» »

Povezava HW-računalnik-internet

Povezava HW-računalnik-internet

roli ::

Torej imam en "problemček". Imam nek mikrokontroler, ki pošilja in sprejema določene ukaze preko serijskega (USB) vmesnika. Kaj ti ukazi so tukaj niti nima veze. Kaj bi rad je tole - mikrokontroler bi priklopil na določen računalnik in tukaj bi bil nek kontrolni program (verjetno pisan v javi zaradi tega, ker se da zadevo prenašati med platformami). Sedaj me pa zanima kako bi dizajniral aplikacijo za upravljanje. Kako bi naredil, da bi ta aplikacija imela poleg navadnega vmesnika tudi spletni vmesnik? Bi bilo morda bolje, da bi ta program deloval samo kot strežnik in bi vsa kontrola potekala preko spletnega vmesnika - to bi verjetno precej olajšalo izdelavo. V glavnem glavno vprašanje je kako postaviti nek web vmesnik za neko aplikacijo in to tako, da bo zadeva čimbolj prenosljiva med platformami.
http://www.r00li.com

roli ::

Malo sem si ogledoval web service v Javi:
http://netbeans.org/kb/docs/websvc/jax-...

To mi je razumljivo kako se naredi nov service in, da lahko potem preko interneta izvajam določene metode. Kar mi ni čisto jasno je kako bi lahko iz tega sedaj naredil neko spletno aplikacijo? Direkt v Javi kot je naprimer primer proti dnu tiste strani ali pa bi morda lahko zadevo povezal naprimer z PHPjem?
http://www.r00li.com

DavidJ ::

Spletne aplikacije in spletne storitve (web services) tečejo na spletnih strežnikih. Dobro in modularno znasnovane aplikacije so takšne, da ločijo program (vsebino) od vmesnika zanjo (forma). Torej narediš javanski program, ki se izvaja na strežniku. Kakšen bo njegov vmesnik pa si lahko preprosto izbereš. Lahko so spletne storitve, lahko je spletna aplikacija.
"Do, or do not. There is no 'try'. "
- Yoda ('The Empire Strikes Back')

roli ::

Problem je, ker rabim navadno aplikacijo, ki tece na navadnem racunalniku ne pa posebnem serverju. Le ta mora imeti nek vmesnik ter mora sluziti za povezovanje z HWjem. Potem ko imam to pa rabim se nek web app za to kontrolirat. Predvsem me zanima katero tehnologijo bi uporabil za to.
http://www.r00li.com

DavidJ ::

Spletni strežnik lahko poganjaš na 486, ne rabiš namenske mašine zanj. Če boš delal v Javi, priporočam da uporabiš Tomcata za java container (ie. spletni strežnik), ogrodje Spring MVC za izdelavo spletne aplikacije ter Spring Web Services modul za izdradnjo spletnih storitev. Tako bi postopal jaz. Je pa res, da v kolikor ne poznaš omenjenih ogrodij bo krivulja učenja precej strma. Zato bi raje, še posebej, če je apliakcija, ki jo potrebuješ bolj preprosta, uporabil kaj bolj "golega": kar navadne JSF in Metro pack.
"Do, or do not. There is no 'try'. "
- Yoda ('The Empire Strikes Back')

roli ::

Ne gre se za nic tezkega ne. Vse kar potrebujem je dobiti nekaj teksta iz lokalne aplikacije, ter par gumbkov, ki v lokalni aplikaciji pozenejo neko metodo. Za server vem, da ga lahko poganjam lokalno samo nek pravi server se mi zdi za moje potrebe malo overkill.
http://www.r00li.com

DavidJ ::

Potem mogoče še poglej za WS na Python ali PHP platformi. Za majhne projekte sta po mojem mnenju dosti bolj prijazna kot Java.
"Do, or do not. There is no 'try'. "
- Yoda ('The Empire Strikes Back')

roli ::

Moja začetna ideja je bila sicer, da bi imel glavno aplikacijo pisano v Javi (to bo sigurno) ter spletni vmesnik potem v PHPju. Glede na to, da je tole mogoče naredit kompletno v Javi je mogoče še bolje. Sam rabim pač nek nasvet oziroma link kje bi začel. Ker trenutno razen namiznega programiranja v Javi drugega znanja nimam. Predvsem me zanima, če bi bilo mogoče komunicirati z Desktop aplikacijo/serverjem preko HTTP GET metode? Glede na to, da bi bila taka stvar verjetno zelo enostavna za implementacijo na strani web odjemalca.
http://www.r00li.com

DavidJ ::

Najprej je treba točno vedit, kaj rabiš. Spletna aplikacija in spletna storitev? Le spletna aplikacija? Web programiranje v javi načeloma ni noben bavbav, le malo več režije je v primerjavi s PHP-jem ali Pythonom. Zato sem rekel, da je za majne probleme bolj neprijazna. Ti pa ta "režija" pride še kako prav, ko projekti ratajo večji, saj je ravno zaradi nje stvar veliko bolj pregledna.

Torej, za spletno javansko programiranje rabiš java continer (npr. Apache Tomcat) ali apliakcijski strežnik (npr. Glassfish), kjer bo tvoja javanska aplikacija tekla. In še kakšno razvojno okolje (Eclipse ali Netbeans, priporočam prvega). Dober tutorial za začetek spletnega programiranja je tale. Programiranje je enako kot pri "navadnih" aplikacijah, le da "ni main metode", temveč slediš določenim pravilom izvajanja metod, ki veljajo za spletne aplikacije. Če boš delal neposredno s servleti veljajo ena, če pa z uporabo JSFjev, pa druga.
"Do, or do not. There is no 'try'. "
- Yoda ('The Empire Strikes Back')

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: DavidJ ()

roli ::

Hvala za link, bom pogledal tole. Samo se nekaj me zanima - kako potem poskrbim za komunikacijo z serijskim vmesnikom? Sklepam, da iz spletne aplikacije ne mores direktno dostopati do HWja?
http://www.r00li.com

DavidJ ::

Tako kot bi dostopal iz namizne javanske aplikacije -- spletna aplikacija je napisana v javanskem razredu.

Glede na to, da potrebuješ le gumbe, da poženejo nekatere metode, bi bilo smiselno vse narediti kar s servleti, brez da uporabljas JSF. Prilagam nekaj linkov za lažji začetek.

- Na splošno o servletih: http://www.apl.jhu.edu/~hall/java/Servl...
- Kako vzpostaviti razvojno okolje z Eclipsom in Tomcatom: http://www.coreservlets.com/Apache-Tomc...
- En star vodiš o Servletih in Eclipsu. Sicer so ene stvari že stare, večina pa je še vedno zelo podobnih: http://www.java-tips.org/java-tutorials...
"Do, or do not. There is no 'try'. "
- Yoda ('The Empire Strikes Back')

roli ::

Še mal pa bom živce začel zgubljat. Tile servleti zgledajo fino in vse. Mene zanima nekaj bolj takega - a bi lahko k navadni okenski applikaciji dodal še te servlete not? Tako bi dejansko naredil to kar želim naredit. Pa mi čisto ni jasno ali bi bilo to mogoče ali ne. Torej bi imel lepo standardno okensko aplikacijo, ki bi imela še "podaljšek" za web. V tej desktop aplikaciji bi bilo dobro imeti pa tudi on/off gumb za web vmesnik. Zato mi ni čisto jasno, če z web aplikacijo ciljam v pravo smer.
http://www.r00li.com

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: roli ()

roli ::

Mislim, da sem našel zadevo. Iskal sem embedded HTTP server. In tega je za javo kar neki (original že v sami javi, Jetty, ...). Če ima kdo slučajno kaj izkušenj s tem me zanima kateri je boljši/lažji za uporabo.
http://www.r00li.com


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Online baza

Oddelek: Programiranje
242102 (1395) Yacked2
»

PHP ali ASP

Oddelek: Programiranje
253060 (2429) DavidJ
»

[fork] Apache C module vs. Java

Oddelek: Programiranje
452076 (1635) PaX_MaN
»

Spletne aplikacije - izbira platforme (Java, .NET, PHP, etc.)

Oddelek: Programiranje
202401 (1905) CCfly
»

ASP.NET(jezik C#) vs. PHP (strani: 1 2 )

Oddelek: Programiranje
7710100 (8744) Nerdor

Več podobnih tem