» »

Online baza

Online baza

matejm1994 ::

Živjo,

rad bi naredil aplikacijo, malo za vajo, malo pa za to, ker bi mi prišla prav. Da pa bi bila funkcionalna, bi se morala povezovati na bazo, ki bi bila nekje na internetu. Rabil bi kot Desktop aplikacijo in Android, kasneje tudi WP, zato se morajo biti zmožno vsi povezovati nanjo :)
Ker pa bi tako aplikacijo delal prvič, me zanima, kje bi lahko dobil kako online bazo, ki bi to omogočala. Najraje, da je zastonj, če ni zastonj, pa čim ceneje. Na bazi bi se shranjevale Word in PDF datoteke. Ne pa veliko. Recimo, enih 10-20 na mesec. kasneje, bi želel tudi za slike in ostalo (spet ne dosti) ampak to potem.
Mogoče za začetek tudi nebi bilo potrebno PDF in Word datotek, ampak če baza že od začetka to omogoča, toliko bolje.
Kaj priporočate? Oz, kaj naj sploh gledam? da bo zastonj ali čimceneje?

PS. Jaz doma ne morem postavit strežnika, ki bo cel čas online. Niti nimam nobenega računalnika, pa tudi prižgan nebi bil cel čas.

Hvala!

pegasus ::

Najprej si razčisti, kakšno bazo želiš. Ko rečeš baza se ponavadi misli relacijska (SQL), a govoriš o nekih fajlih. Za razvoj tega potrebuješ le ftp account nekje, kjerkoli, kasneje pa kak cloud storage (enega izmed miljavžnt). Pick the one you like.

Poldi112 ::

Pa verjetno tlačiti datoteke v bazo ni ravno smiselno.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

matejm1994 ::

Okej, saj pravim ,nikoli nisem tega delal, zato ne vem kaj se da in kaj ne.
Torej, kaj bi rabil, da bi bilo shranjeno
- Up. ime in geslo, da bi se lahko prijavil gor (glede na to bi imel dodeljene pravice)
- Gor bi shranjeval neke podatke. (Kdo je prisoten, kdo ni, kaj se je delalo - to bi recimo obsegalo okoli 100-200 besed, zato sem rekel Word).

Za dokumente potem FTP, ok. Kaj pa za bazo? (SQL)

mgermo ::

Ne rabiš baze sploh. Z FTP se povežeš na strežnik in uploadaš/downloadaš datoteke.

Roadkill ::

Nič ne rabi biti "na internetu" doma si postavi server na svoj računalnik.
Ali pa si namesti eno virtualko in gor namesti strežnik. Tako se boš vsaj malo spoznal s strežniki.
Jaz sem za par takih projektičev uporabil raspberyPI, ampak nima veze.

Ena glavnih stvari pri programiranju je, da se zadeve lotiš po korakih.

Recimo prvi korak naredi konzolsko aplikacijo, kjer vpisuješ besede in jih aplikacija zapisuje v txt file.
V naslednjem koraku nadomestiš funkcijo ki zapisuje v file s funkcijo ki zapisuje v bazo. Uporabiš recimo "sqlite" al pa "mysql".
Za tem lahko konzolski vmesnik probaš zamenjat z nekim UIjem.
Pol pa bazo prestaviš na intranet.
Pol pa še za fajle poskrbiš.

Preveč folka si za nek projekt za učenje vzame prevelik kos potice za začetek in pol ne pride nikamor.
Ü

matejm1994 ::

Ne, ste malo narobe razumeli. :)
Jaz bi rad na internetu mel eno bazo, kjer bi shranjeval podatke npr. kdo je bil na nekem srečanju, kdo je manjkal, ter kaj se je delalo in še kup drugih malenkosti. Zato predvidevam, da samo FTP ne bo dovolj. Ker nekam moram shranjevati take podatke. Kam drugam kot v bazo. Potem pa dalje. Tisti, ki bi prišel na srečanje (ali pač recimo raje uporabnik aplikacije) bi imel možnost opisati, kako je bilo. Seveda, bi to moral naložiti na internet. Tu sta dve možnosti: Prva, da napiše direktno v aplikacijo ter se to besedilo shrani direktno v bazo, druga pa, v Word datoteko in res, kot ste rekli na FTP. Zato me zanima, če poznate, gotov pa obstaja, kakšen zastonj ali pa vsaj cenejši strežnik ali whatever se to kliče, da bi gor imel tako bazo, pa res potem še FTP.
Da bi imel doma - ne pride v poštev, sem že napisal. Prvič, upload ne gre čez 25 kb/s, drugič, nikakor ne more biti 24/7 prižgan.

@Roadkill: Znam vse, znam zapisovati v file, znam narediti UI, znam tudi v lokalno bazo, sedaj moram spraviti to na internet. Znam to narediti tako za Desktop kot tudi za Android. Ampak z online shranjevanjem podatkov pa se prvič srečujem, zato me zanima, kje in kako bi bilo najbolje.

AndrejS ::

Ti raje shranjuj podatke v bazo preko webServisov , ker nobena baza ni navzven odprta - zaradi varnosti.

matejm1994 ::

Tudi to je opcija. Priporočaš katerega?

Roadkill ::

Tole je mislil: Web service @ Wikipedia
WebServici so malo pase, zato se zdaj uporablja REST, kar je isti kurac, samo z XMLji se ne jebesh.
Representational state transfer @ Wikipedia

Vse skupaj zgleda zelo kunštno v bistvu je pa to en normalen POST na web server.

Brez zamere, ampak si ne predstavljam, da znaš karkoli sprogremirat, brez da bi poznal tele zadeve.
To mi je tako, kot bi rekel, da si doma sam z nule izdelal avtomobilski menjalnik, olja pa ne znaš zamenjat.


Kot že rečeno. Pozabi na internet, postavi doma. Ko ne boš doma, se boš pa "preko interneta" povezal na domač strežnik in zapisal podatke.
Sploh se pa take reči ponavadi zapisuje v lokalno bazo, katero se potem sinhronizira "v cloud" vsake toliko.
Ü

ragezor ::

najprej si instaliraj mysql ali kaj podobnega na racunalnik. potem napisi desktop aplikacijo, ki ti bo shranjevala podatke v mysql. ce rabis nastudirat kako delujejo sql baze mas recimo head first sql knjigo.

potem ko mas to, premaknes bazo nekam na net. in tukaj potem si izbiras ali mas bazo odprto, da se lahko od vsepovsod povezujes gor, torej v aplikaciji samo zamenjas url baze in user/password in si good. v nasprotnem primeru bos pa moral napisati spletno aplikacijo, ki bo sprejemala zahtevke od desktop aplikacije (recimo preko REST) in jih shranjevala v bazo.

matejm1994 ::

Dobro, pustimo stati, kaj znam in ne. Sem samo vprašal. In ja, znam, sem tudi delal z bazo, ampak sem vedno dobil prej pripravljeno, sedaj pač ne. In to je bilo moje vprašanje, kaj in kako storiti, da bo baza 24/7 online.

blackbfm ::

če iščeš znanje in ti je do učenja potem si potegni en apache, mysql, php paket....potem si potegneš nek php framework recimo codeigniter in začni študirat dokumentacijo.

če se ti s tem ne da ukvarjat, imaš plačljivo varjanto, odpri http://codecanyon.net/ in si poišči skripte ali pa kakšne wordpresss plugine ki omogočajo to kar rabiš

kr?en ::

Zakaj vsi porivate nek php, ki je en bolj ogabnih jezikov.

Raje naj vzame python + kak web framework, ko pride do tha.

blackbfm ::

in zakaj bi bil po tvoje python boljša izbira v tem primeru?

php - ker je najbolj razširjen/podprt, ker ima enostaven deployment, ker ima že vse notri kar rabiš za web s frameworkom pa samo malo bolj organiziraš kodo

čisti python je ok, čim pa začneš z nekimi frameworki pa hitro postane precej grd..

matejm1994 ::

Torej, ni že nekih enostavnih spletnh repitev, kjer bi lahko imel bazo gor?
Stvar bi delal v Javi, ker jo pač znam. Saj tudi python, ampak mi jezik ni všeč. kakšenga PHPja in tega, pa se nimam zaenkrat volje učit. Zato bi potreboval nekaj enostavnega, vsekakor pa se ga bo treba navasti čez nekaj časa, ampak zaenrkat ima prednost kater drug jezik.

blackbfm ::

Kvečjem če najdeš nek online servis ki to omogoča. Da boš pa iz nule naredu, brez znanja, v enem večeru mimgrede, to pa ne.

111111111111 ::

matejm1994 je izjavil:

Torej, ni že nekih enostavnih spletnh repitev, kjer bi lahko imel bazo gor?
Stvar bi delal v Javi, ker jo pač znam. Saj tudi python, ampak mi jezik ni všeč. kakšenga PHPja in tega, pa se nimam zaenkrat volje učit. Zato bi potreboval nekaj enostavnega, vsekakor pa se ga bo treba navasti čez nekaj časa, ampak zaenrkat ima prednost kater drug jezik.


Evo tule imaš konkretno http://www.000webhost.com/ Prijavi se gor. Imaš konkretna navodila in na brezplačnem računu imaš 2 dovljeni MySQL bazi.

ragezor ::

http://www.domenca.com/sl_SI/gostovanje...

ce rabis samo bazo jih mas povsod polno. domenca mi je padla pac tko na pamet, ker je slovenska in precej znana.

ce bos delal po poti spletne aplikacije mas pa recimo google app engine zastonj. gor lahko deployas javo ali python. itak v tvojem primeru nebo neki kompleksnega. mas dobro dokumentacijo vsega in se bazo dobis. baza je sicer NoSQL, kar pomeni, da ne mores izvajat joinov ampak ostalo je pa precej podobno.

matejm1994 ::

Torej, na tako bazo, ki jo imam gor, se lahko povežem z eno javansko desktop aplikacijo in pa android?

ragezor ::

naceloma ja, lahko pa vprasas na support pri ponudniku gostovanja.

se ena moznost je, da zakupis kaksen virtual machine in lahko delas vse kar te je volja gor.

matejm1994 ::

se bom pozanimal. Hvala.

japol ::

Tudi jaz potrebujem nekaj podobnega, program je winform, baza pa sql in da je nekje na internetu, do katere lahko vsakdo, ki ima ta program, dotopa (vnaša podatke) v to bazo. Kje lahko postavim tako sql bazo?

111111111111 ::

111111111111 je izjavil:


Evo tule imaš konkretno http://www.000webhost.com/ Prijavi se gor. Imaš konkretna navodila in na brezplačnem računu imaš 2 dovljeni MySQL bazi.


Drugič preberi temo najprej.

Yacked2 ::

Jaz ti predlagam, da narediš spletno aplikacijo, saj se boš tako izognil namestitvam itd. Naredi spletno stran, kjer se uporabnik najprej vpiše (username/password) nato pa naprej, prazen textbox kamor vpiše komentarje, upload dokumenta itd... vse to lahko shranjuješ na ta oblak kjer imaš postavljeno stran. Prednost je v tem, da bo delovalo povsod.
Korak naprej ni vedno ustrezen...sploh če si na robu prepada!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Sql data poll remote local

Oddelek: Programiranje
8507 (375) betilly
»

Postavitev mySQL

Oddelek: Programiranje
91872 (1450) M01O
»

[Android] Podatkovna baza

Oddelek: Programiranje
131764 (1482) shadeX
»

Seminarska naloga[c++]ali[php

Oddelek: Programiranje
121952 (1664) sid_dabster
»

MySQL & SQL baze

Oddelek: Omrežja in internet
83184 (3118) Sahel

Več podobnih tem