»

Nove različice Flasha za Linux bodo na voljo le za Chrome

PC World - Adobe je danes precej zvito napovedal partnerstvo z Goooglom pri nadaljnjem razvoju vtičnika Flash Player, kar niti ne bi bil problem, če to ne bi pomenilo ekskluzive pri dobavi bodočih Linux inačic Flash Playerja za brskalnik Google Chrome. Chromium (odprtokodna različica), Firefox, Opera, Konqueror in drugi bodo tako ostali brez.

Razlog na nekompatibilnost od vključno 11.3 (izid enkrat letos) leži v prepisu na nov API za komunikacijo med brskalnikom in vtičniki - PPAPI oz. Pepper, ki ga seveda razvija Google in naj bi zamenjal obstoječo Mozillino ponudbo NPAPI. Mozilla je za zdaj...

41 komentarjev

Chrome dodaja zaščito pred nevarnimi .exe datotekami

vir: Google
Google -

Google kani v naslednjo stabilno različico brskalnika Chrome (po vsej verjetnosti 12) dodati še več zaščite pred nevarnostmi na spletu. Že zdaj se ob obisku znane phishing, XSS oz. XSRF strani pokaže jasno obvestilo (glej prvo sliko), v prihodnosti pa bomo dobili še opozorilo ob poskusu prenosa .exe datoteke s take strani (glej drugo sliko).

Tehnično je preverjanje izvedeno tako, da Chrome vodi lokalni seznam sumljivih domen v zgoščeni obliki. Vsak spletni naslov (url) pred odprtjem preveri zoper omenjeni seznam in če kaj najde, se sproži še dodatno preverjanje na Googlovih strežnikih. Sistem je zelo podoben mehanizmu preverjanja preklicanih certifikatov, le da je bistveno bolj ažuren in da vse podatke vodi Google sam.

Chrome je sicer znan kot precej varen...

2 komentarja

Na letošnjem Pwn2Ownu rekordna nagrada za uspešen napad na Chrome

ComputerWorld - Vsakoletni hekerski dogodek, kjer hekerji in raziskovalci demonstrirajo svoje poznavanje brskalnikov in mobilnih telefonov ter varnostnih lukenj v njih, se bo letos v Vancouvru začel 9. marca. Za nekoliko več vznemirjenja kot ponavadi je poskrbel Google, ki je razpisal doslej najvišjo nagrado 20.000 dolarjev za kogarkoli, ki bi našel in uspešno zlorabil kakšno ranljivost v njihovem brskalniku Chrome.

Na letošnjem Pwn2Ownu bosta okolje 64-bitna operacijska sistema Windows 7 in Mac OS X, na katerih bodo tekli Internet Explorer, Firefox, Safari in Chrome. Prvi, ki bodo zlomili prve tri brskalnike, bodo prejeli 15.000 dolarjev, kar je 50 odstotkov več kot lani, medtem ko so za Chrome nekoliko drugačna pravila.

Ker Chrome...

5 komentarjev

Chrome Web Store predstavljen, Chrome 9 novosti

ESPN kot prvi predlog ob pritisku tipke e - v ozadju naložen 'instantno'

vir: engadget
engadget - Kot se je predvidevalo že ob objavi vabil na prireditev je Google danes predstavil novosti, povezane tako z brskalnikom kot z operacijskim sistemom, ki si delita ime Chrome. Na brskalniškem delu so končno predstavili spletno trgovino z aplikacijami, poleg nekaterih drugih novostih, ki jih lahko v kratkem pričakujemo vgrajene v sam brskalnik. V delu posvečenemu Chrome OS so nekoliko podrobneje predstavili delovanje tega operacijskega sistema ter njegovo navezanost na namenske prenosnike. Enega izmed njih so že predstavili, a ni naprodaj. Tokrat se osredotočamo na brskalniški del prireditve.

Chrome Web Store zaenkrat podpira le Chrome, čeprav bi nekatere aplikacije že sedaj delovale v...

41 komentarjev

Quake 2 v HTML5, novosti v Chrome 5

Aero Peek

vir: TG Daily
TG Daily - Čeprav bo Chrome neposredno v brskalnik vključil tudi Flash, razvoja na standardu HTML5 še zdaleč ne opuščajo. Še več, predstavljajo vedno nove in nove stvari, kjer so s predstavitvijo Quake 2, ki nativno teče znotraj brskalnika, dodobra predstavili zmogljivosti HTML5.

Začeli so z javansko predelavo pogona Quake II, poznanega pod imenom Jake2 in osnovanega na GPL izdaji kode izvornega, Id-jevega Quake II pogona, nato pa vse skupaj s pomočjo Webkit Toolkita, WebGL in WebSockets prevedli v Javascript. Sprva so bili nadvse presenečeni, da so dosegali kar 30 sličic na sekundo (na prenosniku), a igra lahko teče tudi hitreje, do in prek 60 sličic na sekundo. Googlov predstavnik Chris Ramsdale je povedal, da...

25 komentarjev

Google namerava izdati lasten operacijski sistem

Sundar Pichai, podpredsednik razvoja produktov med najavo Chrome OS

vir: New York Times
New York Times - Google, za katerega se je dolgo govorilo, da bo izdal lasten operacijski sistem, je danes tudi uradno objavil takšno vest. Nič kaj presenetljivo bo operacijski sistem temeljil izključno na brskalniku Chrome, tako da bo vsaj na začetku Chrome OS primarno namenjen netbook-om, si pa kasneje obetajo razširitev tudi na preostali trg. Google bi naj delal skupaj z več OEM partnerji, tako da naj bi prve netbook-e z Chrome OS ugledali že v drugi polovici leta...

97 komentarjev

Google z razširitvami

Stanje GMaila, spodaj levo

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - Ena glavnih zmogljivosti, poleg podpore certifikatom, ki po besedah uporabnikov manjka Googlovemu spletnemu brskalniku Chrome, je podpora dodatkom. Chrome sicer že podpira poganjanje zapakiranih uporabniških skript (podobno Greasemonkey dodatku za Firefox), a je to daleč od zmogljivosti pravih dodatkov.

Zadnja razvijalska različica (ter nočne verzije) Chromea pa prihaja s pravo podporo razširitvam. V primerjavi s Firefoxovimi razširitvami po namestitvi ni potreben ponoven zagon brskalnika, ni pa še implementiran enostaven pregledovalnik nameščenih dodatkih. Nastavljanje oz. odstranjevanje tako poteka z brskanjem po mapah v razsikovalcu, po vrhu vsega pa je tovarniško podpora izklopljena. Slednje se popravi z dodatkom zastavice pri zagonski vrstici (--enable-extensions).

Nekaj testnih...

5 komentarjev