Forum » Elektrotehnika in elektronika » Frekvenca PWM
Frekvenca PWM
_Dormage_ ::
Pozdrav,
Prebral sem nekaj gradiva glede PWM in mislim, da razumem kako deluje.
Potem sem prebral tole
Torej mora PWM preklapljati z višjo frekvenco, da nebi vplivalo na napravo.
In zdaj me zanima kaj točno vpliva na frekvenco naprave, ki jo napajamo oziroma kaj določa to frekvenco?
Zakaj je za luč dovolj 120Hz in zakaj nekaj Khz za motor ?
Če PWM preklaplja z nižjo frekvenco bo luč utripala, kaj pa se zgodi z motorjem?
Prebral sem nekaj gradiva glede PWM in mislim, da razumem kako deluje.
Potem sem prebral tole
The PWM switching frequency has to be much faster than what would affect the load, which is to say the device that uses the power. Typically switchings have to be done several times a minute in an electric stove, 120 Hz in a lamp dimmer, from few kilohertz (kHz) to tens of kHz for a motor drive and well into the tens or hundreds of kHz in audio amplifiers and computer power supplies.
Torej mora PWM preklapljati z višjo frekvenco, da nebi vplivalo na napravo.
In zdaj me zanima kaj točno vpliva na frekvenco naprave, ki jo napajamo oziroma kaj določa to frekvenco?
Zakaj je za luč dovolj 120Hz in zakaj nekaj Khz za motor ?
Če PWM preklaplja z nižjo frekvenco bo luč utripala, kaj pa se zgodi z motorjem?
darkolord ::
Če boš motor preklapljal z nižjo frekvenco, se ne bo vrtel enakomerno (če poslušaš se sliši recimo UiUiUiUiUiUiUi al pa UiiiiiUiiiiiUiiiiUiiii), poleg tega bo spuščal zvoke v slišnem delu spektra.
settler ::
Za samo luč ni važno kakšen tok naj teče skozi samo žarnico. Važno je samo da ne vidimo utripanja.
Za motor je boljša višja frekvenca zaradi tega ker hočemo da bo skozi njega tekel čim bolj matematični sinus, brez raznih
harmonskih popačenj, teoretično bi bilo najbolje da je frekvenca neskončna, seveda pa to ne gre zaradi preklopnih izgub v
tranzistorjih, zato ponavadi motorje krmilimo od 6 pa tja do 12kHz.
No kakor vidiš je tudi primer za rač. napajalnik. Tam je potrebna čim višja frekvenca da dobimo čim bolj gladko enosmerno napetost.
Kot je že predhodnik povedal, bo motor cukal, saj bo motor imel zelo popačen sinus in se bodo pojavljale tudi razne tokovne špice.
Za motor je boljša višja frekvenca zaradi tega ker hočemo da bo skozi njega tekel čim bolj matematični sinus, brez raznih
harmonskih popačenj, teoretično bi bilo najbolje da je frekvenca neskončna, seveda pa to ne gre zaradi preklopnih izgub v
tranzistorjih, zato ponavadi motorje krmilimo od 6 pa tja do 12kHz.
No kakor vidiš je tudi primer za rač. napajalnik. Tam je potrebna čim višja frekvenca da dobimo čim bolj gladko enosmerno napetost.
Kot je že predhodnik povedal, bo motor cukal, saj bo motor imel zelo popačen sinus in se bodo pojavljale tudi razne tokovne špice.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Prodaja gramofonskih plošč in kaset še vedno raste (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )Oddelek: Novice / Rezultati | 80157 (72287) | |
» | Katera LED namizna svetilka? (strani: 1 2 )Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 20751 (17623) | negotiator |
» | Fenomen binauralnih tonov (strani: 1 2 3 )Oddelek: Znanost in tehnologija | 17730 (13359) | Jst |
» | spreminjanje vrtljajev enosmernega motorjaOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 6853 (6256) | pr2501 |
» | Napetost na izhodu iz audio karticeOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 2120 (1688) | Business |