» »

Apple WWDC: iCloud

Apple WWDC: iCloud

Zbirka naprav, ki bo komunicirala z iCloudom

vir: engadget

vir: engadget

Primerjava oblačnih glasbenih storitev

vir: engadget
engadget - Otvoritvena predstavitev razvijalcem namenjene konference WWDC so pri Applu končali z najavo že lep čas pričakovane oblačne storitve iCloud. Ta prinaša lep nabor novosti ter je ključna komponenta za povezovanje mnogih funkcionalnosti na osebnih računalnikih (tako na OS X kot na računalnikih z operacijskim sistemom Windows) in mobilnih napravah z iOS. Glavni razlog za uvedbo iCloud je prav dejstvo, da danes osebni računalnik ni več osrednja enota z vso multimedijsko vsebino (glasba in slike), temveč se te nahajajo na različnih napravah. Sinhronizacija podatkov med njimi je nerodna in dolgotrajna, zato so se pri Applu odločili, da je potrebna boljša rešitev. Kot je rekel Steve Jobs, digitalno oz. multimedijsko središče, računalnik, bodo prestavili v oblak.

iCloud bo tako v prvi vrsti omogočal sinhronizacijo podatkov med napravami. Slike, zajete na iPhonu, se bodo samodejno pojavile še na iPadu, na Macu in na osebnih računalnikih z Windows (slednje v mapi My Pictures oz. Moje Slike, za kar bo potrebna programska razširitev). Samodejna sinhronizacija ne bo omogočena le za slike, temveč tudi za kontakte, koledarje (svoje bo mogoče deliti z drugimi uporabniki in obratno), elektronsko pošto, itd. iCloud popolnoma nadomešča storitev Mobile.me, uporabniki bodo še vedno prejeli elektronski naslov @me.com, a z iCloudom prihajajo spremembe v cenovni politiki. iCloud bo namreč brezplačen ter obenem ne bo podprt z oglasi, medtem ko je Mobile.me stal 100 ameriških dolarjev letno.

V oblaku bodo slike dosegljive 30 dni, vse se bodo shranile na osebni računalnik, zadnja tisočerica pa se bo brezžično prenesla na mobilne naprave z iOS-om. Če boste želeli neko sliko obdržati na mobilni napravi, morate sliko le prestaviti iz albuma Photo Stream v aplikaciji Photos, v katerem se slike iz oblaka nahajajo, v enega izmed drugih albumov. Tako boste naredili lokalno kopijo slike. Sinhronizacija slik se bo izvrševala le prek povezave WiFi.

Na strani naprav z iOS-om bo iCloud ključen pri prerezu popkovine z osebnim računalnikom. Namesto na računalnik se bodo tako varnostne kopije shranjevale v oblak. V iCloudu boste lahko pregledali, katere aplikacije oz. knjige imate že kupljene prek uporabniškega računa za Applove trgovine ter jih namestili oz. prenesli na katerokoli napravo z iOS-om, ki si jo lastite. V oblak se bo shranila tudi glasba, slike in videoposnetki na napravi ter nastavitve same naprave in nastavitve iz aplikacij. Če npr. zamenjate mobilni telefon za novo generacijo, vnesete svoje vpisne podatke za iCloud in kar naenkrat ste na praktično istem mestu, kot ste bili s starim telefonom. Tudi tukaj se bo sinhronizacija izvajala le prek omrežja WiFi, v teoriji pa naj bi se izvajala dnevno.

iCloud bo uporabljen še za ustvarjanje dokumentov, prezentacij, preglednic, itd., saj bo na voljo pisarniška zbirka, v oblaku poimenovana Documents (vključuje Pages, Numbers in Keynote). Ustvarjanje oz. urejanje enega izmed dokumentov na neki napravi z Documents povzroči, da je kadarkoli mogoče delo nadaljevati z drugo povezano napravo, saj se osvežitve dokumenta sinhronizirajo praktično takoj.

V oblak se seveda seli tudi iTunes, kjer bo tako na vseh napravah z brezžično povezljivostjo iz oblaka prenašati skladbe, ki se sicer nahajajo na drugi napravi, a jo želite poslušati takoj. Prenosi iz oblaka so seveda na voljo za v iTunes Music Store kupljene skladbe, na voljo pa bodo za skladbo v formatu AAC z 256 kbps zapisom podatkov. Dodatni prenosi bodo brezplačni, skladbe pa bo mogoče sinhronizirati na do desetih napravah. iCloud bo prek API-jev, odprtih za razvijalce, mogoče integrirati v druge aplikacije. Za varnostne kopije, elektronsko pošto in dokumente bo v brezplačni različici na voljo 5 GB prostora, kjer v teh 5 GB prostora ne spadajo v App Store kupljene aplikacije, v iTunes Music store kupljena glasba in v iBooks kupljene elektronske knjige, kakor tudi ne spadajo slike, zajete v preteklih 30 dneh.

Za konec so predstavili še drugi del oblačne storitve iTunes, poimenovane iTunes Match. Lastniki obsežne zbirke CD-jev, ki so jih pretvorili v bolj prenosen format MP3, bodo lahko zbirko iz iTunes sinhronizirali z oblakom, ta bo skladbe analiziral ter omogočil prenos sicer plačljive skladbe na prenosne naprave brezplačno. Analiziranje in prenos naj bi bila končana že v nekaj minutah namesto v nekaj tednih. Skladbe, ki niso na voljo v Applovi trgovini, bodo prenesene na Applove strežnike in pretvorjene v format AAC brez DRM-ja. Cena za to storitev bo 25 ameriških dolarjev letno, ne glede na količino skladb v oblaku oz. v zbirki.

69 komentarjev

«
1
2

3furious ::

iMatch ti v bistvu piratske MP3je zamenja za legalne kopije v oblaku za 25$ na leto.8-)
In the age of information, ignorance is a choice.

BALAST ::

Ko pa naslednje leto pozabiš plačat, te pa obtožijo za 25$ za vse nelegalne kopije.

BigWhale ::

UbuntuOne je cloud, ki ga Ubuntu uporabniki imamo ze kar nekaj casa. :)

alessio2 ::

BigWhale je izjavil:

UbuntuOne je cloud, ki ga Ubuntu uporabniki imamo ze kar nekaj casa. :)

Problem je samo, da ga ni naredu Apple in zato 99% folka še ni slišalo zanj.
(ko pa Apple kaj reinventa, so pa to mokre sanje :D )

frudi ::

3furious je izjavil:

iMatch ti v bistvu piratske MP3je zamenja za legalne kopije v oblaku za 25$ na leto.8-)

Ne, v bistvu ti jih ne. Te pa nategnejo, da jim plačuješ letno naročnino za glasbo, ki si jo kupil (ali spiratiziral) drugje. Briljantno zlobno :).

Sicer pa iCloud... zgleda, da bo sinrhonizacija iOS naprav z večimi računalniki mogoče celo postala prijetnejša od zabijanja žebljev v koleno. Če se še znebijo iTunes, mogoče kdaj spet kakšno kupim :P.
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)

Limit-sky ::

Frudi, ta tema je zato, da delamo bedake iz apple userjev, ne iz samih sebe.

frudi ::

Sej sem (bil) apple user, vsaj kar se iOS tiče, tako da komot lahko delam bedaka iz sebe :P
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)

Limit-sky ::

Sem opazil. V treh stavkih je zelo teżko napisati 3 bedarije.

frudi ::

In kaj točno v mojih treh stavkih ni bilo res?
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)

Limit-sky ::

1. Glasbo iz tvojega itunes libraryja bo "poskeniral" in ti nadomestil pesmi z originali v icloudu.
2. Nategnejo te za letno naročnino...? Samo, če se nategniti pustiš. Vso glasbo imaš lahko še vedno lokalno. Ali kupljeno ali spiratizirano.
3. Če bi vsaj malo pogledal kakšen link, bi videl, da sploh ni bilo govora o nobeni sinhronizaciji. Ker pa se hočejo izgleda znebiti kabla, pa še "promovirali" so one buy for all devices, ne vem kje si opazil, da boš lahko sinhroniziral z več kompi. Kolikor sem jaz videl, boš lahko več naprav povezal z enim icloud računom. Kaj ima pa tu veze več itunes libraryjev pa tud ne vem.

PrimozR ::

frudi je izjavil:

3furious je izjavil:

iMatch ti v bistvu piratske MP3je zamenja za legalne kopije v oblaku za 25$ na leto.8-)

Ne, v bistvu ti jih ne. Te pa nategnejo, da jim plačuješ letno naročnino za glasbo, ki si jo kupil (ali spiratiziral) drugje. Briljantno zlobno :).

Sicer pa iCloud... zgleda, da bo sinrhonizacija iOS naprav z večimi računalniki mogoče celo postala prijetnejša od zabijanja žebljev v koleno. Če se še znebijo iTunes, mogoče kdaj spet kakšno kupim :P.

Saj so se ga že znebili? Kot je napisano v iOS 5 novici, potrebe po računalniku ni več.

frudi ::

Limit-sky:
1. to še ne pomeni, da ti s tem 'legalizirajo' tvoje piratske skladbe.
2. seveda, sej nisem nikjer trdil, da je iTunes Match obvezna zadeva. Ampak, če hočeš sinhronizirati ne-njihovo glasbo, boš pač moral plačati. Ergo - izvlečejo iz tebe denar za glasbo, ki si jo kupil drugje. In to vsako leto znova. Pa še prihranijo na prostoru, ker ne rabijo hraniti kopij istih skladb vsakega uporabnika posebej. Zlobno dobra poslovna ideja :)
3. očitno ti ni jasno, o čem govorim. Si kdaj skušal uporabljati kako iOS napravo z dvema različnima računalnikoma ali skušal prenesti vsebino iOS naprave na nov računalnik? Zadeva je nočna mora, ker je sinhronizacija do sedaj bila izključno enosmerna (iz računalnika na ipod/ipad/iphone). Poleg siceršnjega gnoja, ki je iTunes, je bil to glavni razlog, da sem se odpovedal applovim napravam. Z iCloud bodo to zgleda precej izboljšali.

PIPI:
Meni ne gre za to, da ne rabim več računalnika. Ravno obratno - hočem opcijo, da zadevo lahko sinhroniziram z več računalniki. Ali pa npr. dalj časa uporabljam brez računalnika, ne da bi potem zapravil en dan, da vse vmes prenešene/kupljene vsebine nato na roke prenašam iz naprave na vsak računalnik.
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: frudi ()

Sc0ut ::

Jobs-a je rak že hudo načel. Je kot okostnjak.
1231 v3, Z97 A, 16GB ram 1600mhz, 3070 RTX, HX850

lurker ::

2. seveda, sej nisem nikjer trdil, da je iTunes Match obvezna zadeva. Ampak, če hočeš sinhronizirati ne-njihovo glasbo, boš pač moral plačati. Ergo - izvlečejo iz tebe denar za glasbo, ki si jo kupil drugje. In to vsako leto znova. Pa še prihranijo na prostoru, ker ne rabijo hraniti kopij istih skladb vsakega uporabnika posebej.
Bos pac uporabljal unlimited, ker vudimo, da si resen glede tega, space za tako muziko pri kakem drugem ponudniku. Pa se drazje te pride in bistveno bolj storasto.

Dvojna zmaga! Za bedake.

r0ker ::

dobra zadeva, sicer preveč napihnjena (poveličevana).

lurker ::

Ali pa npr. dalj časa uporabljam brez računalnika, ne da bi potem zapravil en dan, da vse vmes prenešene/kupljene vsebine nato na roke prenašam iz naprave na vsak računalnik.
Pa ne delat tega na roke, človek! Tisti, ki kaj kupujemo na iDivajsih, damo potem na vseh računalnikih 'Check available downloads' in je to to. Resno, zakaj si delaš delo?! Samo zato, da si lahko na slo-techu rečeš, da si bedak?!

frudi ::

lurker je izjavil:

Pa ne delat tega na roke, človek! Tisti, ki kaj kupujemo na iDivajsih, damo potem na vseh računalnikih 'Check available downloads' in je to to. Resno, zakaj si delaš delo?! Samo zato, da si lahko na slo-techu rečeš, da si bedak?!

Ja, kar si kupil preko applovih spletnih štacun, lahko kar avtomatsko downloadaš na računalnik. Kar si dobil iz drugih virov pa...?

Sej to je del bistvenega problema iOS naprav. Dokler vse delaš izključno znotraj applovega ekosistema, so relativno enostavne za uporabo. Ko pa hočeš kaj narediti po svoje, si pa začneš lomiti zobe. Čisto banalen primer - zbrišeš .mp3 datoteko z diska... kako jo odstraniš iz iTunes? Praktično vsak, še najbolj beden media library softver ima funkcijo 'remove dead tracks'... iTunes tega očitno ne rabi, ker zakaj bi pa kdo želel zbrisati kako skladbo mimo iTunes?
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)

Looooooka ::

scan & match...ker majo zihr slovensko in kitajsko muzko gor.
kako jih ni sram to kot prednost reklamirat :)

lurker ::

Kar si dobil iz drugih virov pa...?
... vzameš iz drugega vira in neseš na drug računalnik. Ampak mislim, da razumem kaj hočeš rečt, iNaprave se same po sebi ne obnašajo kot USB ključki. Moraš kak tool uporabit za to.

iTunes tega očitno ne rabi, ker zakaj bi pa kdo želel zbrisati kako skladbo mimo iTunes?
Exactly! Zakaj bi?! (Apple že nekaj časa dela na 'skrivanju' filesystema. Boste videli kako bodo zagnali r0kerji, Bor_Hji in podobni, ko v Lionovem Finderju po defaultu ne bodo našli bližnjice do mountpointa sistemskega diska. O, šit, ravnokar sem jim dal municijo, sami itak ne bi nikol pogruntali kako so spet nategnili OSX uporabnike.)

Ampak, če si že tako napreden user, da moraš najprej brisat na filesystemu, ti ne bo problem to z malo domišljije rešit tudi znotraj iTunes. Ali pa zgooglaš.

neres ::

3furious je izjavil:

iMatch ti v bistvu piratske MP3je zamenja za legalne kopije v oblaku za 25$ na leto.8-)

Se pravi plačaš 25$ na leto da lahko preneseš glasbo, ki jo že imaš. Neverjetno, res. :D
Če je kdo ki lahko nekaj prepakira in še enkrat proda je to Apple. Vsaka jim čast.

lurker ::

Se pravi plačaš 25$ na leto da lahko preneseš glasbo, ki jo že imaš. Neverjetno, res.
Ne. $25 plačaš, da se ti VSA glasba 'kr pojavi(tm)' v oblaku. To je ceneje kot Amazonov oblak. S tem, da moraš pri Amazonu postat starec, da muzika sploh pride v oblak.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: lurker ()

neres ::

No ja, če hočem tisto glasbo dejansko koristit, jo moram še vedno prenest iz oblaka k meni na zemljo.
Tako da je to kvečjemu nek pogojen backup. Pogojen ker, če zadeve niso kupljene v iTunes, to ni točna kopija, ampak je 256 kbps AAC verzija, ki nekomu lahko odgovarja ali pa ne (meni ne, recimo).

frudi ::

Ampak mislim, da razumem kaj hočeš rečt, iNaprave se same po sebi ne obnašajo kot USB ključki. Moraš kak tool uporabit za to.

Ja... rabiš tool za prenos glasbe, tool za prenos videov, tool za prenos slik... pa po možnosti vsak stane $10-$20. V bistvu me čudi, da še Apple ni zagrabil priložnosti in začel sam prodajati orodij za to :)

iTunes tega očitno ne rabi, ker zakaj bi pa kdo želel zbrisati kako skladbo mimo iTunes?
Exactly! Zakaj bi?! (Apple že nekaj časa dela na 'skrivanju' filesystema...)

Ampak, če si že tako napreden user, da moraš najprej brisat na filesystemu, ti ne bo problem to z malo domišljije rešit tudi znotraj iTunes. Ali pa zgooglaš.

Ja, točno to... meni pač smrdi, da skrivajo filesystem (pa ne pravim, da je zadeva sicer nujno slaba, ampak pač ni po mojem okusu). Predvsem zato, ker mi je iTunes čisto gnil in sem ga zato uporabljal samo za sinhronizacijo z napravo, za urejanje medijske zbirke in predvajanje vsebin pa pač druge programe. In v takem primeru nujno naletiš na problem, da je iTunes glede osveževanja stanja zbirke iz diska povsem zabit. Ja, seveda se da tudi to rešiti... ampak spet, rabiš ali kak drug tool, ali zganjat akrobacije s playlisti, itd. 'Just works' my ass :P.
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)

neonX ::

frudi je izjavil:


Ja, točno to... meni pač smrdi, da skrivajo filesystem (pa ne pravim, da je zadeva sicer nujno slaba, ampak pač ni po mojem okusu). Predvsem zato, ker mi je iTunes čisto gnil in sem ga zato uporabljal samo za sinhronizacijo z napravo, za urejanje medijske zbirke in predvajanje vsebin pa pač druge programe. In v takem primeru nujno naletiš na problem, da je iTunes glede osveževanja stanja zbirke iz diska povsem zabit. Ja, seveda se da tudi to rešiti... ampak spet, rabiš ali kak drug tool, ali zganjat akrobacije s playlisti, itd. 'Just works' my ass :P.


je 'just works', če uporabljaš apple izdelke/storitve.. nihče ne pravi, da bo delovalo, če uporabljaš druge izdelke/storitve.

frudi ::

A res? A če z iTunes syncam vsebino iz macbooka na iPad in mi nato crkne macbook (ali pa samo disk v njem)... a lahko nato s katerimkoli apple izdelkom/storitvijo obnovim (vso) vsebino iPada nazaj na nov macbook? Se mi je zdelo...
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)

Lonsarg ::

Če hočeš da glavne funkcije "just works", potem pač žrtvuješ dosti manj glavnih funkcij, a vseeno kritičnih v določenih trenutkih! Pač ena dobra stvar prinese tut nekaj slabih, tak pač je.

Sicer pa z skrivanjem dejanskega filesystema ni nič narobe, ČE ponudiš nek alternativen virtualen filesystem, da se še vedno da vse normalno prenašat.

lurker ::

A res? A če z iTunes syncam vsebino iz macbooka na iPad in mi nato crkne macbook (ali pa samo disk v njem)... a lahko nato s katerimkoli apple izdelkom/storitvijo obnovim (vso) vsebino iPada nazaj na nov macbook? Se mi je zdelo...
Če se držiš Applovega ekosistema, potem ja.

Tudi drugih ponudnikov vsebin, ki ti ne bi dovolili še nekrat downloadat kupljenih stvari, ni dosti. Če pa kupiš CD, ga zripaš in potem stran vržeš, potem pa ti škripne disk v PCju in iz religioznih razlogov nočeš uporabit kakega toola za ekstrakcijo podatkov iz iPada, well...

frudi ::

Zakaj hudiča bi moral na novo ripati kup cd-jev ali zapravljati $$$ za 3rd party orodja, samo zato, ker sem slučajno za glasbo vedel že pred letom 2003? In to kljub temu, da imam celotno zbirko že itak na napravi... samo do nje ne morem!
Neverjetno, da ljudje dejansko iščejo opravičila, da je takšna absurdnost nekaj čisto normalnega. Da je nekaj narobe s tistimi, ki nas to celo moti.
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)

Limit-sky ::

frudi, zakaj hudiča misliš, da bi ti nekaj "moral"?
Če te kdo sili ali zvija roko mi ga pokaži in ga lastnoročno stresem iz hlač.

Če ti pa software in računalniki niso toliko poznani, kot ostalim povprečnežem, pol pa res bolje, da si omisliš en MP3 player, ki deluje kot USB ključ. Boš prišparal in dobil superioren izdelek za mnogo manj denarja. Pa ne boš imel problemov z ripanjem cdjev, ki jih že tako imaš na napravi.:))

Lonsarg ::

limit-sky tvoj post je prikaz točno tega, ker je frudi napisal. Teb se zdi absurdno in se celo norca delaš, ker nekdo tarna nad tem, da ene dokaj enostavne funkcije ni.

Meni je absurdno, da se nekaterim zdi absurdno pritožvati se, da ni takih osnov. prav je da se pritožuje nad VSAKO funkcijo, ki bo jo neka stvar lahko imela, pa naj jo samo 1% ljudi uporablja, kritični kupci FTW! Edin z negativnim marketingom, ker neka stvar nima podrprteda tega ali onega lahko naredimo, da bo konkurenca ali pa naslednja izdaja te stvari to imela. NIKDAR požirat, ko proizvajalec bi kaj lahko naredil pa ni. To je potem nekritičen kupec, ki se ga okoli prinaša.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

lurker ::

Neverjetno, da ljudje dejansko iščejo opravičila, da je takšna absurdnost nekaj čisto normalnega. Da je nekaj narobe s tistimi, ki nas to celo moti.


A se da? Ja. A moraš plačat $$$? Ne. A je nareto 'na klik'? Ni.

Če te ta zadnja stvar hudo nervira in to stvar pogosto rabiš, izberi drugo napravo/ekosistem.

A bi blo fajn, da bi tudi frudi lahko vsak dan enostavno restavriral celo multimedia knjižnico, ker mu je danes že 158tič v tem letu odletel disk? Ja. Samo, če je potem treba it čez vse kretenizme, ki jih to potegne s seboj, potem rajši ne. Bi moral videt kakšne smo se vse šli na Androidu (App2SD, aplikacija, ki se sploh ne da v celoti potegnit samo iz Marketa, bežanje založnikov pred temi napravami, kretenske omejitve, ko vseeno nekako naprosijo založnike...).

Meni je absurdno, da se nekaterim zdi absurdno pritožvati se, da ni takih osnov.
Jaz še NIKOLI nisem naredil restora kakih pomembnih podatkov iz telefona. Niti restora multimedije. Če je to osnovna funkcija, bi jo moralo uporabljat 90% userjev. Večkrat.

prav je da se pritožuje nad VSAKO funkcijo, ki bo jo neka stvar lahko imela, pa naj jo samo 1% ljudi uporablja, kritični kupci FTW!
Se strinjam, da naj tečnarijo. Samo to NISO osnovne funkcije.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: lurker ()

frudi ::

lurker je izjavil:

Se strinjam, da naj tečnarijo. Samo to NISO osnovne funkcije.

1. odpri google
2. poskrbi, da imaš vklopljen google suggestions
3. začni tipkat 'how to tran'

</thread>
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)

lurker ::

Sem.

Disk mi še vedno dela. Backup tudi.

Lonsarg ::

lurker je izjavil:

Samo to NISO osnovne funkcije.


Ful fajn, da ena naprava vsebuje SAMO osnovne funkcije lol, VSAK saj občasno uporabi kako neosnovno funkcijo.

frudi ::

Sej namen ni tebi sesuti karkoli, ampak pokazati, da to ni nek obroben problem, s katerim se ubadamo samo 'bedaki'.

Še za tiste, ki se jim ne da odpirati googla:

google 'how to tran'


Nobenega omenjanja itunes, glasbe, appla... samo 'how to tran'. Še transfer ne rabiš do konca napisat, pa google že sklepa, da te muči nekaj, kar po tvoje itak skoraj nihče ne uporablja.
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)

Zgodovina sprememb…

  • zavarovalo slike: gzibret ()

lurker ::

Ful fajn, da ena naprava vsebuje SAMO osnovne funkcije lol, VSAK saj občasno uporabi kako neosnovno funkcijo.
Jasno. Včasih bi si kdo želel na rootanem Androidu v Marketu sposodit video. Včasih bi si frudi rad naredu restore muzičke knjižnice iz iPada. Včasih kakšna funkcija ni na voljo.

Lonsarg ::

lurker je izjavil:

Ful fajn, da ena naprava vsebuje SAMO osnovne funkcije lol, VSAK saj občasno uporabi kako neosnovno funkcijo.
Jasno. Včasih bi si kdo želel na rootanem Androidu v Marketu sposodit video. Včasih bi si frudi rad naredu restore muzičke knjižnice iz iPada. Včasih kakšna funkcija ni na voljo.


Seveda in za to se pritožujejo tisti, ki bi to radi. Če se bo en prtožu nad tem, da ni možno si izposojat na root androidu, mu nima nihče očitat, ah sj ne rabiš. Tako kot če se en prtožuje nad tem da ni filesystema mu nimaš ti pravice se norčevati, zakaj zaboga bi to rabu.
Lahko edino rečeš: Res ta funkcija manjka, a ni tako huda in odtehta pozitivne strani, ki jih pridobiš.

lurker ::

Nobenega omenjanja itunes, glasbe, appla... samo 'how to tran'. Še transfer ne rabiš do konca napisat, pa google že sklepa, da te muči nekaj, kar po tvoje itak skoraj nihče ne uporablja.
To je zato, ker ne znaš uporabljat Googla.

Tole te matra, če tako iščeš.

Pri Googlanju moraš uporabit relevantna gesla, npr. 'ipod restore library'.

Na prvem linku imaš:
Apple doesn't make copying music off an iPod or iPhone easy - has something to do with their relationship with the music companies.

Na koncu pa predlagajo zastonj orodja za tak primer.

Lahko edino rečeš: Res ta funkcija manjka, a ni tako huda in odtehta pozitivne strani, ki jih pridobiš.
Nizka tale. Glede na to, da sem tri poste nazaj napisal natančno to.

frudi ::

lurker je izjavil:

To je zato, ker ne znaš uporabljat Googla.

Tole te matra, če tako iščeš.

Pri Googlanju moraš uporabit relevantna gesla, npr. 'ipod restore library'.

Kaj uporabiš pri googlanju je irelevantno. In sploh ni problem v tem, da ne bi znal najti primernih linkov na googlu. Problem je v tem, da ti ne razumeš, zakaj dajem ta primer, čeprav sem to zdaj že parkrat napisal.
Torej - NI PROBLEM, DA JAZ NE BI ZNAL OBNOVITI GLASBE Z IPODA! Dokazujem ti, da to ni neka nepomembna funkcija, ki je ne bi nihče zahteval/uporabljal. Vtipkaš nekaj tako splošnega, kot je 'how to tran', pa google že ve, kaj te muči. Tega ne bi bilo, če ne bi OGROMNO ljudi po googlu iskalo, kako spraviti stvari z ipoda/iphona/ipada na računalnik. Torej, to funkcijo pogreša ogromno ljudi, ne le nek % bedakov, ki bi samo radi na nečim jamrali.

Mimogrede, čisto na vrhu tvojega linka: 'This document does not apply to iPod touch.'. Torej tudi ne za iPhone ali iPad.
Kdo zdaj ne zna googlat? :)

edit:
Apple doesn't make copying music off an iPod or iPhone easy - has something to do with their relationship with the music companies.

Oprosti, ampak kot uporabnika, me prav malo briga, kakšen je razlog. Sploh, ker je z večine ostalih naprav prav trivialno presneti glasbo.
Poleg tega ta argument pogori pri prenosu slik, ki se jih pravtako ne da trivialno lahko dobiti z iNaprave.
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: frudi ()

lurker ::

Oprosti, ampak kot uporabnika, me prav malo briga, kakšen je razlog. Sploh, ker je z večine ostalih naprav prav trivialno presneti glasbo.
Ne govori neumnosti. Pred Applom je bil pekel, PEKEL, za uporabnike, ki so legalno kupovali glasbo. DRM FTW (ja, tudi pri Applu), ampak tudi zaradi tega, ker iPodov niso naredili v velike piratske škatle, so se lahko zmenili za človeški pricing, odstranitev DRMja, iCloud itd. (Amazon, Google in drugi se niso mogli, kadar pa so se, so pa podobne ali pa še bolj nore omejitve).

Poleg tega ta argument pogori pri prenosu slik, ki se jih pravtako ne da trivialno lahko dobiti z iNaprave.
Ma jaz si moram celo posebej izklopit v Image Capturing, da me neha posiljevat s tem jebenim prenašanjem slik iz iPhona. Kaj naj z njimi na računalniku počnem?!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: lurker ()

Limit-sky ::

Se mi pa zdi zanimivo, da je zelo pomembno, da v bistvu izražiš svoje mnenje z nestrinjanjem z applovo politiko. Kot, da si plačan za to in da bo pa sedaj vse OK, ko si povedal svoje mnenje. Kot, da bi, ko si lačen šel ob reko in čakal, da začne tečt po strugi župca. In upaš, da bolj kot boš lačen, večja je možnost za to.
Ko boš pogruntal, da je edina učinkovita "borba" proti kapitalističnemu podjetju ta, da enostavno ne kupiš njihovega izdelka, in z nakupom nagradiš tistega, ki je po tvojem mnenju vreden tvojega denarja, ti bo tudi kopleks manjvrednosti odpadel.

Analogno bi jaz lahko v vsaki temi o winsih težil folku, da je tako trivialna zadeva, kot je branje PDF datotek na winsih nemogoče. Trivialno. Ali pa, da ne moreš skrolat okna, ki ni v "fokusu"? Mi na pamet ne pride, da bi težil v kakšni temi o tem. Ampak glasujem z denarnico.

Lonsarg ::

Limit-sky je izjavil:

Se mi pa zdi zanimivo, da je zelo pomembno, da v bistvu izražiš svoje mnenje z nestrinjanjem z applovo politiko. Kot, da si plačan za to in da bo pa sedaj vse OK, ko si povedal svoje mnenje. Kot, da bi, ko si lačen šel ob reko in čakal, da začne tečt po strugi župca. In upaš, da bolj kot boš lačen, večja je možnost za to.
Ko boš pogruntal, da je edina učinkovita "borba" proti kapitalističnemu podjetju ta, da enostavno ne kupiš njihovega izdelka, in z nakupom nagradiš tistega, ki je po tvojem mnenju vreden tvojega denarja, ti bo tudi kopleks manjvrednosti odpadel.

Analogno bi jaz lahko v vsaki temi o winsih težil folku, da je tako trivialna zadeva, kot je branje PDF datotek na winsih nemogoče. Trivialno. Ali pa, da ne moreš skrolat okna, ki ni v "fokusu"? Mi na pamet ne pride, da bi težil v kakšni temi o tem. Ampak glasujem z denarnico.


Jaz vidim tut v Windows temi veliko folka, ki teži, ki jim kaj ni prav, če tebe ni to ne pomen da tega ni, ali da to ni prav. Sam tm so dokej redki fanatiki, ki bi napadali ljudi, ki povedo kako kritiko, v nasprotju z to temo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

lurker ::

Sam tm so dokej redki fanatiki, ki bi napadali ljudi, ki povedo kako kritiko, v nasprotju z to temo.
Potem pa pokaž, kje je bil frudi napaden. To si ti, ves uglajen zraven, itak, sedaj že drugič podtaknil.

Je pa res, da frudi s svojim prvim komentarjem ni pokazal kaj dosti razumevanja storitve, ki jo debatiramo.

btw, iCloud očitno ne podpira streaminga. sam, pst, ne okol govort, bolš, da se debatira o totalno banalnih felerjih iClouda/iTunesov

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: lurker ()

Limit-sky ::

Azgard, kaj ti jemlješ za kritiko, je pa vprašanje dojemanja. Če mi napišeš, da ne moreš prenesti slik iz ipada na komp, to ni kritika ampak bedarija. Kritika je lahko manjko flasha na ipadu. Verjamem, da je nekaj ljudi, ki bi kupili ipada, če bi podpiral flash. Ampak kdo za vraga sem jaz, da bi govoril applu, kaj naj naredijo oz. še huje, kaj morajo narediti. Lahko imam svoje mnenje in glasujem z denarnico. Dokler me winsi ne prepričajo (pa naj bo to zaradi PDFja, skrolanja, file systema ali pa ker mi niso všeč ikone...) bolj od OSX-a glasujem za Apple. Ti imaš seveda vso pravico narediti isto v obratni smeri. Mislim, da ti noben apple user, ki uporablja mašine za svoje delo ne bo oporekal. Če si se odločil po svoji volji, kam boš vrgel denar, je to edina sprejemljiva opcija. Če pa nisi naredil tako, si pa po mojem mnenju cepec. Poznam ogromno ljudi, ki uporabljajo drugačne izdelke kot jaz, pa sploh ni panike. Je tudi nekaj takih vmes, ki uporabljajo winse zato, ker jih cel svet uporablja. OK, je našel izdelek, ki mu ustreza in je vreden njegovega denarja. Po svojih kriterijih ocenjuješ izdelek in ga tudi ovrednotiš in se odločiš, kako boš glasoval. Nekateri seveda potem morajo v nedogled omenjati kako so glasovali in zakaj.

Lonsarg ::

Limit-sky je izjavil:

Nekateri seveda potem morajo v nedogled omenjati kako so glasovali in zakaj.


Vsak kdaj omenja, tudi ti. Okey priznam, eni mal pretiravajo, pa se ponavljajo, ampak taki so redki.

Količina pritoževalcev v Apple temah je pa največja iz preprostega razloga. Apple načrtno določenih funkcij ne daje notri, tega ne počne noben drug, drugi vsi ne dajo funkcij iz drugiha razlogov in se venomer trudijo, da jih čim več dajo kot konkurenca.
Apple je edini in ta politika prinese za sabo pritoževalce, tak je normalno, tak trg deluje.

Apple ma tako stanje ker se je zavestno odločil, da nekaterim svojim morebiti prihodnjim strankam ne bo ugodil.

lurker ::

Google in Amazon sta se nacrtno odlocila ne ponudit Music Match.

Lonsarg ::

A to maš insider informacije al kaj?:) Kar jest za Google vem je to, da ni uspel dela z založbami narest, za Amazon nism tok na tekočem.

Limit-sky ::

Spet si natrosil nekaj stvari, s katerimi se mogoče strinjam. Ampak prosim te, bodi konkretnejši, ker ne vidim tega primera, ki ga omenjaš. Kako misliš načrtno ne daje nekih funkcij? A MS ni načrtno izpustil oz. se izognil PDF viewerju ali je le "pozabil"? Po mojem mnenju za vsako potezo firme najdeš precej dober razlog. Največkrat je to good ol' money. In spet smo pri potrošnikih in profitu.

"A to maš insider informacije al kaj?:) Kar jest za Google vem je to, da ni uspel dela z založbami narest, za Amazon nism tok na tekočem."
Se pravi, ker se niso znali pogoditi za pravo ceno, ste uporabniki teh storitev prikrajšani. Plačaš več, kot primerljive storitve, a dobiš precej manj. V tem primeru me prav malo briga, a so to storili načrtno ali ne.

lurker ::

Ne, Azgard, TI imas ocitno insajderske informacije o Applu.

To verjetno nisi pomislu, da se kdaj kaj ne da nardit zato, da se kdaj drugic kaj drugega da? In obratno.

A zavestno onemogocanje movijev iz Marketa na rootanih Androidih je zato, da je vecina uporabikov na slabsem?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: lurker ()
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Applove novosti z začetka WWDC - iOS

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
3918069 (15925) PrimozR
»

Apple izdal iOS 5, iTunes 5, iCloud in Mac OS X 10.7.2

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
2711514 (9285) MrStein
»

Apple WWDC: iCloud (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
6927547 (25103) Lonsarg
»

Zakaj je založbam Apple iCloud všeč, Amazonov Digital Locker pa ne

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
118694 (7300) techfreak :)
»

Apple WWDC: iOS 5

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
219110 (7716) zee

Več podobnih tem