» »

Računalniška pismenost

Računalniška pismenost

Mercier ::

Časi se, fala bogu, menjajo in nekako se računalnik v podjetju uveljavlja kot kaj več kot fensi pisalni stroj, prepuščen na milost in nemilost uporabnikove ali uporabničine sodbe - za kaj naj bi se uporabljal in na kakšen način. "Uvajajo se nove tehnologije", nekatere se, pazi to!, celo menjajo in nadgrajujejo. Ni daleč dan, ko se bodo celo vorkstejšni talali po potrebah, ne položaju. :D

E, vse to je fino, ampak opažam, da se brez poznavanja osnovne uporabe računalnika stvari premikajo polžje, saj je računalniško pismeno osebo bistveno lažje navaditi na nekaj novega, oziroma lahko marsikaj "odkrije"/shelpa/zgugla/predlaga/"konstruktivno kritizira" tudi sama. Sploh sem pa prepričan, da bi moralo delo biti vsem vsaj malo v veselje, kar seveda ne more biti, dokler ga ljudje ne obvladajo - in kar se tiče klikanja, je pot v komunizem še dolga.:D Sam imam pa resne probleme z deadline-i, ker se moram pogosto ubadati z banalijami tipa - "Izginil mi je dokument! Včeraj je še bil v Wordu.".


Torej... pripravljam navodila za uporabo windows explorerja, internet explorerja (najbrž tudi gugla), worda, excela... za interno uporabo v podjetju - osnovne stvari, kot je shranjevanje datotek, ustvarjanje map, copy/pase, cut/paste, določanje stilov v wordu, sklici v excelu, najkoristnejše formule...

V osnovi sem si stvar zamislil kot tečaj z manjšimi skupinami sodelavcev, kasneje pa najverjetneje kot interno publikacijo (na papirju ali še bolje html).


Ve kdo za kaj uporabnega?
Je kdo kaj podobnega že počel?
Kako take stvari rešujete vi?
Je kdo pripravljen deliti? (jaz seveda sem, ampak še nimam nič :D )
Bi mogoče bili za kakšen (obsežnejši) projekt (izmenjava/objava gradiva, tečaji, kajpavem...)?

Skratka, izkašljajte se, mogoče naredimo iz tega še kaj koristnega. (Uvod v osnove klikanja I in II, Osnove klikanja I in II, Klikanje I, II in III, Izbrana poglavja iz zgodovine uporabnega klikanja... :D )

Thomas ::

Jest kar nekaj izkušenj s tem imam.

Tisti, ki si sploh pustijo "vsiliti računalnik", si naredijo neko svoje okolje programov ki jih uporabljajo, in tudi načini uporabe, so lahko precej svojski.

Znanje pridobivajo iz vseh možnih virov in vedno imajo neko željo v stilu "če bi blo to možno". Če jim to željo potem uresničiš, si zanje heroj.

Mnoge teh njihovih želja tudi sploh niso izražene, ker mislijo, "da to pa računalnik itak ne more sam". Tja not drozat je dvorezno. Lahko se zameriš, lahko pa postaneš še večji heroj.

Občutljivo je tudi razmerje uporabnik - njegov šef.

Slednji itak odobrava finance, tako da ga je težko obiti. Tripartitna pogajanja so zanimiva. Če skleneta koalicijo onadva, svetovalec lahko hitro izpade. Češ, saj znamo sami najbolje. Koalicija med šefom, ki bi rad avtomatiziral delovno mesto in svetovalcem bo naletela na mine delavca, ki noče biti odveč ali pa vsaj si ne bo pustil preveč soliti pameti. Koalicija delavec svetovalec pa lahko vodi do tega, da šef izjavi, da "si skrbel za komoditeto delavca, podjetje pa tega ne potrebuje, zato tudi plačali ne bodo".

Nekako mora biti sklenjena "velika koalicija" vseh treh, da lahko upamo na kakšen uspeh.

Potem se produktivnost delovnega mesta lahko bistveno dvigne. Če smo ravnoprav ambiciozni in pragmatični.

:)



Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

BoGo ::

Sasha, zelo ti priporocam, da imas cim vec interaktivnih tecajev, ker vem, da sem jaz ze za sosolce pripravljal razna gradiva z vsemi koraki dela in celo s slikami, pa preprosto ni isto. Saj ves, kar slisis si slabo zapomnis, kar ponovis, si bolje zapomnis, kar naredis pa si najbolje zapomnis.

Verjemi, kljub slikovnemu in detajlnemu gradivu sem moral se vedno kar precej stvari tistim najbolj nepismenim razloziti. Predvsem jim probaj predstaviti zadevo z uporabnosti in kako se dejansko do tega pride, ne pa, da bi jim na namizje nastavil ikone in potem napisal v navodila:
"klikni na ... ikono, potem vpiši ..., potem pritisni Enter....." Ta metoda je res hitrejsa, a ni ucinkovita.

Ce pa razlozis npr. "Vsi programi se ti prikazejo, ce pritisnes tipko Start in izberes Programs. Vpisati moras svojo kodo (ali kaj podobnega), z Enter pa vedno potrdis. blablabla. Res, da to na zacetku zahteva malo vec dela, samo pa je kasneje upanje, da bodo potem znali tudi sami kaj samostojno narediti.

Splosni povzetek je torej: interakcija in obrazlozitev. Pa veliko uspehov!

LP
Boris

Yohan del Sud ::

Daj piši mi na matjaz@strancar.com. Imam materijala polno, saj se s tem profesionalno ukvarjam. V zameno lahko zadevo spravim tudi v širši svet in tako zna pasti tudi kak dodaten dinar...

Mercier ::

Thomas:

Tole si dobro zadel, res.

Splošni konsenz, da je računalnik kul, pri nas obstaja že nekaj časa (vsaj "nage babe" so že pred leti naredile svoje za popularizacijo visoke tehnologije:D). Z glavnim šefom sem tole že premlel, za sektorsko šefovje pa vem, da bo za. Seveda bom uporabil ves takt, ki ga premorem. Vsem pa itak nikoli ne moreš ugoditi.

Po drugi strani je pa stvar nujna, ker postaviti nekoga brez ustreznega znanja pred postajo s katere lahko upravlja proizvodnjo je norost, ki lahko ima katastrofalne posledice, kot je zvonenje mobilca sredi noči :D (, a čak i gore).

Največ problemov je pa itak z osnovnimi pisarniškimi opravili, o čemer sem že nakladal v prvem postu, ker niso tako obvezujoča in programje je zelo splošno, za razliko od specialnega, ki ga morajo vsi obvladati. (vedno občudujem spretnost šalter-gurujk in gurujev, ko stojim v raznih vrstah, ampak tisto ni MS Office).


BoGo:

Ja, to bi bilo idealno, in če zagotovim vsaj tri, štiri mašine (projektor pa je), bo to potekalo na tak način.

Pripravil bom gradivo za tečaje in "za domov".


Yohan del Sud

Kul. Se javim v kratkem.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mercier ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Plača

Oddelek: Loža
396339 (4170) Tomi
»

študij IT ekspert

Oddelek: Operacijski sistemi
174465 (3567) imagodei
»

intranetna stran

Oddelek: Izdelava spletišč
282422 (1868) ThinMan
»

Oblika OpenDocument dobila zeleno luč (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
597797 (6191) GRainbow
»

Branje mailov

Oddelek: Problemi človeštva
455254 (4279) poweroff

Več podobnih tem