» »

linux in windows trajanje baterije

linux in windows trajanje baterije

Predkambrij ::

Pozdravljeni, zanima me, kaj bistveno vpliva na trajanje baterije, tako na windowsu, kot na linuxu.
Če imam pod windowsom ves hardware izklopljen, mi pod minimalno osvetlitvijo drži baterija 10 ur (4,8W porabe), pod linuxom 6 ur poraba 7-8W. Kako bi lahko spravil porabo tudi v linuxu na 4,8W? Kaj še vpliva na porabo. V windowsu, ko sem imel vklopljeno vse in sem ga pustil, da se umiri, je kuril 5,2W. V linuxu ga ne spravim pod 7W. Bral sem, da bi na to lahko bistveno vplivali gonilniki, vendar, kje bi jih lahko dobil.
PC:
Asus eee, 1015PD
Hvala, lp

techfreak :) ::

Na Linuxu si lahko spremeniš jedro in iz njega vržeš vse gonilnike, ki jih ne boš rabil. Vsekakor pa boš za kaj takšnega potreboval kar nekaj časa.

overlord_tm ::

Predkambrij je izjavil:

Pozdravljeni, zanima me, kaj bistveno vpliva na trajanje baterije, tako na windowsu, kot na linuxu.
Če imam pod windowsom ves hardware izklopljen, mi pod minimalno osvetlitvijo drži baterija 10 ur (4,8W porabe), pod linuxom 6 ur poraba 7-8W. Kako bi lahko spravil porabo tudi v linuxu na 4,8W? Kaj še vpliva na porabo. V windowsu, ko sem imel vklopljeno vse in sem ga pustil, da se umiri, je kuril 5,2W. V linuxu ga ne spravim pod 7W. Bral sem, da bi na to lahko bistveno vplivali gonilniki, vendar, kje bi jih lahko dobil.
PC:
Asus eee, 1015PD
Hvala, lp

A porabo meris z powertop? Ker ta ti zraven da se nekaj hintov, kaj narediti da zmanjsas porabo. Conservative governor za cpu, VM dirty writeback cas povecat in podobno.

a mogoče obstaja, kakšen fajn wizzard, da bi mi zmetal nepotrebne gonilnike ven, oz bi videl, kdaj je bil nek gonilnik nazadnje uporabljen, oz, bi videl trenutno uporabljene gonilnike.

ja, merim s powertop
ne razumem najbolj dobljenih podatkov. Recimo, tukaj sem namerno s pythonom zasedel eno jedro na 100% in tega dogodka mi powertop ni obravnaval kot "potratnega", za chrome, ki je tekel v ozadju, čeprav je vzel minimalno procesorja pa obravnava kot najhujšega.
Screenshota:

Tukaj, mi pravim, naj omogočim config_pm.. v kernelu, s tem naj bi dobil tekoče podatke. Kako se to naredi :)

Zgodovina sprememb…

• zavaroval slike: bluefish ()

noraguta ::

techfreak :) je izjavil:

Na Linuxu si lahko spremeniš jedro in iz njega vržeš vse gonilnike, ki jih ne boš rabil. Vsekakor pa boš za kaj takšnega potreboval kar nekaj časa.

kar ima na trjanje točno kak efekt? dober gonilnik zanapravo kvečejem kaj prišpara. pa vsaj upamo , da med delovanjem ne lodap modulov popotrebi, ker meniš , da da to prišpara kaj cajta in energije. oz kako ti nastavljaš power shemo ?
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

technolog ::

Meni naprimer sledilna plošča dela 50% wakeupov, wireless driver pa 40%, to je sramota.

Drugače pa Ubuntu ni znana kot preveč varčna linux distribucija.

Katera distribucija pa je varčna?

technolog ::

Ja kak puppy linux ziher.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Iščem Linux varčen z baterijo v prenosniku (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
6614518 (13468) technolog
»

Prevelika poraba prosecorja

Oddelek: Strojna oprema
475571 (4712) alro
»

najboljši OS

Oddelek: Pomoč in nasveti
222765 (2044) cobrica
»

Ubuntu 10.04 proti Windows 7 - drugi del (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
8719588 (16904) MrStein
»

Ali Ubuntu postaja resen igralec? (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
20019467 (12999) techfreak :)

Več podobnih tem