Forum » Loža » Mleko iz mlekomata (preverjeno)
Mleko iz mlekomata (preverjeno)
imagodei ::
Mleko iz mlekarn ni in ne sme biti oporečno, razen če kdo potvarja rezultate in je torej celo kazensko odgovoren za ponarejanje veterinarskih dokumentov in povzročanja splošne nevarnosti. Mlekarne opravijo vhodno kontrolo, ko mleko pride v mlekarno. Poleg tega opravijo izhodno kontrolo, preden mleko postavijo na police v trgovinah.
Vedno se sicer lahko zgodi zajeb, ko se na policah trgovin pojavi kako oporečno mleko, ampak to je zajeb, ne modus operandi.
Vedno se sicer lahko zgodi zajeb, ko se na policah trgovin pojavi kako oporečno mleko, ampak to je zajeb, ne modus operandi.
- Hoc est qui sumus -
OChack ::
vmesi pa nezadovoljni delovci mal smrkla notr dajejo, da ne boste vrjel govoricam da je cela procesna pot mleka zaprta...namreč paknge ki padejo na tla se jih razbije, mleko (pa mal smrkla) se pa zlije nazaj :) delavcu itak tud jogurta niti padlega mleka ne pustijo vzet
Int€l inside, IDIOT Outside
Pyr0Beast ::
Ja ziher.
Celotna pakirnica je sterilna.
Celotna pakirnica je sterilna.
Some nanoparticles are more equal than others
Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place
Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place
Pyr0Beast ::
Pyr0,
očitno pri vseh ni bilo vse neoporečno, ane. Mislim, razen če so si izmislili tole zadnje? Ne pravim, da je treba kako paniko poganjat, niti se ne opredeljujem do mleka iz mlekomata, ampak če ta tema kar vztraja, pa moram povedat tako, kot je.
Ne vem kako je bila raziskava delana, je pa zagotovo razlika med mlekomati ki stojijo direktno pred kmetovo bajto in tistimi 'v mestu'. Verjetno so se malce polenili pri delu ali pa je bilo kaj drugega posredi. Ventili in šobe so namreč idealno gojišče.
Vse skupaj mi malce smrdi na podobno afero z pitniki oz. avtomati za vodo v šolah. Folk je brez njih še na slabšem kakor pa če bi pil tisto 'oporečno' vodo - vse kar bi morali narediti je da se spuca zadevo.
Iskreno rečeno je stanje naših medijev v določeni luknji in drugega kakor napihovati vsega skupaj že tako ne znajo.
(Itak pa ni naloga medijev nadzorovanje kakovosti mleka)
Some nanoparticles are more equal than others
Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place
Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place
Furbo ::
vmesi pa nezadovoljni delovci mal smrkla notr dajejo, da ne boste vrjel govoricam da je cela procesna pot mleka zaprta...namreč paknge ki padejo na tla se jih razbije, mleko (pa mal smrkla) se pa zlije nazaj :) delavcu itak tud jogurta niti padlega mleka ne pustijo vzet
Seveda, celo stezo bodo kontaminirali za deci mleka.
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC
fosil ::
Mleko iz mlekarn ni in ne sme biti oporečno, razen če kdo potvarja rezultate in je torej celo kazensko odgovoren za ponarejanje veterinarskih dokumentov in povzročanja splošne nevarnosti. Mlekarne opravijo vhodno kontrolo, ko mleko pride v mlekarno. Poleg tega opravijo izhodno kontrolo, preden mleko postavijo na police v trgovinah.
A ti sploh prebereš kar drugi napišejo?
Oporečno je lahko surovo mleko.
S pasterizacijo/prekuhavanjem pobiješ morebitne bakterije in torej nevtraliziraš to oporečnost.
Iz mlekarne pa itak ne boš nikol dobil surovega mleka.
Ker pa je pri mlekomatih možna tudi uporaba surovega mleka, veliko bolj pazijo na čistočo, kot pri mleku za oddajo v mlekarne.
Ko se oddaja mleko v mlekarne, sploh ne gledajo bakterij, ampak samo vsebnost maščob in prisotnost antibiotikov.
Tako je!
imagodei ::
@fosil
Če se jaz prav spomnim, si ti govoril, da je industrijsko mleko fuj-kak, bela voda, v kateri malarji umivajo svoje orodje za beljenje sten, zlobno homogenizirano in nevarno UHT obdelano, zaradi česar je zanič, morda celo škodljivo. Če zdaj naenkrat to ni več problem, nimava razhajanj.
fosil> "Ker pa je pri mlekomatih možna tudi uporaba surovega mleka, veliko bolj pazijo na čistočo, kot pri mleku za oddajo v mlekarne."
Non Sequitur.
Če se jaz prav spomnim, si ti govoril, da je industrijsko mleko fuj-kak, bela voda, v kateri malarji umivajo svoje orodje za beljenje sten, zlobno homogenizirano in nevarno UHT obdelano, zaradi česar je zanič, morda celo škodljivo. Če zdaj naenkrat to ni več problem, nimava razhajanj.
fosil> "Ker pa je pri mlekomatih možna tudi uporaba surovega mleka, veliko bolj pazijo na čistočo, kot pri mleku za oddajo v mlekarne."
Non Sequitur.
- Hoc est qui sumus -
fosil ::
@fosil
Če se jaz prav spomnim, si ti govoril, da je industrijsko mleko fuj-kak, bela voda, v kateri malarji umivajo svoje orodje za beljenje sten, zlobno homogenizirano in nevarno UHT obdelano, zaradi česar je zanič, morda celo škodljivo.
Res?
Mi lahko prosim daš en primer.
Jaz tega namreč nisem nikoli trdil.
Tako je!
Zgodovina sprememb…
- spremenil: fosil ()
imagodei ::
Ja, pa res nisi bil ti. Se opravičujem.
Čeprav si pa trdil nekaj o tem, da homogenizacija spremeni kemično sestavo maščob in se spraševal, kakšen vpliv ima na organizem. Morda sem to potem še malce posplošil ter zamešal s kakim bolj radikalnim piscem.
Vsekakor se o spreminjanju kemične sestave pri homogenizaciji nimaš kaj dosti spraševat. Gretje je tisto, ki spreminja kemično sestavo, do gretja pa pride ali pri UTH postopku ali na štedilniku.
Čeprav si pa trdil nekaj o tem, da homogenizacija spremeni kemično sestavo maščob in se spraševal, kakšen vpliv ima na organizem. Morda sem to potem še malce posplošil ter zamešal s kakim bolj radikalnim piscem.
Vsekakor se o spreminjanju kemične sestave pri homogenizaciji nimaš kaj dosti spraševat. Gretje je tisto, ki spreminja kemično sestavo, do gretja pa pride ali pri UTH postopku ali na štedilniku.
- Hoc est qui sumus -
joze28 ::
Nekateri danes očitno ne preživite brez industrijsko pridelane hrane. Kako so ljudje lahko preživeli pred mlekarnami,pekarnami, klavnicami.....
Mleko v mlekomatu je lahko samo en dan, potem ga mora lastnik zamenjati. Pri menjavi ga ne preliva, temveč zamenja cel bazen. Inšpekcijske službe imajo 24/7 dostop do njih, če ugotovijo nepravilnosti, je to nova afera v medijih, česar si nihče ne želi.
Homogenizacija maščob, je postopek pri katerem mlečno maščobo predelajo tako, da postanejo za človeka težje prebavljive.
imagodei: je tvoja zaposlitev v prehrambeni industriji?
Mleko v mlekomatu je lahko samo en dan, potem ga mora lastnik zamenjati. Pri menjavi ga ne preliva, temveč zamenja cel bazen. Inšpekcijske službe imajo 24/7 dostop do njih, če ugotovijo nepravilnosti, je to nova afera v medijih, česar si nihče ne želi.
Homogenizacija maščob, je postopek pri katerem mlečno maščobo predelajo tako, da postanejo za človeka težje prebavljive.
imagodei: je tvoja zaposlitev v prehrambeni industriji?
Terman ::
Matr kako eni komplicirate. Pojdite do mlekomata. Kupite 1L surovega mleka. Domov ga prinesite v hladilni posodi. Takoj ga postavite v najbolj mrzel + temen kot hladilnika. Pred vsakim pitjem pa "smell test". Jaz sem ugotovil, da tako skladiščeno mleko lahko pijem surovo še po štirih dneh brez vsake posledice. Je pa res, da vedno prekuham steklenico, ko se le ta izprazni.
Seveda je za prvič izvest potreben "leap of faith".
Pa še ena anekdota.
Enkrat sem zalotil kmeta, ravno ko je menjaval mleko. Seveda sem ga takoj vprašal, ali je potrebno njegovo mleko prekuhati. Tip mrtvo hladno stopi v kombi po kozarec, si natoči deci mleka (ta starega!) in ga pred mano spije.
Seveda je za prvič izvest potreben "leap of faith".
Pa še ena anekdota.
Enkrat sem zalotil kmeta, ravno ko je menjaval mleko. Seveda sem ga takoj vprašal, ali je potrebno njegovo mleko prekuhati. Tip mrtvo hladno stopi v kombi po kozarec, si natoči deci mleka (ta starega!) in ga pred mano spije.
Sims ::
In drugi dan umre :D Malo heca. Sam sem enkrat kupil mleko iz mlekomata. Spil v dveh dneh. to je bilo to. Okus je drugačen od "kupljenih". Kar je logično ... Skratka nič strašnega. Prekuhal ga nisem, sploh se nisem spomnil, da bi ga.
Pyr0Beast ::
>Kako so ljudje lahko preživeli pred mlekarnami,pekarnami, klavnicami.....
In umirali pri 20ih. Go figure ...
In umirali pri 20ih. Go figure ...
Some nanoparticles are more equal than others
Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place
Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place
T-h-o-r ::
in z 12 prevzeli posle na kmetiji :Avadodo:
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?
if we no longer are interested in being civilized?
tsh2 ::
Ko se oddaja mleko v mlekarne, sploh ne gledajo bakterij, ampak samo vsebnost maščob in prisotnost antibiotikov.
gledajo tudi bakterije, oziroma mikroorganizme. če jih je do 50.000 v 1 ml je to mleko 1. kakovosti, če jih je več je slabše plačano. torej bakterije so vedno prisotne v mleku. če je mleko zelo čisto jih je okoli 10.000/1ml. to pregledajo 2x mesečno, pregledajo pa tudi prisotnost somatskih celic (zdravje krav). tako da je tudi mleko v mlekarnah kar čisto, sigurno pa je v mlekomatih *veliko* bolj. tam se bojijo za ugled, ki je zelo važen. in zdajle so jim ga po nepotrebnem zbili po moje.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: tsh2 ()
imagodei ::
tsh2> "tako da je tudi mleko v mlekarnah kar čisto, sigurno pa je v mlekomatih *veliko* bolj."
Tole opletanje s pojmi mi gre rahlo na živce. "Čisto", "zdravo", "boljše kakovosti"... Odvisno kako kaj definiraš. Po UHT obdelavi je mleko iz mlekarne zagotovo bolj "čisto", kot katerokoli mleko iz mlekomata, saj segrevanje na 142 stopinj pobije praktično vse mikroorganizme. Mleko je sterilno. V njem ni niti koristnih, niti nekoristnih bakterij. Tako mleko se zato ne more skvariti.
(V praksi seveda lahko sem ter tja nek minimalen promil bakterij preživi, se v pakiranem mleku počasi razvija in se mleko kljub temu pokvari. Tudi embalaža je lahko rahlo prepustna. Zato UHT mleko ima omejen rok trajanja; teoretično pa je možno, če v mleku ni nobenih organizmov, ki bi spreminjali beljakovine, maščobe, ogljikove hidrate in ostale snovi, da bi imelo neomejen rok trajanja. V bivši jugovojski ni bilo neobičajno, da so vojaki na služenju vojaškega roka jedli konzerve iz nacionalnih zalog z datumom proizvodnje pred njihovim rojstvom (torej 20+ let stare konzerve). Konzervirano v sterilnih prostorih, neprepustna embalaža in posledično odsotnost vseh patogenih in nepatogenih organizmov - ergo neomejen rok trajanja.)
Povsem drugo vprašanje je, ali je sterilno mleko zares enake "kvalitete" kot domače mleko. Spet drugo vprašanje je, katero je bolj zdravo. Pri UHT mleku veš, da ne vsebuje nobenih organizmov, niti koristnih niti škodljivih. Pri mleku iz mlekomata je bistveno večja verjetnost, da pride do nenamernega zajeba in do okužbe s škodljivimi bakterijami.
Vse to so različne kategorije. Ne moremo kar opletati z njimi.
Tole opletanje s pojmi mi gre rahlo na živce. "Čisto", "zdravo", "boljše kakovosti"... Odvisno kako kaj definiraš. Po UHT obdelavi je mleko iz mlekarne zagotovo bolj "čisto", kot katerokoli mleko iz mlekomata, saj segrevanje na 142 stopinj pobije praktično vse mikroorganizme. Mleko je sterilno. V njem ni niti koristnih, niti nekoristnih bakterij. Tako mleko se zato ne more skvariti.
(V praksi seveda lahko sem ter tja nek minimalen promil bakterij preživi, se v pakiranem mleku počasi razvija in se mleko kljub temu pokvari. Tudi embalaža je lahko rahlo prepustna. Zato UHT mleko ima omejen rok trajanja; teoretično pa je možno, če v mleku ni nobenih organizmov, ki bi spreminjali beljakovine, maščobe, ogljikove hidrate in ostale snovi, da bi imelo neomejen rok trajanja. V bivši jugovojski ni bilo neobičajno, da so vojaki na služenju vojaškega roka jedli konzerve iz nacionalnih zalog z datumom proizvodnje pred njihovim rojstvom (torej 20+ let stare konzerve). Konzervirano v sterilnih prostorih, neprepustna embalaža in posledično odsotnost vseh patogenih in nepatogenih organizmov - ergo neomejen rok trajanja.)
Povsem drugo vprašanje je, ali je sterilno mleko zares enake "kvalitete" kot domače mleko. Spet drugo vprašanje je, katero je bolj zdravo. Pri UHT mleku veš, da ne vsebuje nobenih organizmov, niti koristnih niti škodljivih. Pri mleku iz mlekomata je bistveno večja verjetnost, da pride do nenamernega zajeba in do okužbe s škodljivimi bakterijami.
Vse to so različne kategorije. Ne moremo kar opletati z njimi.
- Hoc est qui sumus -
tsh2 ::
kaj sem jaz opletal? ko rečem "čisto" mislim čisto bakterij.
če te tako skrbijo bakterije kupiš mleko v mlekomatu in ga prekuhaš, in boš imel bolj kvalitetno mleko kot iz trgovine. saj v trgovini ni dosti ceneje kot v mlekomatu. možnost da zboliš zaradi bakterij v surovem mleku je pa zelo majhna. sicer pa ali ni malo škodljivih bakterij koristnih? da se ti okrepi imunski sistem?
če te tako skrbijo bakterije kupiš mleko v mlekomatu in ga prekuhaš, in boš imel bolj kvalitetno mleko kot iz trgovine. saj v trgovini ni dosti ceneje kot v mlekomatu. možnost da zboliš zaradi bakterij v surovem mleku je pa zelo majhna. sicer pa ali ni malo škodljivih bakterij koristnih? da se ti okrepi imunski sistem?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: tsh2 ()
imagodei ::
tsh2> "kaj sem jaz opletal? ko rečem "čisto" mislim čisto bakterij. "
Tako je. A ob enem je bila tvoja trditev:
Kar očitno ne drži. Dokler mleka iz mlekomata ne prekuhaš, je v njem vse polno bakterij. You can't have it both ways.
Zato sem menil, da morda misliš na "zdravje" ali "kvaliteto" mleka.
Tako je. A ob enem je bila tvoja trditev:
tako da je tudi mleko v mlekarnah kar čisto, sigurno pa je v mlekomatih *veliko* bolj.
Kar očitno ne drži. Dokler mleka iz mlekomata ne prekuhaš, je v njem vse polno bakterij. You can't have it both ways.
Zato sem menil, da morda misliš na "zdravje" ali "kvaliteto" mleka.
- Hoc est qui sumus -
RejZoR ::
Problem našega življenja je itaq, da živimo v preveč sterilnem okolju in posledično naše telo skonzumira premalo svinjarije, da bi se imunski sistem krepil sam od sebe. Ok, so stvari kjer se tako okolje zahteva (živilska industrija), ampak podobno imamo tud doma. Sam jebi ga, če nočeš živet v svinjaku imaš skoraj sterilno čisto stanovanje in enako skrbiš pol tud zase.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com
connel ::
Bi rekel, da je to še najbolje v obdobju ko odraščaš, ko se ti razvija imunski sistem. Vsaj včasih se je reklo, ne vem kako je s tem danes, da otrok že mora pojesti malo umazanije (beri prsti, zemlje), da ni s tem prav nič narobe, ravno nasprotno.
Kar se tiče pa mleka, ne vem no, celo življenje, od malih nog ga pijem domačega, neprekuhanega (prekuhanega niti ne maram ne). Še zlasti mi je pa všeč kislo mleko, poleti to noro paše in pa še toplo mleko, takoj ko je bilo pomolzeno, njami. Sprobal tudi iz mlekomata in mi je čisto kul, nobenih težav.
Kar se tiče pa mleka, ne vem no, celo življenje, od malih nog ga pijem domačega, neprekuhanega (prekuhanega niti ne maram ne). Še zlasti mi je pa všeč kislo mleko, poleti to noro paše in pa še toplo mleko, takoj ko je bilo pomolzeno, njami. Sprobal tudi iz mlekomata in mi je čisto kul, nobenih težav.
fosil ::
Bakterij je itak polno na vsaki surovi zadevi, ki jo poješ. V solati, sadju in podobno.
Pa verjetno se še spomnite afere z vodomati, za katere se je izkazalo, da je v njih polno bakterij.
Praktično vsi mlečni izdelki pa itak bazirajo na bakterijah, tako rekoč vsi so neka oblika pokvarjenega mleka.
Da ne govorimo o naših ustih, enkrat sem bral da je naša slina bolj strupena od odplak v kanalizaciji.
Ampak večina bakterij je neškodljivih, mnoge so celo koristne.
Pa verjetno se še spomnite afere z vodomati, za katere se je izkazalo, da je v njih polno bakterij.
Praktično vsi mlečni izdelki pa itak bazirajo na bakterijah, tako rekoč vsi so neka oblika pokvarjenega mleka.
Da ne govorimo o naših ustih, enkrat sem bral da je naša slina bolj strupena od odplak v kanalizaciji.
Ampak večina bakterij je neškodljivih, mnoge so celo koristne.
Tako je!
blackbfm ::
saj segrevanje na 142 stopinj pobije praktično vse mikroorganizme. Mleko je sterilno.
bluzenje 100 na uro Sterilno bi bilo po uri in pol prekuhavanja na 120 stopinj pod pritiskom v ekonom loncu. Prej pač ne
imagodei ::
saj segrevanje na 142 stopinj pobije praktično vse mikroorganizme. Mleko je sterilno.
bluzenje 100 na uro Sterilno bi bilo po uri in pol prekuhavanja na 120 stopinj pod pritiskom v ekonom loncu. Prej pač ne
Bluziš seveda ti. Nobena hrana ali pijača, ki NE vsebuje konzervansov, ne more imeti roka trajanja 6-9 mesecev, če ni sterilizirana.
1-2 sekundi na cca 140 stopinj celzija popolnoma zadostuje za sterilizacijo.
- Hoc est qui sumus -
blackbfm ::
Tiste 2 sekundi je dovolj da se pobije večino bakterij, katere kvarijo mleko, ni pa to sterilizacija v pravem pomenu besede.
Pyr0Beast ::
Tiste 2 sekundi je dovolj da se pobije večino bakterij, katere kvarijo mleko, ni pa to sterilizacija v pravem pomenu besede.
Ajde ne da se mi brat wikija ... ?
Je kar v pravem pomenu besede. Če pobije spore je to to, več si ne moreš želeti.
Zadosti je že nižja temperatura zaradi prisotnosti kontaktne vlage (ni suha sterilizacija)
Some nanoparticles are more equal than others
Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place
Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place
imagodei ::
blackclw,
a je težko mal pobrskat po netu, preden pihneš naslednjo oslarijo?
a je težko mal pobrskat po netu, preden pihneš naslednjo oslarijo?
- Hoc est qui sumus -
imagodei ::
Dečko, ne trolaj. V življenju sem kot falirani študent biokemije steriliziral več stvari, kot jih boš ti kadarkoli. Včasih je treba imet pamet pa zaključit debato. 2 sekundi vpihovanja pare na 142 stopinjah je dost, da se mleko sterilizira.
Kot povedano že večkrat, se v praksi dogaja, da proces ne uspe pobiti 100% (ampak "le" 99,999% bakterij), zaradi česar mleko kljub vsemu ima omejen rok trajanja. Ampak za potrebe te debate je UHT mleko S T E R I L N O.
Kot povedano že večkrat, se v praksi dogaja, da proces ne uspe pobiti 100% (ampak "le" 99,999% bakterij), zaradi česar mleko kljub vsemu ima omejen rok trajanja. Ampak za potrebe te debate je UHT mleko S T E R I L N O.
- Hoc est qui sumus -
mojsterleo ::
Nasvet potrošnikom
V ZPS podpirajo idejo mlekarjev, da prodajajo mleko neposredno kupcem, če mleku ni nič odvzeto oz. dodano, je higiensko ustrezno in varno. Vendar potrošnikom svetujejo, da mleko termično obdelajo, naj bodo pozorni na čistočo embalaže, naj preverijo temperaturo domačega hladilnika (5°C) in mleko porabijo v dveh dneh, kljub morebitnim drugačnim nasvetom, ki jih preberejo na mlekomatih. "Mnenje, da je surovo mleko bolj zdravo, je zmotno, saj tovrstne trditve niso podprte z znanstvenimi raziskavami," meni dr. Tanja Pajk Žontar.
http://www.zps.si/za-medije/izjave-za-j...
ginekolog ::
Narava ni predvidela, da bomo po obdobju dojenja še dalje pili mleko. Žal povzroča raka in slabe kosti. Izogibajte se ga.
http://www.google.si/search?q=milk+canc...
http://www.google.si/search?q=milk+canc...
Divers do it deeper.
blackbfm ::
Narava tut ni predvidela da folk buli 10 ur na dan računalnik. Povzroča še 10x več slabih stvari kot mleko, pa ljudje vseeno to delajo.
Terman ::
Jaz pa takole razmišljam: vse kar obstaja v vesolju je naravno
Zato se mi zdijo vse debate naravno/nenaravno čisto zabijanje časa. Pravo vprašanje je: Ali mi koristi ali škodi? Odgovor na to vprašanje pa "ve" vsak zase.
Zato se mi zdijo vse debate naravno/nenaravno čisto zabijanje časa. Pravo vprašanje je: Ali mi koristi ali škodi? Odgovor na to vprašanje pa "ve" vsak zase.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Kater mlek kupujete (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Loža | 29237 (15839) | ales85 |
» | Kako pomnožiti probiotike doma?Oddelek: Loža | 7016 (2998) | fosil |
» | Mleko (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Znanost in tehnologija | 20246 (11471) | BigWhale |
» | "Alpsko mleko" predvsem iz Madžarske? (strani: 1 2 3 4 5 6 )Oddelek: Loža | 51658 (43103) | globalna80 |
» | Mleko iz mlekomata (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 17224 (14719) | janhar |