» »

Sinteza goriv s pomočjo mikroorganizmov

Sinteza goriv s pomočjo mikroorganizmov

dzinks63 ::

Če je res vse tako kot piše v novicah: Z vodo in ogljikovim dioksidom do dizelskega goriva?,

Raziskovalci ameriškega biotehnološkega podjetja Joule Unlimited namreč trdijo, da lahko njihovi gensko spremenjeni mikroorganizmi s pomočjo sončne svetlobe »pridelajo« dizelsko gorivo ali etanol iz vode in ogljikovega dioksida. In to še ni vse. Ti mikroorganizmi naj bi bili spodobni proizvajati praktično neomejene količine pogonskega goriva. Proizvodna povsem ekološkega goriva naj bi bila za nameček še cenovno povsem primerljiva s stroški, ki nastanejo pri pridobivanju surove nafte in njenega rafiniranja.

bi zadeva znala revolucionarno spremeniti svetovno porazdelitev dobrim. Države bi postale neodvisne glede goriv, sploh če bi bila finančna računica sprejemljiva.

energetik ::

Če prav razumem gre za izdelavo etanola direktno iz CO2 + H2O in ne preko izdelave cukra+fermentacije?

Me zanima kolikšna je primerjava izkoristkov obeh postopkov oziroma porabljene kWh/L za končni uporabni produkt.

TESKAn ::

Če delajo mikroorganizmi na sončno svetlobo, me figo briga, koliko je porabijo. Samo da je poceni in da je proizvodnja spodobna.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

gruntfürmich ::

staro staro... to so alge.
upam da se bo nekoč s tega proizvajal biodizel.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

energetik ::

TESKAn je izjavil:

Če delajo mikroorganizmi na sončno svetlobo, me figo briga, koliko je porabijo. Samo da je poceni in da je proizvodnja spodobna.

Ja to že, ampak me zanima koliko energije porabiš za postavitev teh panelov z algami v primerjavi s sejanjem, žetvijo in mletjem koruze. Fermentacija poteka itak sama, destilirati pa je treba zelo verjetno v obeh primerih, razen če te über alge zdržijo 85% raztopino etanola.

gulfstream ::

Ja to že, ampak me zanima koliko energije porabiš za postavitev teh panelov z algami v primerjavi s sejanjem, žetvijo in mletjem koruze.

No, plus je tudi to, da lahko to zeleno zalego postaviš sredi puščave, pa bo lepo uspevala, koruze pa ne.

Pa druga stvar, bioetanol iz koruze je občutljiva tema, ker naj bi zaradi njega cena koruze za hrano in posledično cena hrane bile višje. Koliko je to res pa ne vem.

Mr.Nice ::

In zakaj se tole ne prime? Zopet politika v igri in lobiji... :(
Dont worry.......be happy!!!:)

OldSkul ::

bolj kot trgovci so problem špekulanti na borzah surovin. To so prave barabe, ne pa trgovci.

gzibret ::

Offtopic debata o določenem družbenem sloju brisana. Priporočam vam, da greste v kakšno vaško gostilno v agrarno orientirani vasi in o tem na ves glas debatirate in v debato povabite še lokalno prebivalstvo.
Vse je za neki dobr!

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

V ZDA odkrili nove goljufive porscheje, VW priznal zavajanje glede porabe (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
19264908 (57980) pirlo
»

Dizinfekcija vode v akvariju

Oddelek: Loža
243708 (2318) civic_
»

Pridelava sončničnega olja -> biogorivo?

Oddelek: Loža
223965 (3472) Lukzii
»

Here Comes the Sun (docu o sončni energiji)

Oddelek: Znanost in tehnologija
81593 (1351) fpbs
»

Obnovljivi viri energije (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
33440002 (29100) jest10

Več podobnih tem