» »

AMD in GlobalFoundries spremenila dogovor o dobavi čipov

AMD in GlobalFoundries spremenila dogovor o dobavi čipov

Nedelujoči čipi bodo za AMD na 32 nm brezplačni

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - GlobalFoundries, 2. marca 2009 ustanovljena livarna, pred tem pa pravzaprav AMD-jev izdelovalni oddelek, je bilo do nedavnega skorajda edino podjetje, pri katerem je AMD izdeloval svoje procesorje (majhen delež že dolgo proizvaja tudi TSMC). Grafične čipe in vezna čipovja so zaradi ATI-jeve zapuščine že ves čas izdelovali pri TSMC-ju, od koder se že dolgo pričakovani premik h GlobalFoundries še ni zgodil. Zanimivo je, da je bil do nedavnega dogovor med GlobalFoundries in AMD, da prvi slednjemu dobavljajo celotne rezine s procesorskimi jedri, ne glede na delež delujočih jeder na sami rezini. V primeru stabilne proizvodnje in dovršenega proizvodnega procesa tukaj ni težav, kupci pa morda lahko dosežejo celo nekoliko nižje cene.

A dogovor se je nekoliko spremenil, saj bo AMD v primeru 32 nm čipov GlobalFoundries plačeval le proizvodnjo vsakega delujočega čipa. Poteza je smiselna, ko AMD pripravlja prehod svojih čipov s 45 nm-SOI procesa na 32 nm-SOI proces, v katerem so izdelani čipi Llano in bo izdelan Bulldozer. Prva generacija čipov Fusion, cenejša Ontario in Brazos, je sicer izdelana v 40 nm pri TSMC-ju. Vsak prehod na nov proizvodni proces je lahko težaven, kar lahko potrdi nVidia za TSMC-jev prehod s 55 na 40 nm. AMD se je na to pripravil odlično, saj so pred novo generacijo kartic izdelali Radeon HD 4770 in se tako naučili nekaterih trikov pri razvoju jeder za nov proizvodni proces, kar jim je olajšalo prehod pri Radeonih HD 5000.

Pri AMD-ju bodo še naprej kupovali 45 nm rezine v celoti, kakor je veljalo že lani. Od GlobalFoundries so pri AMD-ju lani kupili za 1,2 milijarde ameriških dolarjev rezin. Letos so se zavezali, da bodo kupili določeno število tako 45 nm kot 32 nm rezin (očitno ne glede na količino delujočih jeder, cena seveda ne bo fiksna), kjer bodo nakupi znašali med 1,1 in 1,5 milijarde dolarjev. V letu 2012 naj bi se ta znesek nekoliko dvignil, saj načrtujejo za 1,5 do 1,9 milijarde dolarjev nakupov.

1 komentar

FireSnake ::


Nedelujoči čipi bodo za AMD na 32 nm brezplačni


http://semiaccurate.com/2011/04/04/amd-...

KAj pa, če je vse res? :)
Poglej in se nasmej: vicmaher.si


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

TSMC izpušča tudi 22 nm

Oddelek: Novice / Grafične kartice
234946 (3424) Bor H
»

AMD-jeve APU-je bo izdeloval tudi TSMC

Oddelek: Novice / Procesorji
73626 (3219) Lonsarg
»

AMD bo še bolj sodeloval z GlobalFoundries

Oddelek: Novice / Grafične kartice
197504 (6784) FireSnake
»

TSMC računa na zmago proti GlobalFoundries

Oddelek: Novice / Pomnilnik
83457 (3043) FireSnake

Več podobnih tem