» »

Nadaljevanje postopka i4i proti Microsoftu na Vrhovnem sodišču ZDA

Nadaljevanje postopka i4i proti Microsoftu na Vrhovnem sodišču ZDA

Groklaw - Včeraj se je na ameriškem Vrhovnem sodišču začel postopek i4i proti Microsoftu, ki je zadnje dejanje patentne tožbe iz leta 2007. V njej je i4i Microsoftu očital kršitve patentov v povezavi z XML. Teksaško sodišče na prvi stopnji je leta 2009 presodilo, da Microsoft resnično krši patente in prepovedalo prodajo Worda. Microsoft je sicer uspel doseči umaknitev prepovedi prodaje Worda, a to je bilo tudi vse. Da se je Word lahko še naprej prodajal, so morali iz njega odstraniti nekaj funkcionalnosti za XML, zato se je Microsoft pritožil na Vrhovno sodišče.

Microsoft poizkuša dokazati, da je patent neveljaven, ker so že pred podelitvijo v svoj Word vključili implementacijo, kot jo je i4i kasneje patentiral. Glavno vprašanje je, kaj se zgodi v primeru, ko imamo dokaze, ki jih Patentni urad ni imel ob podelitvi patenta. Naj jih sodišče upoštevati pri preudarjanju o neveljavnosti patenta ali naj privzame, da je Patentni urad svoje delo opravilo temeljito in natančno. Celoten primer je sedaj odvisen od tega, ali bo Microsoft uspel in s tem postavil precedens ali ne.

Primer je eden izmed najpomembnejših sodnih postopkov na področju patentnega prava, ker si Microsoft prizadeva znižati prag dokaznega bremena, da je nek patent spoznan za neveljavnega. Trenutno je namreč treba zelo natančno opredeliti, zakaj je nek patent neveljaven, Microsoft pa želi to nekoliko znižati. Na svoji strani ima velikane, kot so Apple, Google, Facebook in Cisco, ki so sodišču že poslali pisma podpore Microsoftu, medtem ko i4i podpirajo farmacevtska industrija, skladi tveganega kapitala, univerze in ameriška vlada.

Microsoftov odvetnik Thomas Hungar je v uvodnem nastopu dejal, da trenutni strogi standard omogoča tudi uveljavljanje neveljavnih patentov, kar ovira razvoj, ne pa pospešuje inovacij, kakor je namen patentov. Sodišče je omenilo znan primer iz leta 1932 Radio Corporation of America (RCA) v. Radio Eng’g Labs, ki predstavlja precedens za terjanje trdnih in prepričljivih argumentov in dobrih dokazov, da se patent lahko razglasi za neveljavnega. Microsoft je nasprotoval, da je Patent Act of 1952 to spremenil. Sodišče je povedalo, da podelitev neupravičenega patenta škodi celotni ameriški ekonomiji, a neupravičena razveljavitev patenta zelo močno škodi posamezniku. Tudi i4i se z interpretacijo sodišča strinja.

Postopek bo končan julija in bo postavil zelo pomemben precedens, od katerega bo odvisna nadaljnja pot patentne zakonodaje v ZDA.

12 komentarjev

Han ::

McHuschev precedens pa zelo močno škodi dolžini in podajanju novic.

"Teksaško sodišče na prvi stopnji je leta..." Vrstni red besed?

"Naj jih sodišče upoštevati..." Hmm?!

"...da je Patentni urad svoje delo opravilo..." Oh ja...

illion ::

kok že najedajo s temi patenti..

drgač sm jz kle za M$, upam da jim uspe

Rudolf ::

Glej Han, tudi jaz bi včasih kaj pripomnil čez kak Hušev prispevek (denimo zavoljo nepotrebnega senzacionalizma), pa se raje ugriznem v jezik. Kajti dnevno podajanje novic, pa naj gre zgolj za prevajanje, ni mačji kašelj. Zato svetujem nekaj več tolerance in prizanesljivosti. Kolikor je meni znano ne gre za profesorja slavistike ali profesionalnega novinarja. Po svoje sem presenečen, da je fant tako zagret in obenem šele gimnazijec. Nedvomno je pred njim še lepa prihodnost, če bo delal tako vneto in trdo kakor dosedaj. :)

kriko1 ::

...poleg tega jih bereš zastonj.
Sicer res je lepo imeti nek nivo, ampak lahko bolj objektivno podaš svojo kritiko.

antonija ::

Microsoftov odvetnik Thomas Hungar je v uvodnem nastopu dejal, da trenutni strogi standard omogoča tudi uveljavljanje neveljavnih patentov, kar ovira razvoj, ne pa pospešuje inovacij, kakor je namen patentov.

Hahahahaha!!! :))

Ne resno: Patenti kot se jih trenutno podeljuje v ZDA (sej svet ni dalec zadaj ampak je razlika) so debilizem in ovirajo napredek 100/uro.
Postavit se bolj debilen sistem razveljavitve patentov (ki bi BTW veljala tako za silly light-sabre patente kot tudi za aplikativne patente ki kaj prinesejo k napredku) je pa spet umotvor ki se ga lahko pricakuje samo od firm, ki zbirajo patente samo zato da se lahko potem igrajo na sodiscu, ne pa zato da bi scitila svojo intelektualno lastnino in svoje iznajdbe. To zna bit tud razlog da so univerze in farmacevti (in vsi ki ne patentirajo dvoklikov) proti prelahkemu razveljavljanju patentov, medtem ko bi se za podeljevanje verjetno vsi strinjali za strozja merila.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

WizmoTo ::

Mogoče bo zdaj, ko jih je MS dobil z lastnim orožjem po prstih, kaj manj patent trollov naokoli. Še bolj verjetno pa ne... Zanimivo, da ga je podprl Apple, ki mu uspe patentirati vsako neumnost, pa še z MS se ne morejo :D

Spura ::

Apple je zato tako zagret, ker na podrocju mobilcev nimajo kaj dosti patentov, ampak jih imajo stara mobitel podjetja (motorola, nokia, etc...) in je apple s svojim iPhoneom precej izpostavljen na podrocju patentov GSM in WiFi

antonija ::

Vsa SW podjetja so nad tem navdusena zato, ker dobro vejo koliko povsem nepotrebnih patentov je bilo odobrenih v ZDA ki krepko bremzajo napredek. Ampak problem tukaj ni postopek razveljavitve patentov, ampak postopek podeljevanja le-teh. Najprej naj nehajo kar vsepovprek podeljevati patente za vsako neumnost, potem naj pa kar igralci sami (==SW podjetja) popucajo svoj drek za seboj in iznicijo patente (po dolgi in dragi poti) za katere so se tako vneto borila.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

dj cotto ::

i4i (Infrastructures for Information Inc.) = eye for (an) eye :)

Dobro ime za firmo.

Saladin ::

Glavno vprašanje je, kaj se zgodi v primeru, ko imamo dokaze, ki jih Patentni urad ni imel ob podelitvi patenta.


Sodišče naj jih upošteva pri preudarjanju o neveljavnosti patenta. In uradnik naj odgovarja za to kakšen glup patent je potrdil.
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

MrStein ::

Uradnik verjetno ni plačan za tako veliko odgovornost. Ugibam.

Rudolf je izjavil:

Glej Han, tudi jaz bi včasih kaj pripomnil čez kak Hušev prispevek (denimo zavoljo nepotrebnega senzacionalizma), pa se raje ugriznem v jezik. Kajti dnevno podajanje novic, pa naj gre zgolj za prevajanje, ni mačji kašelj. Zato svetujem nekaj več tolerance in prizanesljivosti. Kolikor je meni znano ne gre za profesorja slavistike ali profesionalnega novinarja. Po svoje sem presenečen, da je fant tako zagret in obenem šele gimnazijec.

Ah, gimnazije tudi niso, kar so včasih bile...
Še od največjega čobana se zahteva znanje slovenščine, če hoče slovensko državljanstvo.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MrStein ()

phenom ::

Jah podpirat in navijat za mikriča:D


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Microsoft izgubil pritožbo proti i4i na vrhovnem sodišču

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
144411 (3316) ender
»

Nadaljevanje postopka i4i proti Microsoftu na Vrhovnem sodišču ZDA

Oddelek: Novice / Tožbe
124475 (3732) phenom
»

Boj med Microsoftom in i4i roma na vrhovno sodišče

Oddelek: Novice / Tožbe
94143 (3556) ender
»

Microsoft vnovič izgubil patentni boj proti i4i

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
125543 (4659) Looooooka
»

Microsoft v ZDA ne bo smel več prodajati Worda (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
6511042 (7834) GoldRakun

Več podobnih tem