» »

Pravno vprašanje glede terjatve

Pravno vprašanje glede terjatve

Bezukhoff ::

Pozdravljeni,

Upam, da mi boste znali svetovati oz. odgovoriti na določena vprašanja, ki se nanašajo na pravno zakonodajo v naslednji zadevi. Torej, stvar je takšna:

Mati je bila z svojim bivšim partnerjem skupen lastnik nepremičnine - stanovanja (50:50), v kateri je živel samo on. Ker je zapadel v dolgove, mu je davčna njegov del zarubila in odprodala, tako da si mati zdaj deli lastništvo z nekim podjetjem. Naj povem tudi, da je bila kot lastnica vpisana v zemljiško knjigo šele letos.

Pred par dnevi je dobila obvestilo od komunalnega podjetja, da so za to stanovanje neplačane obveznosti v kar visoki višini. Ker si tega dolga ni nakopala ona in ker denarja za poplačilo teh obveznosti itak nima, me zanima, kakšna je zdaj njena pravno - formalna obveznost do teh terjatev oz. kakšna so zakonska določila, ki urejajo to področje.

Prosim za vaša pojasnila in konkretne odgovore, za katere se vam že vnaprej zahvaljujem.

Thanks for any info!

Šimpanz ::

Mislim da sta lastnika solidarnostno odgovorna za dolgove do različnih dobaviteljev. Recimo tvoja mama pred leti izgubi službo, zato neha plačevati polovico računa za elektriko. Elektro ji nima kje vzeti, ker je na zavodu zato izterja denar od njenega partnerja.

KoMar- ::

Mogoče eno neumno vprašanje: zakaj ni prodala svoje polovice, sploh če ima težave z denarjem?

St235 ::

Delitev stroškov je 50:50 v primeru, da ni drugače dogovorjeno. Bistveno je od kaj obstaja terjatev (nova, ali še iz časov partnerja). Glede na to, da je rubež potekal letos previdevam, a gre za obveznosti iz časa partnerjevega bivanja tam. Ali je bil partner bivši tudi na papirjih? V primeru, da sta bila formalno še vedno poročena lahko nosi stroške v celote, v nasprotnem primeru pa še vedno polovico kot lastnica.

Bezukhoff ::

Terjatev je od septembra 2009, mati pa je bila kot lastnik v ZK vpisana šele maja 2010. Sta ločena, on je pa po ločitvi bival v tej skupni nepremičnini.

Torej, kolikor lahko sklepam, dobi ona polovični dolg? Ker v bistvu je zdaj dobilo pismo od komunalcev - dogovor za poplačilo delnega dolga.

Bil bi vesel tudi, če bi mi lahko kdo tudi bolj pravniško obrazložil oz. definiral, kateri zakonski členi se nanašajo na to področje.

Thanx a lot, guys!

Brane2 ::

NIsem ziher da je tako.

Dolg je vezan na prejšnjega lastnika, ne na objekt. Če je tip svojo polovico prodal za poplčailo dolga, to nima veze z matkino polovico, razen če kje v kaki pogodbi ni drugače določeno.

AFAIK računi komunale itd za navadnega smrtnika po nekem času zastarajo. Mislim da po 1 letu ali nekaj takega.

IMHO poskušajo potegnit ven, kar lahko, tudi če neupravičeno.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Ziga Dolhar ::

Zastaralni rok je 1 leto od preteka koledarskega leta, v katerem je obveznost zapadla.

Torej, če terjatev zapade septembra 2009, zastaralni rok poteče s koncem 31.12.2010. Zaenkrat torej še lahko uveljavljajo terjatev s tožbo.

Brane2: tudi če bi zastaralni rok potekel, bi zahtevali popolnoma "upravičeno". Le iztožiti ne bi mogli :).
Enoletni zastaralni rok
355. člen
(1) V enem letu zastarajo:
1. terjatve za dobavljeno električno in toplotno energijo, plin, vodo, za dimnikarske storitve in vzdrževanje snage, če je bila dobava oziroma storitev izvršena za potrebe gospodinjstva;
2. terjatve radijske in televizijske postaje za sprejem programov;
3. terjatve pošte, telegrafa in telefona za uporabo telefonov in poštnih predalov, kot tudi druge njihove terjatve, ki se plačujejo v trimesečnih ali krajših rokih;
4. terjatve za naročnino na občasne publikacije, šteto od takrat, ko je iztekel čas, za katerega je bila publikacija naročena;
5. terjatev za storitve zagotavljanja dostopa do medmrežja, za storitve zagotavljanja uporabe elektronske pošte in elektronskih poštnih predalov, za storitve vzdrževanja spletnih strani in za storitve, povezane z dostopom do kabelskih in satelitskih radijskih in televizijskih programov, ki se plačujejo v trimesečnih ali krajših rokih;
6. terjatve upravnikov večstanovanjskih hiš za storitve upravljanja ter druge njihove terjatve, ki se plačujejo v trimesečnih ali krajših rokih.
(2) Zastaranje začne teči po poteku leta, v katerem je terjatev dospela v plačilo.
(3) Zastaranje teče, čeprav se dobave ali storitve nadaljujejo.
https://dolhar.si/

Bezukhoff ::

In kaj naj zdaj mati naredijo?

Plača to terjatev, ki jo je povzročil nekdo drug, ali se pač pusti izterjati.


lp

Ziga Dolhar ::

Če je vprašanje odločitev med tem, ALI plačati ALI biti izterjan, potem se "plačati" precej bolj splača.

(Ali je terjatev utemeljena ali ne, pa ne morem rečt.)
https://dolhar.si/

Matheeew ::

Sem ravno želel odpreti novo temo...pa sem našel tole :)

6. terjatve upravnikov večstanovanjskih hiš za storitve upravljanja ter druge njihove terjatve, ki se plačujejo v trimesečnih ali krajših rokih.


Na to točko in ta člen sem se skliceval pred kratkim, ko sem zavrnil opomin pred izvršbo s strani SPL d.o.o. za mesečne stroške (živim v bloku) za mesec oktober leta 2008.

Ali sem plačal to položnico ali ne je drugotnega pomena. V kliku pač ne morem preveriti, ker so v arhivu podatki le za 6 mesec nazaj.;((

Danes sem prejel odgovor:
Spoštovani!
Kot upravnik na mesečnih razdelilnikih razdeljujemo stroške obratovanja, pri čemer v skrbi za nemoteno obratovanje večstanovanjske stavbe vnaprej poravnamo obveznosti etažnih lastnikov do dobaviteljev energije, blaga in storitev, ki so potrebne za nemoteno obratovanje stavbe. Skladno z navedenim zoper morebitne dolžnike pred sodiščem uveljavljamo tovrstne terjatve na podlagi neupravičene bogatitve, za tovrstne terjatve pa skladno z veljavno civilnopravno zakonodajo, potrjeno tudi s sodno prakso, velja splošni 5-letni zastaralni rok.
Glede na pojasnjeno, vašega ugovora zastaranja ne moremo sprejeti in pričakujemo, da boste v izogib morebitni sodni terjatvi svoj dolg poravnali.


Tu se moje pravno "znanje" zaključi.

Vprašanje je preprosto: Plačati ali ne plačati?;)

Anyone?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matheeew ()

_sem_ ::

Tudi jaz naletel na tole temo ;)
Ker sem ravno gledal kaj se dogaja na tem SPL. Je dobila najprej kolegica od njih opomin pred izvršbo za neko staro terjatev, pa je par mesecev nazaj preverjala če je vse vredu. Pol sem ga pa še jaz, za januar 2008, pa imam ves čas trajnik. WTF!? A se jim je malo zahotelo kasirat od ovc ki ne hranijo listkov al kaj? Na kateri inšpektorat se pošlje pritožbo?

Btw zadnja fora je pa to da se gradbena podjetja v izdihljajih v zemljiški knjigi vpisujejo na stanovanja, ki so jih nekoč zgradili in lastniki še niso vpisani...

MadMicka ::

Sicer malce pozno, Matheeew, stališče SPL-ja je napačno. Sodna praksa, o kateri oni govorijo, se je izoblikovala na podlagi določb ZOR-a in ravno zato so v Obligacijski zakonik dodali 6. odstavek. So teli SPL-jevci eni hudi lumpi, tlačjo v račune vse mogoče, kar sploh ne opravijo, nato pa vlagajo izvršbe in marsikdo ne ugovarja, pa tako profitirajo.

Ziga Dolhar ::

MadMicka: hvala za podatek. Sem si (po branju zgornjega odgovora o "sodni praksi") lep čas razbijal glavo, kako jim uspe to spraviti skozi ;).
https://dolhar.si/


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Opomin pred izklopom za "neplačan" račun izpred dveh let?!

Oddelek: Loža
335225 (3477) St235
»

T2 "terjanje za nazaj" (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5012008 (8468) MadMicka
»

Zastaranje prometnega prekrška

Oddelek: Na cesti
4013353 (7953) St235
»

Triera( zdaj Telemach) Tezno - izvršba rubeža

Oddelek: Loža
213464 (2655) MadMicka
»

Prezivnina (neplacevanje) izkušnje? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6610716 (8793) Yossarian

Več podobnih tem