» »

Baidu sklenil dogovor s tremi največjimi založniki glasbe

Baidu sklenil dogovor s tremi največjimi založniki glasbe

The Wall Street Journal - Najpopularnejši kitajski spletni iskalnik Baidu že nekaj časa ponuja iskanje glasbenih datotek po spletu, a pri tem uporabniki navadno naletijo na ilegalne kopije datotek. Zaradi tega si je v zadnjih letih Baidu nakopal tožbe kitajskega SAZAS-a in ameriških založnikov (ki so seveda po pravilu izgubljali na kitajskih sodiščih), RIAA in MPAA pa sta ga redno uvrščali na seznam najbolj spornih spletnih strani. Temu so storili konec, saj je Baidu sklenil dogovor z Universal Music, Sony Music in Warner Music o licenciranju glasbe, poroča The Wall Street Journal.

Odslej bodo Kitajci prek spletne strani ting.baidu.com lahko poslušali (stream) ali pa prek iskanja MP3 prenašali glasbo, ki so jo založili omenjeni založniki. Ta ne bo omejena le na kitajsko produkcijo, marveč bo One-Stop China, katerega solastniki bodo vse tri založbe, Baiduju ponujala tudi tujo produkcijo. Baidu bo založbam plačeval tantieme glede na število poslušanj in prenosov ter delež prihodkov od storitve, storitev pa bo za končne uporabnike brezplačna, saj se bo financirala iz oglasov. Za začetek bo na Tingu pol milijona novih naslovov, v prihodnosti pa jih pričakujejo milijon.

Zanimivo je, da se Baidu ni zavezal s svojega iskalnika v celoti odstraniti zadetkov s povezavami na ilegalne kopije datotek. Sporazumeli so se le, da bodo legalne kopije (plačljive ali brezplačne) imele višje mestu pri prikazu zadetkov pri iskanju po Baiduju in da bodo favorizirali Ting. Na primer: iskanje termina Coldplay Yellow bo vrnilo le legalne rezultate, iskanje po terminu Yellow pa mogoče tudi kakšnega manj legalnega.

Na ta način želijo založbe zaslužiti več denarja na Kitajskem, kjer so lani zbrale le 64 milijonov dolarjev, kar je več kot stokrat manj kot v ZDA in celo manj kot na Irskem (ki ima 0,3 odstotka prebivalstva Kitajske). Dogovor je gotovo korak v pravo smer.

19 komentarjev

Jupito ::

Kompromis za Kitajce, za "svobodoljubni" Zahod pa cenzura & buy or die? I is confuz!

Edit za tiste, ki ne bodo štekali sarkazma: ker so bili interesi državljanov bolje zaščiteni kot tistih tujih kapitalstov, so bili ti prisiljeni reševati problem s kupom korenja. Pri nas se država udinja kapitalistom in dobimo palico.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Jupito ()

digitalcek ::

Ostali po kugli plačujejo po 0.99 za en mp3, Kitajci pa po 0.001. Kot da smo jim mi Evropejci krivi, da delajo za 120 dolarjev mesečno. In ne bodo NIKOLI imeli niti srbskih plač. Da o norveških, švicarskih in avstrijskih niti ne govorim. Z vso njihovo silno gospodarsko rastjo. Kajti dodatne vrednosti nimajo (skoraj) nobene...

Žal se kolesa ne da zavrteti nazaj. Z njimi bi bilo treba ne "One-Stop China", ampak STOP China... In to pravočasno - že vsaj pred petnajstimi leti.

Kaj naredijo ostali, ko (hipotetično) v nekem nemškem, predvsem pa v srbskem ali hrvaškem mestu začne nekdo polagati ploščice za 5% realne cene, ali izdelovati lesene čaplje (kar je, kakorkoli obrnemo, proizvod) po 1 evro. Celo v Nemčiji, predvsem pa v Srbiji: dve opozorili, nato pa metek med oči...

Vsaka podobnost z dumpingom, ki ga na vseh področjih zganjajo Kitajci je - NAMERNA.

Zadeva zelo smrdi po piratizaciji, čeprav gre za čisto nekaj drugega. Namreč: damo toliko (smešna vsota), več pa ne. Vzemi, ali pusti... Pfuj!

Upam, da bom doživel dan, ko bom v trgovini kupil 5 kilogramski pršut, na blagajni pa rekel: dam dva evra, več ne. Vzemi, ali pusti...

In cel Hollywood bo tako zaslužil s pravicami na Kitajskem (mesečno, sarkazem on) 18 dolarjev in 32 centov.

Zgodovina sprememb…

RoSeR ::

digitalček, ti si bolana osebnost.

BALAST ::

A si mal usekan, kaj ne zastopiš bistva med socialistično kitajsko in kapitalističnim zahodnim svetom.

Pa dumping ne zganjajo kitajci ampak je tako osnovno načelo masovne proizvodnje, le da so zakoni pisani pri nas pisani bolj na roko izvajalcem storitev kot pa proizvajalcem materialnih izdelkov.

Da te ne bo kap ko boš ugotovil da 50% slovenskih družin "lahko" preživi z mesečnimi dohodki pod 150€ na člana.

Jupito ::

RoSeR je izjavil:

digitalček, ti si bolana osebnost.


Ah, daj no. Moraš ga na nek način razumeti. On mora krvavo plačati za vsako stvar, ki jo drugi dobimo zastonj. Npr. za seks.

Tarzan ::

Digitalček bi kar napadel kitajsko, ker so take barabe, da imajo nizke dohodke. Sej ne, da imajo po večjih mestih že primerljivo povprečje našemu zanikrnemu slovenskemu, ampak OK, samo da je digitalček lahko pameten.

"Upam, da bom doživel dan, ko bom v trgovini kupil 5 kilogramski pršut, na blagajni pa rekel: dam dva evra, več ne. Vzemi, ali pusti..."
To lahko že zdaj probaš. Sicer ti ne bo uspelo, ker 99% drugih digitalčkov rade volje odšteje več od tega, kar bi ponudil ti.

Če lahko na kitajskem za glasbo nekaj iztržiš, pa četudi desetkrat manj, kot na zahodu, bi bil debil, če bi trmasto gonil svojo (v defaultu previsoko postavljeno) ceno.

Ker vidim, da ti kapitalizem načeloma gre, ampak imaš le rahle težave z razumevanjem bistva, ti namignem, da je dtoritev ali dobrina vredna točno toliko, kolikor so kupci zanjo pripravljeni odšteti. Če tvojega filma noben ne povoha in ga "prodaš" le po piratskih tokovih, gre lahko za manjko kvalitete, za previsoko postavljeno ceno ali najbolj verjetno oboje.


Podpiram to odločitev in sem prepričan, da bodo precej popravili izkupiček, ki ga dobijo od kitajcev. Vprašanje, če se ne bo zadeva širila kmalu tudi kam bolj zahodno.

digitalcek ::

BALAST je izjavil:


Da te ne bo kap ko boš ugotovil da 50% slovenskih družin "lahko" preživi z mesečnimi dohodki pod 150€ na člana.


Bla, bla, bla.
Si iz vukojebine? Preseli se v moje stanovanje v Ljubljani in spelji lajf za 300 evrov na mesec.
Popolnoma odgovorno trdim, da se v Ljubljani z manj kot 600-650 evrov (ena oseba) NE DA živeti (najemnina ali kredit, elektrika, plin, RTV, voda, smeti, internet, kabelska tv, upravljanje zgradbe).

V tej ceni nISO vključeni stroški avta, goriva in letnih kazni, povezanih z posedovanjem avtomobila.

Da pa se ob petrolejki, brez interneta, avta in tako, da dobiš vsak dan župco od sosede, kosilo pa pri Karitasu...

digitalcek ::

Tarzan je izjavil:

ti namignem, da je dtoritev ali dobrina vredna točno toliko, kolikor so kupci zanjo pripravljeni odšteti.


Popolnoma narobe.
Če te proizvodnja avta stane 15.000, salon pa vzame zase še 3000 marže, stane ta avto 18.000. In ni nikaršnih šans, da bi stal 5.000, ali 8.000.
Je pa seveda možno, da ga nihče ne kupi in potem seveda zaprejo fabriko.
Ampak, kot rečeno: prodajajo ga za 18.000, v akciji pa mogoče za 16.900.
Nikakor pa ne za toliko, kolikor bi dali kupci brez denarja. Kajti naredili so kalkulacijo (kjer je vsekakor vsebovan tudi dobiček) in cena je taka, kot je. Pa naj ga Kitajci in Indijci lahko kupijo, ali pa ga ne morejo...

RoSeR ::

Za avto potrebuješ material, tovarne, delavce, robote,..., za en mp3 skropucalo pa lastni računalnik, znanje, "talent", voljo,...

techfreak :) ::

Če je pa tako preprosto, zakaj pa potem sam ne delaš mp3jev?

RoSeR ::

sem dovolj pameten, da vem, da nimam talenta za petje :)

techfreak :) ::

Torej si že takoj na začetku odkril kako težko je ustvarjanje glasbe in zakaj bi ustvarjalci želeli plačilo za svoje delo.

Zgodovina sprememb…

BALAST ::

dandanes ne rabiš bit pameten, niti ne imet talenta za petje... važn je PR pa pisci besedila, pa producent, režiser.... pa dobiš hit za 1mio$

RoSeR ::

techfreak, nisi dojel kar sem napisal...če bi hotel, bi lahko naredil kakšen komad, se delal butla iz sebe kot marsikateri slo "glasbenik", potem posnifal nekaj praska, kot skoraj vse velike zvezde, ter se ob pomoči sazasa bojeval za svoj težko zaslužen, a hitro izgubljen denar. Torej, kaj sem napisal zgoraj?

SkipEU ::

Tudi programira lahko pravzaprav vsak ... a vendar bi bil kdorkoli od vas vesel, če bi za nek program porabili mesec in več, ostali pa bi samo to veselo zdownloadali?

Pa da sploh ne omenimo, kako večina Slovencev skoči v zrak že samo zato, ker je nekdo uporabil njihovo avtorsko fotografijo.

digitalcek ::

RoSeR je izjavil:

za en mp3 skropucalo pa lastni računalnik, znanje, "talent", voljo,...


Vidite, ravno tako mišljenje je eden glavnih generatorjev problemov na spletu.

Namreč to, da mladi mislijo, da je vse, kar je na spletu - skropucalo in brez veze. Glasba, fotografije, video, rač. igrice, software.

Jaz pa mislim, da so skropucalo na nek način pravzaprav MNOGI konzumenti spleta, ljudje brez okusa, brez sposobnosti vrednotenja, kaj je kvalitetno in kaj ni in ne nazadnje brez denarja.
Kajti ravno taki pogosto in popolnoma neselektivno izjavljajo, da je vse, kar je spletu, pravzaprav skropucalo...

In čudim se, da kvalitetni avtorji na spletu "svinjam mečejo bisere". Svinje si namreč biserov glede na njihov katastrofalen NEokus nikakor ne zaslužijo. Takim bi bilo čisto dovolj (in še preveč) posredovati le vremensko napoved in mogoče kakšen športni rezultat...

Osebki, ki dolvlečejo in ne kupijo NIKOLI nobene vsebine (takih je namreč ogromna večina) in se ob tem še dobro počutijo, so dejansko svinje, ki rijejo po gnoju samo zato, ker je to fajn in predvsem zato, ker je to zastonj....

Sedaj pa lop po meni, ker sem si drznil napisati (sicer svojo) resnico o spletu!

Zgodovina sprememb…

RoSeR ::

digitalček, pa ti res nisi zmožen čitanja vsebine, ki je napisana! Kje sem napisal, da je vse na spletu skropucalo? Kaj si res tako omejen v svojem zagovarjanju lastnega PRAV, da nisi zmožen normalnega branja ostalih soudeležencev foruma? To, kar si citiral, mene, popolnoma drži. Za vse to potrebuješ sobo, ki jo opremiš z dušilci zvoka, računalnik, originalni ali piratski program ;), ostalo ferštekerijo, mikrofon in svoj "talent" (lahko čitaš antitalent), da narediš en mp3, dodaš nekaj slik ter vržeš še na youtube - eto, si lahko že slaven.

Povej mi, res me zanima, kaj je zate kvaliteta? Recimo v glasbi, pri skupinah ali posameznikih? Kaj je tisto merilo, ki določa absolutno kvaliteto?

Torej zate so "ostali" uporabniki spleta reveži, nesposobneži, ki ne zmorejo uvidet kvalitete ter jo tudi plačati za uporabo, pa čeprav nimajo denarja. Potem takem, naj se sploh ne dotikajo neke glasbe, ki jim je ali pa bi jim bila všeč ter naj čakajo, da jo bodo pop radijske postaje predvajale? Kakšen je tvoj odgovor na takšno stanje? Čakat, da nekje slišiš, kar je malo verjetno pri "kvalitetni" glasbi, ker ta glasba ponavadi ni ravno pop, ali pa potegnit dol nekaj kar je dostopno - če vemo, da si nekdo ne more privoščit, da bi kupil album, kaj šele, da bi morda posedoval mastercard ali kakšno drugo plačilno sredstvo za nakup preko spleta?

Ne boš spremenil sveta, nikoli, in ta se tudi ne bo spremenil, pa lahko ti narediš ne vem kakšne zakone. Tega se preprosto ne da več zatret. No, da se, preprosto ukineš internet in ga daš v uporabo samo podjetje ter vladnim ustanovam. Navadne uporabnike pa omejiš s internet caffeji, črtnimi kodami na čelu, čitanju zenice, ipd.

Tvoja resnica o spletu je samo tvoja. Ti sploh ne razumeš, kako živijo ljudje. Ne perfektnega sveta, kjer bi vsi imeli plače nad 3000 eur, stanovanja, službe, ... v bistvu je svet ena sama teorija kaosa, ki se ga zajezdit z moralnimi vrednotami, zakoni, vendar ne v popolnosti. To, kar ti sanjaš, je utopija. To kar si ti želiš, plačilo za vsako uporabo, je utopija...

p.s.: mogoče si že kdaj, pa vendar, a lahko podaš en tvoj avtorski izdelek?

Ales ::

digitalcek je izjavil:

Tarzan je izjavil:

ti namignem, da je dtoritev ali dobrina vredna točno toliko, kolikor so kupci zanjo pripravljeni odšteti.

Popolnoma narobe.
Če te proizvodnja avta stane 15.000, salon pa vzame zase še 3000 marže, stane ta avto 18.000. In ni nikaršnih šans, da bi stal 5.000, ali 8.000.
Je pa seveda možno, da ga nihče ne kupi in potem seveda zaprejo fabriko.
Ampak, kot rečeno: prodajajo ga za 18.000, v akciji pa mogoče za 16.900.
Nikakor pa ne za toliko, kolikor bi dali kupci brez denarja. Kajti naredili so kalkulacijo (kjer je vsekakor vsebovan tudi dobiček) in cena je taka, kot je. Pa naj ga Kitajci in Indijci lahko kupijo, ali pa ga ne morejo...


No, saj se premikaš. Ko še malo razmisliš, boš ugotovil, da je dejansko storitev ali dobrina vredna le toliko, kot so kupci pripravljeni zanjo odšteti. Kadar je to manj, kot je proizvodna cena, pride slej ko prej stric dat ključavnico na vrata. Kot si sam pravilno ugotovil.

In to se je, sodeč po tvoji jezi na ves svet, tudi tebi zgodilo? Cena tvojih avtorskih izdelkov je padla pod tvojo pričakovano ali celo proizvodno ceno? Jp, celo če si solo svobodni umetnik (ne vem, ugibam), jo imaš - imenuje se golo preživetje. In zdaj moraš delat nekaj drugega.

Če misliš, da je to zaradi piraterije, tudi ok. Ampak če misliš, da bo piraterije kmalu konec in da se bo svet zavrtel nazaj, te čakajo težki časi.

Drugače pa mene tudi zanima - daj pokaži en svoj avtorski izdelek. Če hočeš, na ZS. Obljubim anonimnost, če jo želiš, resno.

Reycis ::

Njegova najboljsa avtorska dela so posti po forumih s katerimi provocira ljudi, ki ga se niso spregledali. Je tipicen forum trol, ki zeli s svojimi objavami od ljudi izzvati emocionalen odziv in moti normalno debato. Visto vse clanke ki so kakorkoli povezani z avtorsko tematiko pokozla s svojo, sedaj ze burleskno storijo o zlobnih piratih. Zaradi ljudi, ki mu nasedajo in se vedno odgovarjajo uspesno spremeni kakrsnokoli konstruktivno debato v flejmanje po enem in istem kopitu in je ze utrujajoce brat.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Google opušča cenzuro na Kitajskem

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
177513 (6369) murmur
»

Google pod kitajskim napadom

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
426239 (4508) poweroff
»

Kitajci dobili "svojo" Wikipedio

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
143361 (2683) Bistri007
»

Google izgublja delež na Kitajskem

Oddelek: Novice / Rezultati
123579 (3302) Bass0

Več podobnih tem