Forum » Loža » Mleko iz mlekomata (preverjeno)
Mleko iz mlekomata (preverjeno)
_sem_ ::
No naše izkošnje so da iz mlekomata poleti zdrži dan ali dva dalj kot štacunsko (pri čemer pri štacunskem paziš na datum). Verjetno temu ustrezno hitrejši transport ali manj časa na toplem med njim.
No, tega enostavno ne verjamem. Ne po tem, ko se mi je že 2x pripetilo, da sem pomotoma pustil odprto mleko v hladilniku tudi več kot 14 dni, pa je bilo še vedno pitno. ...
Od takrat dalje brez zadržkov hranim odprto mleko tudi več kot en teden; seveda v primerno hladnem hladilniku.
Iz prve roke vem in se strinjam, da na poletnih temperaturah (25+ stopinj) Alpsko mleko odprto včasih ne zdrži niti 36 ur - ampak tukaj govorim o "rekordih" v hladilniku. Na near 30 stopinjah tudi mleko iz mlekomata ne zdrži 2 dni. Hitrost kvarjenja se gotovo znatno poveča, če ima človek navado piti mleko direkt iz embalaže, saj tako iz ust(nic) prenese bakterije v mleko, ampak spet - moja izkušnja ne govori o tem.
Skratka - še čakam, da bom našel mleko iz mlekomata, ki bo zdržalo npr. 21 dni.
Sori nisem bil dovolj jasen, pri štacunskem sem imel v mislih nehomogenizirano (flaša), ki je mlekomatskemu še najbolj podobno. Valjda alpsko zdrži dlje, tudi homogenizirano, kar pa pr nas ni več v modi ;)
Razmere pa so poletne temperature proti 30 in hladilnik ki ni nastavljen na posebej mrzlo, iz mlekomata 4+dni, iz štacune sesirjeno v treh dneh.
Malner ::
OK, par znanstvenih člankov. Upam, da me ne bo kdo tožil.
Does homogenization affect the human health properties of cow's milk?
Assessing the effects of severe heat treatment of milk on calcium bioavailability: In vitro and in vivo studies
Does homogenization affect the human health properties of cow's milk?
Assessing the effects of severe heat treatment of milk on calcium bioavailability: In vitro and in vivo studies
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Malner ()
imagodei ::
Ugotovitve prve študije:
Your point? Ne znaš brati ali hočeš povedat, da si se s prvim prispevkom v tej temi krepko uštel?
Presently, there seems to be no strong evidence that dairy products, including homogenized milk, increase the risk of coronary heart disease in healthy men of all ages or middle-aged healthy women. Moreover, some casein peptides present anti-thrombotic and anti-hypertensive features, and milk drinking might be associated with a small reduction of stroke risk. Though, the effects of milk homogenization and heating regarding the bioactivity of casein peptides and the cardiovascular impact of milk consumption should be elucidated. Studies found to date do not show any impact of homogenization on milk allergy or intolerance in humans, except for a few percent of children allergic to milk who would tolerate less homogenized milk.
Your point? Ne znaš brati ali hočeš povedat, da si se s prvim prispevkom v tej temi krepko uštel?
- Hoc est qui sumus -
imagodei ::
Druga študija veš o čem gre?
Primerjajo torej t.i. termično poškodovano OH mleko z UHT mlekom. Rezultati raziskave so šibko v prid UHT mleku. Iz zaključka:
Morda bi angleške tekste objavljal šele, ko se boš angleško naučil toliko, da se ne boš streljal v stopala?
Thus, thermally damaged milk (overheated, OH, milk; 3 cycles of sterilization at 116°C, 16 min) was compared with UHT milk (150°C, 6 s) in 2 types of assays: in vitro and in vivo (rats).
Primerjajo torej t.i. termično poškodovano OH mleko z UHT mlekom. Rezultati raziskave so šibko v prid UHT mleku. Iz zaključka:
In vitro and in vivo assays in the present study showed that thermal damage to milk may affect calcium availability. Calcium solubility was impaired after the in vitro digestion of OH milk compared with UHT milk, which could be the result of thermal damage to proteins and the increased presence of MRP, as supported by the analysis of MR markers.
Morda bi angleške tekste objavljal šele, ko se boš angleško naučil toliko, da se ne boš streljal v stopala?
- Hoc est qui sumus -
thramos ::
Pyr0Beast ::
Res pa je, da pri gretju na UHT definitivno nekatere beljakovine denaturirajo. Je povsem možno, da pogoji za kulturo potem niso ustrezni.
Po drugi strani moj prijatelj redno dela kefir iz mleka v tetrapaku, seveda z uporabo kulture.
Kolikor vem je kefir malce bolj tekoče narave in tako tega problema ni ?
Some nanoparticles are more equal than others
Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place
Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place
fosil ::
Za kefir delat rabiš eno tako gobico, ki jo daš v mleko in potem rata kefir.
Za kislo mleko pa nič ne rabiš, se skisa samo od sebe
Rabiš pa mleko od kmeta/mlekomata ker pri mleku iz tetrapaka, te stvari nekako ne ratajo.
Za kislo mleko pa nič ne rabiš, se skisa samo od sebe
Rabiš pa mleko od kmeta/mlekomata ker pri mleku iz tetrapaka, te stvari nekako ne ratajo.
Tako je!
Zgodovina sprememb…
- spremenil: fosil ()
Malner ::
Prve linke sm na brzino našel na slovenskih straneh, druga dva pa sem našel na sciencedirect.com. Ker sem strojnik nimam dostopa do vseh člankov, povezanih z biološkimi znanostmi.
Prvi članek
Changes caused by homogenization on milk organization were broadly investigated. The size of milk fat globules dramatically decreases and caseins become the main protein
fraction adsorbed onto the newly formed interface, together with some whey proteins. Heat treatment changes the impact of homogenization on milk structure. When milk is
heated then homogenized, complexes of caseins with heat-denatured whey proteins adsorb onto the new expanded lipid droplet interface. When milk is homogenized then heated, heat-denatured whey proteins link to the proteins already located at the homogenized droplet interface (MFGM proteins and casein micelles or fragments thereof).
There are much less studies dealing with the impact of homogenization and milk processing in general on the human health properties of milk. Homogenization seems to improve milk digestibility for subjects suffering intestinal disease, however, infants digest better native human milk fat globules than homogenized droplets from infant formula.
Presently, there seems to be no strong evidence that dairy products, including homogenized milk, increase the risk of coronary heart disease in healthy men of all ages or middle-aged healthy women. Moreover, some casein peptides present anti-thrombotic and anti-hypertensive features, and milk drinking might be associated with a small reduction of stroke risk. Though, the effects of milk homogenization and heating regarding the bioactivity of casein peptides and the cardiovascular impact of milk consumption should be elucidated. Studies found to date do not show any impact of homogenization on milk allergy or intolerance in humans, except for a few percent of children allergic to milk who would tolerate less homogenized milk. However, differences of primary immunization could be much more important in infants since most milk proteins are potential allergens, especially when heated. Early exposure to cow’s milk in genetically prone children could also be a risk for type I diabetes but this result still seems controversial. Studies are also required to establish whether milk avoidance is causally associated with the lower occurrence of type II diabetes observed in non-milk drinkers. The impact of homogenization in the latter results has not been investigated. A role of A1-b-casein is presently suspected in type I diabetes and coronary heart disease. Some authors also claim that MFGM proteins could be atherogenic and implied in autoimmune and neurological diseases. However, many other studies highlight beneficial health effects of MFGM components that could be used in the prevention of cancer, gastric diseases or hypercholesterolemia. The distribution and conformation of caseins and MFGM proteins changes in homogenized milk, which could alter or enhance their bioactivity and allergenicity, as well as those of other components of health interest. The structure of milk is greatly altered depending on the various mechanical and thermal steps of the processing chain. Studies dealing with the health properties of milk and other dairy products should use samples whose physico-chemical properties are well characterized. In the current context of obesity and allergy outbreaks, interdisciplinary studies on the impact of processing parameters on the nutritional and health value of milk appears to be a challenging and necessary research area for the future.
Kakor vidim je zanost v primeru mleka še vedno v povojih in se v glavnem ukvarjajo z absorbcijo homoheniziranih maščob in alergenosti proteinov.
V drugem članku so analizirali absorbcijo kalcija v primeru prekuhanega (trije cikli,116°C, 16 min) in UHT (150°C,6s) mleka. Ugotovili so, da prekuhavanje močno vpliva na absorbcijo kalcija. Moti me to, da poskusov niso opravili z svežim in pasteriziranim mlekom in izgleda kot reklama za UHT mleko.
Še vedno sem zagovornik pitja svežega mleka v manjših količinah saj je to tudi osneoven namen mleka.
Prvi članek
Changes caused by homogenization on milk organization were broadly investigated. The size of milk fat globules dramatically decreases and caseins become the main protein
fraction adsorbed onto the newly formed interface, together with some whey proteins. Heat treatment changes the impact of homogenization on milk structure. When milk is
heated then homogenized, complexes of caseins with heat-denatured whey proteins adsorb onto the new expanded lipid droplet interface. When milk is homogenized then heated, heat-denatured whey proteins link to the proteins already located at the homogenized droplet interface (MFGM proteins and casein micelles or fragments thereof).
There are much less studies dealing with the impact of homogenization and milk processing in general on the human health properties of milk. Homogenization seems to improve milk digestibility for subjects suffering intestinal disease, however, infants digest better native human milk fat globules than homogenized droplets from infant formula.
Presently, there seems to be no strong evidence that dairy products, including homogenized milk, increase the risk of coronary heart disease in healthy men of all ages or middle-aged healthy women. Moreover, some casein peptides present anti-thrombotic and anti-hypertensive features, and milk drinking might be associated with a small reduction of stroke risk. Though, the effects of milk homogenization and heating regarding the bioactivity of casein peptides and the cardiovascular impact of milk consumption should be elucidated. Studies found to date do not show any impact of homogenization on milk allergy or intolerance in humans, except for a few percent of children allergic to milk who would tolerate less homogenized milk. However, differences of primary immunization could be much more important in infants since most milk proteins are potential allergens, especially when heated. Early exposure to cow’s milk in genetically prone children could also be a risk for type I diabetes but this result still seems controversial. Studies are also required to establish whether milk avoidance is causally associated with the lower occurrence of type II diabetes observed in non-milk drinkers. The impact of homogenization in the latter results has not been investigated. A role of A1-b-casein is presently suspected in type I diabetes and coronary heart disease. Some authors also claim that MFGM proteins could be atherogenic and implied in autoimmune and neurological diseases. However, many other studies highlight beneficial health effects of MFGM components that could be used in the prevention of cancer, gastric diseases or hypercholesterolemia. The distribution and conformation of caseins and MFGM proteins changes in homogenized milk, which could alter or enhance their bioactivity and allergenicity, as well as those of other components of health interest. The structure of milk is greatly altered depending on the various mechanical and thermal steps of the processing chain. Studies dealing with the health properties of milk and other dairy products should use samples whose physico-chemical properties are well characterized. In the current context of obesity and allergy outbreaks, interdisciplinary studies on the impact of processing parameters on the nutritional and health value of milk appears to be a challenging and necessary research area for the future.
Kakor vidim je zanost v primeru mleka še vedno v povojih in se v glavnem ukvarjajo z absorbcijo homoheniziranih maščob in alergenosti proteinov.
V drugem članku so analizirali absorbcijo kalcija v primeru prekuhanega (trije cikli,116°C, 16 min) in UHT (150°C,6s) mleka. Ugotovili so, da prekuhavanje močno vpliva na absorbcijo kalcija. Moti me to, da poskusov niso opravili z svežim in pasteriziranim mlekom in izgleda kot reklama za UHT mleko.
Še vedno sem zagovornik pitja svežega mleka v manjših količinah saj je to tudi osneoven namen mleka.
blackbfm ::
thermal damage to proteins
ojoj, sploh nočem vedet kaj se zgodi šele z mesom pri pripravi
Bananovec ::
Mleko, ki mu odstranijo maščobe, še vedno ohrani vse ostale hranilne in koristne stvari, vključno s kalcijem, vitamini, esencialnimi aminokislinami...
Razen tistih (vitaminov), ki so topni v maščobah.
Dlakocepljenje, vem.
A, D, E, K.
To je pa nekaj zelo pomembnih vitaminov.
Its only copying if samsung does it. And unless we patent this in 5 years,
this is the shittest tech ever ... and we'll sue you.
Regards, Apple
this is the shittest tech ever ... and we'll sue you.
Regards, Apple
imagodei ::
Mleko, ki mu odstranijo maščobe, še vedno ohrani vse ostale hranilne in koristne stvari, vključno s kalcijem, vitamini, esencialnimi aminokislinami...
Razen tistih (vitaminov), ki so topni v maščobah.
Dlakocepljenje, vem.
A, D, E, K.
To je pa nekaj zelo pomembnih vitaminov.
No, madona... ne moremo v istem trenutku pozabit, da maščobo, ki jo mleku vzamejo, potem kasneje v homogenizirani obliki tudi dodajo. Sej ni, da je mleko brez maščob, no.
- Hoc est qui sumus -
oracle ::
Res pa je, da pri gretju na UHT definitivno nekatere beljakovine denaturirajo. Je povsem možno, da pogoji za kulturo potem niso ustrezni.
Nisem še slišal, da bi se mikroorganizmi prehranjevali s proteini, kaj šele da bi zahteval ustrezno konformacijo. Kakor mi je znano črpajo le osnovne gradnike, skoraj 100%.
Mleko, ki mu odstranijo maščobe, še vedno ohrani vse ostale hranilne in koristne stvari, vključno s kalcijem, vitamini, esencialnimi aminokislinami...
Razen tistih (vitaminov), ki so topni v maščobah.
Dlakocepljenje, vem.
Kolikor maščobe vrnejo, toliko vrnejo tudi lipofilnih vitaminov.
Strašanska termična nestabilnost vitaminov in ostalih hranil je pa itak mit.
thermal damage to proteins
ojoj, sploh nočem vedet kaj se zgodi šele z mesom pri pripravi
Haha, ta je pa itak bosa VSAK protein se denaturira in razgradi na aminokisline, preden ga telo absorbira.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: oracle ()
imagodei ::
> "Nisem še slišal, da bi se mikroorganizmi prehranjevali s proteini, kaj šele da bi zahteval ustrezno konformacijo. Kakor mi je znano črpajo le osnovne gradnike, skoraj 100%."
Jah, glede prebavnih encimov pri mikroorganizmih res ne bi vedel preveč povedat, ampak moj point je bil ravno v tem, da (mikro)organizem potrebuje osnovne gradnike, t.j. aminokisline. Kompleksne beljakovine pod vplivom prebavnih encimov ter nižjega pH v prebavilih višje razvitih organizmov že denaturirajo in vezi med njimi razpadejo, ni mi pa jasno, kako jih razgradi mikroorganizem.
Jah, glede prebavnih encimov pri mikroorganizmih res ne bi vedel preveč povedat, ampak moj point je bil ravno v tem, da (mikro)organizem potrebuje osnovne gradnike, t.j. aminokisline. Kompleksne beljakovine pod vplivom prebavnih encimov ter nižjega pH v prebavilih višje razvitih organizmov že denaturirajo in vezi med njimi razpadejo, ni mi pa jasno, kako jih razgradi mikroorganizem.
- Hoc est qui sumus -
Zgodovina sprememb…
- spremenil: imagodei ()
RejZoR ::
Loads of freakin text blocks pa še vedno nikjer nisem zasledil jasno črno na belem če je homogenizirano slabše oz lahko škodljivo v primerjavi s samo pasteriziranim mlekom ali ne. Stvar je, da ko prebereš 10 takih člankov in vsak razlaga svoje začneš dvomit o tem kdo ima prav in kdo ne. Kar je načeloma problem z vsem tem sranjem okoli živil. Vedno imaš na enem koncu 10 člankov, ki nekaj zagovarjajo in 10 na drugem, ki kritizirajo.
Tud zanima me če mora proizvajalec obvezno navest na embalaži ali je izdelek iz homogeniziranega mleka ali ne?
Ter konkretno, kakšen je alternativni postopek uravnavanja količine maščobe, če izdelek ni homogeniziran in ima zmanjšano količino mlečne maščobe v izdelku (npr 1,6%)? Kakor sem prebral zgoraj potem s postopkom homogenizacije lažje vrnejo željeno količino maščobe nazaj v mleko (da dobimo npr 1,3% mleko ali jogurte), kjer se slednja lepše integrira nazaj v "vodo". Verjetno obstaja kakšen drug postopek ne?
Tud zanima me če mora proizvajalec obvezno navest na embalaži ali je izdelek iz homogeniziranega mleka ali ne?
Ter konkretno, kakšen je alternativni postopek uravnavanja količine maščobe, če izdelek ni homogeniziran in ima zmanjšano količino mlečne maščobe v izdelku (npr 1,6%)? Kakor sem prebral zgoraj potem s postopkom homogenizacije lažje vrnejo željeno količino maščobe nazaj v mleko (da dobimo npr 1,3% mleko ali jogurte), kjer se slednja lepše integrira nazaj v "vodo". Verjetno obstaja kakšen drug postopek ne?
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com
BigWhale ::
Iz avtomata, iz tetrapaka, iz lonca od kmeta? Saj vseeno. Mleko je za mlade krave in teleta.
Mercier ::
Loads of freakin text blocks pa še vedno nikjer nisem zasledil jasno črno na belem če je homogenizirano slabše oz lahko škodljivo v primerjavi s samo pasteriziranim mlekom ali ne.
Evo, črno na belem in extremno verodostjno. :) Moje dete je alergično na "alpsko" mleko. Dobi pike. Vedno. Domače mleko, ki ga dnevno dobivamo in "nealpsko" štrcunsko mleko uživa brez poblemov.
imagodei ::
Ja, saj je bilo to že tudi omenjeno:
Studies found to date do not show any impact of homogenization on milk allergy or intolerance in humans, except for a few percent of children allergic to milk who would tolerate less homogenized milk.
- Hoc est qui sumus -
Mercier ::
@imagodei
Tnx! Bom si vzel čas, ko ga bom imel več. Lahko malo bergle do takrat? Kak info več? Z glave?
Tnx! Bom si vzel čas, ko ga bom imel več. Lahko malo bergle do takrat? Kak info več? Z glave?
imagodei ::
Ja, mogoče beri od začetka teme? Malner je na začetku te strani (pri 50 postih na stran) podal link na dve študiji, kao v dokaz svoje teorije, da je homogenizirano in UHT mleko škodljivo, pa je zajebal. Vseeno je v eni izmed teh študij omenjeno, da obstaja možnost, da homogenizirano mleko za dojenčke ni najbolj primerno:
Skratka, možna povezava med homogenizacijo in alergijami je precej šibka. Če je problem samo Alpsko mleko, potem bi se jaz spraševal, kakšna je razlika med ostalimi znamkami, ki jih tvoj otrok tolerira, in Alpskim.
Studies found to date do not show any impact of homogenization on milk allergy or intolerance in
humans, except for a few percent of children allergic to milk who would tolerate less homogenized milk. However, differences of primary immunization could be much more important in infants since most milk proteins are potential allergens, especially when heated.
Skratka, možna povezava med homogenizacijo in alergijami je precej šibka. Če je problem samo Alpsko mleko, potem bi se jaz spraševal, kakšna je razlika med ostalimi znamkami, ki jih tvoj otrok tolerira, in Alpskim.
- Hoc est qui sumus -
Mercier ::
Tnx! Bom prebral, pa bom videl. Trenutno me spodnji stavek bega. (few percent ni nekaj za zamahnit z roko)
"Alpsko", oziroma homogenizirano mleko. Nima veze z znamko.
Studies found to date do not show any impact of homogenization on milk allergy or intolerance in
humans, except for a few percent of children allergic to milk who would tolerate less homogenized milk.
"Alpsko", oziroma homogenizirano mleko. Nima veze z znamko.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Mercier ()
imagodei ::
Alpsko mleko sem mislil kot znamko. Če misliš na mleko v tetrapaku, je to druga reč.
Na pamet ugibam, zakaj bi (poleg ponujene šibke zveze med homogenizacijo in alergijami pri dojenčkih) lahko še prišlo do težav. Proteini pri gretju denaturirajo; mogoče se pri UHT mleku pojavijo kakšni skupki polipeptidov, ki povzročajo alergije pri tvojem otroku. Ampak, da bi v krvni obtok vstopalo kaj drugega kot posamične aminokisline oz. dvo ali tripeptidi, je zelo redko.
Na pamet ugibam, zakaj bi (poleg ponujene šibke zveze med homogenizacijo in alergijami pri dojenčkih) lahko še prišlo do težav. Proteini pri gretju denaturirajo; mogoče se pri UHT mleku pojavijo kakšni skupki polipeptidov, ki povzročajo alergije pri tvojem otroku. Ampak, da bi v krvni obtok vstopalo kaj drugega kot posamične aminokisline oz. dvo ali tripeptidi, je zelo redko.
- Hoc est qui sumus -
Mercier ::
@imagodei
Dober si jo potegnu. Bom pobrskal, čeprav bolj iz radovednosti. Ker je rešitev pri nas čisto trivialna.
OK, na splošno o članku. Čeprav scene ne obvladam, niti še nisem pregledal virov od tam.
Na koncu sklepajo, da ni povezave med homogenizacijo in alergijami, razen nekaj procentov? Kako si naj to razlagam? Nekaj procentov ljudi slabo prenaša dva pika čebel.
V delu, kjer se grejo homogenizacijo in alergije (9. stran):
- Glodalci homogeniziranega mleka ne marajo (direkt od kmeta pač), predvsem ne futranega. Dobijo en kup problemov, tja do anafilaktičnega šoka.
(V žilo al pod kožuh pa jim je prglih katero mleko je. Dobro da nimajo žohari kakšnega sodišča za večje zločine. Mengele press)
- Otroke preštejejo, ki imajo probleme z mlekom. Nekateri ji najdejo 10 % več, ki imajo probleme z homogeniziranim. Pri zdravih odraslih pravijo da ni problemov, oziroma razlik. Nimajo pa dovolj pametnih podatkov za zdrave otroke.
Dober si jo potegnu. Bom pobrskal, čeprav bolj iz radovednosti. Ker je rešitev pri nas čisto trivialna.
OK, na splošno o članku. Čeprav scene ne obvladam, niti še nisem pregledal virov od tam.
Na koncu sklepajo, da ni povezave med homogenizacijo in alergijami, razen nekaj procentov? Kako si naj to razlagam? Nekaj procentov ljudi slabo prenaša dva pika čebel.
V delu, kjer se grejo homogenizacijo in alergije (9. stran):
- Glodalci homogeniziranega mleka ne marajo (direkt od kmeta pač), predvsem ne futranega. Dobijo en kup problemov, tja do anafilaktičnega šoka.
(V žilo al pod kožuh pa jim je prglih katero mleko je. Dobro da nimajo žohari kakšnega sodišča za večje zločine. Mengele press)
- Otroke preštejejo, ki imajo probleme z mlekom. Nekateri ji najdejo 10 % več, ki imajo probleme z homogeniziranim. Pri zdravih odraslih pravijo da ni problemov, oziroma razlik. Nimajo pa dovolj pametnih podatkov za zdrave otroke.
imagodei ::
Jah, glej. Mleko povzroča alergije (otrokom), ne da se pa napovedat kdaj in kateremu se bodo pojavili simptomi. Težko potem sestaviš neko referenčno skupino 6-mesečnih otrok, ker se lahko alergija na mleko pojavi ravno v tistem času, ne pa zaradi uvedbe homogeniziranega mleka, ki jo zahteva eksperiment. Enostavno prideš do situacije, kjer se alergija lahko pojavi neodvisno od eksperimenta, ampak ravno v času eksperimenta.
Bistven problem je, da je mleko pač prva hrana sesalcev, namenjen je pa isti vrsti. Skratka, tele naj bi pilo mleko od krave, jagnje od koze, mladi mucki od mame mačke, človeški dojenček pa naj bi sesal pri mami. Zaradi zgodovinskih vzrokov pač pijemo kravje (kozje, ovčje, itd.) mleko, resnica je pa taka, da to ni namenjeno prehrani ljudi, sploh ne odraslih ljudi.
To je razvidno tudi čisto biološko/genetsko: otroci običajno nimajo netolerance na laktozo, saj morajo očitno prebavljati materino mleko; znaten delež odraslih pa intoleranco na laktozo ima. Bolj južno kot greš, več odraslih mleka ne prenaša zaradi laktoze. Na severu, kjer je manj sonca in se tvori manj vitamina D, se je pač pokazala kot evolucijska prednost, če posamezniki prenašajo laktozo v svoji prehrani, zato je na severu precej več ljudi, ki laktozo brez problemov prenašajo in nimajo težav z mlekom (alergija je drug problem).
Bistven problem je, da je mleko pač prva hrana sesalcev, namenjen je pa isti vrsti. Skratka, tele naj bi pilo mleko od krave, jagnje od koze, mladi mucki od mame mačke, človeški dojenček pa naj bi sesal pri mami. Zaradi zgodovinskih vzrokov pač pijemo kravje (kozje, ovčje, itd.) mleko, resnica je pa taka, da to ni namenjeno prehrani ljudi, sploh ne odraslih ljudi.
To je razvidno tudi čisto biološko/genetsko: otroci običajno nimajo netolerance na laktozo, saj morajo očitno prebavljati materino mleko; znaten delež odraslih pa intoleranco na laktozo ima. Bolj južno kot greš, več odraslih mleka ne prenaša zaradi laktoze. Na severu, kjer je manj sonca in se tvori manj vitamina D, se je pač pokazala kot evolucijska prednost, če posamezniki prenašajo laktozo v svoji prehrani, zato je na severu precej več ljudi, ki laktozo brez problemov prenašajo in nimajo težav z mlekom (alergija je drug problem).
- Hoc est qui sumus -
Furbo ::
Iz avtomata, iz tetrapaka, iz lonca od kmeta? Saj vseeno. Mleko je za mlade krave in teleta.
Pa med je za čebele, pa zrna pšenice so za razmnoževanje pšenice, pa meso je nujno potreben sestavni del krave/piščanca/ovce...
Kaj ti ješ?
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC
BigWhale ::
Iz avtomata, iz tetrapaka, iz lonca od kmeta? Saj vseeno. Mleko je za mlade krave in teleta.
Pa med je za čebele, pa zrna pšenice so za razmnoževanje pšenice, pa meso je nujno potreben sestavni del krave/piščanca/ovce...
Kaj ti ješ?
Po sestavi in hranilni vrednosti je kravje mleko bolj primerno za krave kot za ljudi. Al mislis, da to ni res? Da so se krave evolucijsko tako prilagodile, da je kravje mleko bolj primerno za ljudi?
Zakaj mislis, da je vecina odraslih do neke mere netolerantna laktoze? Vecina. Enim se to kaze tako, da trikrat malo bolj prdnejo, drugim pa tako, da imajo tri dni drisko. Odvisno od cloveka.
Za ljudi je clovesko mleko. Pa se to samo za otroke, ker odrasli imajo lahko potem tezave z laktozo.
blackbfm ::
Po sestavi in hranilni vrednosti je kravje mleko bolj primerno za krave kot za ljudi.
Potem pa pusti vso tehnologijo na miru, splezaj na drevo in jej oreščke celo življenje. Aja ne, verjetno so oreščki bolj primerni za veverice.
Sploh pa kje ti vidiš to večino? Jaz redkokaterga poznam da ima zarad mleka probleme. Prav tako kot niso vsi alergični na prah, na razne kemične spojine, hlape, parfume, na dlake. Krneki..
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: blackbfm ()
BigWhale ::
Po sestavi in hranilni vrednosti je kravje mleko bolj primerno za krave kot za ljudi.
Potem pa pusti vso tehnologijo na miru, splezaj na drevo in jej oreščke celo življenje. Aja ne, verjetno so oreščki bolj primerni za veverice.
Kaj ima tehnologija veze z uzivanjem napacne vrste mleka? Kravje mleko je evolucijsko prilagojeno kravam in ne cloveku. Kaj ti tle ni jasno?
Sploh pa kje ti vidiš to večino? Jaz redkokaterga poznam da ima zarad mleka probleme. Prav tako kot niso vsi alergični na prah, na razne kemične spojine, hlape, parfume, na dlake. Krneki..
75% ljudi ima taksno ali drugacno obliko netolerance do laktoze. Pri ljudeh, ki zivijo bolj proti severu se to manj kaze, pri onih na jugu pa bolj. Zgooglaj "lactose intolerance". To, da ti nikogar ne poznas, ki ima tezave zaradi mleka ne pomeni nic. Morda samo to, da ljudje okrog tebe ne razglasajo kdaj imajo drisko in kdaj jih napenja.
Tukaj ne gre za alergijo, ki je nekaj povsem drugega.
thramos ::
Za 25% ljudi (če so tvoje številke pravilne) je mleko torej popolnoma običajna, zdrava hrana.
Za ostalih cca 50% (moja številka) pa prav tako uživanje mleka ne predstavlja nobenih problemov, poleg občasnega neškodljivega prdca.
Niso se prilagajale krave, ampak ljudje.
Za ostalih cca 50% (moja številka) pa prav tako uživanje mleka ne predstavlja nobenih problemov, poleg občasnega neškodljivega prdca.
Niso se prilagajale krave, ampak ljudje.
Furbo ::
Ljudje so tudi neprilagojeni alkoholu, pa to večino ne moti, da ga ne bi veselo uživala. Prav tako cigaretnemu dimu...
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC
Pyr0Beast ::
>
Za ostalih cca 50% (moja številka) pa prav tako uživanje mleka ne predstavlja nobenih problemov, poleg občasnega neškodljivega prdca.
>
Rak črevesa ali pomanjkanje nutrientov oz. raznorazna vnetja ne predstavlja problemov ?
>
Ljudje so tudi neprilagojeni alkoholu, pa to večino ne moti, da ga ne bi veselo uživala.
>
Poznamo tudi alkoholno netoleranco (genetsko pogojeno tudi s slabokrvnostjo afaik)
Drugače pa naše telo načeloma JE tolerantno na alkohol, neglede na starost afaik.
Za ostalih cca 50% (moja številka) pa prav tako uživanje mleka ne predstavlja nobenih problemov, poleg občasnega neškodljivega prdca.
>
Rak črevesa ali pomanjkanje nutrientov oz. raznorazna vnetja ne predstavlja problemov ?
>
Ljudje so tudi neprilagojeni alkoholu, pa to večino ne moti, da ga ne bi veselo uživala.
>
Poznamo tudi alkoholno netoleranco (genetsko pogojeno tudi s slabokrvnostjo afaik)
Drugače pa naše telo načeloma JE tolerantno na alkohol, neglede na starost afaik.
Some nanoparticles are more equal than others
Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place
Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place
blackbfm ::
Rak črevesa ali pomanjkanje nutrientov oz. raznorazna vnetja ne predstavlja problemov ?
pics or it didnt happen moja babica pri 92 letih pije homogenizirano uht mleko..no praktično ga pije celo življenje oz od kadarkoli že pač obstaja, prej pa domače :D nikoli ni imela problemov resnejših z zdravjem, še najmanj pa da bi bilo karkoli od mleka...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: blackbfm ()
BigWhale ::
Rak črevesa ali pomanjkanje nutrientov oz. raznorazna vnetja ne predstavlja problemov ?
pics or it didnt happen moja babica pri 92 letih pije homogenizirano uht mleko..no praktično ga pije celo življenje oz od kadarkoli že pač obstaja, prej pa domače :D nikoli ni imela problemov resnejših z zdravjem, še najmanj pa da bi bilo karkoli od mleka...
Tam zgoraj imas pa nekoga z otrokom, ki ima probleme pri uzivanju mleka. In kaj pol? Tvoja babica je precej premajhen vzorec.
Za ostalih cca 50% (moja številka) pa prav tako uživanje mleka ne predstavlja nobenih problemov, poleg občasnega neškodljivega prdca.
In po kaksni znanstveni metodi je bila pridobljena tvoja stevilka?
Niso se prilagajale krave, ampak ljudje.
No, ljudje se nismo prilagodili. Tisti popolnoma neprilagojeni so v pradavnini pomrli od lakote. Eni so pa samo malo bolj prdeli, ja.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: BigWhale ()
blackbfm ::
Tam zgoraj imas pa nekoga z otrokom, ki ima probleme pri uzivanju mleka. In kaj pol? Tvoja babica je precej premajhen vzorec.
Sej ko daš en kontra primer, potem so pa neki izgovori. Ti raje ne nakladaj preveč o škodljivosti mleka.
In po kaksni znanstveni metodi je bila pridobljena tvoja stevilka?
Po kakšni pa je tvoja?
BigWhale ::
Tam zgoraj imas pa nekoga z otrokom, ki ima probleme pri uzivanju mleka. In kaj pol? Tvoja babica je precej premajhen vzorec.
Sej ko daš en kontra primer, potem so pa neki izgovori. Ti raje ne nakladaj preveč o škodljivosti mleka.
In po kaksni znanstveni metodi je bila pridobljena tvoja stevilka?
Po kakšni pa je tvoja?
Kaksni izgovori? Saj sem ze v startu povedal, da gre za 75% ljudi, ki niso tolerantni. Tvoja babica je verjetno ena izmed tistih, ki laktozo normalno prebaljajo. Al je pa ze tolk inkontinetna, da prdcev sploh ne cuti vec...
Jaz nisem NIKJER rekel, da je mleko skodljivo. Takoj pa recem, da pa tudi zdravilno ni. :> Moja stevilka v bistvu ni moja. Jaz se ne sklicujem na lastno avtoriteto.
en.wikipedia.org/wiki/Lactose_intolerance
http://www.accessmylibrary.com/coms2/su...
http://www.scielo.br/scielo.php?script=...
http://medicalcenter.osu.edu/patientcar...
http://www.news.cornell.edu/stories/jun...
...
blackbfm ::
Saj sem ze v startu povedal, da gre za 75% ljudi, ki niso tolerantni.
To je zavajojoč podatek, če ne greš v detajle. To da ima nekdo zmanjšano toleranco, ali pa da ne tolerira sploh, ni isto. Če povzamem eno od raziskav zgoraj, potem velja da od teh 75%, polovica ne čuti nekih večjih negativnih posledic od uživanja mleka, čeprav imajo vseeno zmanjšano toleranco.
Se pravi imamo (25+37,5=) 62,5% ljudi ki mleko prebavjlajo praktično brez težav. Takih, ki ultra slabo reagirajo na mleko tudi ne more bit prav veliko, tako da realna cifra je verjetno še višja.
Torej če tistih par procentov ne prebavlja mleka sploh, ga je pa kar treba prepovedat, pa narest celo propagando kako je evil in vse to..kakšno bluzenje..
Pyr0Beast ::
Ja verjetno ga ni treba oglaševati ravno tako: Mleko krepi, in podobne kozlarije
Some nanoparticles are more equal than others
Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place
Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place
thramos ::
blackclw +1.
In ja, ljudje smo se prilagodili. To da so eni pomrli, preživeli pa tisti z več laktaze tudi po otroštvu je evolucija.
In ja, ljudje smo se prilagodili. To da so eni pomrli, preživeli pa tisti z več laktaze tudi po otroštvu je evolucija.
Anarki ::
Glej cena mleka je že tak al tak padla za prodajo. Morjo met mal zaslužka, če pogledaš boš dav za domač sir ali salamo tudi precej več kot za umetne trgovinske stvari,...
ko se že pogovarjamo o mlekomatih
mi lahko kdo razloži, zakaj stane 1l mleka iz mlekomata 1€, 1l mleka v trgovini pa nekaj čez 70c
glede na to, da mlekomat odstrani veliko posrednikov, bi morala bit cena nižja?
BigWhale ::
dzinks63 ::
glede na to, da mlekomat odstrani veliko posrednikov, bi morala bit cena nižja?
Mleko v trgovini je predelano, iz njega je odstranjeno veliko stvari. Mleko v mlekomatu je sveže polnovredno (staro par ur) in to se plača.
vbohinc ::
samo vseeno, pri mleku iz trgovine služi mlekarna, trgovina in kmet
mleko iz mlekomata pa odstrani mlekarno in trgovino
pa še v trgovini dobiš zraven še posodo, pri mlekomatu rabiš svojo
aja
pa tist poc iz trgovine, ki se mu reče mleko je men bolj okusen od tega iz mlekomata (ta mi je malo pregost)
Pri tistem iz trgovine služi trgovec in nekaj mlekarne, kmetu ga plačajo največ 25 centov na liter [cene ~Q2 2011], zato pa kmet dobi subvencije, ker surovine prodaja pod ceno... No pri mlekomatih gre za dodatno dejavnost kmetije, mleko se menja dnevno, prevoz je strošek kmeta in presežek mleka se zavrže.
Human nature is not a machine to be built after a model, and set to
do exactly the work prescribed for it, but a tree, which requires to grow
and develop itself on all sides...
do exactly the work prescribed for it, but a tree, which requires to grow
and develop itself on all sides...
RejZoR ::
S tem da vedite, da trgovci VEDNO stisnejo proizvajalce (izdelkov ali surovin) do skrajnega minimuma. Eni so celo tolk evil, da mora dobavitelj/proizvajalec plačevat svojo polico trgovcu češ, ti meni plačuj, da sploh prodajam tvoje izdelke, če ne te pa vržemo ven. Če si majhna firma odvisna od velike mreže enega trgovca ima lahko ukinitev izdelkov katastrofalne posledice za proizvajalca. Kar pa je morlano gledano težka svinjarija.
Sploh velik problem v zadnjih letih je, da bi vsi na veliko prodajali, proizvajal pa kar nihče ne bi (oz se jim ne splača več ker vsi zbijajo cene do onemoglosti). Izdelki tud ne padejo iz neba in nekdo jih pač mora tud proizvajati.
Sploh velik problem v zadnjih letih je, da bi vsi na veliko prodajali, proizvajal pa kar nihče ne bi (oz se jim ne splača več ker vsi zbijajo cene do onemoglosti). Izdelki tud ne padejo iz neba in nekdo jih pač mora tud proizvajati.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com
imagodei ::
glede na to, da mlekomat odstrani veliko posrednikov, bi morala bit cena nižja?
Mleko v trgovini je predelano, iz njega je odstranjeno veliko stvari. Mleko v mlekomatu je sveže polnovredno (staro par ur) in to se plača.
Kaj točno je odstranjeno iz trgovinskega mleka?
- Hoc est qui sumus -
energetik ::
Samo nekaj maščobe.
Ampak očitno nekateri brez dokazov in brez analiz v laboratoriju vedo, da v mlekarnah redčijo mleko s kmetij z vodo. Seveda dodajo še nekaj belega barvila, da zgleda kot mleko...
Ampak očitno nekateri brez dokazov in brez analiz v laboratoriju vedo, da v mlekarnah redčijo mleko s kmetij z vodo. Seveda dodajo še nekaj belega barvila, da zgleda kot mleko...
fosil ::
glede na to, da mlekomat odstrani veliko posrednikov, bi morala bit cena nižja?
Mleko v trgovini je predelano, iz njega je odstranjeno veliko stvari. Mleko v mlekomatu je sveže polnovredno (staro par ur) in to se plača.
Kaj točno je odstranjeno iz trgovinskega mleka?
Zadeva je precej podobna pomarančnemu soku.
100% pomarančni sok iz trgovine, dejansko ni pravi sok, ampak je narejene iz koncentrata. Torej industrijsko predelan.
Teoretično naj bi bil sok sicer popolnoma enak kot sveže stisnjen, ker toliko vode kot jo odvzamejo, jo potem tudi dodajo.
Ampak vsak ki je že kdaj probal sveže stisnjen sok ve da zadeva enostavno ni enaka.
Tudi pri industrijsko predelan mleku je podobno. Iz mleka dejansko najprej odstranijo vso maščobo in jo potem dodajo nazaj določeno količino, glede na to za kakšno "vrsto" mleka gre. Spet torej industrijsko predelano.
Pri mleku sicer ni kakšne bistvene razlike v okusu.
Ali tako predelano mleko res kaj drugače vpliva na organizem je pa vprašanje.
Se je pa do sedaj že veliko prehranskih resnic izkazalo za zmotne, ker dejansko se zadeve ne da zreducirat na golo kemijsko sestavo, je zraven še veliko drugih faktorjev.
Tudi diamant in oglje imata enako kemično sestavo. Ali bi torej zamenjal kos diamanta za kos oglja?
Tako je!
dzinks63 ::
Kravje mleko ima v povprečju 87,5 % vode in 12,5 % suhe snovi, v kateri je:
• 3,6 do 4,2 % mlečne maščobe,
• 3,3 % beljakovin,
• 4,7 % mlečnega sladkorja (laktoze),
• 0,7 % mineralov (predvsem kalcija in fosforja) ter vitaminov (A, D, E, K ter vitamini B kompleksa).
Odstranjen je del mlečne maščobe (odvisno od tipizacije) in vse kar je v njej topnega.
Mlečna maščoba vsebuje tudi konjugirano linolno kislino, sfingomielin, masleno kislino in v maščobi topne vitamine A in D, E in K ter betakaroten, ki imajo po najnovejših raziskavah protikarcinogen učinek.
• 3,6 do 4,2 % mlečne maščobe,
• 3,3 % beljakovin,
• 4,7 % mlečnega sladkorja (laktoze),
• 0,7 % mineralov (predvsem kalcija in fosforja) ter vitaminov (A, D, E, K ter vitamini B kompleksa).
Kaj točno je odstranjeno iz trgovinskega mleka?
Odstranjen je del mlečne maščobe (odvisno od tipizacije) in vse kar je v njej topnega.
Mlečna maščoba vsebuje tudi konjugirano linolno kislino, sfingomielin, masleno kislino in v maščobi topne vitamine A in D, E in K ter betakaroten, ki imajo po najnovejših raziskavah protikarcinogen učinek.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Kater mlek kupujete (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Loža | 28956 (15558) | ales85 |
» | Kako pomnožiti probiotike doma?Oddelek: Loža | 6981 (2963) | fosil |
» | Mleko (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Znanost in tehnologija | 20139 (11364) | BigWhale |
» | "Alpsko mleko" predvsem iz Madžarske? (strani: 1 2 3 4 5 6 )Oddelek: Loža | 51286 (42731) | globalna80 |
» | Mleko iz mlekomata (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 17092 (14587) | janhar |