» »

32 oz. 64 bitne aplikacije

32 oz. 64 bitne aplikacije

Blisk ::

Če si mogoče kdo vzame čas in me razsvetli, ker zgleda men par stvari ni jasno.

Če imam server in 64 bitni operacijski sistem z 8Gb rama in 4 jedrnim procesorjem.
Aplikacija pa je 32 bitna in uporablja SQL bazo na serverju.

Postaja na kateri se požene aplikacija je prav tako z 64 bitnim operacijskim sistemom 4Gb rama in 4 jedrnim procesorjem.

Koliko lahko dejansko taka aplikacija izkoristi strojno opremo????
Jaz trdim, da samo toliko kot na 32 bitnem operacijskem sistemu.
Se pravi 3,2Gb rama in prav tako 32 bitne aplikacije ne bodo izkoristile 4 jedrnega procesorja, po moje niti 1/2.

Ali to drži ali ne?

blackbfm ::

Drži.

Pri jedrih je pa tako..če je single threaded aplikacija potem ti koristi eno jedro, drugače več.

Ok, super.
Pa ker nisem programer, me zanima še nekaj.
Aplikacija, ki uporablja SQL bazo, mora biti 32 bitna če je SQL 32 bitn.
Ali je lahko tudi drugače, se pravi SQL je 64 bitn, aplikacija, ki uporablja SQL pa 32 bitna oz. obratno?

Lahko je mešano, 64,32, nima veze.

Pa se pozna pri hitrosti aplikacije, če je mešano ali če je samo eno ali drugo?

Ja neka razlika je sigurno če je vse 64bit. Samo so zanemarljive razlike. Pa to velja če vse teče na enem kompu..

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: blackbfm ()

SasoS ::

32-bitna aplikacija lahko porabi max 2GB rama. Ravno zato, je za SQL server pomembno da je 64-bitni da lahko izkoristi več rama. 32-bit aplikacija se lahko povezuje na 64-bitni server (če podpira različico baze na strežniku), uporaba procesorjev pa ni odvisna od bitnosti ampak arhitekture same aplikacije.

Torej dejansko bi se poznalo na hitrosti v primeru, da je na serverju 64bitni SQL.
In da se aplikacija lahko poveže na 64 bitni SQL kljub temu, da je 32 bitna in da uporablja multithreading se pravi izkoristi vsa jedra v procesorju.

Mene namreč prepričujejo, da mora biti server 64 bitni, 4 procesorski z 8Mb rama.
Prav tako pa mora biti postaja 64bitna z 4Mb rama in 4 jedrnim procesorjem.

V resnici pa je SQL 2005 na serverju 32 bitni.
Aplikacija pa je prav tako 32 bitna. Aplikacija opravi dejansko kalkulacijo na postaji.

O tem kake mašine morajo biti me prepričujejo izdelovalci aplikacije. Zakaj imajo tako visoke zahteve, glede na to, da aplikacija ne bo izkoristila niti 1/2 zmogljivosti računalnika, ne vem. Aplikacija ni grafična, pač pa računovodska.

SasoS ::

Da, se pozna 64bitni SQL...sicer je tudi odvisno od velikosti baze. Če je baza do 2GB ne bo razlike, kolikor imaš pa recimo 30GB bazo, se pa konkretno pozna 64bitni SQL, tudi če so sami odjemalci 32 bitni.

Rippy ::

Število jeder, ki jih lahko aplikacija uporablja ni odvisna od 32/64 bit sistema pač pa od samega programa. Tudi če lahko program uporablja več niti še ne pomeni, da lahko v vseh pogojih izkoristi razpoložljivo procesorsko moč. Popolnoma je možno, da za vaše potrebe zadostuje poceni 2 jederni procesor.

Kar je pa najpomebnejše pri 32/64 aplikacijah je to, da pri drugem lahko program uporablja več spomina in zaradi tega deluje hitreje. Ampak tako, kot pri hitrosti CPU, če se ta meja pri kateri postane 64bit program hitrejši niti približno ne doseže razlike niso opazne.

Kakšno opremo denajsko potrebujete je pa precej težko svetovati brez dodatnih podatkov.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Snow Leopard pravzaprav 32-biten (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
519181 (7031) noraguta
»

Vista in 2GB po aplikaciji

Oddelek: Operacijski sistemi
191971 (1681) r0b3rt
»

Pomnilnik v Windows: 1. del (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
509841 (7425) Jst
»

Katere windowse na intel q6600

Oddelek: Operacijski sistemi
161243 (985) blackbfm
»

Smrt Windows XP Home prestavljena na 30. junij 2010

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
446366 (3196) 1fris

Več podobnih tem