» »

Kakšno prenapetostno zaščito potrebujem za LAN?

Kakšno prenapetostno zaščito potrebujem za LAN?

Ribič ::

Živjo.

Že tretjič se nam je zgodilo, da je strela scvrla digitalno opremo. Zadela je v telefonsko linijo in uničila VDSL modem, router in zadaj še switch. Zanima me katero prenapetostno zaščito naj uporabim za svojo mrežo. Vem, da je potrebno imeti stanovanje dobro ozemljeno in tudi delam na tem. Najraje bi kar preklopil na optiko, vendar kaj, ko je nimamo, telekom pa se ne zgane... Torej potrebno bi bilo uporabiti neko zaščito telefonske linije pred modemom. Dodatno bi pa želel še zavarovati povezavo med routerjem in modemom. Omrežna napetost ima že ločeno zaščito, vendar to ni težava. Gledal sem že par stvari in našel tole:

http://varnostnaoprema.com/montaza/pren...
http://varnostnaoprema.com/montaza/pren...
http://varnostnaoprema.com/montaza/pren...

Bi bile te zadeve primerne? Jaz imam sicer VDSL, ali bo vredu, če uporabim zaščito za ADSL?
Pri zaščiti LAN pa nisem čisto prepričan kaj naj vzamem zaradi tistih omenjenih žic (paric) - od modema do routerja gre 100 MBIT (tu bo zaščita) drugje po hiši imam pa gigabit.

Hvala že v naprej za kakršne koli nasvete.

...:TOMI:... ::

Vse kar boš kupil, je metanje denarja stran. Pomaga edino, da iz električnega in telefonskega omrežja vse izklopiš, kadar so nevihte. Če te ni doma in je nevihta, tvegaš udar. Lahko zavaruješ elektronske naprave pri zavarovalnici, katera ti krije škodo zaradi indirektnega udara, v slučaju, da ti udari.
Tomi

mojca ::

Ni res, da je vse, kar kupiš, metanje denarja stran. Morda je res, da večina izdelkov nudi prešvoh zaščito, ni pa res, da so vsi izdelki neuporabni. (Če "pretiravam", pa velja, da tudi če izklopiš vse naprave, ti v primeru udara v hišo to ne pomaga.) Pred kratkim sem brala zelo dober tutorial o prenapetostni zaščiti, a ga ta hip ne najdem.

Kaj točno glede paric ni jasno?

Imaš slučajno kje power over ethernet? Če nimaš, drugega izdelka iz seznama ne potrebuješ, kvečjemu tretjega.

Jaz si tudi ogledujem razno opremo, pa mi ni čisto jasno, kje so hakelci. Npr. na http://www.dhgate.com/product/rj45-gold... imaš "Imax = 5kA" v specifikacija in 10kA na sliki. Na tretjem produktu je naveden maksimalen tok 135A (in na POE verziji za isti denar 2.5 kA).

V vsakem primeru potrebuješ dobro ozemljitev, ne vem pa, kakšna je razlika v kvaliteti/zaščiti izdelkov iz OP-jevega in mojega linka. Ali res slednji prenese skoraj 100-krat višji tok? Dvomim.

En kos opreme, ki jo imamo, po specifikaciji prenese "?10kV EDS impulze". Vhod in izhod sta galvansko ločena, throughput je samo 10 Mbit/s (sicer je originalno za RS232/485, ne direktno za ethernet), cena malo pod 200 EUR (torej ena ničla zraven).

Ribič ::

Power over ethernet ne uporabljam, zmede me ravno to. Pri 100 MBIT, kolikor razumem, so uporabljene le 4 žile - 2 parici, ostali dve sta pa frej. Pri gigabit ethernet pa mislim, da so vse parice v rabi. Torej mora biti vseh 8 zaščitenih. Res je, da bom zaščito namestil pred routerjem, kjer teče le 100MBIT, tako, da sploh nebi smel biti problem. Vendar pa bi vseeno raje vzel zaščito za vseh 8 žil. Tisti artikli v prvem postu so podani kot primer. Ker se na karakteristike zaščite ne spoznam ravno najbolje, bi prosil za malo pomoči.

Torej kaj sploh naj iščem? Kakšno karakteristiko naj ima oprema, da ni "za nič"? Ozemljitev ni problem.

Hvala.

...:TOMI:... ::

Mojca, ti sploh veš kaj pomeni direktni udar? To pomeni, da ti žice pomeče ven iz sten. Objekt lahko tudi zagori in zgori. Indirektni udar pa pomeni, da udari par km stran in pri tebi doma skuri naprave.

Če že moraš metati denar stran, kupi zasčito za telefonsko linijo in ne za LAN.

Pa še to, zaščite se dela večnivojske, neka škatlica zraven routerja ne naredi čudeža. Moj bog, kaj vam ni jasno, ljudje? Vse bi imeli instant, instant rešitve so pa vredne natanko nič.

Če živiš na izpostavlejnem območju, zakaj nimate strelovoda in varistorskih zaščit že vgrajenih?
Tomi

mihor ::

...:TOMI:... je izjavil:

Mojca, ti sploh veš kaj pomeni direktni udar? To pomeni, da ti žice pomeče ven iz sten. Objekt lahko tudi zagori in zgori. Indirektni udar pa pomeni, da udari par km stran in pri tebi doma skuri naprave.


Ne drži. :)

joze67 ::

Saj mojca ne govori o direktnem udaru. Rekla je, da če ti strela sežge hišo, prednapetostna zaščita ne pomeni dosti.

Ribič ::

...:TOMI:... je izjavil:

Če živiš na izpostavlejnem območju, zakaj nimate strelovoda in varistorskih zaščit že vgrajenih?
Ker je bajta stara že 50 let in takrat moji stari starši takih zaščit sploh še niso poznali. Tisti, ki je napeljeval elektro inštalacije, sploh ni uporabil ozemljitve, samo fazo in ničlo. Tako, da sem moral na določenih mestih ozemljitev dodati jaz. Da bi pa na novo elektro inštalacije izvajali pa spet stane €€€!

No v glavnem ozemljitev sem potegnil skozi stari dimnik iz gornjih nadstropji v klet na priključek, ki pelje pod hišo na nekak kovinski trak.

...:TOMI:... je izjavil:

Če že moraš metati denar stran, kupi zasčito za telefonsko linijo in ne za LAN. Pa še to, zaščite se dela večnivojske, neka škatlica zraven routerja ne naredi čudeža. Moj bog, kaj vam ni jasno, ljudje? Vse bi imeli instant, instant rešitve so pa vredne natanko nič.
Mar uporaba dveh zaščit (eno na telefonski liniji, drugo na LAN) ni večslojna zaščita?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Ribič ()

tony1 ::

a) Na vsako od žic telefonskega kabla, ki pride v hišo daš nekaj 10 mA varovalke. Zaščita pred prenapetostjo bo tako vsekakor učinkovita, te bodo pa malo preklinjali telekomovci, ker jim zna kdaj namesto tvojega modema odpiliti port na plati v DSLAMu. (Ne jim povedati, da imaš ti inštalirane odklopnike :).

b) Na ethernetu (od modema naprej) daš vmes dva pretvornika iz UTP kabla (100base-t) v multimode optiko (100base-x). Če bo usekala prenapetost bo pokurila pač prvi pretvornik. (Dobiš jih že za nekaj desetakov.)

No, za direktni udar strele rabiš še marsikaj, za prvo silo pa bo tudi to nekaj...

SaXsIm ::

Ribič - ne imeti nekega na hojladri narejenega ozemljila, ker ti lahko naredi več škode kot koristi. Imeti mora dovolj nizko ozemljitveno upornosti, ker drugače bo sama ozemljitev povzročala več škode, kot koristi. Drugače pa za tvoje težave predlagam sledeče - optosklopniki (to kar predlaga tony1 pod točko b) in galvanske ločitve na energetskih dovodih. Seveda pa se dejansko nekih večjih investicij ne splača delati, če nimaš napeljave 100%. Ker se ti bo šibka točka prenesla kam drugam in ti namesto crknjene naprave zna zagoreti na kakšnem spoju ali v steni.
SaXsIm

Spajky ::

V kupljeni prenapetostni zaščiti (230+tel.linija) je tel linija priklopljena preko vsaj dveh 350mA do 500mA v seriji in za njima proti ozemljitvi so varistorji. Ko pride dovolj velika prenapetost po bilokateri tel.žici, za tisti trenutek varistor prevede in odleti hitra cevna varovalka. Zato se od takih poceni (10-15€) zaščit nabavi če se da tako, da jo lahko odpreš in zamenjaš varovalke. Ko parkrat odletijo varovalke, pa je pametno zamenjat zaščito, ker varistorji niso več sigurni ... Seveda mora biti v bajti solidno urejena ozemljitev ali ozemljeno ničenje ...

Seveda morajo bit vse priključene aparature priključene na isti izvor "zaščitenega" štroma, torej iz te zaščite dalje razdelilec in VSE kar je karkoli med sabo bilokako odvisno/povezano torej na ta razdelilec!

Ja, folk misli : sem na optiki in po optiki ne bo udarila "strela" - ja kaj pa napajanje optičnega network switcha? saj se ne napaja iz "zraka" a ne? >:D ...
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

Ribič ::

Živjo!

Problem pri nas je telefonska linija in ne elektro omrežje. Že trikrat nam je skurilo modem, ker je prišlo ravno po telefonski liniji. V tej hiši živim že slabih 30 let in še ne pomnim, da bi nam karkoli pokurilo zaradi električnega udara v elektro napeljavo.

Tisti opto-couplerji bi pa bili idealna rešitev, če jih le lahko namestim na telefonsko linijo pred modemom. Ali pozna kdo kakšen komercialni izdelek za ta namen?

lp

tony1 ::

Ribič: optokoplerji, ki sem jih predlagal so ethernet optični konverterji. Ker etherneta pred modemom nimaš, jih lahko priklopiš šele za modem. Po mojem to ni večji problem, ker modem operater brezplačno zamenja, ker je njegova last. (Če je problem, da to vsakič predolgo traja jih prosi, če ti dajo en star modem in splitter za rezervo).

Gre npr. za tole:
http://www.svetkomunikacij.si/izdelek_F...

Spajky ::

Ribič je izjavil:

Problem pri nas je telefonska linija in ne elektro omrežje. Že trikrat nam je skurilo modem, ker je prišlo ravno po telefonski liniji. V tej hiši živim že slabih 30 let in še ne pomnim, da bi nam karkoli pokurilo zaradi električnega udara v elektro napeljavo.
Ne bodi preveč siguren v kaj takega ! Modem ti lahko skuri tudi če pride prenapetost po štromu, s tel. linijo pa ne. Ko strela udari kje bližje nekam, se lahko potencial "zemlje" dvigne glede na štrom za tisti trenutek, medtem ko je telefonska linija v normali : efekt - zgleda kot da bi prišlo po tel.liniji in odleti modem >:D
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

tony1 ::

Možno, za to je rešitev znana in enostavno dosegljiva: UPS.

Sem pa tudi že desetletja gledal primere, kako je odpizdevalo analogne telefone, ki nimajo 220V el. napajanja...

mojca ::

Ribič je izjavil:

Mar uporaba dveh zaščit (eno na telefonski liniji, drugo na LAN) ni večslojna zaščita?

Disclaimer: jaz se o prenapetostni zaščiti še vedno učim, tako da ne jemat mojih odgovorov za svete ... ampak če dam primerjavo z vodo ...

Za zaščito pred poplavami potrebuješ:

  1. poglobljeno rečno strugo, očiščene kanale (npr. Cerkniško jezero, kjer voda ne more nikamor, če so kanali zamašeni), jezove, s katerimi delno uravnavaš višino vode vzdolž rečne struge

  2. protipoplavne vreče na zalogi

  3. črpalko, ki bo morebitno vodo prečrpala ven iz kleti, če voda vseeno pride v hišo

  4. denar in potni list (česar npr. iz nekega razloga ne moreš niti odnesti iz kleti) daš v (ne povsem vodotesno) najlon vrečko, da v primeru manjšega vdora vode ne bodo do kosti premočeni



To, da daš eno zaščito pred modem in drugo za njim, je nekako ekvivalent tega, da kupiš še eno črpalko ali da daš najlon vrečko v torbo, ki je ravno toliko vodotesna, da lahko z njo nekaj časa hodiš po dežju, ne da bi zmočil vsebino. Če ne poskrbiš za ukrepe, ki te bodo obvarovali pred glavnino vode, ti porozna torba s potnim listom na dnu Planinskega polja ne bo kaj dosti koristila.

Pri prenapetostni zaščiti naj bi bili prisotni vsaj trije nivoji (I, II, III oz. B, C, D – nekaj v tem stilu) in različna stopnja zaščite na vsakem izmed njih, prilagojena napetosti in toku. Na glavnem dovodu v hišo moraš imeti svojo zaščito, ki je drugačna od zaščite tik ob modemu in odvede glavnino prenapetosti v zemljo že tam.

Hayabusa ::

poglobljeno rečno strugo, očiščene kanale (npr. Cerkniško jezero, kjer voda ne more nikamor, če so kanali zamašeni)

Cerkniško jezero == kras, ponori in požiralniki.

btw, če namiguješ na situacijo v Loškem polju, ki je šesto od sedmih polj pred LJ, skozi katera teče reka sedmih imen:
Ljubljanica @ Wikipedia
Letos je situacija taka, da so polja polna, zato voda ne more odteči v enem dnevu.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Hayabusa ()

mojca ::

Ničesar ne namigujem ali kogarkoli obsojam, da je slabo zaščitil ljudi sredi močvirja.

Skušala sem dati samo nazorno primerjavo, zakaj moraš strelo v grobem preusmeriti v zemljo že na vhodu v hišo in ne "gasiti požara" šele tam, kjer imaš sicer 3V in 0,1 A, pa te kar naenkrat preseneti nekaj kilovoltov.

(Torej: zakaj moraš poskrbeti tudi za protipoplavne vreče in ne zgolj odpreti marele, da ti ne bo zalilo knjig.)

Kaj ::

Pri optičnem internetu velja ista možnost preboja?
Živim v 40 let starem bloku.
Kaj pa se da poceni narediti pri elektriki? Enofazni tok. Ozemljitev vezana na nulo.

Nasveti poleg izklapljanja?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Kaj ()

floyd1 ::

Saj v tej temi piše že vse.

- 100% zaščita je fizično izklapljanje iz 230V in iz telefonske/CATV/... vtičnice
- zelo draga in zanesljiva je tudi trinivojska zaščita, opisana zgoraj
- za manjše sunke pomaga tudi zaščita na vtičnici, ki jo danes prodajajo praktično že vsi, čudežev pa ne pričakovat. Nisem pa prepričan, kako dobro delujejo te zaščite pri "ničenju" (Nula in zemlja skupaj).

meacho ::

Večina modemov ima prenapetostno zaščito že vgrajeno, jih moraš pa obvezno povezati z maso, če želiš, da deluje (zadaj imajo vijak za to)...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Pretvornik RJ11 -> SFP -> RJ11 ?

Oddelek: Omrežja in internet
171606 (971) misek
»

Prenapetostna zaščita

Oddelek: Pomoč in nasveti
329944 (6353) St235
»

Prenapetostna zaščita

Oddelek: Pomoč in nasveti
253962 (3273) shintaro
»

prenapetostna zaščita

Oddelek: Kaj kupiti
4714941 (11407) mojca
»

Zaščita pred strelo (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
638603 (7005) AngelOfDeath

Več podobnih tem