali pravila. Ker gre za izjemno situacijo. Da dobimo Nobelovo nagrado. Bomo pa sam mal izvajal teste na živalih mimo pravil. Pravila se spremeni, če se izkaže za tako potrebno in če imaš zadostno podporo za to.

Sicer pa, če pogledamo čist realno, njemu dol visi za tole nagrado. Usluge so mu pa priznane v polni meri, tudi če ne dobi nagrade.
OM, F, G!

Zgodovina sprememb…



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ljudje imamo očitno skrivnostne imunske celice, ki napadajo mnoge vrste raka

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
276199 (3948) WizzardOfOZ
»

Napredek v boju proti HIV-u (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
8332421 (29380) Iatromantis
»

Nov postopek zdravljenja kronične limfocitne levkemije - HIV vs. levkemija 1:0

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
228797 (7161) poweroff
»

prenos nalezljivih bolezni s komarjem

Oddelek: Loža
265230 (4787) imagodei
»

Naši raziskovalci uspešni na področju sintezne biologije

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
443988 (3988) MarkoDolinar

Več podobnih tem