Forum » Šola » Naloga iz zaporedij
Naloga iz zaporedij
Napoleon II ::
Lep pozdrav,
dobili smo nalogo "Napišite formulo za zaporedje za hišico iz kart... pač n naj bi predstavljal koliko je spodnjih stolpcev"
..................../\ (pikice ker ne zazna presledka =D)
n1= /\ ,n=2 /\/\,...
nekako z ugotavljanjem sem prišel do formule An=(3*n^2+n)/2
samo, ne morem glih rečt da sem to dobil z ugotavljanjem, če mi kdo pomaga z bolj znanstveno razlago =)
Hvala, Nejc!
dobili smo nalogo "Napišite formulo za zaporedje za hišico iz kart... pač n naj bi predstavljal koliko je spodnjih stolpcev"
..................../\ (pikice ker ne zazna presledka =D)
n1= /\ ,n=2 /\/\,...
nekako z ugotavljanjem sem prišel do formule An=(3*n^2+n)/2
samo, ne morem glih rečt da sem to dobil z ugotavljanjem, če mi kdo pomaga z bolj znanstveno razlago =)
Hvala, Nejc!
- spremenil: Napoleon II ()
overlord_tm ::
Ce je n stevilo spodnjih stolpcev, kaj je potem An? Ker A1 je 3,5 pri tebi :)
Sicer stvar klice po indukciji, samo nevem kaj hoces izracunat.
Sicer stvar klice po indukciji, samo nevem kaj hoces izracunat.
Ok.. sem mal slabo napisu.. tista polovička velja za celotno prejšno enačbo =)
Zgodovina sprememb…
Fave ::
A lahko napišeš vsaj prvih par terminov zaporedja, ker ne razumem točno kaj hočeš?
My mind's a hyper tool that fixes everything.
Recimo, da postavljamo hišico iz kart
Glede na spodnje stolpce (na sliki 3) naj se izračuna koliko je kart če je spodaj n-število stolpcev... v rezultatih zaporedij je število vseh kart v n-vrstični piramidi (2,7,15,26,40,...)
Glede na spodnje stolpce (na sliki 3) naj se izračuna koliko je kart če je spodaj n-število stolpcev... v rezultatih zaporedij je število vseh kart v n-vrstični piramidi (2,7,15,26,40,...)
Zgodovina sprememb…
technolog ::
Za to je potreben logičen razmislek. Označimo število nadstropij z N.
Potem opaziš, da je en takle trikotniček sestavljen iz 3h kart (v zgornjem štuku je en trikotniček, v drugem od zgoraj dva, v tretjem tri), razen v spodnjem štuku manjka N spodnjih kart.
Sedaj moraš vedet formulo za tole vrsto (vsota prvih n členov aritmetičnega zaporedja), jemali ste jo ziher:
1+2+3+...+N = N*(N+1)/2
sepravi tole (število trikotničkov) potem množiš z 3, ker je en trikotniček iz 3 kart, in odšteješ N, ker jih toliko manjka spodaj. Sepravi je odgovor:
3*N*(N+1)/2-N = N*(3*N+1)/2
Upam da je to kar si hotel :)
Potem opaziš, da je en takle trikotniček sestavljen iz 3h kart (v zgornjem štuku je en trikotniček, v drugem od zgoraj dva, v tretjem tri), razen v spodnjem štuku manjka N spodnjih kart.
Sedaj moraš vedet formulo za tole vrsto (vsota prvih n členov aritmetičnega zaporedja), jemali ste jo ziher:
1+2+3+...+N = N*(N+1)/2
sepravi tole (število trikotničkov) potem množiš z 3, ker je en trikotniček iz 3 kart, in odšteješ N, ker jih toliko manjka spodaj. Sepravi je odgovor:
3*N*(N+1)/2-N = N*(3*N+1)/2
Upam da je to kar si hotel :)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: technolog ()
Fave ::
n*(3n+1)/2
Pri številskih sekvencah, ti lahko precej pomaga tale stran:
http://www.research.att.com/~njas/seque...
Pri številskih sekvencah, ti lahko precej pomaga tale stran:
http://www.research.att.com/~njas/seque...
My mind's a hyper tool that fixes everything.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Fave ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Matematika-Domača naloga pomočOddelek: Šola | 1360 (1264) | lebdim |
» | Stevilo kvadratov vzorcaOddelek: Šola | 2358 (1992) | lebdim |
» | Matematika: Deljivost naravnih in celih števil.Oddelek: Šola | 3328 (3130) | lebdim |
» | [Python] Pomoč pri računanju Pi-jaOddelek: Programiranje | 2487 (2119) | Spura |
» | Matematični kenguru 01 (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 20239 (13407) | UrškaSonček |