» »

Garancija na rabljene avtomobile

Garancija na rabljene avtomobile

guest #44 ::

Določeni trgovci z avtomobili ponujajo garancijo na rabljene avtomobile. Kako se vam to zdi?
Vprašanje kolk zvišajo ceno zaradi tega.

wanderer ::

običajno takšna garancija velja samo za motor in menjalnik, zato se splača rabljen avto pred nakum dooobro preveriti

guest #44 ::

Aha tko...nisem vedu. No vsaj to, da ponujajo. Motor pa menjalnik so ponavadi najdražje zadeve za popravljat. Sam zdej vprašanje kaj specifično še zajema ta garancija. Puščanje olja iz bloka se šteje? Avto tudi če nekaj pušča, načeloma zdrži tistih 6 mesecev al kolk sploh ponujajo.

blackbfm ::

Garancijo dajo na tisto kar je najmanj verjetno da crkne v enem mescu:))

#000000 ::

Ne vem sicer na kaj dajo garancijo, ampak tudi če jo ne dajo so v bistvu dolžni kriti okvare ki nastanejo zaradi tki. skrite napake, ki jo nekdo brez znanja mehanike ne more odkriti. Skrita napaka pomeni da si dejansko kupil okvarjen avto. Tko da al dajo garancijo al ne so dolžni pokriti stroške skrite napake.


Tako pravi tržni inšpektor, drugo pa je praksa, kokr je spet reku tržni, so taka podjetja vešča teh zadev in posameznik skoraj nima šans da zmaga oz. posameznik prej obupa kot da bi začel stvar gonit pred sodiščem, to pa firme vedo in s pridom izkoriščajo.

Če ti da garancijo, naj ti garancijsko izjavo napiše na papir podpiše in poštemplja, gor naj bo navedno točno kaj krije ta garancija.

Najbolje pa je da avto pred prevzemom pelješ na tehnični pregled. Ker tam hitro pokaže če ima preveč plinov je katalizator fuč, bremze, nekje tudi amortizerje pokaže. Če imajo svoj tehnični in ti ne pustijo peljat na pregled drugam ga ne kupiš pa je. Strošek tehničnega je 36 evrov.

St235 ::

Treba je ločit dve stavri - stvarno napako in garancijo.

Za stvarno napako se šteje vsaka okvara, ki se pojavi pri nakupu rabljenega vtomobila v 6 mesecih, ker se šteje, da je avto to okvaro imel že pri nakupu. Klavzule tipa videno - kupljeno so NIČNE. Kako pa stvar konkretno uveljavit je pa stvar ustrajnosti. Načeloma pri nakupu od pravne osebe (torej firme) še lahko kaj narediš preko tržnega inšpektorata in urada za varstvo potrošnikov. Na relaciji do fizične osebe pa ostane samo civilna tožba.

Garancija pa je stvar prodajalca pod kakšnimi pogoji in koliko časa jo nudi pri rabljenih avtomobilih. točni pogoji (kaj pokriva, koliko časa) morajo bit zapisani, ker jih je drugače dosti težje dokazovat.

Drugače pa AMZS nudi storitev rpegleda rabljenega vozila http://www.amzs.si/?podrocje=200

To je minimalen strošek v primerjavi z morebitni zapleti. Pa tudi hitro vidiš, če ima prodajalec kakšne pomisleke okrog tega.

Zadnji avto, ki sem ga kupil je kar prodajalec sam ponudil, da peljeva avto na redni servis (je bil ravno čas za redni servis na 60k) in, če bo vse ok podpiševa pogodbo. Prodajalec je bil celo tako fer, da je bil pripravljen plačat stroške servisa, če bo kaj narobe.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()

BlaY0 ::

Jverne: Načeloma ti MORA dati garancijo NA CELO VOZILO pa tudi če je to samo en dan. Brez garancije ti ga NE SME prodati. Določila pogodbe, ki izključujejo dele avtomobila pri garanciji so nična. Lahko pa ti torej ponudi garancijo enega tedna na celo vozilo in pol leta na pogonski sklop, to pa lahko ja. Drugače pa cena za to ne bi smela biti višja.

Lakotnik29: Jaz imama izkušnje z uveljavljanjem stvarne napake pri nakupu rabljenega avtomobila pri firmi. V glavnem sem moral kar precej časa/živcev vložit da se je zadeva rešila. Grožnje niso bile izvzete. Skratka, so zviti in namazani z vsemi žaubami tile preprodajalci. Če je kaj preveč "lepo", da bi bilo res, potem je zihr ena fora.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: BlaY0 ()

Zheegec ::

Garancija na rabljene stvari je po zakonu 6 mesecev, seveda moraš kupiti od pravne osebe (račun itd.).
Videno-kupljeno velja za vidne stvarne napake, torej nekaj kar normalen voznik z izpitom MORA opaziti. Za skrite stvarne napake pa vem že za kar dosti primerov, kjer se je dalo dobiti nazaj kupnino.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

BlaY0 ::

Še en ki ne loči stvarne napake od garancije...

Zheegec ::

Hmmm, očitno res ni več 6 mesecev za rabljene, pa bi lahko prisegel, da je to včasih bilo v 18. členu ZVPOT, sedaj je samo po določilu prodajalca.
Torej ostane samo stvarna napaka 6 mesecev in pa prostovoljna garancija prodajalca.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

BlaY0 ::

Jap. Vendar garancija še vedno MORA bit. Magar eno uro :P

#000000 ::

St235 je izjavil:

Treba je ločit dve stavri - stvarno napako in garancijo.

Za stvarno napako se šteje vsaka okvara, ki se pojavi pri nakupu rabljenega vtomobila v 6 mesecih, ker se šteje, da je avto to okvaro imel že pri nakupu.


Kokr sem jest zastopil, je stvarna oz. skrita napaka, nekaj kar navaden voznik nikakor nebi mogel odkriti, ne vem recimo da avto pod nizkimi obrati dela po 3 cilindrih, al pa da ima en bat prepihan, al pa da ena šoba ne sodeluje najbolje ipd. to so skrite napake ker je ne moreš ugotovit če nisi ravno mehanik.

Je pa spet finta kaj od tega se šteje kot potrošni materijal, recimo sklopka ti lahko crkne drugi dan pa ti je ne bodo krili z nobeno garancijo razen če je avto nov, al pa kolesni ležaji, al pa končniki, amortizerji, volanska letev in še kaj bi se našlo, težko je opredelit kaj je potrošni materijal ker po njihovem je lahko vse potrošni materijal tud komplet mašina.

BlaY0 ::

Zheegec je izjavil:

Za skrite stvarne napake pa vem že za kar dosti primerov, kjer se je dalo dobiti nazaj kupnino.

Za star avto? Kako se je pa "nazaj" rešilo lastništvo/registracijo/zavarovanje?

Zheegec ::

kako bi se moralo rešiti ne vem, je pač kupec (kolega) registracijo vzel kot svoj strošek... Itak je bili samo en teden.
prvič se je šlo za Alfo JTD, kjer je prejšnji lastnik gor dal P-Box, ki je uničil motor. Presenetljivo ga je prodajal par dni po tem, ko je zamenjal komplet zavore :))) V drugem primeru pa za Peugeot avtomatik, kjer je par dni po nakupu crknil menjalnik.
prvi avto je bil letnik 2000, drugi pa okoli 2006
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Zheegec ()

#000000 ::

Kako veš da je bil gor P-box ? Pa tudi če je bil nima veze. Tud jest sem prodal avto en teden po menjavi kompletnih zavor in opravljenem rednem servisu ter opravljemn tehničnem pregledu to pa zato ker tak avto tudi dosti lažje prodaš + za višjo ceno kot nevdrževane kripe + med tem časom ko ga prodajaš se lepo brezskrbo voziš.

Kaj pri vas ste navajeni avto prodajat ko gre vse v Kura* in obstane na parkplacu, ter ga oglaševat za redno vrzdrževanega in garažiranega :)

Za drugi prmer ne vem ampak tud mislim da nima veze če mu je crknil menjalnik po par dneh.

Če sta bila oba avta kupljena od avto dilerjev pol ja, če pa sta bila kupljena od fizičnih oseb pa tam mislm da ne velja nobene garancija.

BlaY0 ::

V bistvu sprašujem zato, ker sam nisem uspel zadeve spravit v stanje pred podpisom pogodbe. Edina varianta je bila, da sem avto "prodal" nazaj in se je ponovno izvedel prepis.

Zheegec ::

Ja, tako se je izpeljala zadeva, kot sem rekel se je avto prodal nazaj, kolega ga je pač normalno odjavil.
#000000 - navajen sem, da se avto prodaja čisto normalno, ne pa da se ravno malo prej "kompletno nekaj menja", pa še to pri cenejših avtomobilih. Če je avto OK, potem ni potrebe ravno malo pred prodajo delati nekih izrednih servisov, potem pa par dni kasneje crkne motor.

Tudi proti fizični osebi se da uradno uveljavljati skrivno stvarno napako, samo veliko sreče pri temu :)
Oboje je bilo proti pravni osebi, da.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

;-) ::

Kupujte pri takih prodajalcih kjer imajo avtomobili več kot 1 leto garancije (rabljeni) na večino delov od motorja, do turbopolnilnikov, elektronika, hladilni sistem, zavore (abs senzorji) itd.itd.

Eden takih prodajalcev je Toyota Lovše-garancijo ponujajo tudi na druge znamke, ki jih prodajajo pod Toyota Preverjeno in imaš do 2 leti garancije na večino stvari.

bentilator ::

Imam vprašanje povezano s to tematiko. Pred kakim mesecem sem kupil rabljeno seat ibizo letnik 2003. Skupaj s svakom sva si jo ogledala, jaz kot laik ne kej preveč in zadevo sem kupil. Omenjeno nama je bilo, da je bil avto malo butnjen spredaj, pač takrat se ni slišalo kot nekej velikega. Ko sem šel menjat gume, mi je že vulkanizer reku, da je bil avto kr dobr butnen, pa se nism kej preveč oziral. No dodatno je avtomehanik ugotovil, da nekje pri volanu pušča in je zadevo mogu zamenjat, skupaj s stroški je naneslo malo več kot 600€. Peljal ga je še na optiko, kjer so ugotovili odstopanja pri poziciji gum (okoli 3°). Dodatno so se začele pojavljati majhni madeži od olja, po vsej verjetnosti iz menjalnika (to je omenil tudi avtomehanik). Svetoval mi je naj prevozim nekaj tisoč kilometrom, se takrat oglasim pri njemu in bova videla koliko olja je izteklo. Če bi želel še ta problem odpraviti bi me verjetno koštalo še podoben znesek kot omenjen zgoraj. Se pravi, kupil sem avto, pri katerem sem imel takoj dodatnih stroškov v vrednosti vsaj 20% prvotne cene avtomobila, in vsi problemi še niso odpravljeni.

Naj vse to požrem (tako kot sem do sedaj) ali še lahko kako ukrepam?
Lp

BlaY0 ::

Torej ti garancije niso dali? Če je tako lahko probaš s stvarno napako. Jeba je edino, da je po zadnji direktivi MG na strani kupca, da le to dokazuje, kar pa je jasno povezano z dodatnimi stroški. Če ti rata "prepričat" prodajalca, drugače se pa lahko kar pripraviš na dolgotrajen in "drag" postopek in vprašanje je če se ti vse skupaj sploh še splača.

bentilator ::

Avto je bil kupljen od fizične osebe, nobene garancije pač, videno-kupljeno. Zato tudi nisem veliko razmišljal o kakršnihkoli "sankcijah" proti prodajalcu. Z veliko verjetnostjo pa trdim, da je prodajalec za težave vedel in jih seveda zamolčal. Iz tega naslova bi, če bi le imel priložnost, na nek način iztirjal delno pokritje stroškov.

BlaY0 ::

To kar sem napisal, enako velja če kupuješ od fizične osebe. Torej ti boš (v kolikor se ne zmenita sama) moral dokazovati stvarno napako z izvedencem in na podlagi tega lahko potem pričakuješ kakšno odločbo (v roku parih mesecev) s strani pristojnega inšpektorata.

Super Sonic ::

"Omenjeno nama je bilo, da je bil avto malo butnjen spredaj, pač takrat se ni slišalo kot nekej velikega."

In kaj sedaj tebi ni najbolje jasno? Vedel si, da kupuješ avto, ki je bil butnjen in se nisi prepričal koliko je bil. Sedaj, ko zaradi te lastne napake plačuješ določene zneske, bi se pa rad spravljal na prodajalca in ga celo najraje tožil, ker si sedaj prepričan, da je sam vedel za vse in da gre za neko teorijo zarote.

Veš kaj je hecno pri teh stvareh? Da stvari kupujete z nekimi kvazi izvedenci, na koncu pa kupite najbolj razbit in razmajan avto, kot je le mogoče dobiti tisti čas na trgu. Pa vas sploh ni malo pri tem početju.

Ne me jemati zlonamerno, ampak temu se reče šola in bodi do sebe toliko fer in si priznaj, da si sam z nakupom naredil napako, svojega "izvedenca" pa mahni s časopisom po glavi. Tožba proti fizični osebi, ki te je pred nakupom sama opozorila na razbit avto, se mi ne zdi primerna in je vredna obsojanja.
Photography is an immediate reaction, drawing is a meditation.
http://www.youtube.com/watch?v=O2WKoN8K6nI&feature=share

Zgodovina sprememb…

Zheegec ::

Omenjeno nama je bilo, da je bil avto malo butnjen spredaj, pač takrat se ni slišalo kot nekej velikega.

Koliko je "malo" je čisto stvar interpretacije, zame to pomeni, da je počena plastika, mogoče kakšna luč. Važno, da so ti povedali, torej se ne gre za skrito napako IMO.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Super Sonic ::

"Določeni trgovci z avtomobili ponujajo garancijo na rabljene avtomobile. Kako se vam to zdi?"

Cena se kar zviša, vprašanje če se splača. Odvisno je od modela in motorja. Garancij je več vrst, stanejo pa od 250€ - 1000€. Sej pravim, splošnega odgovora nato vprašanje ni, odvisno za kateri avto se gre in kakšen motor to vozilo uporablja. Vprašanje je tudi splošna zanesljivost nekih vozil. Večja pazljivost velja pri turbinskih motorjih in pa, ko prodajalec noče garantirati števila prevoženih km. Najlažje je pri tem sestaviti neko izjavo s katero se bo prodajalec obvezal, da kilometri niso bili prevrteni in da so odraz realnega stanja. Pomaga tudi poštempljana servisna knjiga, ker v kolikor pride do kakšne "štale" še kako pomaga, če se le-ta izkaže za ponarejeno.

Vsa vozila se nekako kvarijo, tudi nova. Razlika je samo v garanciji, ker, ko kupiš novo vozilo imaš vse krito (sedaj že do dobe 5-7 let). Seveda pa tudi vse to na nek način plačaš.
Photography is an immediate reaction, drawing is a meditation.
http://www.youtube.com/watch?v=O2WKoN8K6nI&feature=share

#000000 ::

Prodajalec je namenoma povedal je je bil avto butnjen. Nisem 100% ampak se mi zdi da karambola ne smeš zamolčat. On je povedal, ti pa nisi detaljno preveril zadeve, kako naprej pa poglej malo zakone predvsem 37 člen KLIK

St235 ::

probem je ker je zadeva kupljena od fizične osebe. Edino z izvedencem in civilno tožbo lahko karkoli dosežeš, pa še to bo vse rpej kot poceni in kratkotrajno. Predvsem se bo pa zataknilo, ker bo tvoja besada proti njegovi. Namreč prodajalec tako kot ti ni "ekspert" in ne more bit odgovoren za napake za katere se objektivno lahko domneva, da mu niso bile znane. Pravna oseba se na to ne more sklicevat.

Redkvica ::

Primer: človek je kupil rabljen avto za mislim da 14.000 EUR. Prodajalec (pravna oseba, ki se ukvarja s preprodajo rabljenih vozil) je oglaševal, da prodaja avto z enoletno garancijo. Ko sta potem sklepala pogodbo, mu je prodajalec ponudil, da mu da 200 EUR popusta, če ne vzame garancije. Kupec je rajši vzel garancijo. Kar se je izkazalo za zelo modro, ker je prej kot v enem mesecu bilo potrebno avto peljati na servis. Pokazalo se je, da turbina ne dela v redu (po vsakem malo večjem pospeševanju je bila koncentracija plinov prevelika in je računalnik preklopil v 'varni način' in avto ni več šel čez 1500 obratov, če ga nisi 'reštartal', se pravi ga ustavil in ponovno zagnal). Kupec je avto dostavil prodajalcu in ta ga je odpeljal na pooblaščeni servis, kjer so turbino poštimali.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prodaja avta in reklamacija kupca, pomoč! (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Na cesti
13417563 (7029) BadgerSkin
»

Prodal Avto - okvarjen avto po 1mescu (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Na cesti
20633274 (21558) zobnik
»

Zakon o varstvu potrošnikov in rabljen avtomobil (strani: 1 2 )

Oddelek: Na cesti
5920472 (10909) bambam20
»

Garancija pri prodaji rabljenega vozila 6 mesecev..WTF?!

Oddelek: Loža
415784 (5116) Primoz78

Več podobnih tem