» »

Priklop radio stolp zvočnikov na avtoradio

Priklop radio stolp zvočnikov na avtoradio

neznanec777 ::

Zanima me sledeče.
Kako naj bi priključil zvočnike od radiostolpa na avtoradio....brez kakršnih koli posledic...uničeih zvočnikov ali česa podobnega.
Radio stolp - sony MHC RG170
Avtoradio - KENWOOD KDC-5021

Najlepša hvala za pomoč!

Lep dan šenaprej

dezo ::

avto zvočniki so 4ohm-ski, od stolpa pa 8ohm-ski, kar je za radio načeloma bolje in se man greje, ne da pa toliko glasnosti od sebe saj ima zvočnik večjo upornost. tako da s priključitvijo ni nobenega problema.

lp

Scorpia ::

Če je zvočnik 8ohmski, se da vse skupaj to zvezati da dobiš ven 4 ohme. To sem učasih počel z enimi drugimi zvočniki od stolpa, pa še danes igrajo.
////

neznanec777 ::

no zdej bi samo še prosu če ve kdo postopek kako čm to zvezat na radio...
lepo prosim in hvala za pomoč

SkyEye90 ::

Poveži čisto normalno, ne boš pa dobil najboljšega izkoristka.
Lahko pa dva vežeš skupaj na en izhod, pa še dva na drug izhod, pa boš imel radio obremenjen s 4Ohmi in šririmi zvočniki :)

Zvezdica27 ::

lp,

ne kompliciraj. Poveži in špilaj. Pri tako marginalnih močeh (cca 50w RMS, v resnici prej kakih 10w) in tako fovš kvaliteti kot jo da večina avtoradiev iz DAC nima veze komplicirat. Zvočnikov ne boš uničil (če niso lih največji crap za 5e). Ko bo preveč, bo avtoradio se sam ugasnil oz. bo šla varovalka - tedaj boš vedel kako močno lahko nažgeš. Bolj je važno kako maš napajanje (akumulator? - to hočeš za v avto?)

Če pa ne znaš zvočnikov priklopit na avtoradio, pol naj ti pa bog pomaga, ker tako enostavne stvari se skor ne da razložit (to je tko kot če bi spraševal, kako greš kakat). Pazi sam na + in - oziroma barvo kablov in to je to, pa tud če boš narobe obrnu napake najbrž sploh ne boš opazu, hehe (membrana se giblje v kontra smer).

lp,

zz

Scorpia ::

Glih tako uničiš zvočnike, ker od radia priganjaš še več in ga spravljaš v clip (smrt za zvočnike).
////

Zvezdica27 ::

napisal je, da ima stolp zvočnike. Predvidevam, da ma kake kvalitetne in ne nek krš )čeprav... zakaj bi se igral z avtoradiem in nekimi shelf zvočniki, če imaš kvalitetno robo?). Hm. Morda ima pa res kak krš.

Seveda če ima tiste mini zvočnike od kakega mini ali mikro sistema, bodo zaklipali. A to še zdaleč ne pomeni, da jih bo uničil. Preden zvočnik uničiš...

priklopi in špilaj, počasi naglas. Boš hitro videl do kje lahko greš.

zz

Scorpia ::

Če daš zvočnike v rangu 1000 evrov na bilo kateri radio, zvočnike ne bo nič rešilo, če radio igra v clip. Pa nima veze ali je majhen zvočnik, ali veliki. Če majhen zvočnik ima 10 w, radio pa tam ene 40 w itak da se bo zvočnik uničil. Kot sem pa omenil, če radio igra v clip, to uniči vse zvočnike. Tudi če ima kretnica zaščito pred predgretjem in zaščico pred enosmerno napetostjo (clip) dolgoročno zvočnik spet crkne. Že imel primer pri 1500 vrednem sistemu, kjer je kljub zaščiti zvočnik bil skurjen.
////

neznanec777 ::

morda vam bodo ti podatki lahko prišli prav v tem da ugotovite če bi lahko uničil zvočnike...

DIN izhodna moč (nazivna) : 20w + 20w (6 omov pri 1kHz, DIN)
Neprekinjena izhodna moč v RMS: 25w + 25w (6 omov pri 1kHz, 10% THD)
Glasbena izhodna moč: 50w + 50w (6 omov pri 1kHz, 10% THD)

St235 ::

Sedaj rabiš še poadtke o zvočnikih in boš dobil odgovor ki ga rabiš. Ker če so zvočniki občutno šibkejši od naštetega ali imajo drugačno impedanco jih lahko še vedno skuri clipping ali premočan signal. Slednje glede na moč (ali raje šibkost) radia je zelo zelo malo verjetno.

neznanec777 ::

kaj to misliš o posameznem zvočniku al kako??
tole našteto zgoraj so podatko id zvočnikov od radiostolpa.
zdej pa nevem kaj še nucaš.....??

Zgodovina sprememb…

Scorpia ::

Lej avtoradio ti da 20 rms-a v najboljšem primeru, pa nekaj malega več. Avtoradio da toliko rms-a na 4 ohmih, zvočniki če so 6 ali 8 ohmov, ti da polovico moči manj ven. Torej 15rms-a pri 6ohmov in 10 pri 8 ohmov. Zdaj če imaš spredaj na vratih zvočnike, ti bojo zvočniki občutno tišje igrali. Če kupiš ovalce za 40 evrov, ti bojo veliko boljše in glasneje igrali, kot ti zvočniki od stolpa. Edino zvočniki od stolpa imajo malenkost boljši bass, ampak kaj ti pomaga, če je premajhna moč.
////

neznanec777 ::

aha..oki...po tem sem ugotovu da raje prodam ta radio stolp in kupm zvočnike za v avto lepo...
to je pomoje še najbolša rešitev :D

Scorpia ::

Končno :D Zdaj povej koliko denarja misliš dati in kaj želiš od sistema, ti lahko nekaj predlagamo. Pa seveda kateri avto.
////

Zvezdica27 ::

lp,

scorpia: to če radio igra v clip (poenostavljeno ko končna stopnja ne zmore več) ne pomeni, da bodo zvočniki šli v maloro. Sploh ne. Sicer pa dvomim da avtoradio sploh lahko zaklipaš, vsaj meni se prej sam ugasne.

Ne moreš tako posploševati, ker če že, kaj pol rečeš na kitarske ojačevalce in zvočnike, ki več ali manj v drugem kanalu delajo skoz na meji clipa.

zz

Scorpia ::

Seveda da lahko avtoradio ''zaklipaš'', ne ugasne vsak radio. Če pa ugasne, je nekaj narobe z samim avtoradiem in napeljavo, ker nekje prihaja do padca napetosti. Vsaj jaz nisem še videl da avtoradio, ko pride v clip, da ugasne. Take zaščite ni, ima pa avtoradio zaščito, da ko segreje, da postopoma zniža volume.
Če pa trdiš da clip ne uniči zvočnike, ti priporočam obisk foruma akustike, kjer se uporabniki ne bojo s teboj strinjali.
////

neznanec777 ::

aja..imam Škoda fabia kombi 1.4 16v 101 KM
Imam original zvočnike še vse notr...pemer je 16 cm basov v vratih.... zravn bom dv pa še en subwoofer za 130 EUR 300W RMS + ojačevalnik..
a se potem sploh splača dat nove base v vrata ali bi dav samo visokotonce nove..??

Glede tega clip-a pa šezmer newem ali ti ga skuri al kaj...toliko različnih mnenj da sem totaly comfused.

Scorpia ::

Če boš ugrajeval wofeer in ojačevalec, ti vsekakor priporočam menjavo sprednjega sistema na ojačevalec. Ker če že daješ ojačevalec v avto, se splača dati 4 kanalni ojačevalec, da imaš še za sprendnji sistem. Ok zvočnike dobiš že za 70 evrov, ki bojo veliko boljše igrali kot originalni.

Če boš imel na ojačevalcu, se ne rabiš bati clip-a, ker ojačevalec ima veliko več kontrole, kot radio. Seveda je pa treba gain na ojačevalcu pravilno nastaviti.
////

jest10 ::

Scorpia je izjavil:

Če daš zvočnike v rangu 1000 evrov na bilo kateri radio, zvočnike ne bo nič rešilo, če radio igra v clip. Pa nima veze ali je majhen zvočnik, ali veliki. Če majhen zvočnik ima 10 w, radio pa tam ene 40 w itak da se bo zvočnik uničil. Kot sem pa omenil, če radio igra v clip, to uniči vse zvočnike. Tudi če ima kretnica zaščito pred predgretjem in zaščico pred enosmerno napetostjo (clip) dolgoročno zvočnik spet crkne. Že imel primer pri 1500 vrednem sistemu, kjer je kljub zaščiti zvočnik bil skurjen.

Ne nakladaj preveč.
Popačenje skuri zvočnike, če so pribljižno enake moči, kot ojačevalec. Če so zvočniki opazno močnejši, ni niti najmanjše možnosti za kaj takega. (več kot 2x moči ne moreš dobiti iz ojačevalca)
Največkarat je hec v tem, da so visokotonci nesorazmerno šibkejši od nizkotoncev.(proizvajalci pač šparajo) Ko se zaradi popačenj več moči prenese na visokotonce, le ti odletijo.

BTW, clip nima niti najmanjše veze z enosmerno napetostjo. Zaradi rezanja signala se pojavijo višji harmoniki, to je vse.

Scorpia ::

Popačenje pride zakaj? Ker takrat ojačevalec igra v clip. Pa naj bo od radia itd... No men se tukaj ne da več razlagat, imate tukaj link, kjer je isto razloženo. Pa si vi svoje mislite. http://www.avtoakustika.com/forum/viewt...

Če se slučajno komu ne da iskati, je tukaj en monter napisal tole, pa če on nima prav... :
Ja tvoj kolega je skuril špulo s klipanim signalom, lahko da woofer še desetkrat popravit pa ga bo vsakič skuril, ker ojačevalec pošilja enosmerno napetost na špulo (klipan signal), ki bo vedno uničil woofer. Raje naj pravilno nastavi ojačevalec, pa mu nebo treba popravljati wooferja. Te wate, ki jih pa ti pišeš pa so popolnoma brezpredmetni, ker alpine type R ima 500 WRMS in ne 1200W kot si ti napisal, pa predvidevam, da ojačevalec od kolega tudi nima več kot 300 WRMS, tko da prosim napiši točne podatke, ker tkole iz škatle prepisovat wate je brezveze.

Pa naj povem, da manjši zvočnik je še bolj občutljiv na clip, zato kar pogosto visokotonci crkavajo, kljub zaščiti na kretnici. Največ pa zaradi napačnih nastavitev.

btw jest: Sam v avtu imam zvočnike v rangu 250 evrov. Ne boš verjel visokotonce v kompletu sem dobil, da imajo visokotonci 100 rms-a, medtem ko 16-ke imajo 80rms-a. No in seveda mi je enega spet uspelo uničit z clipom.
////

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Scorpia ()

jest10 ::

ker ojačevalec pošilja enosmerno napetost na špulo (klipan signal)

"Mojster" nima prav. Madonca, še osnove mu ne grejo
za začetek

P.S. Kitarski ojačevalci namerno večino časa igrajo v clipu. Zvočniki crkujejo? Itak da ne! Ker so primerno močnejši od ojačevalca.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jest10 ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nakup ali ne avtoojačevalca

Oddelek: Zvok in slika
181926 (1594) steev
»

Avtozvočniki Blaupunkt BlueMagic TL 170

Oddelek: Zvok in slika
252406 (2078) Scorpia
»

dovoljena meja obremenitve zvočnikov

Oddelek: Zvok in slika
4610325 (8271) čuhalev
»

Kako naj vem koliko prenese aktivni zvočnik in nekaj vprašanj okoli akustike

Oddelek: Zvok in slika
224776 (4300) jest10
»

zvočniki visokotonec se skuri

Oddelek: Zvok in slika
164879 (4579) jRk0

Več podobnih tem