» »

zvočniki visokotonec se skuri

zvočniki visokotonec se skuri

djensi ::

imam zvočnike za zabave in se mi dostikrat zgodi da se mi skuri visokotonec oziroma driver. je pa tako zvočnik je sestavljen iz basa moči 200w, driver pa je 75w. sedaj me pa zanima zakaj meni dostikrat odleti driver. ojačevalec imam pa 2x250w in mi driver odleti že na stopnji 8 ali pa celo 7 od 10?

zanima me tudi ali ni zato notri kretnica da razporedi moč?
ali bi se problem lahko rešil da bi dal enostavno notri upor 75w?
  • spremenil: djensi ()

Trancedeejay ::

Imaš prešvoh ojačevalnik. Visokotonec ti odleti zarad clipinga.
Have a nice Day


www.audio-kontakt.com
Music is the key

djensi ::

a mi lohka prosim mal bl to razložiš o in kaj bi bla rešitev? zamenjat driver za 50w?

djensi ::

pa še neki mi ni jasno ponavad ko gledam za kšna kompletna ozvočenja na internetu so zvočniki občutno močnejši od ojačevalcev


-http://www.vokal.si/sl/glasbila/108/kom...

djensi ::

sem sedaj nekaj tudi gledal na uradni strani od proizvajalca ojačevalca in sem opazil da ta ki jih prodaja na bolhi nima napisanih pravilnih podatkov o moči.

moč je 2x350w pri 8ohm, 2x550 pri 4ohm in pa bridge 900w pri 8ohm

Scorpia ::

Kakšno kretnico imaš? Da se tudi na kretnici nastavljat glasnost, boljše kretnice imajo tudi zaščito da ti zvočnik ne skuri. Če je ojačevalec v clipu, se kretnica začne greti in ti avtomatsko dodatno zniža glasnost. Zadeva ni 100%, ampak velikokrat reši visokotonec.
Do zdej vedno ko smo sestavljali sistem, je zvočnik midbas in visokotonec imela isto moč. Ponavadi dajo visokotoncem več moči kot midbas v paketu. Verjetno ti skuri, ker ne prenese toliko moči, boš moral z boljšo kretnico to urediti.
Drugače ne gledaj komplete ki se prodajajo, da zvočnik ima večjo moč kot ojačevalec. Ponavadi je to smrt za zvočnika, ker uporabniki pretiravajo in ojačevalec veselo igra v clip. Pol se pa čudijo zakaj jim več ne dela. Zvočnik raje ima da je ojačevalec močnejši od njega, pa tudi zvočniki zdržijo večjo moč od deklarirane.
////

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Scorpia ()

djensi ::

Kako nej pa vem kakšno kretnico moram imeti, oziroma bi bil vesel če mi en pove kako bi kretnico naredu oziroma kje bi jo dubu?

Recimo dam za primer tle dva zvočnika pa če mi poveste kakšno kretnico bi rabu?

-http://www.bolha.com/oglas1792602/zvocn...
-http://www.bolha.com/oglas1792613/drive...

Pa še neki če dva zvočnika vežem vzporedno se ohmi razpolovijo če pa vežem zaporedno se pa podvojijo. Kako pa vežeš da ohmi ostanejo isti.
Pa še a če mam dva 8ohmska vezana zaporedno sta pol 16ohmska in priklopim na ojačevalnik ki podpira 8 ohmov kaj se lahko zgodi?

djensi ::

-http://shop.conrad.si/websale7/Zascita-...

Ali je tole smiselni in bi obvarovalo zvočnik oziroma visokotonec?

Arnidus ::

Mene pa neki zanima... Namen imam kupit Monitor Audio BR5 zvočnike za katere piše da je priporočena moč ojačevalca od 30-120W uzet pa mislim AV sprejemnik Pioneer VSX-819H-K (5x130W) za filme ipd. za Glasbo bi pa mogoče ponucu 30let starga marantza PM 630
 Slika

Slika

za katerega ne vem kakšno moč ima (če bi kdo slučajno vedu bi blo nadlepo) Kakorkoli že... kar me zanima je stereo zvok na pioneerju, namreč nikjer ne piše, nisem zasledil da podpira stereo. Bi pa u končni fazi raj vidu da bi se glasba vrtela na pioneerju (če je to mogoče in če seveda zveni cool) Ker se mi res ne da špilat s kabli, poleg tega morm dat pa menjat tranzistorje na marantzu (lahk kdo pomaga pri tem?) ker mi zlo grdo brni (čuden šum iz zvočnikov)

lp!

A. Smith ::

a mi lohka prosim mal bl to razložiš o in kaj bi bla rešitev? zamenjat driver za 50w?


Ojačevalec je v clippingu takrat, ko je zvok hreščeč -> takrat moraš zmanjšat glasnost.

Ah ja, ena možna rešitev je tudi močnejši amp. Seveda, če ne ne bo presegal zmogljivosti zvočnikov.
Kaj se takrat dogaja? Predstavljaj si signal, sinusoido, ki jo z ojačevalcem večaš. To večanje naenkrat naleti na oviro - enosmerno napajalno napetost v ojačevalcu. Ta ovira povzroči, da je sinusoida od tam naprej na vrhu odrezana - glej sliko.

 clipping

clipping



Tisti clippan signal ni več sinusoida, temveč vsota večih signalov. Ti signali so sinusoida iste frekvence + množica sinusoid višjih frekvenc.

Višje frekvence pa kretnica pošlje v smeri visokotonca - in tam jih slišiš kot hreščanje. Zato ob hreščanju zmanjšaj jakost. Tudi rešitev z drugo kretnico bo pomagala - ampak če boš preteral, ni rešitve.

Aja, kot že omenjeno, je rešitev tudi zaščita pred enosmerno napetostjo - ta se tudi vklopi, če močno preteraš.

In pa še en predlog: če je moč zvočnikov neizkoriščena, kupi močnejši ojačevalec.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: A. Smith ()

tj6000 ::

tista zaščita je ker vredu - pomaga, ko je signal res premočan... drugače pa predvsem z kretnico se da tudi veliko rešit - da bo pravilen rez. vendar bi pa zato moral napisati točno katere zvočnike imaš...
www.dBastards.si

djensi ::

se mi zdi da sta točno tistedva ki sem ju dal za primerjavo le da sem kupil že narejen sistem.

Glede zaščite pa a morm kej gledat kakšna se kup? Pri tej je zraven nek dodatek 150w vendar ne vem kaj to pomeni, a da varuje zvočnike ki so močni 150w ali kako? Pa če prav razumem navodila, jo dam samo na žico ki pelje od kretnice do zvočnika? Na plus ali minus?

tj6000 ::

plus žico med kretnico in visokotoncem prekineš in daš to vmes...
www.dBastards.si

djensi ::

-http://shop.conrad.si/websale7/Zascita-...


Kako nej vem če je to primerno za visokotonec ki ima 75 w, piše nekaj 150w wendar ne vem kaj to pomeni? Bil sem v conradu ampak prodajalec ni imel pojma

tj6000 ::

pokliči sem:

http://www.terna-lj.si/podjetje.asp

ali sem:

http://www.kranjec-audio.com/

boš pri obeh dobil zelo dober nasvet...
www.dBastards.si

vlado1 ::

djensi je izjavil:

-http://shop.conrad.si/websale7/Zascita-...


Kako nej vem če je to primerno za visokotonec ki ima 75 w, piše nekaj 150w wendar ne vem kaj to pomeni? Bil sem v conradu ampak prodajalec ni imel pojma

temu se reče ptc upor,v tvojem primeru vzami 15w ga veži med visokotoncem in kretnico na plus polu ko bo jakost prevelka bo začelo visoke dušiti.ali pa vzami nekaj žarnic 12v 20w-30w- 50w pa experimentiraj dokler ne najdeš pravega razmerja -žarnica prvo zasveti potem pa mora prej crknit ko visoki
kot pa so kolegi že omenili boš moral izboljšati kretnico-nekaj naslovov so ti že podali za materiale,lahko pa ti jo tud jaz izračunam ali izdelam

jRk0 ::

vedno je boljse met bolj mocn ojacevalnik kot pa zvocnike, ker majo tako dosti boljso kontrolo, pa do clippinga ne pride. zvocnike dosti prej skuris s pokvarjenim signalom, ne zarad premocnega kvalitetnega.
You fuck up once, you loose two teeth.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Logitech x 530 5.1 na TV

Oddelek: Zvok in slika
51230 (1167) BangBros123
»

Kje kupit močan magnet?

Oddelek: Loža
2512879 (11277) marjan_h
»

Ročni merilnik srčnega utripa

Oddelek: Loža
81630 (1490) Tomi
»

RAM-i in cene!? (strani: 1 2 )

Oddelek: Strojna oprema
504784 (3080) PINki
»

Akustika v Microcar-u

Oddelek: Loža
171579 (1132) __Devil__

Več podobnih tem