» »

prednapetostna zaščita

prednapetostna zaščita

DK6607 ::

ni ista tema kot jih je bilo že dosti

imam eno konkretno vprašanje za štromarje:

insicer če imaš prednapetostno zaščito, pravijo da ni nujno to dovolj, če ni napeljava v objektu dovolj dobro zaščitena, torej da prevelik tok gre skozi zaščito in ta ne zdrži in ti kljub temu uniči naprave.

kaj pa bi se zgodilo, recimo če bi imel 2 prednapetostni zaščiti vezani ena v drugo (kot na primer 2 taki kot sta na sliki http://www.rolan.si/katalog/58300/Prena..., bi s tem povečal zaščito pred sunki ali ne (v primerjavi če imaš samo enega)?



LP!
  • spremenil: DK6607 ()

Pyr0Beast ::

Ja. Zaščita bi se podvojila, to da bo naprava preživela pa ni nujno.

Pa menjati jih moraš na ~5 let, drugače ne 'držijo' več kakor bi morale.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

VolkD ::

Vse prenapetostne zaščite delujejo po principu, da prevzamejo energijski impulz nase. Ker seveda niso idealne nekaj te energije uide tudi dalje. Če tu naleti na še eno prenapetostno zaščito bo le ta spet prevzela večino energije nase. Končni porabnik bo deležen le res malenkostnega povečanja napetosti.

Manjša prenapetostna nihanja taka prenapetostna zaščita preživi brez problemov. Pri večjih pa se v prenapetostni zaščiti zgode stvari, ki niso več reverzibilne. Taka zaščita je vsaj delno okvarjena in ne deluje več v popolnosti. To pa pomeni, da spusti na porabnik večje energije kot jih porabnik lahko prenese. V tem primeru pride naslednja stopnja zaščite še kako prav.

Ker ne moremo vedeti kdaj je električna prenapetost poškodovala prenapetostno zaščito, si pri vzdrževanju, torej menjavi prenapetostnih zaščit pomagamo s statistiko. Ta pravi, da je v povprečju v cca 5 letih prenapetostna zaščita uničena in jo je potrebno menjati. Naveden podatek je seveda povprečje. Na kraških tleh, kjer so ozemljitve precej slabše zaradi kamnitega terena se ta doba prepolovi. V ravninskem svetu z dobro ozemlitvijo pa je krepko daljša.
Preden zaspiš zapri oči. Preden zapreš oči, ustavi avto.

int47 ::

Direktna vzporedna vezava enakih prenapetostnih zaščit je bedarija. Iskrišča, odvodniki in varistorji imajo negativni koeficient. Naprava bo mogoče malo bolje zaščitena, nikakor pa ne dvojno.

kuglvinkl ::

Vzporedno?

int47 ::

Zaščitni elementi dveh prenapetostnih zaščit so priključeni vzporedno, tako kot vse ostale naprave, ki so priključene na isto fazo.

VolkD ::

Ni čisto tako, med enim in drugim je še induktivnost. Če več ne, pa induktivnost kabla. Ta je sicer majhna, a impulzi ob električnih praznenjih imajo enormno strmino. To pa pomeni, da vsebujejo zelo dosti visokih frekvenc. Razen tega proizvajalci zaščit namenoma vstavljajo v vod induktivnost, da se energija, ki se sprošča na zaščiti nekoliko časovno porazdeli.
Preden zaspiš zapri oči. Preden zapreš oči, ustavi avto.

brodul ::

JSt mam eno noobiš vprašanje, zakaj pa ne delajo takih malih 1:1 trafotov. Bi ble izgube pri normalnem delovanju prevelike?
Pretending to be a mature adult is so exhausting.

Pyr0Beast ::

Saj jih delajo, samo so dragi.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kakšno prenapetostno zaščito potrebujem za LAN?

Oddelek: Kaj kupiti
203673 (2836) meacho
»

prenapetostna zaščita

Oddelek: Kaj kupiti
4714947 (11413) mojca
»

2 tvja naenkrat pokvarjena

Oddelek: Zvok in slika
61337 (1126) Aljaz1980
»

Udar strele

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
4212150 (10506) revvs
»

UPS in zaščita proti streli

Oddelek: Kaj kupiti
434158 (3292) jype

Več podobnih tem