» »

Dizinfekcija vode v akvariju

Dizinfekcija vode v akvariju

levaky ::

Lep pozdrav!

Lotevam se izgradnje akvarijskega krmilnika, za kar bom potreboval tudi testno okolje: akvarij. Ker pa se ob navzočnosti svetlobe notri hitro pojavijo alge in podobna "nesnaga", me zanima, s čim najlažje ohranim vodo čisto.

Klora bi se rad izogibal, saj bo akvarij v sobi in nebi rad cele dneve dihal klora.

Na hitro sem preveril par trgovin z bazensko tehniko in sodeč po ponudbi, namesto klora lahko uporabiš tudi aktivni kisik ali brom.

Ima kdo izkušnje? Kako se obnesejo alternative?

Bi pa rad, da se zadevo po končanem "projektu" da odstranit in da se ne nalaga. Po zaključku bom namreč notri naselil ribe.

hvala, Matej

levaky ::

"Aktivni kisik" naj bi bil Potassium Monopersulphate oz Potassium peroxymonosulfate.

radmannsdorf ::

obrni se na slovenski forum za akvaristiko. je skor tok zakon k slo-tech :)
http://www.aquanubis.com/forum/

omisli si biološki filter. po možnosti zunanji, ki ga postaviš v omaro pod akvarij/za akvarij...da se ga ne vidi.

Zgodovina sprememb…

RejZoR ::

UV svetloba je alternativni vir za dezinfekcijo, ki ti ne bo zasmradil cele sobe. Lahko pa fašeš hude opekline, zato vseeno previdno!
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

erkgheoruugh ::

Če ne boš imel rastlin noter, je najlažji način, da ga popolnoma zatemniš.

levaky ::

radmannsdorf: na aquanubisu je odprta ista tema:) Ampak vseeno vprašam na več koncih, mogoče tukaj najdemo kakšen drug način.

Biološkega filtra nočem, ker to ni pogoj, da alg ne bo. Biološki bo samo razgrajal amoniak in nitrit, rezultat bo nitrat in fosfat. Če k temu prišteješ, da bodo luči gorele po 12 ur, HELLO ALGE in motna voda:)

Rejzor: UV je sicer opcija, ampak draga. Glede na to, da gre za cca 3-4 mesečni projekt, mi je investicija v UV filter/žarnico prevelik strošek. Sploh, ker ga po tem času ne bom več rabil.

matajur: zatemniti ga nočem, ker bi vseeno rad spremljal kaj se z njim dogaja. Ko mene bo zraven, bom stanje snemal, da kasneje lahko preveri, če je vse delalo kot mora...

Se pravi, iščem kakšno kemično/biološko metodo, s katero bi lahko vodo obdržal čisto...

Matej

levaky ::

Malo sem prečesaval internet in zasledil še nekaj rešitev:
- vodikov peroksid. Baje da se kar dobro obnese pa niti ni blazno strupen.
- Ječmenova slama. Tega se poslužujejo lastniki ribnikov, ki zaradi organizmov ne morejo poseči po drugih kemikalijah.

Ima kdo izkušnje z omenjenima rešitvama?

clothes ::

Če boš imel v testnem akvariju žive organizme ne uporabljaj proksida in ostale kemije.

Ravnovesje vzpostavi tako, da uporabiš biološki filter + čim več rastlin.
Nitrifikacijske bakterije v filtru bodo pretvorile amonijak nitrite -> nitrate, nato pa bodo rastline porabile nitrate in tudi fosfate (dušikov krog).

Edino to je naraven način preprečevanja rasti alg, ostalo pa je le uničevanje/saniranje že razbohotenih alg.

Glede svetlobe. Če nimaš vzpostavljenega ravnovesja bo 12 ur osvetlitve preveč in pričakuj pojav alg. 6-7 ur osvetlitve povsem zadostuje!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: clothes ()

levaky ::

Kot sem rekel, rib v akvariju NE BO. Prav tako ne bo nobenega drugega organizma. Sem očitno to pozabil izrecno omenit:)

Sistemi filtracije za akvarije z organizmi so mi jasni, saj sem bil dolga leta akvarist, a tokrat rabim "testno okolje" brez živali/rastlin/organizmov in ves čas čisto.

Matej

Tody ::

Notri natresi par kil soli in bi morala zadeva delovati. Seveda kilažo prilagodi velikosti akvarija.

erkgheoruugh ::

Sam zdej prihajaš malo sam s sabo v kontradikcijo. Saj si na koncu svojega prvega posta napisal, da boš dal noter ribe.

Ti bi torej za potrebe nekega krmilnika (kaj pa bo krmilil) dal noter vodo in to je to.
Ne razumem, zakaj bi moral spremljati (vizuelno), kaj se noter dogaja. Ali je to kaka višja oblika zena, da strmiš v posodo polno vode?

Dokler ne napišeš malo več, kaj bi rad počel znotraj tega projekta, se mi zdi varianta z zatemnitvijo čisto ok.

RejZoR ::

Ribe je verjetno omenil samo v smislu, da bo po testnem projektu dal not ribe in noče zastrupit akvarija s kemikalijami. V danem trenutku pa akvarij rabi za ta projekt kjer mora bit praktično sterilen.

Če mene vprašaš je klor skor edina opcija. Poceni, deluje in čez čas povsem razpade in ne pušča sledi.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

_commandos_ ::

kaj pa če bi napisal koliko € si pripravljen odšteti za projekt

levaky ::

Tody: si prepričan, da bo sol rešitev? Tudi v morskem akvariju namreč rastejo alge. Razen, če naredim res visoko koncentracijo soli.

matajur: kot je omenil Rejzor, krmilnik bo krmilil akvarij. Ampak, ker nočem eksperimentirati in programirati krmilnik medtem, ko imam v akvariju organizme, bi rad imel samo posodo z vodo. Tako lahko simuliram akvarij, a če kaj zaj* in izčrpam vso vodo/ogrejem na 30°C,..., zaradi tega ne bom imel kup € škode. Ker pa ima tudi voda iz pipe določeno količino NO3 in PO4, ob dobri osvetlitvi hitro začnejo poganjati alge, česar pa nočem.

commandos: Verjetno misliš, koliko sem pripravljen odšteti za to, da bo voda čista? Čim manj:) Tja do 50€.

Mogoče bo res najceneje, da uporabim klor. Če prav razmišljam, ga načeloma uporabim samo, ko natočim vodo. Nato klor vodo dizenfekcira in le-taka potem tudi ostane, dokler jo z nečim zopet ne onesnažim. Ako vidim, da se začenjata pojavljati sluz in alge, vržem notri tabletko, počakam 24ur, da se klor razgradi in smo spet na konju...
Razmišljam pravilno?

Matej

Vice ::

Jest ti bom tako rekel izklopi luči. Res da ni tako "fency" samo meni očitno pomaga, da se mi je ustvaril pravilen biotop. Mi je pa v začetku sol tudi pomagala, ko so se mi delale alge. Seveda to ne pomei da jo kar stresaš notri... Skratka zadnja leta ko nimam prižganih luči nimam alg, ribam očitno tudi paše, tistih par rastlin, ki je notri tudi dobro raste... vodo pa mogoče 1x na leto 2/3 zamenjam. Lampe mogoče prižgem 1x na mesec za en dan. Akvarij je pa 300l. Klora jest nebi uporabljal ker je čisto brez veze, pa tudi hitro izhlapi. Imaš v trgovinah razne pripravke, ki zatirajo alge v akvarijih in nič ne smrdijo pa 100x bolj učinkoviti so od klora. Samo spet vsi ti pripravki ti kvarijo biotop, če ne delaš kot je potrebno.

levaky ::

Ok, da še enkrat ponovim, da ne bo prihajalo do nesporazumov:)

Akvarij BO PRAZEN. Samo steklena posoda + voda, čisto nič drugega. Nobenega filtra, peska, rib, rastlin,... Samo voda in steklena posoda.

Jaz znam obdržati čist akvarij, ko imam v njem organizme, tudi z lučmi.

V mojem trenutnem projektu pa luči rabim imeti prižgane. Kako naj sicer vem, da sem pravilno sprogramiral "sončni vzhod in zahod", simulacijo vremena, ugašanje in prižiganje?

Pripravki za alge res mogoče uničijo vse alge, ampak tiste mrtve alge potem dodajo samo še več amoniaka v vodo (predvidevam, da pripravek napade alge, le-te pa potem počasi razpadajo/gnijejo). Po drugi strani pa klor pobije vse organizme in mikroorganizme in bi voda načeloma morala ostati čista, če je nebi dodatno kontaminiral?

Matej

civic_ ::

1. Ustvari visok ali nizek ph z kislinami ali bazami, problem je ker lahko poškoduje opremo.
2. Preveri pri kateri temperaturi še delujejo filtri, črpalke itd... če 1x na nekaj dni z grelcem segreješ vodo na 60-70 stopinj...bi moralo pobiti vse alge.
3. S peroksidom vsakih nekaj dni razkuži vodo.
4.Brezhibno očisti akvarij, nalij notri destilirano ali reverzno filtrirano vodo, torej brez mineralov...: http://www.aquashop.si/Category-Reverzn...
5. Nabavi hitrorastoče rastline: rogolist, vodna kuga, le-te bodo sproti porabile hranila. Pri dobri svetlobi boš hranila moral celo dodajati.

clothes ::

Zakaj sploh rabiš vodo v posodi če nimaš organizmov?
Ali s krmilnikom misliš na krmilnik hrane? Zakaj ga ne moreš testirati na suho? V prazen7suh akvarij?. Zakaj za simulacijo sončnega vzhoda/ zahoda potrebuješ vodo v akvariju?

Ali pa bo ta krmilnik med ostalim skrbel tudi za nivo in pH vode v akvariju in ga zato ne moreš testirati na prazni/suhi posodi?

Če pa že mora biti polna posoda lahko poizkusiš z dodajanjem špirita v vodo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: clothes ()

il ::

UV varianta ni nujno, da je draga, če si malo spreten ali pa improviziraš.
http://www.svetila.com/sl/arnice-in-sij...

levaky ::

berac:
Načeloma bi 60°C šlo, ampak ni pa ravno poceni:) Kar nekaj elektrike se pokuri za to, da ogreješ 300L vode na 60°C. Bi rad čim manjši strošek imel s vzdrževanjem čistega akvarija:) Bom vseeno poračunal, koliko elektrike bi porabil.
Peroksid mi vedno bolj diši:)
Osmoza je ena opcija. A kupoval je samo zaradi tega nebi, mogoče si jo kje sposodim. Čeprov, pri osmozi je zopet kar nekaj odpadka vode. Sicer je voda poceni, a mi jo je vseeno škoda metati stran:)
Rastline bi bile opcija, ampak ker gre lahko kaj narobe(kot sem rekel, preveč ogrejem vodo, spraznim akvarij,...) bi rajši imel kako kemično rešitev.
Trenutno se mi peroksid kar dopade:) A ima peroksid kaj vonja?

clother: krmilnik/kontroler bo skrbel za popolno avtomatizacijo akvarija, zato rabim vodo:)

il: hum, zanimivo:) Žarnica sama po sebi niti ni tako draga. Moram preveriti, če imam doma kakšno staro luč, kamor bi omenjeno žarnico lahko priklopil.

Matej

Vice ::

Če misliš imet samo posodo z vodo zakaj bi potem sploh imel notri pitno vodo? Ne vem kaj potem kompliciraš, nalij destilirano vodo in dodaj par litrov špirita pa je.

levaky ::

Ker 150-200L destilirane vode tudi ni poceni?
Kaj pa ce v pitno vodo vlijem malo spirita? Bo ucinek isti?
Kaksna naj bi bila mesanica? Koliko spirita?

Tomi ::

Verjetno ti nad 15% ne bo prav nič rastlo. Je pa res, da alkohol počasi, ker ima nižjo temperaturo vrelišča, hlapi tudi pri "sobnih" pogojih in osvetlitvi, in bi moral dopolnjevati. Koliko pa stane 30 l čistega etanola, ne vem iz glave, včasih vem, da je bil okoli 8 €/l.
metrodusa.blogspot.com

levaky ::

Sem na svetila.si pogledal za UV žarnicami in so cene kar ugodne. Nekih 7€ ta T8 žarnico. Doma se mi valja še ena luč, ki sprejme T8 žarnico, tako da bi bila to cenovno mogoče še najbolj ugodna rešitev...

Kako UV žarnica upliva na silikon?
Koliko ur na dan mora biti žarnica prižgana, da opravi svoje delo?

Matej

civic_ ::

levaky je izjavil:

Sem na svetila.si pogledal za UV žarnicami in so cene kar ugodne. Nekih 7EUR ta T8 žarnico. Doma se mi valja še ena luč, ki sprejme T8 žarnico, tako da bi bila to cenovno mogoče še najbolj ugodna rešitev...

Kako UV žarnica upliva na silikon?
Koliko ur na dan mora biti žarnica prižgana, da opravi svoje delo?

Matej


UV žarnica zelo kvarno vpliva na materijale: plastiko, lakirane površine....
UV svetloba je zelo škodljiva za oči in kožo... Problem rešiš tako, da daš UV žarnico na timer takrat ko te ni doma. Za alge je to zelo dobra, poceni in trajna rešitev. Samo pazi, da se ti zraven akvarija ne postara-prepri kakšen laminat, pokrov akvarija itd... UV žarinic eimajo življensko dobo, ko se izteče še vedno delujejo, samo učinek ni tak kot bi moral biti. UV žarnice se za razkuževanje rabijo tudi v operacijskih sobah, filtrih za vodo iz ribnikov itd...

V mavrici dobiš 40% peroksid... http://www.malawicichlidhomepage.com/aq...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: civic_ ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Sobna fontana - dodatek za vodo

Oddelek: Loža
315739 (4228) fikus_
»

"Alg"arij?

Oddelek: Loža
224586 (3888) username
»

Akvarij in voda v njem

Oddelek: Loža
2612945 (12328) levaky
»

[H2O Hlajenje] Grozno veliko alg

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
131993 (1476) SebaR
»

VODNO - LEP IZGLED

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
322792 (2183) burek8

Več podobnih tem