» »

Za kateri OS se odločiti? Linux?

Za kateri OS se odločiti? Linux?

Bias ::

Do sedaj sem imel (in imam) prenosnik služben s Windows 7, in s samim OS-om nisem imel nikoli nobenega stika, kar se tiče nalaganja itd.

Ker pa sem si naročil nov laptop (za osebno rabo) in ga bom dobil praznega oz. brez OS me zanima kaj predlagate? Glede na to, da mi ni v interesu investirati v W7, je kaka druga legalna pot, da pridem do OS?

O Linuxu ne vem nič, razen tega da je brezplačen (ali se motim). Ker ga niti malo ne poznam, me zanima ali je njegova uporaba za računalniškega laika, kot sem sam preprosta, kot naprimor windowsi?

Hvala za odgovore in pomoč.
  • spremenil: Bias ()

Blinder ::

Lahko imaš tudi oboje.
Jaz imam oboje, linuxa praktično ne uporabljam, ker je nenadoma nehal delat zvok, pa se mi ne da brat 1000 tem po forumih kako popravit stvar.
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 1080 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija

Icematxyz ::

Ker imaš na voljo 2 prenosnika pač imej na vsakem svoj OS nekaj časa. Pa ti bo vse jasno.

Poldi112 ::

Simple. Naložiš ubuntu. Če znaš naložit Win7 boš znal naložiti tudi Ubuntu. In če ti ne bo všeč boš pač kupil win7.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Bias ::

Ja saj služben prenosnik bi se rad "znebil" torej da ga uporabljam samo v službi oz. za službene namene. Ker imam miljon fotk in svojega privat sranja gor...pa pač osebne zadeve so najboljš na privatnem kompu.

Torej Ubuntu aka Linux je brezplačni OS za katerega se lahko reče da je uporabniku prijazen in na katerem mi bode delovali gonilniki raznih zadevic (foto, tiskalnik, programčki etc) kot na sedmici?

metalc ::

Najbolje bo, da poveš, kaj bi rad počel, npr. igre, multimedia, surfanje, pisarniška opravila, internetno bančništvo (obvezno navedi banko, če je izvedeno s kakšnimi ActiveX komponentami ali bralniki kartic, namreč ni nujno, da bo delalo), katere programe bi rad uporabljal (da te poučimo o alternativah za Linux), nameravaš priklopiti tiskalnik, skener ali drugo strojno opremo (ni nujno, da se najdejo Linux gonilniki za čisto vse)... Večina predlaganih programov dela tudi pod Windows in lahko sprobaš kar tam, inštaliraj si VirtualBox in sprobaj predlagane distribucije. Če si začetnik, se bo najbolje izogniti kakšnemu Debianu ali Slackwaru, verjetno bo kot prva izbira boljši Ubuntu ali Kubuntu (odvisno, ali ti je bolj všeč namizje Gnome ali KDE), morda Fedora.... ko bomo vedeli več, bo lažje svetovati....

Aljaz1980 ::

To kar je rekel metalc
Glede na to, da mi ni v interesu investirati v W7, je kaka druga legalna pot, da pridem do OS?

Druge legalne poti do win, brez investicije ni, No okej lahko ti ga kdo podari, samo sanja svinja o koruzi.:P
Na drugi strani pa je linux, ki je brezplačen.
Osebno bi rekel probaj linux, kaj je lahko najhujšega ki se ti lahko zgodi. No nekaj časa vržeš vstran, samo če ti odgovarja si prišparal:P

Bias ::

@gregaG87: do win vem da druge legalne poti ni od nakupa, v mislih sem imel Linux

@metalc:
- uporabljal bi ga za: multimedio, surfanje, pisarniška opravila, internetno bančništvo (NLB KLIK)
- igric ne igram
- programe ki uporabljam so vezani na aparate kot npr. Sony fotoaparat, skener Canon, tiskalnik Canon, iTunes, program Trackerja, Garmin...torej predvsem programi za gadgete katere uporabljam. Nimam nekih hudih potreb ala Photoshop etc.

Praktično nisem nek zahteven uporabnik, zato sem tudi razmišljal o brezplačni varianti OS-a. Ne želim pa imeti problemov v primeru da dobim neko novo zadevo, pa ne bom mogel naložit gonilnikov...

Kakšna pa je bistvena razlika med Gnome / KDE /Fedora?

Kako bi/bom vedel kaj je za mene ali Ubuntu ali Kubuntu?

Poldi112 ::

Stvar okusa. Osebno imam raje kde, bi pa priporočal Ubuntu, ker je najbolj popoglan. Recimo v Ubuntu nimam težav z gps modemom, za razliko od Kubuntu.

Klik bo verjetno delal (stara verzija ni imela problemov, dokler si certifikat prevzel z IE). Printerji verjetno tudi ne bodo problem, scannerji verjetno bodo. Fotoaparat se navadno pusti priklopit da snameš slike dol, samo nimaš aplikacij, ki pridejo zraven (albumi, rotiranje slik,...)
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Aston_11 ::

Kot začetnik začetniku bi ti priporočal ubuntu, vendar z mehkim prehodom, torej da vsaj nekaj mesecev furaš oba sistema in nato postopoma migriraš. Jaz sem to naredil v kakšnem letu, letu in pol, zadnja ovira pa je (bil) NLB PROKLIK. Jaz to počnem cca leto in pol in se mi zdi, da sem še daleč od tistega obvladovanja sistema, kot je bilo to za časa dos-a in nato windowsev. Mi je pa lepše, ker ima linux terminal, pri katerem imaš občutek, da lahko delaš na neki neposredni ravni tako kot v dosu, kjer si vedel, kaj, zakaj delaš in kaj se bo zgodilo.
Plus, vse kar rabim, dela out of the box. Open office sem uporabljal že prej, tiskalniki mi delajo, drugega pa niti ne rabim. Dodal sem zgolj google chrome, compiz, picaso, sketchup in vsake toliko kaj po navodilih iz spletnih strani naištaliram.

Rekel bi tudi, da si naredi dve particiji v linuxu in sicer / (menda se tako napiše) in home, v katerem imaš vse podatke in v primeru, da sesuješ linux z raznimi updajti, delnimi upgrajdi, upgrajdi in raznimi igranji, po katerih ne veš več kaj popraviti, imaš vse podatke ravno tam, kjer so bili prej (namizje ti po inštalaciji ostane isto, jupej!). Prva particija naj bo okrog 10 do 20 Gb (naj me raje kdo popravi), druga pa preostanek.

Glede windowsev sem si pustil odprto možnost in jih (xp-je, ker imam neko staro licenco) spravil v vbox, kjer jih občasno zaženem.

Žena ne vidi neke razlike proti windowsem, po internetu brska tako kot prej, igerce pa ima linux tudi dobre, he he.

Sedaj se npr. na drugem disku preganjem z 11.04, ki sem ga že uspešno sesul in čaka na reinštalacijo.

Tako da priporočam.

echoman ::

Priporočam Ubuntu 10.10 ;) Če si nabavil malce boljši laptop, kakšen Cairo-Dock oz. kaj podobnega s posebnimi učinki ne bi smelo izgubiti mesta na tvojem namizju. Sicer pa, če imaš rad malce bolj urejeno namizje in pa pregledno, ti nasploh priporočam Linux, ker imaš 4 namizja, kjer lahko na enem istočasno poganjaš npr. Firefox, na drugem pa poštni pregledovalnik. Ti pa kot začetniku priporočam, da zaenkrat nameščaš le stabilne različice, če se boš odločil za Ubuntu. Glede samih programov, ki si jih do sedaj uporabljal, boš zato seveda lahko našel podobne, je pa tako, da če se boš ti prilagodil sami distribuciji, boš zadovoljen.

Če ravno ne veš kaj boš našel s Kubuntu-jem ali Ubuntu-jem, ti priporočam še malce več video opisov na YouTube in recimo na Wikipedii tiste osnovne informacije.

Bias ::

Sem že v akciji pregledovanja :)

Super ste mi tole odgovorili in me nekako opogumili.

Jah kar se tiče laptopa ni neka huda mašina, ampak čist povprečen komp (no vsaj upam da je povprečen):

Notebook FUJITSU LifeBook AH530 15.6" LED Backlight (1366x768) TFT, Pentium Dual-Core P6100, DDR3 SDRAM 2GB, DVD Super Multi, GMA HD, Bluetooth, LAN, Wi-Fi, 320GB HDD, Spill Resistant Design, Web Cam, HDMI, 6 cells, no OS, Black

redo ::

Poldi112 je izjavil:

Klik bo verjetno delal (stara verzija ni imela problemov, dokler si certifikat prevzel z IE).

Meni dela čisto normalno. Certifikat sem prevzel s Iceweaselom (firefox na Debianih). Štiri leta nazaj.

Poldi112 je izjavil:

Printerji verjetno tudi ne bodo problem, scannerji verjetno bodo.

Jaz imam mrežni printer in skener, tako da nebi vedel, kako je z tistimi preko USB-ja. Kaj posebej nisem nastavljal, pač, xsane je malo bolj arhaičen, za skeniranje, ampak mi še najbolj odgovarja. Je pa res, da kaj uporabnega za OCR še nisem našel (čeprav niti ne vem, kako dobro naj bi sploh delovalo).

Poldi112 je izjavil:

Fotoaparat se navadno pusti priklopit da snameš slike dol, samo nimaš aplikacij, ki pridejo zraven (albumi, rotiranje slik,...)

digikam meni dela vse to in več. Sicer pa imam tudi Picasso (v wineu, nekatere funkcije ne delujejo), za prepoznavanje obrazov. Panorame pa limam skupaj s hugin-om.

Icematxyz ::

Poskusi LiveCD ali če imaš še kakšen prazen USB ključ na voljo:

http://unetbootin.sourceforge.net/

Lahko izdelaš LiveUSB in se prepričaš o zadevi brez, da bi jo sploh namestil na računalnik.

Tudi to, če na primer deluje optično branje in tiskanje out-of-the-box na tvoji strojni opremi. In pa nasploh, kako se operacijski sistem razume s tvoj strojno opremo boš hitro videl. Pri zaprto kodnih gonilnikih za kakšno grafično kartico, če obstajajo, pa je potrebna potem namestitev na računalnik in namestitev gonilnika.

fosil ::

Priporočam ti tole brezplačno knjigo ki jo je napisal Matthai.
Tako je!

Damiani ::

Jest ti priporočam ubuntu in to tako da inštaliraš na dve particiji /home direktorij na eno in vse ostalo na drugo. Tako boš imel podatke ločene od sistema. Brez mehkega prehoda (brez win). Če imaš tudi še win, potem zaženeš avtomatsko win. Letos sem naredil prehod pri meni in pri sestri in oba lepo uporabljava (k)ubuntu. Imam pa probleme s Canovovo multifunkcijsko napravo Canon MF3220. Cela serija MF ni podprta za linux. Za svoj tiskalnik poglej če obstajajo gonilniki.

Bias ::

Še nekaj, kako je z uporabo naslednjega:
- MSN Messenger
- SKYPE
- Logitech (miška, kamera, numerična tipkovnica)

Poldi112 ::

MSN Messengerja nimaš, imaš podobne programe. Skype in Logitech delajo ok, samo če rabiš Logitech sw da upariš napravo na sprejemnik moraš to narediti na win.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

jype ::

Skype je v ubuntu partner repozitoriju in ga lahko normalno namestiš, z MSN se znajo pogovarjat bolj ali manj vsi IM programi (so pa eni res grozni za pogledat).

Logitech miške in tipkovnice niso nič posebnega, tako da delujejo.

AtaStrudl ::

Edino (logitech) webcami eni delajo, drugi pa slabse ali pa ne.
Preden sem zeni kupil webcam za skype, sem pac pogledal, kateri so podprti.

echoman ::

Za MSN priporočam Empathy, ki je že nameščen, podpira tudi FB chat, za Skype imaš že odgovor, za tipkovnico Logitech (Cordless EX110) meni ni bilo nič potrebno nalagati - zazna tudi funkcijske tipke za pošto, glasnost, za domačo stran mi odpre Nautilus, kalkulator,... Sicer pa deluje.

Je pa res, da se najprej prepričaj za gonilnike glede tvoje dodatne strojne opreme. Če sem prav prebral ima tvoj prenosnik integrirano grafično kartico Intel HD?

Brane2 ::

Prej sem imel USB-based Epsonov skener in je delal s Xsaneom OK.

Sedaj imam na mizi Canon MP630 multifunkcijski strojček. Skener mi dela, z gonilnikom za printer je bilo nekaj preglavic, da sem ga snel z neta, ampak sedaj dela BP.

Edit: Jaz uporabljam Gentoo- a domnevam, da je na Ubuntuju podobno. Oz vsaj ni videti razloga za razlike.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Bias ::

echoman je izjavil:

Za MSN priporočam Empathy, ki je že nameščen, podpira tudi FB chat, za Skype imaš že odgovor, za tipkovnico Logitech (Cordless EX110) meni ni bilo nič potrebno nalagati - zazna tudi funkcijske tipke za pošto, glasnost, za domačo stran mi odpre Nautilus, kalkulator,... Sicer pa deluje.

Je pa res, da se najprej prepričaj za gonilnike glede tvoje dodatne strojne opreme. Če sem prav prebral ima tvoj prenosnik integrirano grafično kartico Intel HD?


Takoje ima integrirano grafično.

opeter ::

Točno s to grafično imam težavo pod Ubuntujem 10.10.
V Linux Mint 10 pa deluje.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: opeter ()

echoman ::

Tako kot ti je že Icematxyz predlagal, naredi LiveCD/USB in preizkusi, če vse deluje.

opeter ::

Tako, s pomočjo Icematxyz sem uspešno namestil Ubuntu Linux 10.10. Več v tej temi:
http://slo-tech.com/forum/t435460/p2950...

Še enkrat se mu iskreno zahvaljujem!
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ubuntu 10.10 - 10 Out Of 10 (strani: 1 2 3 419 20 21 22 )

Oddelek: Operacijski sistemi
1093160341 (117934) Icematxyz
»

Ubuntu 12.04 Beta je nared, Unity za vse (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
10630094 (25371) MrStein
»

Ubuntu 11.04 Natty Narwhal (strani: 1 2 3 417 18 19 20 )

Oddelek: Operacijski sistemi
981168158 (140805) Icematxyz
»

Mageia Linux 1.0 (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
13227994 (25177) MrStein
»

Ubuntu - za, proti

Oddelek: Operacijski sistemi
355824 (5035) Zero0ne

Več podobnih tem