» »

Fenomen binauralnih tonov

Fenomen binauralnih tonov

«
1
2 3

MarkV ::

Meni zelo zanimiva tema, ker sem opazil, da na slo-techu še ni bilo govora o tem, sem se odločil da odprem nov post in vas malo seznanim s tem fenomenom.

Binauralni toni (Binaural beats) so definirani kot zvoki, ki nastanejo v možganih, neodvisno od zunanjih dražljajev. Pravzaprav jih ustvarijo možgani sami, "slišimo" pa jih kot normalne zvoke.

Možgani ustvarijo takšen fenomen (podobno kot resoniranje enakih strun, s tem da je ena zelo rahlo razglašena) na takšen način: na eno uho predvajamo npr. frekvenco 500Hz, na drugo uho pa 510Hz. Možgani ne bodo zaznali nobene od teh frekvenc, zaznali bodo zvok 505Hz. Ta zvok(505Hz) v resnici ne obstaja, ampak je nastal v možganih. Pri tem je zanimivo, da pri frekvencah višjih od 1500Hz ta fenomen ne nastane! Pogoj za nastanek "tretjega tona" je tudi zelo majhna razlika v frekvencah (max do 30Hz), sicer možgani zaznajo 2 različna tona.

Ta fenomen je odkril Heinrich Wilhelm D. leta 1839. Od takrat naprej so raziskave binauralnih tonov potekale s svetlobno hitrostjo. Binauralni toni so zelo zanimivi za ljudi, ki preučujejo čutilo sluha, imeli pa naj bi tudi praktično uporabni vidik.

Raziskave so pokazale, da se je ljudem, ki so dalj časa (30 min in več) poslušali binauralne tone možganska aktivnost zelo povečala, povezava med levo in desno polovico pa je bila veliko hitrejša in trdnejša kot običajno. To odkritje je navedlo znanstvenike, da bi takšni toni lahko vplivali na delovanje možganov. (Od tod tisti zvoki iz sci-fi filmov za mind control: uiuiuiui; saj veste:)) )

Kmalu se je razvila celotna industrija AudioCD-jev za sproščanje in podobno. To je razna glasba s ptički in lušnimi inštrumenti, v ozadju pa se predvajajo binauralni toni. V tej veji velja naslednje prepričanje:

> 40 Hz Gama valovi - Nimajo učinka
13–40 Hz Beta valovi - višja koncentracija
7–13 Hz Alfa valovi - sproščanje v budnem stanju
4–7 Hz Theta valovi - inducirajo sanje, globok spanec
< 4 Hz Delta valovi - inducirajo globoko stanje spanca (REM)

Slednje sicer nikoli ni bilo dokazano. Najbolj znana blagovna znamka je hemi-sync, obstajajo pa tudi druge. Seveda je treba tole jemati z rezervo, dokazov nikoli ni bilo, nekateri ljudje pa pravijo da jih ti valovi res sprostijo.

Več o binauralnih tonih izveste na wikipediji, kogar pa stvar zanima naj malo pogugla, na to temo je ogromno napisanega.

Če bi želeli binauralne tone preiskusiti na lastni koži in se mogoče sprostili, obstaja shareware program Brainwave Generator (popolnoma funkcionira 30 dni), ki si ga brezplačno lahko prenesete z interneta od tukaj.

Vse kar potrebujete so stereo slušalke.

MarkV ::

Aja pa še opozorilo bo na mestu!

Ne downlowdat programčka, ne iščite binauralnih mp3 po netu in jih ne uporabljajte, če ste:

-ljudje s srčnim spodbujevalnikom
-ljudje ki trpijo za epilepsijo
-ljudje s srčnimi boleznimi
-ljudje, ki jemljejo psihoaktivna zdravila

odsvetuje se tudi nosečnicam.

NavadniNimda ::

Jaz poznam Centeprointe-ov program že ene 2 leti in pol. Kar dobra fora, deluje!

MarkV ::

Jaz vedno ko sem probal poslušati binauralne posnetke sem postal zaspan. In to že zelo hitro, po 10 minutah. Tudi frekvence ki naj bi človeka zbudile so me uspavale.

Sicer pripisujem ta efekt monotonosti in počasnem tempu glasbe, ne pa temu da bi ti valovi dejansko inducirali zaspanost. Je pa zanimiva možnost za ljudi ki trpijo za nespečnostjo. Skoraj siguren sem da bi ob monotonih in počasnih binauralnih posnetkih prav vsakdo zaspal, ob pogoju da jih posluša več kot 10 minut, v tišini in da se posveti zvoku.

jest10 ::

Tole ne gre ravno najbolje skupaj:
Kmalu se je razvila celotna industrija AudioCD-jev za sproščanje in podobno. To je razna glasba s ptički in lušnimi inštrumenti, v ozadju pa se predvajajo binauralni toni. V tej veji velja naslednje prepričanje:

> 40 Hz Gama valovi - Nimajo učinka
13–40 Hz Beta valovi - višja koncentracija
7–13 Hz Alfa valovi - sproščanje v budnem stanju
4–7 Hz Theta valovi - inducirajo sanje, globok spanec
< 4 Hz Delta valovi - inducirajo globoko stanje spanca


S kakšnimu ultra super zmogljivivmi zvočniki/slušalkami bi bilo treba zadevo predvajati, da bi se doseglo frekvence pod 20Hz. Poleg tega ima večina predvajalnikov pri okoli 20Hz nizkotonski filter.

MarkV ::

Tega ne zmorejo predvajati nobene slušalke, sploh pa je človekovo slušno območje ~20Hz+. Ravno zato se uporabi binauralne tone, da zvoki teh frekvenc nastanejo v možganih, ker sicer jih je nemogoče slišati. Tiste frekvence pa so frekvence valovanja možganov. Nekateri namigujejo, da bi lahko zvok spremenil frekvenco v možganih (tako kot nihalo pri hipnozi - le da tukaj gre za vidni sprejemnik, v primeru binauralnih tonov pa slušni).

edit: tipkarske n.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MarkV ()

lymph ::



Je pa pojav kar zanimiv.
"Belief is immune to counter example."

Zgodovina sprememb…

  • zavarovalo slike: STASI ()

gzibret ::

O tejle zadevi sem že nekaj slišal. Sicer pa je itak čisto logično, da zvok (glasba) vpliva na počutje. Sem izprobal programček, vendar nisem pri zvokih zdržal prav dolgo. Bom probal jutri, če res deluje.
Vse je za neki dobr!

MarkV ::

Sem prebiral Help file tega programčka in moram reči da je zelo zelo dobro napisan. Sekcija "Theory behind BWGen" nam na lep način razloži določene stvari o tem pojavu. Posebej mi je padel v oči ta odstavek:

The theta state (4Hz–7Hz) has been found to increase learning capabilities. In fact, children spend more time in theta state than adults, which probably explains the accelerated learning capabilities of children.

Alpha frequencies are also useful for learning purposes. You can play language cassettes, subliminal tapes, etc. during an entrainment session for a maximum effect.


Zanimivo, ni kaj:))

grex ::

S kakšnimu ultra super zmogljivivmi zvočniki/slušalkami bi bilo treba zadevo predvajati, da bi se doseglo frekvence pod 20Hz. Poleg tega ima večina predvajalnikov pri okoli 20Hz nizkotonski filter.


To tudi mene zanima. Za kvalitetno predvajanje teh frekvenc, bi potreboval že zelo velik premer. S čim so pa te frekvence predvajali med poskusi?

grex ::

Ok sem ugotovil. Link na wikipediji je bil malo slabo prebran. To so električni valovi, ki jih proizvajajo možgani kot celota in so različni v različnih fazah razmišljanja/spanja in včasih strukturnih motenj (elektroencefalogram).

Nima veze z zvoki.

grex ::

dammit, očitno tud zvoke takšne delajo :) no, pol pa ne vem. Je pa članek poln "some people believe" stavkov.

norcuron ::

Frekvenco "registrirajo" možgani zaradi razlike med signaloma.

Sej sem že dal link do tutoriala za uporabo brainwave filtrov v Cool Edit Pro sam ne vem v katerem threadu. :\

Lahko sprobavaš kolikor ti paše, nisi omejen z nobenim brainwave programom pa še sam ugotoviš kaj ti najbolj ustreza.
Great are mysteries of the mind ... or not?

grex ::

Program že ni težko dobit. Hardware pa malo težje. Z npr. genius namiznimi zvočniki ravno ne moreš predvajat 10Hz. Že pri B&W zelo dragih zvočnikih je zelo vprašljivo, poleg tega je popačenje ojačanja pri običajnih ojačevalcih pri teh frekvencah preveliko in majo itak filter not.

Kako torej predvajaš 10 Hz?

MarkV ::

To dosežeš na tak način:

Na levo uho predvajaš 500Hz, na desno 510Hz.
Možgani zaznajo razliko 10Hz in ustvarijo 3 ton, ki v resnici ne obstaja. Tako sta desna in leva hemisfera v možganih prisiljeni, da sodelujeta (sicer delujeta dokaj nepovezano), zaradi tega se možganska aktivnost preverjeno poveča.

Z temi valovi je tudi mogoče spreminjati frekvenco delovanja možganov.

Do tukaj je vse dokazano in preverjeno. O pozitivnih učinikih, sproščanju, itd, pa ni dokazov.

norcuron ::

grex,
hardware maš že montiran v glavi ;)

MarkV,
kdo pravi, da ni dokazov? Bom poiskal linke študij, ki so bile narejene (od redukcije potrebne doze anestetika za zadovoljivo anestezijo in s tem znižano umrljivost v 50. oz. 60. letih pr. st. se mi zdi-blo narejeno na kliniki Mayo, do vplivov na razne kožne bolezni (psihosomatsko pogojene predvsem), sej je blo kar nekaj tega narejenega).

Treba je ločit med zvočno frekvenco 10Hz in pa simuliranim binevralnim "tonom", ki nastane v glavi, to vam ne gre glih skupaj.

Ne da se mi prevajat, je pa enostavno razloženo in boste komot razumeli:

About Carrier Waves
A carrier wave is needed to transport the brainwave frequencies. Because the carrier wave is not what you hear through the headphones directly, you do not need to buy super high-end headphones (5Hz-25KHz) to reproduce the effects. These sounds may be recorded using any stereo cassette recorder and played back on any stereo cassette player without losing effectiveness. In other words, your headphones do not need to be able to reproduce a 5Hz signal if you are generating a 5Hz theta-frequency brainwave file, and your tape deck does not need to be able to record frequencies this low either. The brain does however respond better to the lower frequencies because of the nature of the synchronization algorithm, so the better the headphones you buy, the more dramatic the results may be.


Pa še uporabnost:

Major brainwave pattern frequencies and possible uses for
brainwave synchronization

Delta 1-3 Hz Deep sleep, lucid dreaming, increased immune functions.

Theta 4-7 Hz Deep relaxation, meditation, increased memory and focus.

Alpha 8-12 Hz Light relaxation, "superlearning", positive thinking.

Beta 13-25 Hz Normal state of alertness, stress and anxiety.

Gamma 30 Hz on up Hyper-awareness

High Gamma 200+ Hz Various effects

Immediate Relaxation and Stress Relief - Choose between 5hz and 10 Hz
for different levels of relaxation.

Meditation - Choose between 4hz and 7hz, either cycle between a few, or stay at a particular frequency for different results.

Sleep Replacement - A 30 minute session at 5Hz replaces about 2-3 hours of sleep, allowing one to wake up in the morning more refreshed. Try listening 1/2 hour before waking up in the morning, or 1/2 hour before going to bed.

Improved Sleeping Patterns - Any of the Alpha and Theta frequencies (8Hz to 4Hz) for 30-45 minute sessions at the same time each day.

Treatment of Insomnia - Choose between 4hz and 6hz for starters (the first 10 minutes), then go into frequencies below 3.5hz (for 20-30 minutes), settling on about 2.5hz before fading out.

Improved and Lasting Sense of Well Being - Try Theta (4Hz to 7Hz) for 45 minutes, daily.

Creative Visualization - About 6hz for a while, then up to 10hz works well while using visualization techniques.

Alleviation of Migraines and Headaches - Experiment with Alpha and Theta
combinations. Try and visualize the pain getting smaller and smaller until it
disappears.

Reduction of Depression Symptoms - Again, Alpha and Theta combinations, mostly theta.

Self Hypnosis - Choose about 8hz to 10hz while playing any self-hypnosis tape, or guided meditation.

Accelerated Learning - Choose about 7hz to 9hz while playing any learning tapes, like foreign language tapes, etc. to increase comprehension. Also, while studying, take breaks every half hour and listen to 10 minutes of alpha (10Hz) while reflecting on the material you just learned.

Subliminal Programming - Choose 5hz to 7hz while playing your favorite
subliminal tapes, or make your own by recording some affirmations, and mix-pasting (Edit:Paste Special) them from the clipboard at barely audible volumes.

Improve Intuition (or ESP?) - Theta frequencies help in this area, 4hz to 7hz.

Reaching Higher States of Consciousness - Theta again, with daily half hour minimum sessions. Give at least a month for results.

Quick Refresher on long days - Low Alpha 8hz to 10hz for about 15 minutes works well. Sort of induces a cat-nap.

Increased Immune System - Relaxing to Alpha and Theta combinations daily.

Learning how to relax, and relaxing more often can lower blood pressure and increase the body's natural defenses. Using Alpha Synchronization (8Hz to 12Hz), expect similar increases in the neuro-chemical levels of Norepinephrin (11%), Serotonin (21%) and Beta-Endorphins (25%).
Great are mysteries of the mind ... or not?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: norcuron ()

MarkV ::

Če ve kdo še za kak program, glasbeno zbirko, cdje, itd, naj prosim napiše:D

MarkV ::

Hypnotic: določene študije so resda bile opravljene (pri tem prednjači Monroe Institute) in statistika daje slutiti, da binaurali toni nekakšen efekt na počutje/razmišljanje/zavest imajo, vendar to zaenkrat še ni popolnoma dokazano in o tem tečejo vroče debate. V obeh primerih so skrajnosti. Nekateri znanstveniki celo trdijo da binauralni toni lahko privedejo do izventelesnih izkušenj, višjih ravni zavesti in nekakšnega superiornega uma nad navadnim, spet drugi pa vse po vrsti vnaprej zavračajo. Resnica je kot vedno najbrž nekje vmes:)

antonija ::

Glede generiranja teh tonov... to se da potem na vsakem audio signalu narest, a je treba vzet kaksen zlajnan ambient-style komad za efekt?
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Gundolf ::

V principu bi moralo delovat, če bi en kanal katerekoli muzike pramaknil za tistih nekaj HZ gor ali dol v primerjavi z drugim kanalom. No najprej bi naredil mono posnetek in ga potem razdelil na dva kanala, kjer bi bil eden zamaknjen :)

norcuron ::

Baje imajo dober učinek zvoki, ki pokrivajo čimveč spektra (nature sounds, random white noise ...).
Great are mysteries of the mind ... or not?

antonija ::

Veliko stvari je baje, ampak takle shift frekvenc pa ni tko tezko doma sprobat...

EDIT: Ce je pozitiven efekt ni glih vazno a je placebo a ne, ce ga ni... izgubljen cas in pridobljeno znanje.:))
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: antonija ()

gzibret ::

> Baje imajo dober učinek zvoki, ki pokrivajo čimveč spektra (nature sounds, random white noise ...)

Ja, res je. Meni ful sedejo zvoki tekoče vode. Delujejo tako pomirjujoče 0:)
Vse je za neki dobr!

MarkV ::

Na nekaj ste pozabili...

Binauralni toni ne delujejo instantno, efekt se pozna komaj po kakih 10 minutah KONSTANTNE spremembe v frekvencah. Torej če bi samo v nekem komadu spremenili frekvenco na enem ušesu nebi dosegli nič.

Tako kot v naravi nastane interferenca zvoka, tako jo ustvarijo tudi možgani, zato so binauralni toni ki jih slišimo nekakšno valovanje (ui-ui-ui-ui-ui), če pa poslušamo vsak ton posebej pa slišimo (uuuuuuuuu).

Če hočemo doseči spremembo frekvence možganov, moramo imeti 2 konstantna tona, ker pa je večini ljudem takšna "glasba" neprijetna, se doda v ozadje pink noise ali pa naravne zvoke. Ker nas potem toni ne motijo več, v njih bolj uživamo in se sprostimo, zato je efekt večji.

antonija ::

Pol je treba najmanj 10 min poslusat ek in isti uuuuuuuuuuuuuuuuuuuu? Ne hvala ;)
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Vajenc ::

MOgoče zato enim tako paše techno music in je to tista magična zadetost brez drog, ali pa ravno droge spremenijo zunanjo frekvenco za ravno tistih ~10Hz, ki možgančke še bolj nameša.

MarkV ::

Ma ni tako grozno. Ponavadi so binauralni toni zelo zelo tihi (komaj slišni), pink noise/naravni zvoki pa normalno slišni, tako da ni moteče:)

Gundolf ::

> Torej če bi samo v nekem komadu spremenili frekvenco na enem ušesu nebi dosegli nič.
Sej ni treba samo v enem komadu, sej lahko celo playlisto :) Recimo za winamp se je dalo dobiti dodatek, ki je konstantno zamknil frekvence (s čimer se je dalo recimo spremeniti pevko v pevca in obratno). Tak dodatek bi rabil le malček modificirati, da bi le en kanal zamaknil za neko malenkost.

> Tako kot v naravi nastane interferenca zvoka, tako jo ustvarijo tudi možgani, zato so binauralni toni ki jih slišimo nekakšno valovanje (ui-ui-ui-ui-ui), če pa poslušamo vsak ton posebej pa slišimo (uuuuuuuuu).
Namesto v naravi se zvoka pač seštejeta v možganih. Se pravi da nastane frekvenca, ki je srednja vrednost seštetih, in ki utripa s frekvenco enako razliki prvotnih frekvenc .

Zdej je odvisno od kje efekt na naše možgane. Ali je to zato, ker se možgani 'matrajo' z seštevanjem zvokov ali je to zato ker poslušajo nek zvok, katerega jakost niha s primerno frekvenco. Če to sledenje, potem mora biti učinek enak, če se tele zvoke posluša na zvočnikih (in se potem zvoka seštejeta že v zraku) ali pa če se uporabi kako drugo nihanje jakosti zvoka. Recimo s hitrim udarjanjem po bobnih.

MarkV ::

Učinek je veliko večji na slušalkah, sicer pa je mogoče eksperimentirati tudi z zvočniki (le dovolj narazen morata biti in poslušalec v sredini).

Ti zvoki učinkujejo zato ker "zaposlijo možgane". Fora je v tem da za vsako uho skrbi svoja polovica možganov. Tako kot za roko (leva/desna). Ko poslušamo te tone, sta leva in desna hemisfera v možganih prisiljeni sodelovati, da ustvarita tretji ton (sicer sodelujeta zelo redko. npr; desna polovica si zapomni obraz, leva polovica pa ime... Kolikokrat se vam je že zgodilo da ste obraz prepoznali, imena pa se niste spomnili?:)) to je posledica neusklajenosti možganskih polovic.

Ko možgani ustvarijo tretji ton leva in desna hemisfera sodelujeta, zato se tudi poveča možganska aktivnost.

Glede tega da bi na nekem komadu spreminjal frekvenco: v pesmi se frekvenca nonstop menjuje in to bi verjetno zmedlo možgane, ker se nebi mogli ustaliti na določeni frekvenci. Ton mora biti konstanten. Mogoče pa bi bil tak pristop dober za razvedritev, zvečanje aktivnosti.

itak37 ::

Pozdravljeni,
tudi jaz že več časa uporabljam Brainwave generator in čutim, da deluje, predvsem za sproščanje in uvod v spanje.
Najbolj pa učinkuje res na slušalkah, pa tudi sicer bi bilo malo neumno tisto šumenje poslušat na zvočnikih. Binauralne zvoke(BZ) se da poslušati tudi skupaj z drugo glasbo, jaz sem si npr. posnel BZ v .wav in jih zmiksal z glasbo za meditacijo. BZ zvoke sem dal zelo potiho, tako da so komaj slisni. Vsekakor na sebi opazim učinek in priporočam za sproščanje in uvod v spanje. Na BWgen spletni strani se dobijo tudi preseti za različne namene, od zdravljenja psihosomatskih bolezni, indukcije v hipnozo, simuliranja učinkov LSD-ja, svašta v glavnem.

LP

Tilen ::

itak37, bi delil kak primerek z nami?
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

norcuron ::

Nosilni signal (carrier wave) v katerega je vkodiran frekvenčni zamik je lahko karkoli, zato ni treba poslušat nobenega neprijetnega piskanja al pa zavijanja. Pravilno vkodiran bineural beat mora biti vkodiran na tak način, da je praktično neslišen (zavestno), nekaj podobnega kot pri subliminalnih posnetkih (pa ne tistih z vrtenjem plat nazaj in poslušanjem satanističnih besedil ;) ), ko je slišna samo kakšna črka pri posamezni besedi. Sam to je že spet malce drugačna zadeva.

Sem iskal pa page s tutorialom ne obstaja več, lahko pa zmečem vse v en .doc, če bo interes. Važna je tudi glasnost encoded signala pri različnih frekvencah, zato da ne postane moteč, vedno mora biti nezaznaven, ampak še vedno "tam-nekje-zadaj".
Great are mysteries of the mind ... or not?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: norcuron ()

antonija ::

Aha, pol vbistvu vzames ta BZ zvocni signal, ga utisas do prakticno neslisnega, potem ga pa se "skrijes" za poljuben (glasnejsi) zvocni signal?
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

norcuron ::

antonija, tko nekak ja, dominantni (slišni) signal je samo nosilec.

Bom zvečer potegnu tutorial z diska v en dokument pa postu, mam nekje tist thread z audiomastersforum.org shranjen in je enostavno napisan.
Great are mysteries of the mind ... or not?

Fatboyslim ::

Naredil sem binauralni komad in sicer tako, da se na levem ušesu predvaja frekvenca 300hz na desnem pa 310hz. Zraven sem umixal še downtempo-minimal sound za prijetno poslušanje ter zato da je tisti ton čim manj opazen.

Zanimivo je bilo komad poslušati na slušalkah, saj si lahko, če si poslušal najprej eno stran nato drugo ter potem obe, slišal 3 različne frekvence. Torej je res da se ustvari 3. frekvenca, koliko pa to vpliva na možgane pa preizkusite sami
Download link;)

Edit: popravil povezavo

Zgodovina sprememb…

jRk0 ::

najboljse v en dolg trance komad to not dat pa poslusat :D
You fuck up once, you loose two teeth.

norcuron ::

Pol te pa res ornk odpele, da ne veš več kje maš rit kje pa glavo :D
Great are mysteries of the mind ... or not?

Keyser Soze ::

Nadvse krasno, da so mi crknile edine slušalke, ki jih imam doma. In potem se trudim improvizirat s škatlastimi sateliti na prekratki vrvici.:\

In potem ni nobenega efekta.

DonPierre ::

Ne vem, če ste že opazil, ampak te frekvence, ki so navedene v osnovnem čalnku niso nič drugega kot frekvence, ki jih zaznamo pri elektroencefalogramu. Njihov nastanek je pa posledica masovnih postisnaptičnih potencialov, ki nastanejo v nevronih. Se pravi, če zadeve povežemo pride potem do kakšne resonance al česa podobnega. Čeprov ja, takih nizkih frekvenc res še nisem zasledil, nikol pa se ne ve točno, če ne obstajajo kakšne specialne slušalke, prirejene posebno za te raziskave. Nedvomno zanimivo...

MarkV ::

Razlika med frekvencami je pomembna. Tiste nizke frekvence pa so res EEG, poglej slikco par postov zgoraj(tisti graf) pa boš videl kako že po 6 min poslušanja binauralnih tonov ki interferirajo za 10Hz spravi možgane v stanje 10Hz:D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MarkV ()

Keyser Soze ::

V bistvu je to ∆ frekvence. Se pravi v2 - v1.

Par Hz razlike so pa že zmožni proizvesti tudi poceni zvočniki. Taki vsakdanji.

MarkV ::

Ja ampak je pomembno da uporabimo slušalke, ker če poslušamo na zvočnike dobiva tudi desno uho ton ki bi ga moralo slišati samo levo uho.

Z zvočniki se nekako da če so še kar narazen, mi pa točno v sredini, ampak efekt ni tak kot na slušalkah.

itak37 ::

@Tilen: ni problema za moje mikse (BZ + meditac. glasba), samo ne vem kam bi to uploadal (priblizno 6 x 100MB). A ima kdo kak predlog za upload mesto?

MarkV ::

Hmm gmail? Pa pol pošlješ vsem zainteresiranim? Na gmail naložiš samo 1x, potem pa je pošiljanje mačji kašelj. Če ne gre drugače, je to sprejemljiva možnost...

Gundolf ::

Je pa že lažje da si vsak doma požene winamp (oz. vaš priljubljeni predvajalnik) in svojo najljubšo glasbo, zraven v ozadju pa še recimo sbagen (lahko pogoogla kdor hoče). Če že nič drugega, potem vsaj frekvence BZ niso več vezane na glasbo ampak jih lahko po želji vsak sam spreminja. Glede na to kaj si želi doseči seveda.

nodrim ::

www.rapidshare.de

www.yousendit.com

za sharanje velikih datotek ... samo pripeli povezavo na koncu :)

NavadniNimda ::

OK, tlele je na moji mašini BinauralAbyss.
Ne bo delalo vedno, ker jo včasih ugasnem, ampak ko bo gor, je na voljo.

Evo link:
http://NavadniNimda/BinauralAbyss/binauralabyss.zip (MP3 datoteka, 80 mega)

Samo 2 mega uploada na mašini imam pa se zna vlečt, ampak kmalu bo baje 10 mega, ko končno dobim optiko Gratel.;)

Navodila: odzipaj, skopiraj nekam.
Stereo slušalke na uhlje, lahko se posluša tudi na računalniku, edini pogoj je da je vse skupaj STEREO, sicer ni binauralnega efekta. Najbolje da se tole posluša sede, z zaprtimi očmi, takrat ko je človek umirjen. Torej se je treba zrelaxirati.

Počasi te odpelje dol do 4 Hercov. Kdor ne bo zaspal kot mlada veverica, je frajer, ki je popil preveč kave. Pa veselo HareKrišnanje!:D

Zgodovina sprememb…

norcuron ::

Nimda, fajn tole ja, moram sprobat.

Moram poiskat kje mam celo zbirko tega, da naložim nekam. En od testnih mi je bil še ekstra všeč, sem naredu gor/dol varianto, te spusti do nizke frekvence, ko ti začne ornk dogajat, potem pa dvig na višjo frekvenco za kako minutko, toliko da se malo predramiš in si zapomniš feeling pa spet nazaj dol :)

Sej res, za tiste, ki vam misli šibajo na druge stvari med učenjem. Narest enga dolgega s spustom iz 14Hz na 10Hz in tam pustit, se glava umiri in se da super učit, nižje od 10Hz skor ni treba.
Great are mysteries of the mind ... or not?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: norcuron ()

MarkV ::

Najlepša hvala za tole:))

O BinauralAbyss sem našel tole:


Note: it is 82Mb / 60m / 192kbps .mp3

Those of you who have Hemi-Sync materials will find the sound very similar. The binaural profile is similar to Holosync�, so those of you who have it may want to try to compare; those of you who don't - may just want to try.


I'd like to say a couple of words regarding the trance state. I think that the term "mind awake / body asleep" is a bit misleading. A more proper term, in my opinion, would be "awareness awake / everything else asleep". This distinction is subtle but important. A thought running through your head is characterized by high-frequency signals in your brain. Trance state, however, requires the brain frequency to be sufficiently low. That is why it is important to prevent yourself from thinking about various crap after you've done your muscular relaxation routine. However, since it is difficult not to think at all, most people concentrate either on breathing, chakras, incrementing numbers, switching colors representing "mind awake" and "body asleep", etc. I want to stress that it is important to keep your concentration and prevent yourself from snapping back into high-frequency thinking activity.

With this track, you may want to try to concentrate on the low-frequency binaural wobbling in the lower end of the frequency spectrum, which slows down as you go along.

To summarize the important points:
- Completely relax your body.
- Relaxation of the body is necessary, but not sufficient. You must free your mind from any sort of thoughts.
- Concentrate on one thing, on which you can hold your concentration easily. If you catch yourself thinking about something else - simply get back on track.
- Stay aware.

Last night I was lying on my back listening to the track concentrating on the wobble. At some point I felt the vibes approaching. I start thinking very fast "I shouldn't lose it. Must stay relaxed. Mouth salivating... should I swallow now? Will it break off the concentration? Left leg itching - what a bad timing. And the eyelids do not appear to be properly relaxed - twitch a little. Gotta relax them ASAP!!!" By that time I found myself completely alert (although still relaxed), while the vibes, of course, went bye-bye. Now you know what NOT to do.

Good luck.

MarkV ::

Dodal bi še da zgoraj opisano stanje transa ni posledica samih binauralnih tonov. Da dosežemo ta trans (telo spi, možgani budni), moramo krepko sodelovati. Moramo se umiriti, se sprostiti, začeti počasneje dihati, se čim manj premikati, itd. Posledično se zelo zniža srčni utrip, tlak, stimulirani možgani s strani binauralnih tonov pa pripomorejo k temu da so možgani manj aktivni, zato se lažje sprostimo. Tako stanje je mogoče doseči šele nekje po 20 minutah poslušanja, z tem da se potrudimo relaksirati (čim manj premikanja, globoko in počasno dihanje, ležanje/sedenje v udobni poziciji) najbolj pa je pomembno da odmislimo vse skrbi, se skoncentriramo in najbolje ne mislimo na nič.

Je pa občutek super, sem ga že doživel.

Ni pa ta občutek rezultat binavralnih tonov. Ta občutek je rezultat naših možganov. Za to se moramo res sprostiti. Binavralni toni ga samo pomagajo doseči. To je v bistvu stanje meditacije, le da za meditacijo so potrebna leta vaj da kaj dosežemo, če si pa pomagamo z binavralni toni so rezultati vidni zelo hitro, celo ob prvem poslušanju, če le dovolj sodelujemo in si želimo sprostitve.

Če samo poslušamo binavralne tone in zraven mislimo na 100 drugih stvari, beremo časopis in hkrati gledamo TV efekta ne bo.
«
1
2 3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo

Učenje tujega jezika v alfa/theta stanju

Oddelek: Loža
2419149 (7131) 737
»

pomoč pri magistrski nalogi

Oddelek: Šola
142571 (1938) D3m
»

zasvojenost

Oddelek: Loža
456523 (4378) MIHAc27
»

Asralna potovanja

Oddelek: Loža
111685 (1507) MarkV
»

Pranje možganov

Oddelek: Znanost in tehnologija
202968 (2342) lymph

Več podobnih tem