» »

2 tvja naenkrat pokvarjena

2 tvja naenkrat pokvarjena

Ines1 ::

Živijo,

imamo naslednji problem. V roku 3 dni sta se nam pokvarila oba2 tvja. Pri obeh so šle varovalke, pri prvem popravljena varovalka ni pomagala, pri drugem še nismo sprobal. Oba tvja sta stara (kišti, nista LCD, LED ali plasma). A je možno, da je kaj narobe z elektriko v stanovanju? Kako bi se dalo to preverit? Kakršnekoli ideje, predlogi? Nov tv kupujemo, ampak kaj, če nam pol še ta crkne??

Hvala
Ines

Spajky ::

Verjetno ni glih kaj dosti narobe z električno napeljavo ali anten./mrežnim/kabelskim priključkom. Prišlo je kdaj do kake prenapetosti na priključkih, pa je elektroniko "stumbalo"; lahko tudi že pred tedni, pa so zadeve šele zdej crknile dokončno!

Prednapetostna zaščita za v el.vtičnico za cca.15€ z dodatkom varovanja mreže/telefona/antenskega kabla za vsako priključeno napravo dražjo od 2x cene zaščite (od cca.30€ dalje) za vsako zidno vtičnico (dalje navadni razdelilec) je priporočljiva in prepreči lahko veliko večino poškodb oz. problemov z napravami, ki imajo v sebi elektroniko.

Jest imam tako že leta priključene praktično vse občutljivejše naprave in se mi je investicija v 5 takih poceni prednapetostnih zaščit že mnogokrat povrnila! Ne razumem ljudi, ki kupijo aparaturo vredno več sto € ala TV, pa jo imajo kar direktno stalno vklopljeno v štrom in antenski kabel ... potem pa kaka nevihta pride kje blizu ...
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

All ::

Pretrgan nevtralni vodnik pri trifaznih sistemih (dovod v hišo....razdelilna omarica) ima lahko za posledico čudne napetostne razmere.

amigo_no1 ::

Vsekakor obisk električarja !

floyd1 ::

Spajky, se popolnoma strinjam glede prenapetostnih zaščit. Je pa treba vseeno vedeti, da je ob (bljižnjih) udarih strele fizični izklop iz stene še vedno edina zanesljiva zaščita za občutljivo elektroniko. Vse prenapetostne zaščite imajo namreč deklarirano, max koliko še vzdržijo. Če je udar strele dovolj blizu....:'(

Spajky ::

floyd1 je izjavil:

...Če je udar strele dovolj blizu....:'(
He, ne mi pravit, imam "bigBang" izkušnje do bližine 10m (sosedova bajta!) ter par "izkušenj" do 50m zračne v zadnjih slabih 20 letih (od tega ena strela z jasnega!). Ena skurjena zadeva + ena prednapetostna skurjena + dve poškodovani zadevi, ki sem jih lastnoročno kmalu popravil, od tega ta komp, s katerega pišem :D ... Pa sem vsa ta leta tudi v najhujših nevihtah gledal TV ali bil na kompu in nikoli nisem nič odklapljal (mam PRAV zaščitene zadeve!).

Verjetnost, da bo usekalo tako nevarno blizu je največ enkrat na 10 let, večinoma "mlati" dovolj daleč ;), da prednapetostne opravijo delo zaprav. Pa še drage niso; več košta ko zj*beš kable in vtičnice s nonštop izklapljanjem IMHO ... Sicer se pa največkrat dogajajo kake špice, ko Elektro kaj čara pri kakih izpadih in jim štrom ne uspe priklopit iz prve ... Pa se zadeve poškodujejo (še nekaj časa delajo bp), pol pa začnejo kar en dan zezat in ne veš kaj je narobe (čas dela, pa zaje*ava, pa spet dela, pa spet...) Z živci pa na koncu ...
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

Aljaz1980 ::

Pretrgan nevtralni vodnik pri trifaznih sistemih (dovod v hišo....razdelilna omarica) ima lahko za posledico čudne napetostne razmere.

Za enofazne (220V) porabnike, saj lahko preko drugega porabnika na ničelni vodnik pride faza in tako pride do medfazne napetosti (380V).


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Izklo FID ob nevihtah

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
274271 (3521) c3p0
»

Prenapetostna zaščita

Oddelek: Pomoč in nasveti
253962 (3273) shintaro
»

prenapetostna zaščita

Oddelek: Kaj kupiti
4714938 (11404) mojca
»

Zaščita pred strelo (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
638601 (7003) AngelOfDeath

Več podobnih tem