Forum » Šola » fizika//gibajoče se ure
fizika//gibajoče se ure
rok6 ::
Pozdravljeni
Problem je v razumevanju. Kaj je gibajoča se ura? Ali zaostaja, prehiteva, se ustavi ali nič od tega???
Prosim za kakšen namig. HVALA
Problem je v razumevanju. Kaj je gibajoča se ura? Ali zaostaja, prehiteva, se ustavi ali nič od tega???
Prosim za kakšen namig. HVALA
Iz L.transformacij sledi da je delta t=gama*delta t'....in ker je gama>1 opazovalci zmerjo daljši časovni interval med dogodkoma...se pravi da prehiteva...je???
gzibret ::
Lej, vprašaj tako, da bomo vedeli, kaj hočeš. V relativnosti ni nekaj takega, kot je givajoča se ura. Imamo pa lahko opazovalce, ki se gibajo relativno na nekaj.
Če imam uro na zapestju in se gibam relativno na okolico, pol ni nič. Če se gibam relativno na uro, pol zaostaja. Ustavi pa se le, če zmanjka baterije ali se pokvari.
Če imam uro na zapestju in se gibam relativno na okolico, pol ni nič. Če se gibam relativno na uro, pol zaostaja. Ustavi pa se le, če zmanjka baterije ali se pokvari.
Vse je za neki dobr!
bili_39a ::
Iz L.transformacij sledi da je delta t=gama*delta t'....in ker je gama>1 opazovalci zmerjo daljši časovni interval med dogodkoma...se pravi da prehiteva...je???
Kolilkor se spomnim, teče čas za hitro gibajoče se ... počasneje (glede na opazovalce). Ne vem kako si prišel do zgornjega zaključka.
No naloga je taka: gibajoča se ura: zaostaja, prehiteva, nič od tega, se ustavi
ni podano kako se gibam...am zgleda da sm se zmotu, ta relativistika mi je bl k ne tuja.
ni podano kako se gibam...am zgleda da sm se zmotu, ta relativistika mi je bl k ne tuja.
Sirko20 ::
tole je bla ena naloga na 2. kolokviju iz fizike 2 na FE ta teden
pazite se me, znam bit nevarn :(
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Dobili prve posnetke črnih lukenj in okolice (strani: 1 2 )Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija | 19924 (2088) | bajker |
» | Fizika... (strani: 1 2 )Oddelek: Šola | 15559 (12399) | MatVZ |
» | Svetlobna hitrost (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Znanost in tehnologija | 49862 (46121) | kunigunda |
» | matematično izrazoslovjeOddelek: Znanost in tehnologija | 1779 (1272) | gzibret |
» | "hitrost časa" (strani: 1 2 3 )Oddelek: Znanost in tehnologija | 9414 (7947) | gani-med |