» »

Diplomska na FDV...

Diplomska na FDV...

1 2
3
4 5

Matako ::

nuclear je izjavil:

http://dk.fdv.uni-lj.si/diplomska/pdfs/...


Čakaj, to me pa zanima! WTF je Lumpi? Mislim, kdo je on _zares_? In kakšna je substanciacija njegovega bivanja? Kakšen diskurz vodi z okolico?

Folk... sprostite se.
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

Yohan del Sud ::

Matr ste se razpisal od včerej, ampak povzetek je še vedno isti, kot iz mojega originalnega posta. Zadeva je na nivoju, ampak, matr, a rabmo mi to? Nekdo gor je omenjal zanič mentorja, ki je očitno inteligentni avtorici dovoli zaplavati v //ta drek kjer jo sedaj gonimo// ...
www.strancar.com

Zgodovina sprememb…

BlueRunner ::

nuclear je izjavil:

http://dk.fdv.uni-lj.si/diplomska/pdfs/...

Ja in? Že v povzetku izveš, da se gre za raziskovanje uveljavljenosti blagovne znamke "Lumpi" s katero poskušajo lupiti starše otrok.

Dejansko je ta diploma na prvi pogled kar resno pisanje na temo plasiranja produktov in blagovnih znamk. In glej ga zlomka: avtor je dejansko izvedel tudi anketo s katero je pridobil dejanske podatke iz terena namesto ocen čez palec.

Zabaven in dvoumen naslov (kdo pa je pravi Lumpi v tej zgodbi?) pa samo še lep bonus...

A lahko še kakšno takšno pozitivno zanimivo?

Zgodovina sprememb…

Matako ::

Yohan del Sud je izjavil:

Matr ste se razpisal od včerej, ampak povzetek je še vedno isti, kot iz mojega originalnega posta. Zadeva je na nivoju, ampak, matr, a rabmo mi to? Nekdo gor je omenjal zanič mentorja, ki je očitno inteligentni avtorici dovoli zaplavati v //ta drek kjer jo sedaj gonimo// to. IMHO bo to to.


Ja no, ampak vloga mentorja je, da pomaga ravno pri izbiri teme, naslova - glej, on ali ona se _podpiše_ pod delo. Mislim, da je preveč (EDIT) mentorjev saj na LJ Univerzi precej jebivetrsko naravnanih - ne samo na FDV.

Jaz osebno bi težil in bi konstruktivno predlagal avtorici, naj, če želi razdelati perečo problematiko bureka, naslovi diplomsko bolj v stilu "Problematika etničnega izpostavljanja preko kulinaričnih simbolov"... nakar je lahko naprej zvezda diplomske naloge ravno ta nesrečni burek. V bistvu vse isto - jebi ga, akademija je pozerstvo. Naslov-je-bistven!
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

Yohan del Sud ::

No, saj pravim, da je to to. Zato pa imamo lahko potem to WTF temo. Delo in avtorica sta bržkone kul (za slednjo resda ne vem, je še nisem videl:)), zadaj nekaj zna da ne štima.
www.strancar.com

Matako ::

Yohan del Sud je izjavil:

No, saj pravim, da je to to. Zato pa imamo lahko potem to WTF temo. Delo in avtorica sta bržkone kul (za slednjo resda ne vem, je še nisem videl:)), zadaj nekaj zna da ne štima.


Hja, lahko bi se reklo, da je naslov naloge zapeljal diskurz v napačno smer!
/\/\.K.

jernejl ::

Diplomska naloga o bureku se mi zdi čisto spodobna. Če se komu zdi enostavno sestaviti takšno nalogo, pa naj poskusi napisati 50 strani dolgo besedilo na podobno temo o pleskavici ali čevapčičih. Večini bi se že po nekaj straneh ustavilo.

Uporabna vrednost je resda vprašljiva in naloga verjetno nikogar ne bo nasitila (kot jed) ali nam izboljšala standarda življenja.
Vendar pa je pri naravoslovnih diplomskih nalogah precej podobno. Večina jih povzema članke in knjige in ne prinese nič novega. Veliko jih je neuporabnih ali pa rešuje probleme, ki so sami sebi namen. Prav tako je tudi pri objavljenih člankih. Večina jih je sproducirana le za število in nima praktične uporabne vrednosti, veliko jih samo povzema druge članke, v nekaterih pa so zapisane tudi kakšne neumnosti.

Dela, ki dejansko pomenijo napredek in ljudem omogočajo boljše življenje, so redka tako na družboslovnem kot na naravoslovnem področju. Sicer pa to tako ali tako ni cilj diplomske naloge.

carcar ::

jernejl

Nicely said ;)

fiction ::

Tista druga diploma zgleda precej bolj solidna in naslov je izbran pomoje namerno tako, da je bolj odmeven.
Pri "Bureku" bi kot mentor vztrajal pri izbiri malo drugačnega naslova. Ne rečem pa da diploma ne ustreza formalnim standardom. No razen tega, da je povsod "diskurz" in, da precej besedila iz Uvoda ne sodi ravno v diplomsko delo. Upam samo, da bo ženska najdla zaposlitev in ji ne bo treba prodajati bureka...

Aja kar se tiče zaposljivosti študentov FDV link. Guess what, da se tudi to, da 2 človeka skupaj napišeta 1 diplomo. Me zanima do kakšne številke to gre - 5, 10, morda 15? :)

Pyr0Beast ::


kdo je plačal za začetni razvoj interneta? kaj pa začetni razvoj vesoljskega programa? kaj pa razvoj avtonomnih vozil? dajte ne posploševat. tako pri nas, kot v USA, država na veliko sponzorira gospodarstvo, pač v smeri, v katero voditelji verjamejo.

Državljani. Državljani. Državljani. Ne trapat, da je 'država' oz. so vodilni karkoli dali od sebe.



Potem pa si večina pač vzame tisto, kar ti je všeč ali pa se ti zdi najlažje, ne pa nujno tisto, kar bi bilo sicer najbolj smotrno. Opazen pa je tudi pojav, ko se veliko študentov vpisuje na programe samo zato, da so vpisani, ker pač na njihovem izbranem ni prostih vpisnih mest.


Saj to je edino prav. Ne pa da se folk vpisuje v nekaj samo zaradi denarja, pa so potem cel preostanek življenja nezadovoljni.



Če bi bilo po moje, bi vsak študent dobil voucher, potem pa bi se vpisal na katero koli fakulteto bi želel. Fakultete z več vpisa bi seveda bolje živele in obratno. Če bi se študent uštel, bi bil pač nezaposlen. Skratka TRG in ODGOVORNOST.

Nima veze. Fakultete z več vpisa bi bolje živele, torej se lahko preprosto degradirajo v zahtevnosti da izpolnijo ta pogoj. Enako bi se folk na fakultete z več vpisa raje vpisoval, tako imaš potem spet 2 glavne univerze in konec, vse ostale, neglede na kvaliteto pa crkujejo.
Neumnost.
Pri fakultetah rabimo nadzor kvalitete ne nadzor vpisov.

Evo mene nazaj, agitatorja. Za začetek moram takoj povedati, da me BK za pozive k argumentaciji in cenene "URL plz" pasti - itak, da ne bom padel na to foro. Osebno mi je tudi zelo ljub način podajanja mnenj v stilu Penn&Teller Bullshit serije (beri: preklinjanje), ker se mi zdi iskren, neposreden in nezlagan. Ampak imate prav.. treba držati nivo in vsem mogoče ta način ni všeč. Se oproščam (NOT!!).

Pen 'n' Teller sta največja manipulatorja in njihova oddaja je na rangu 'Ow my balls' za zadovoljevanje potreb neumne raje.



1. Me opozori, da naloga s takim naslovom meče slabo luč nanj (mentorja) in celo fakulteto - nekaj, kar iz _spoštovanja_ do alme mater ne narediš in pika. Se NE DELA. Jasno boste vsi šli v zrak "pa saj ni važen naslov, važna je vsebina in postopki!". Kurac ni važen! Naslov je bistven.
Pomislite, kaj bo mentor rekel, ko ga bo ne vem, dekan vprašal "ej kako diplomsko zdaj mentoriraš?" on pa "pa zelo zanimivo raziskavo prdenja v kozarec". Ne gre - nihče ne bo poslušal dalj od naslova ...naslov je bistven.

No no. Ni se treba tako visoko nosit. Naloga je solidno izvedena in za izjemo teme ni nič napačna. Samo da enim očitno ni všeč da je današnje šolstvo 'radi se da se ništa ne radi'. To je problem šolstva, kjer se dobre teme takoj izberejo, in siljenja da se vsi uklanjajo takemu sistemu.


Problem je v tem da je ženska relativno pametna, ima veliko potencijala, faks ji pa dopušča, da ga uporabi v diplomski nalogi o bureku.

Ta naloga je narejena da zadosti kriterij diplomiranja. In to je vse kar je.

Meni se zdi pa zdijo smešni vsi komentarji, ki trdijo, da je diploma dobra, ker je lepo oblikovana, brez slovničnih napak in da je citiranje v predpisani obliki. Ali ni to samoumevno za katerikoli pisni izdelek, pa naj gre za doktorsko delo ali srednješolsko seminarsko? Če so to merila kvalitetne diplome, me pa res skrbi.

Še dobro da posplošujete kakor vam paše. Naloga je vsebinsko čisto ok in samo nek bogovski kompleks podaja take ideje, kot da diploma ni vredna nič.
Naloga nima veze z malcanjem bureka vašega najbližjega šiptarja - (Aja, ste jo sploh šli brat ali bluzite kar v 3 dni?)


Hehe, to me spomne... v zgodnjih 90ih je imel zloglasni Geraldo Rivera eno "raziskovalno" oddajo, mislim, da se je imenovala Now it Can Be Told, kjer je težil naokrog ... enkrat uleti v arhiv ene izmed kalifornijskih univerz - in vleče ven raznorazne "vpliv Lune na rast deževnikov" diplomske naloge ipd. Smeha polna kapa!

Temu se ti smeješ ? Mislim, kaj smo res tako nizko pali, da se grete izživljati nad vsem kar odstopa od vaših perfektnih norm ?
V bistvu 'le čevlje sodi naj kopitar' kar precej dobro povzame te zadeve. Tisti folk ki si sploh ne predstavlja kako se piše diplomsko nalogo je venomar najbolj glasen. Po možnosti še osnovne izobrazbe ni zaključil ker je itak 'prepameten'.
Ne vem zakaj sledite takim bedakom. Verjetno zato, če boste pobili vse pametnejše sami ne boste izpali neumni v njihovi prisotnosti.


No njegov zaključek je bil podoben mojemu - da je vse skupaj en težek bullshit.

No. Njegov šov je bil enak tvojemu, namenjen populističnemu zadovoljevanju raje. Bullshit.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Zgodovina sprememb…

poweroff ::

Matako je izjavil:

poweroff je izjavil:


Malo sem pogooglal. Kaže, da je ženska uspešna fotografinja.


EDIT2: ahh fsck it. Pol je pa kul!!!

Ne, ampak to sesuje tvojo tezo o parazitstvu in luzerstvu.
sudo poweroff

poweroff ::

fiction je izjavil:

Aja kar se tiče zaposljivosti študentov FDV link. Guess what, da se tudi to, da 2 človeka skupaj napišeta 1 diplomo. Me zanima do kakšne številke to gre - 5, 10, morda 15? :)

Še en ki nima pojma.

Podatki so iz Zavoda za zaposlovanje in analitične službe ZRSZZ. Njuno anketo je rešilo 125 oseb - glej stran 45.
sudo poweroff

USS Liberty ::

FDV je res vsestranski faks. Tam lahko študiraš vse od kulturologije in religije pa do informatike in obramboslovja. Ker nam primankuje zdravnikov, bi lahko še kakšen oddelek za medicino odprli na FDV-ju. Bi vsako leto dobili 100 družboslovnih zdravnikov. Lahko pa kar vse fakse razen fdv-ja ukinemo, pa bomo imeli družboslovne biologe, družboslovne farmacevte, družboslovne kemike družboslovne strojnike, družboslovne gradbenike, družboslovne fizike...
http://en.wikipedia.org/wiki/USS_Liberty_%28AGTR-5%29

cewapcic ::

Zakaj se ljudje še zmeraj tok vpisujejo na družboslovne fakse?
Ker eni računajo tud na to, da jim bo država dala službo.

Ker je blo preveč ekonomistov brezposelnih so jih dal v NLB. Zdaj imamo pa dosti preveč zaposlenih glede na druge evropske banke.
Storitve pa niso nič boljše, kot drugod pomoje.

Kero bedno kupovanje socialnega miru.

fiction ::

poweroff je izjavil:

fiction je izjavil:

Aja kar se tiče zaposljivosti študentov FDV link. Guess what, da se tudi to, da 2 človeka skupaj napišeta 1 diplomo. Me zanima do kakšne številke to gre - 5, 10, morda 15? :)

Še en ki nima pojma.

Podatki so iz Zavoda za zaposlovanje in analitične službe ZRSZZ. Njuno anketo je rešilo 125 oseb - glej stran 45.
Nisem govoril o tem, da bi bil statističen vzorec premajhen, viri pomankljivi ali kaj podobnega. Čisto verjamem, da se da zaposliti tudi kot družboslovec. Bi se pa morala fakulteta prilagoditi potrebam na trgu in razpisati manj vpisnih mest. Žal pa to nikoli ne bo tako, ker gre financiranje na "število glav". In potem pridejo še kako prav razne raziskave o tem, da se prej ali slej pa le večina ljudi zaposli, ter da je v bistvu generacijski problem, ker želijo vsi študirati in se fakulteta samo prilagaja navalu itd. Ampak pustimo zdaj to.

Sporno se mi zdi to, da lahko več oseb diplomira na podlagi ene same diplomske naloge, kjer prispevek vsakega posameznika ni jasno definiran in preverljiv.

djordjevic ::

USS Liberty je izjavil:

FDV je res vsestranski faks. Tam lahko študiraš vse od kulturologije in religije pa do informatike in obramboslovja. Ker nam primankuje zdravnikov, bi lahko še kakšen oddelek za medicino odprli na FDV-ju. Bi vsako leto dobili 100 družboslovnih zdravnikov. Lahko pa kar vse fakse razen fdv-ja ukinemo, pa bomo imeli družboslovne biologe, družboslovne farmacevte, družboslovne kemike družboslovne strojnike, družboslovne gradbenike, družboslovne fizike...

Jebiga, niso vsi za naravoslovje. Ali zagovarjaš tezo, da bi bilo treba vse nujno napodit na razne tehnične fakse, četudi so matematiko in srednjo pri fiziki komaj prebrodili, so pa po drugi strani blesteli v, recimo, tujih jezikih?
No grave is deep enough to keep us in chains.

Mavrik ::

fiction: Zakaj bi pa morala za to skrbeti fakulteta? Fakulteta lepo naj izobrazi vsakega, ki hoče imeti to izobrazbo, vsaki pa naj za sebe premisli če bo imel službo. Počasi se moramo znebiti tega razmišljanja da je država mamica, ki mora za vse poskrbeti.
The truth is rarely pure and never simple.

Tear_DR0P ::

da je v tej državi možno tudi to, da diplomiraš na najslabšem faksu v državi na temo bureka, na koncu pa postaneš minister ali celo premier...

sposobnost sklepanja in izpeljave zaključkov na vrhunskem nivoju gostilniških debaterjev - pohvalno.

Tam lahko študiraš vse od kulturologije in religije pa do informatike in obramboslovja. Ker nam primankuje zdravnikov, bi lahko še kakšen oddelek za medicino odprli na FDV-ju. Bi vsako leto dobili 100 družboslovnih zdravnikov.

za interdisciplinarne študije še nisi slišal? občasno je potrebno na onkološkem inštitutu narediti statistično analizo umrljivosti, za kar je dobro porabiti matematike in statistike. včasih potrebuješ analizo vedenja bolnikov v skupinah, kar ti zelo dobro opravijo sociologi. ko načrtuješ varnostne politike za fizično in elektronsko varovanje muzeja ali banke, ti znajo tako obramboslovci, kot politologi koristiti. če si pa ti nezmožen videti prednosti ljudi z navedenimi znanji, pa to še ne pomeni da teh ljudi ne potrebujemo, kvečjemu tebe ne
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

USS Liberty ::

za interdisciplinarne študije še nisi slišal? občasno je potrebno na onkološkem inštitutu narediti statistično analizo umrljivosti, za kar je dobro porabiti matematike in statistike.
za takšno analizo so bolj primerni pravi matematiki in statistiki, ne pa kakšni fake umetno ustvarjeni na fdv-ju

včasih potrebuješ analizo vedenja bolnikov v skupinah, kar ti zelo dobro opravijo sociologi.
za tako analizo lahko uporabiš psihologe...

ko načrtuješ varnostne politike za fizično in elektronsko varovanje muzeja ali banke, ti znajo tako obramboslovci, kot politologi koristiti
za načrtovanje varovanja banke so bolj primerni diplomanti fakultete za varnostne vede....

FDV-jevci bi se seveda radi v čisto vsako področje vtikali...
http://en.wikipedia.org/wiki/USS_Liberty_%28AGTR-5%29

PaX_MaN ::

@USSNimitz:

PaX_MaN je izjavil:

Zdej pa naštej še fakultete tistih štrnajst taužntih, k so pod vlado.

kogledom ::

@Mavrik
Redni študij plačajo davkoplačevalci, ne študent. Za izredne študente, samoplačnike, se pa popolnom astrinjam s tabo.
Mislim, da je fiction govoril o tem, zakaj rabimo toliko rednih vpisnih mest na področjih, ki so težko zaposljiva oz. je povpraševanje po delovni sili majhno?
Mama država ne rabi za nikogar skrbeti, samo naj malo racionalizira porabo.

V tujini je seveda redna praksa, da študiraš na kredit, vendar hkrati tudi veš, da po končanem študiju imaš zaposlitev.
Pri nas pa je ravno obratno. Dajmo čim dlje študirat, po možnosti smer, ki ima majhno omejitev in veliko prehodnost. Potem lahko dlje časa koristimo štatus študenta, s katerim lahko zaslužimo več kot z redno zaposlitvijo, ki jo je težko dobiti. Ni važno kaj študiraš, samo da študiraš. Taki študenti so večinoma brez vizije kje in kaj bi radi delali čez 10 let. To isto vizijo tudi kažejo na razgovorih za službo po končanem faksu.
In, ja točno to država trenutno celo vzpodbuja s prevelikim št. rednih vpisnih mest na nekaterih fakultetah. In FDV je med njimi.

Da ne bom čisto offtopic:
Saj je res, da z diplomsko ni nič narobe, ustreza merilom. Problem je drugje, v merilih.
Merila za diplomo na FDV je že na prvi strani izpostavil k4harvey.
Iskanje in citiranje virov, samostojno kritično razmišljnje ter enostavno zbiranje, obdelava in analiza podatkov bi morala biti (obvezna!) domena srednje šole - gimnazije.
Od diplome bi pričakoval da gimnazijsko znanje nadgradi:
- študent izbere temo in naslov tako, da bo lahko zagotovil neko minimalno količino podatkov za natačno, podrobno nalizo.
- študent prikaže poglobljeno poznavanje izbrane teme (bolj kot se posamezno področje obdela na predavanjih ali zahteva na izpitih)-
- prikaže in pravilno uporabi na novo pridobljena znanja
- izbrano temo umesti in oceni njeno vlogo v širšem području, npr smeri študija
- kritično oceni vsak posamezni uporabljen vir in motode, predlaga in komentira alternativne vire in metode
- kritično oceni svoje delo in predlaga izboljšave

Gandalfar ::

@kogledom: kateri slovenski faks pa ima taksne kriterije za diplomo?

kogledom ::

Pojma nimam, pisal sem iz glave, kar bi se zdelo meni primerno

Gandalfar ::

to kar si ti napisal je za magisterij

kogledom ::

Mogoče res. Ampak se pa strinjava, da so trenutna merila prenizka za nivo diplome? Vsaj za moj okus.
Tudi če rečeva, da sta zadnji dve točki za magisterij, še vedno pogrešam umestitev in oceno problema v širši kontekst.
Le kako naj drugače študent prikaže pridobljeno (širše) znanje in sposobnost integracije in uporabo znanj v vsakdanjem življenju?
Saj nenazadnje je le-to smisel diplome, ni res?

Gandalfar ::

@kogledom: koliko casa si pisal svojo diplomo? Pa tvoji sosolci?

Le kako naj drugače študent prikaže pridobljeno (širše) znanje in sposobnost integracije in uporabo znanj v vsakdanjem življenju?


Ni to nujno smisel diplome. Diploma je samo eden od mnogih korakov v pridobivanju visokosolskega izobrazbe. Integracija in uporaba znanj se lahko tudi skozi studijske predmete in prakso, ter porocilom prikaze. Ni treba cisto vsega v to bogo diplomo polozit.

kogledom ::

Sem na faksu kjer ni diplome. Imam pa izkušnje iz raziskovalnih projektov.

Gandalfar je izjavil:

Ni to nujno smisel diplome. Diploma je samo eden od mnogih korakov v pridobivanju visokosolskega izobrazbe. Integracija in uporaba znanj se lahko tudi skozi studijske predmete in prakso, ter porocilom prikaze. Ni treba cisto vsega v to bogo diplomo polozit.

Saj ravno v tem je problem. Diploma je res eden izmed mnogih korakov, naj bi pa bila tudi zadnji korak. Moje mnenje je, da bi diploma morala izkazat to znanje.
Zato pa so diplome boge kot so.
Diploma je uraden dokument, ki se arhivira, včasih tudi citira. Tisto kar si delal med študijem na vajah in drugje gre slej kot prej v pozabo.

Pyr0Beast ::

Saj je izkazala znanje. Samo očitno vam ni všeč. To je pa nekaj drugega.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Okapi ::

Saj je izkazala znanje.
Bolj je problem, ker nisem prepričan, da je res izkazala kakšno znanje. Nedvomno je izkazala nadarjenost za nakladaški diskurz (in prodajanje megle), koliko je notri res kakšnega znanja, pa je veliko vprašanje.

V povzetku recimo piše
V pričujočem diplomskem delu so s subjektivnega stališča analize diskurza predstavljeni pomeni te jedi pri nas ...

WTF je subjektivno stališče analize diskurza?

O.

Tear_DR0P ::

FDV-jevci bi se seveda radi v čisto vsako področje vtikali...

zdej jaz nevem, al si ti fDVjevec ali s faks falil? ker ne samo da se vtikaš v veliko tem, ampak bi rad ljudem še svojo voljo vsiljeval

fdvjevcem pa pusti da delajo tam, kjer jih je kdo pripravljen zaposliti, če je to v medicini, pa naj bo. no - vsem dovolim da grdo gledate FDVjevce, ki pečejo pomfri v mcdonaldsu, ker nas je njihov študij prekleto drago koštal in tega ne smejo tako stran metati.
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Phantomeye ::

O, moj bog. Koliko primitivizma in agresije je prisotnega v tej temi.

Dejansko v tej temi ni nihče sposoben objektivne kritike pričujoče diplomske naloge, kajti takoj, ko je prisoten FDV, vsa korektnost izhlapi v neznano.

Opažam, da večina fdv jemljete preveč osebno, ko da bi se tikalo vaših življenj.
Človek bi mislil, da se je znašel na ksenofobičnem forumu.

Madona, to bi bila dejansko dobra tema za diplomo iz (socialne) psihologije.

Matako ::

Hja treba je priznati... veliko kritike na račun FDV je neupravičene. To je res.

Samo.. kjer je dim, je tudi ogenj in za težavo z ugledom FDV so delno krivi njeni študenti in profesorji sami: po eni strani bi goreče zagovarjali prav vsako dobro napisano burek-diplomo po drugi bi radi imeli visoko vsesplošno spoštovanje in priznanje.

Težka bo. Treba se bo odločiti - ne moreš pojesti kos bureka in pričakovati, da bo ostal cel.

Je pa res, da se noben burek ne poje tako vroč, kot se je spekel in tako bo tudi s tem primerom (dajmo, sprostimo se malo!)
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

Pšenični ::

"Hja treba je priznati... veliko kritike na račun FDV je neupravičene. To je res."

Sem slučajno pogledal diplomo. Gre za visokošolski študij prve stopnje.

V bistvu diploma je in ni v redu.

Po svoje je zanimiva. Čeprav je nekako opisna.

Po drugi strani pa, je na srednješolskem nivoju-nivoju dobrega referata, ki so ga sposobni narediti zavzeti dijaki. Po tej strani razočara. Še posebej, če bo omenjena diplomantka dobila za tole državno službo v kateri bo delala družbo raznim teologom itd.

Torej se strinjam...z temle...več ali manj...

"Saj je res, da z diplomsko ni nič narobe, ustreza merilom. Problem je drugje, v merilih.

- študent izbere temo in naslov tako, da bo lahko zagotovil neko minimalno količino podatkov za natačno, podrobno nalizo.
- študent prikaže poglobljeno poznavanje izbrane teme (bolj kot se posamezno področje obdela na predavanjih ali zahteva na izpitih)-
- prikaže in pravilno uporabi na novo pridobljena znanja
- izbrano temo umesti in oceni njeno vlogo v širšem području, npr smeri študija
- kritično oceni vsak posamezni uporabljen vir in motode, predlaga in komentira alternativne vire in metode
- kritično oceni svoje delo in predlaga izboljšave ."

Zadeva je narejena opisno, nima v sebi "nič novega, nič pametnega" in kot taka ne bi smela biti potrjena. To je moje mnenje. Mislim da upravičeno sploh če pogledamo kakšne diplome so danes recimo na nekaterih višjih poslovnih šolah. Pazi na višjih. Zdej primera se ne spomnim točno ampak je bilo pred dvema letoma, ko sem naletel na par diplom z višjih šol.

Bil sem fasciniran, nad načinom razmišljanja, nad kvaliteto in obsegom. Visoki kriteriji, odlične diplome. Mislim da je šlo za Novomeško poslovno oziroma strokovno šolo. Seveda niso bile vse diplome take, ampak po moje morajo biti najslabše diplome visokošolskega študija vsaj primerljive z najboljšimi z višješolskega.

"diplomska naloga naceloma ne prinese nic novega"

Diplomska naloga prinese rešitev določenega problema, osvetli nov pogled na določeno zadevo.

Zgodovina sprememb…

Gandalfar ::

diplomska naloga naceloma ne prinese nic novega

Pšenični ::

"diplomska naloga naceloma ne prinese nic novega"

S tem se ne morem strinjati. Sploh če vemo, da profesorji pobirajo ideje že iz seminarskih nalog....

Gandalfar ::

Drugace: naloga diplomske naloge ni da bi prispevala v bazen znanja ampak da pokaze znanje in razumevanje studenta.

Pšenični ::

"Drugace: naloga diplomske naloge ni da bi prispevala v bazen znanja ampak da pokaze znanje in razumevanje studenta."

http://www.vspo.si/dokumenti/diplomsko_...

To je za višjo, naprej gre vse samo še gor, da se razumeva. Zelo gor....saj nekateri profesorji menijo, da je višja le nekoliko težja srednnja šola...

Znanje in razumevanje pač pokažeš na preverjanju kajne. To moraš z diplomo nadgradit. Zato grejo diplome visokošolskega študija in več na COBISS.

Zgodovina sprememb…

Okapi ::

Dejstvo je, da so kriteriji za diplomske zelo različni (in se verjetno v povprečju nižajo), razpon pa od takih, ki bi mirno lahko bile magisterij (in to tisti pravi, ne bolonjski;-), do takih, ki bi še kot srednješolske raziskovalne naloge težko prišle skozi. Velja pa to kar za vse fakse.

Jaz sem za svojo dobil študentsko Prešernovo, tako da imam čisto vest;)

O.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

Pšenični ::

"Dejstvo je, da so kriteriji za diplomske zelo različni (in se verjetno v povprečju nižajo), razpon pa od takih, ki bi mirno lahko bile magisterij (ali celo bolonjski doktorat), do takih, ki bi še kot srednješolske raziskovalne naloge težko prišle skozi. Velja pa to kar za vse fakse."

Da se kriteriji nižajo se ne bi strinjal povsem. No vsaj jaz nimam takšnih izkušenj. Opazil sem da postajajo diplome vedno bolj obsežne in kvalitetne, sploh če jih primerjamo z diplomami izpred let, ko internet še ni bil toliko dostopen. V naši bivši firmi sem pred leti pregledoval diplome izpred 20 let z kemiskega faksa, z višje, tam okoli 26 do 30 strani so bile obsežne. Če verjamete ali ne. Toliko danes obsegajo seminarske na podiplomskem študiju. Z istega področja, in so bolj kvalitetne.. - mislim naprimer na čisčenje odpadnih voda, ki je tema včasih na teh faksih.

Doba interneta se pozna tudi na kvaliteti zaključnih nalog, saj je danes na voljo izredno veliko informacij. Zato tudi skok v kvaliteti navzgor.
Se pa strinjam ......da gre na vseh nivojih za naloge, ki so včasih razočaranje največkrat pa presenečenje v pozitivnem smislu. Vsaj jaz imam take izkušnje.

Zgodovina sprememb…

poweroff ::

USS Liberty je izjavil:

FDV je res vsestranski faks. Tam lahko študiraš vse od kulturologije in religije pa do informatike in obramboslovja. Ker nam primankuje zdravnikov, bi lahko še kakšen oddelek za medicino odprli na FDV-ju. Bi vsako leto dobili 100 družboslovnih zdravnikov. Lahko pa kar vse fakse razen fdv-ja ukinemo, pa bomo imeli družboslovne biologe, družboslovne farmacevte, družboslovne kemike družboslovne strojnike, družboslovne gradbenike, družboslovne fizike...

Ni problem FDV, če so naravoslovni faksi nesposobni.

fiction je izjavil:

Sporno se mi zdi to, da lahko več oseb diplomira na podlagi ene same diplomske naloge, kjer prispevek vsakega posameznika ni jasno definiran in preverljiv.

Tebi ali mentorju in komisiji? ;)
sudo poweroff

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: poweroff ()

poweroff ::

USS Liberty je izjavil:

ko načrtuješ varnostne politike za fizično in elektronsko varovanje muzeja ali banke, ti znajo tako obramboslovci, kot politologi koristiti
za načrtovanje varovanja banke so bolj primerni diplomanti fakultete za varnostne vede....

O tem presoja naročnik varnostne politike, ne ti. V kapitalizmu. Če pa govorimo o socializmu ali sdsizmu, je pa mogoče drugače...

Sicer pa kot rečeno - tendenca vsake fakultete je, da ima čim večji vpis oz. čim več financ. ŠTudentje naj se odločijo sami glede svoje prihodnosti. Če se zajebejo bodo pač trpeli posledice svoje odločitve. Mama država je out v kapitalizmu.
sudo poweroff

Matako ::

^^^ Tudi ta debata bi bila bistveno preglednejša, če bi se pri nas šolstvo plačevalo direktno iz žepa prejemnika znanja. Zdaj, ali ga dobi od bogatih staršev, s štipendijo, nakrade ali prigara... je tema za drugo debato.

Ampak moja predpostavka je, da bi se ob plačevanju šolnin število vpisov na določene fakultete (ne nujno FDV!!) nekako... ehm, normaliziralo, ravno tako bi se normaliziralo število "burek-diplom" (spet, ne nujno točno takih o kateri je tu govora).

Denar ima čudežno lastnost, da zresni ljudi.

Ne bi pa šolnine ničesar, kar danes poznamo povsem odpravile - niti slabih niti dobrih pojavov. Kot rečeno - nekaterim denar ni težava in za tiste jaz ne vidim nobene ovire, da se pri diplomskih makar zajebavajo. Verjamem, da bi jih marsikdo še vedno gledal postrani, predvsem v Sloveniji s pregovorno fovšijo ampak hej... njihov denar, nikjer ne piše, da ga morajo porabiti pametno.

Celo na najboljših univerzah imaš kup zajebantov z veliko denarja - ki ravno tako financirajo univerzo. Povsem pošteno! V bistvu je njihova zajebancija blagodejna celo za tiste, ki niso premožni - končno plačujejo profesorje in opremo od katerih imajo korist vsi študentje.
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

USS Liberty ::

poweroff je izjavil:

Sicer pa kot rečeno - tendenca vsake fakultete je, da ima čim večji vpis oz. čim več financ. ŠTudentje naj se odločijo sami glede svoje prihodnosti. Če se zajebejo bodo pač trpeli posledice svoje odločitve. Mama država je out v kapitalizmu.


Le kako je mama država out v primeru FDV-ja, če pa je to državni faks in se ne financira tržno, ampak iz državnega proračuna. Najboljše tuje univerze imajo vpis omejen, pa če je še tako veliko zanimanje za vpis.

Se načeloma strinjam, da naj se študenti sami odločijo... Samo to še ne pomeni, da pa morajo faksi zaradi tega do neskončnosti povečevati vpis in zniževati kriterije prehodnosti in vsakomur omogočiti, da se vpiše in diplomira. Študirajo in diplomirajo naj tisti, ki si s svojim delom in znanjem to res zaslužijo, ostali naj se pa zaposlijo v druge poklice.
http://en.wikipedia.org/wiki/USS_Liberty_%28AGTR-5%29

Matako ::

USS Liberty je izjavil:

poweroff je izjavil:

Sicer pa kot rečeno - tendenca vsake fakultete je, da ima čim večji vpis oz. čim več financ. ŠTudentje naj se odločijo sami glede svoje prihodnosti. Če se zajebejo bodo pač trpeli posledice svoje odločitve. Mama država je out v kapitalizmu.


Le kako je mama država out v primeru FDV-ja, če pa je to državni faks in se ne financira tržno, ampak iz državnega proračuna.


No ja... ne pozabi, da to velja za vse naše fakultete.. ne le FDV. Ampak ja, razpršitev problema le tega ne reši. ;)
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

Okapi ::

Ampak moja predpostavka je, da bi se ob plačevanju šolnin število vpisov na določene fakultete (ne nujno FDV!!) nekako... ehm, normaliziralo, ravno tako bi se normaliziralo število "burek-diplom"
In sicer kako? V resnici bi se lahko zgodilo ravno obratno - če moraš faks plačati, bi se marsikdo odločil za takega, ki je znan po tem, da lahko na njem diplomiraš tudi iz bureka. In potem bi faksi nižali kriterije, da bi privabili čim več študentov.

V igri mora biti nujno tudi mehanizem, da se splača izbrati boljši in zahtevnejši faks (večja plača, zagotovljena služba ...), če ta mehanizem obstaja, pa šolnine sploh niso več nujno potrebne, da se študentje (vsaj nekateri) zresnijo.

O.

Gandalfar ::

Tezko uvedes ta mehanizem v drzavi kjer je karkoli vec kot povprecna placa ze tajkunizem.

poweroff ::

Matako je izjavil:

Ampak moja predpostavka je, da bi se ob plačevanju šolnin število vpisov na določene fakultete (ne nujno FDV!!) nekako... ehm, normaliziralo, ravno tako bi se normaliziralo število "burek-diplom" (spet, ne nujno točno takih o kateri je tu govora).

Predvsem slednje. Tisti, ki bi hodili na faks, bi hodili resno.

USS Liberty je izjavil:

Le kako je mama država out v primeru FDV-ja, če pa je to državni faks in se ne financira tržno, ampak iz državnega proračuna. Najboljše tuje univerze imajo vpis omejen, pa če je še tako veliko zanimanje za vpis.

Kje pa ti živiš?
V Sloveniji je VEČINA faksov javnih ustanov, ČISTO VSI (tudi zasebni, ja) pa se finacirajo iz državnega proračuna.

Gandalfar je izjavil:

Tezko uvedes ta mehanizem v drzavi kjer je karkoli vec kot povprecna placa ze tajkunizem.

Točno tako. In ko bo nekdo uspešen in bo zaslužil pošteno plačo, bo Nimitz vpil, da gre za tajkunizem.

Problem so razni luzerji, ki so nesposobni zaslužiti več od minimalne plače in potem s svojim vpitjem in zaradi privoščljivosti zbijajo ceno tudi ostalim.
sudo poweroff

Pyr0Beast ::

^^^ Tudi ta debata bi bila bistveno preglednejša, če bi se pri nas šolstvo plačevalo direktno iz žepa prejemnika znanja. Zdaj, ali ga dobi od bogatih staršev, s štipendijo, nakrade ali prigara... je tema za drugo debato.

To je ok.

Ampak ne po principu šolnin ampak po prispevkih na koncu predavanja. Če je profesor za en drek ne bo dobil 0.


Denar ima čudežno lastnost, da zresni ljudi.

Nima te lastnosti.

Pomanjkanje denarja sili ljudi v situacije, katerim bi se drugače izognili. Tudi v sprejemanje povečanih tveganj in ogrožanje lastnega življenja.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Zgodovina sprememb…

Matako ::

Okapi je izjavil:

Ampak moja predpostavka je, da bi se ob plačevanju šolnin število vpisov na določene fakultete (ne nujno FDV!!) nekako... ehm, normaliziralo, ravno tako bi se normaliziralo število "burek-diplom"
In sicer kako? V resnici bi se lahko zgodilo ravno obratno - če moraš faks plačati, bi se marsikdo odločil za takega, ki je znan po tem, da lahko na njem diplomiraš tudi iz bureka.
O.


Že, samo nihče ne bo dajal tisoče evrov za tak faks samo zato, da bo kasneje imel neko brezvezno službo, ki bi jo lahko imel brez. Tukaj se recimo vidi kvarni vpliv države, ki za navadno kurirstvo in tajništvo po raznoraznih upravnih enotah hoče imeti ljudi z uni izobrazbo...

Samo imaš prav, samo šolnine ne bi rešile vsega, se strinjam in so v bistvu trenutno... brezveze - ne bi kaj dosti pomagale.

Šolnine, ukinitev štud. dela kot posebne kategorije, konec finih parazitskih službic v javni upravi - vse to _skupaj_ bi pa definitivno imelo za posledico normalizacijo. Ne lažimo si: ogromno ljudi hodi na faks samo zato, ker je zastonj _plus_ jim omogoča določene prednosti... saj jih ne obsojam - poberejo denar, ki leži na cesti. Povsem pravilno.

No ampak kot rečeno... tudi če se število burek-diplom ne bi zmanjšalo ne bi bilo pomembno, ker bi se ljudje pač zajebavali dobesedno na lastni račun in to je vedno ok. TO bi bil tudi resnično močen argument študentov, da bi imeli končno mir pred sikanjem: "plačal sem, zdaj lahko delam, kar hoičem"... ne moreš se prepirati glede tega.
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

poweroff ::

Matako je izjavil:

Tukaj se recimo vidi kvarni vpliv države, ki za navadno kurirstvo in tajništvo po raznoraznih upravnih enotah hoče imeti ljudi z uni izobrazbo...

To je seveda bullshit, za kurirja se nikoli ne zahteva UNI izobrazba.

Next...

Matako je izjavil:

konec finih parazitskih službic v javni upravi

Lahko definiraš?
sudo poweroff
1 2
3
4 5


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Pisanje diplomske in povzetki ze napisanega? (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
6720163 (3297) guestalison9
»

Fax in neprimeren odziv profesorja? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Šola
13230591 (17788) Phantomeye
»

Izdelava nalog po naročilu (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
8729223 (24525) bajsibajsi
»

Zagovor diplome (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Šola
14550098 (29663) gzibret
»

Vpis na FDV - izobrazba (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
6315760 (14079) Meizu

Več podobnih tem