» »

Novi mediji hrustajo stare

Novi mediji hrustajo stare

Slo-Tech - Na mizi imamo nekaj statistik o krasnem novem digitalnem svetu, ki požira klasične medije in na piedestal postavlja nove načine distribucije.

Najprej si poglejmo televizorje, ki so osrednji kos pohištva v domala vsaki dnevni sobi, pa so jo vseeno skupili. Prvikrat v zadnjih 20 letih se je namreč zgodilo, da se je delež gospodinjstev s televizijskimi aparati v ZDA zmanjšal. V primerjavi z lanskim letom se je njihov delež znižal z 98,9 odstotka na 96,7 odstotka. Razloga za upad sta dva: v ZDA so sredi leta 2009 prešli na izključno digitalno oddajanje televizijskega signala in nekaj gospodinjstev je kriza pahnila v tako globoke finančne težave, da si novih aparatov ali pretvornikov niso mogla privoščiti. Drugi zajedavci deleža televizijskih aparatov pa so mladi, katerih prva investicija po zaključku študija ni več televizor, ampak računalnik, kjer lahko gledajo filme, serije in šport ravno tako kakovostno.

Na drugi strani Atlantika medtem skokovito raste prodaja elektronskih knjig. V Veliki Britaniji so leta 2010 prodali za 16 milijonov funtov elektronskih knjig v kategoriji splošno, kar je štirikrat več kot leto pred tem. Še vedno v absolutnem merilu vodijo akademske knjige, kjer se je obrnilo 180 milijonov funtov. In čeprav delež elektronskih knjig relativno gledano hitro raste, je v absolutnih številkah še vedno nizek, saj je bil celoten knjižni trg v Veliki Britaniji lani vreden 3,1 milijarde funtov.

Spet nazaj v ZDA, kjer ugotavljajo tudi upad prodaje DVD-jev. V prvem letošnjem četrtletju so prodali za petino manj DVD-jev, za kar hollywoodski studii krivijo nesrečen datum velike noči in manj izrazitih hitov v primerjavi z nadpovprečnim lanskim letom. A po drugi strani je zrasla uporaba Netflixa, kjer so zapravili za tretjino več denarja kot lani. To torej pomeni, da kupci ne nabavljajo brezglavo več vseh zgoščenk, ki jim jih servirajo, in da se tudi vedno raje odločajo za cenejšo in ležernejšo možnost ogleda prek Netflixa. Studii se bodo morali na to prilagoditi.

4 komentarji

...:TOMI:... ::

Novi mediji ne bodo pohrustali starih.V zgodovini so mediji izgubljali vodilne vloge. Film ni izrinil gledališča, televizija ni izrinila filma (kina), internet ni izrinil televizije, vsi mediji sobivajo, vendar z drugačnimi deleži. Radio kot najstarejši elektronski medij tudi še živi v tem novem obdobju interneta.

Če gre nekaj dol gre drugo gor, to je lepo vidno iz zgodovine in tudi iz podanega primera DVD-Netfix.
Tomi

Gregor P ::

Novi mediji, stari mediji, to je vse brezpredmetno; gre pač za različne načine distribucije vsebine. Za mane je npr. nakupovanje nekega zastarelega DVD ploščka v 21.st povsem nesprejemljivo dejanje; hočem imeti vse vedno 24/7 dostopno preko spleta v različnih ločljivostih oz. da imam na voljo vedno ustrezno kakovost glede na napravo na kateri gledam to vsebino ... in pa seveda za normalno tržno (in ne umetno napihnjeno) ceno:| ... če se bo ta vsebina nekega dne projicirala direktno v možgane preko vsajenega čipa ter nanorobotov, se pač bo:D
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Phantomeye ::

Gregor P je izjavil:

če se bo ta vsebina nekega dne projicirala direktno v možgane preko vsajenega čipa ter nanorobotov, se pač bo:D


Pol bodo pa piratstvo tako zmanjšal, da ti bodo odklopil možgane :P

Gregor P ::

To počnejo oz. poskušajo že sedaj vsak dan znova in znova:8)
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Se splača kupovati na črni petek? (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Kriptovalute
8420644 (15657) darkolord
»

Google bo Veliki Britaniji za 10 let plačal 130 milijonov funtov davka

Oddelek: Novice / Rezultati
245999 (4612) nekikr
»

Netflix prihaja v Evropo, sprva na Otok

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
329523 (8079) Jeronimo
»

Nokia zapira svoje fizične trgovine

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
253228 (2154) Zheegec
»

Barnes and Noble predstavil e-bralnik knjig - Nook

Oddelek: Novice / Android
176218 (5634) ender

Več podobnih tem