» »

Chrome dodaja zaščito pred nevarnimi .exe datotekami

Chrome dodaja zaščito pred nevarnimi .exe datotekami

vir: Google

vir: Google
Google -

Google kani v naslednjo stabilno različico brskalnika Chrome (po vsej verjetnosti 12) dodati še več zaščite pred nevarnostmi na spletu. Že zdaj se ob obisku znane phishing, XSS oz. XSRF strani pokaže jasno obvestilo (glej prvo sliko), v prihodnosti pa bomo dobili še opozorilo ob poskusu prenosa .exe datoteke s take strani (glej drugo sliko).

Tehnično je preverjanje izvedeno tako, da Chrome vodi lokalni seznam sumljivih domen v zgoščeni obliki. Vsak spletni naslov (url) pred odprtjem preveri zoper omenjeni seznam in če kaj najde, se sproži še dodatno preverjanje na Googlovih strežnikih. Sistem je zelo podoben mehanizmu preverjanja preklicanih certifikatov, le da je bistveno bolj ažuren in da vse podatke vodi Google sam.

Chrome je sicer znan kot precej varen brskalnik, ker vse svoje procese požene v ti. peskovniku (sandbox), tj. zaščitenem okolju brez dostopa do pomembnih sistemskih datotek. Isto velja za flash player, za PDF-je pa so pripravili kar svoj pregledovalnik brez podpore za skriptne jezike. Varnostne pomanjkljivosti v teh dveh pregledovalnikih so pogosta vstopna točka za napadalce, ker so močno razširjeni in ker jih uporabniki ne posodabljajo dovolj redno.

2 komentarja

SLO_Matej ::

In zdej se naj pokažejo tisti strokovnjaki, ki so vedno govorili, da Chrome ni varen. Chrome je varen od samega začetka. Firefox ni zaznal napadalnih strani (zadevo je potem ustavil avast!), medtem ko mi jih Chrome je. In to že kakšni dve leti nazaj.

Mi pa ni jasno zakaj je slika z Macintosha, če se gre pa za .exe datoteke. :)

Bor H ::

Ker tm si pa pred .exe 100% varen ;)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Gmail

Oddelek: Pomoč in nasveti
475956 (4167) tattoo
»

Uporabnikom na voljo Chrome 8 (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Brskalniki
5117691 (14734) IceBoX
»

Chrome Web Store predstavljen, Chrome 9 novosti

Oddelek: Novice / Brskalniki
4112314 (10507) PARTyZAN
»

Quake 2 v HTML5, novosti v Chrome 5

Oddelek: Novice / Brskalniki
2510081 (8874) arjan_t
»

IE izgublja, Chrome pridobiva

Oddelek: Novice / Brskalniki
364377 (2538) Tr0n

Več podobnih tem