» »

Prihodki glasbenih založb upadajo, prodaja vinilk narašča

1
2
»

MrStein ::

Matev je izjavil:

analogno je že samem štartu manj natančno kot digitalno

dečvo zagotovo bolj očaraš z gramogonom kot pa z cd-playerjem

1.) Ah, torej dejansko nimaš pojma, kaj govoriš.

2.) Oh, še ljubezenske nasvete deliš. Super.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

detroit ::

hvala bogu da je tako...tako zvani pevci služijo na leto 100000 krat več kot povprečn človk k za to pravzaprou dela :DD

isto se mora še s športniki in filmski igralci narest pa bo

Ah škoda k se trg prilagaja demandu:)
Skero

Okapi ::

Kaj pa DVD Audio? Že kdo od audiofilov tukaj preizkusil to skoraj neobstoječe čudo pri 192kHz in 24 bitih?
Jaz ima Onkyov DVD-A predvajalnik, enega prvih, je bil svinjsko drag;-), in Pioneerjevega univerzalca, ki predvaja vse - CD, DVD, DVD-A in SACD (ter mp3 in divx), ki pa ni bil tako zelo drag. In enih 20 plat DVD-A in eno SACD. Pioneerja sem v bistvu kupil zaradi te ene plate SACD, Dark Side of the Moon od Pink Floydov.

Dark Side of the Moon imam na LP, na zlatem avdiofilskem cedeju, na SACD (kjer je nov remix 5.1) in na piratskem DVD-audio (uradno sploh nikoli ni izšel), na katerem je originalen kvadrofonski remix 4.0.

Na DVD-A pa imam v glavnem klasičen rock, ki je originalno izšel na kvadrofonskih LP-jih, recimo LA Woman od Doorsov.

O.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

Bistri007 ::

detroit je izjavil:

hvala bogu da je tako...tako zvani pevci služijo na leto 100000 krat več kot povprečn človk k za to pravzaprou dela :DD

isto se mora še s športniki in filmski igralci narest pa bo

Ah škoda k se trg prilagaja demandu:)

Razmerje ni 1:100000. Sicer pa, kaj pa je pravzaprav "delo"? Najbolj smiselno si je to predstavljati kot ustvarjanje dobrin in storitev za druge --- da si jih potem izmenjaš z dobrinami in storitvami, ki so jih ustvarili drugi. Pri tem nastane menjalno razmerje, ki je izraženo v denarju.

Če nekdo dela dobrino ali storitev, ki si je ljudje želijo 100000× bolj, kot to kar ti ustvarjaš, pa ti prideš na plan z obžalovanjem: "Ah škoda k se trg prilagaja demandu". Detroit, svetujem ti, da zaprosiš za azil v Severni Koreji.
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

Matev ::

dražje ni nujno boljše

Prospekt ::

Pojavi se tudi vprašanje, koliko EUR mora človek zapraviti za zvočnike (ne samo gramofone ipd.), da sliši koliko boljši zvok je z vinila?

Ker potem smo že pri standardni "apple vs. pc" vojni. :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Prospekt ()

Tear_DR0P ::

Sicer pa, album Broken od Nine Inch Nails na originalnem vinilu (UK izdaja) zveni fantastično, občutno bolje (tudi za laike), kot pa CD verzija.


mavrik, ne se sekirat, Isht ni vreden / od Avdiofila, nine inch nails niso glasba ampak navaden trušč, pravi avdiofili poslušajo samo klasiko :P

mi navadni smrtniki se hodimo pa v mosh pit metat okrog, ko gremo na koncert od NiN :D
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

gzibret ::

Brisanih 5 offtopic postov (avtomobili, procesorji...).

Še nekaj glede prasketanja. Če redno čistiš vinilke in jih zaščitiš pred prahom (torej, da se ne valjajo po celi sobi, ampak jih takoj lepo postraviš v ovitek), poskrbiš za kvalitetno gramofonsko iglo in kvalitetno ozemljitev (razelektritev) glave, potem praskanja skoraj ne slišiš oz. ga lahko popolnoma odpraviš. Zaprasketa lahko edinole na začetku.
Vse je za neki dobr!

Isht ::

[edit - brisan del, ki se nanaša na brisane poste]

Kar se pa tiče mojih postov: veliko je dobre glasbe in veliko je slabe glasbe. Žal je situacija taka, da se promovira primarno slaba glasba (Lady GaGa), ker promotorji smatrajo, da se bo to bolje prodajalo, ker gre lažje v uho. O okusih za glasbo tukaj ne mislim razpravljati, ker je okus predvsem stvar izpostavljenosti: če poslušaš glasbo samo po radiu, pač poslušaš Lady GaGa, saj nimaš druge izbire.

Point mojih postov je trud, ki ga nekdo vloži v to, da posluša glasbo. Če je največji trud to, da prižgeš komercialni radio, si kupiš DJ Svizec Mix 2010 in pa zdownloadaš zadnje hite iz torrenta, pač apriori nisi avdiofil.
Če pa aktivno iščeš kvalitetno glasbo, jo kupuješ originalno ter si tudi omisliš primerno opremo za glasbeno reprodukcijo, je pa to čisto drug nivo poslušanja glasbe.

To ni žalitev, to je pač dejstvo.

Ne me narobe razumet, tudi jaz imam Philipsov all-in-one home-kino sistem, ki slučajno predvaja tudi SACD in DVD-A. Zvok iz tega sistema ni bog ve kaj. Vendar se (da odgovorim Catalu) tudi na tem bogem nikakvem sistemu sliši razlika v zvoku iz CDja in iz vinila.

Tear DROP:
Če hodiš na koncerte NIN, potem sva se pa srečala kdaj na poti na Dunaj? Moshpitam sicer ne, se pa rad zrinem na ograjo. Škoda, da je te zgodbe sicer konec.
In kar se mene tiče, NIN so avdiofilska glasba.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: gzibret ()

madmitch ::

Tako rekoč ni več glasbe, ki bi odtehtala nakup celotnega fizičnega nosilca. Večinoma je en nosilni komad, morda dva, ki nosi(ta) prodajo celotnega fizičnega nosilca.

Tale raziskava je sila pomanjkljiva, dokler razmerja prodaje ne loči po zvrsteh glasbe. Resno dvomim, da je 0,5% prodaje tedenskih top komadov na vinilkah in obenem je verjetno ravno tu največji upad prodaje fizičnih nosilcev. Enostavno kupiš tisti en sam komad in mir, lahko ga poslušaš kjerkoli, ni ga treba prekladati na razne playerje. Enostavno narediš Copy/Paste in mirnabosna.

Ne boste verjeli, te Vinilke, ki so resnično zaželene, se še vedno marsikdaj posnamejo analogno. Wynton Marsalis in par podobnih Jazz virtuozov izdaja vsake toliko LPjke posnete v analogni tehniki.
Nobody is perfect, my name is Nob Ody

zavajon ::

Okapi je izjavil:

Dark Side of the Moon imam na LP, na zlatem avdiofilskem cedeju, na SACD (kjer je nov remix 5.1) in na piratskem DVD-audio (uradno sploh nikoli ni izšel), na katerem je originalen kvadrofonski remix 4.0.

In katera izvedenka ti zveni najbolje?

Okapi ::

Kvadrofonska, čeprav je to verjetno bolj psihološki učinek, ker je to pač tisti izvirni posnetek, kot so ga naredili Pink Floydi oziroma ga je sproduciral Alan Parsons.

O.

Senitel ::

V bistu sem se hotel omejit na 3 medije: klasičen CD, DVD audio in LP. SACD je bližje DVD audio kot CD-ju, obenem pa ima povsem drugačno kodiranje kot CD/DVD audio in je podobna eksotika kot DVD audio.

Mislim, če primerjamo LP, DVD audio in SACD, katerega izbrat (itak je pa vse troje eksotika)? Ker za LP rabiš že samo mehaniko dovolj dobro, ne samo ozvočenja/ojačevalnikov/DAC-ov. Oziroma kolk je dejansko signala v tistem kar audiofili slišijo in ne zgolj takšen in drugačen šum? Ker šum lahko tudi digitalno dodamo. >:D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Senitel ()

Isht ::

Senitel:
Vinilka je stvar okusa in občutka za zvok. SUBJEKTIVNA kvaliteta zvoka je boljša, kot na CDju. SACD oz. DVD-audio ima objektivno boljši zvok, saj je posnet v višji ločljivosti. Poleg tega imata SACD in DVD-A prednost 5.1 surround izkušnje, ki je pač vinil ali CD nimata (čeprav so Nine Inch Nails glede tega na albumu Year Zero naredili zanimiv eksperiment: na enem od komadov je par sekund posnetih 'out of phase'. Če navaden stereo CD ali vinil poslušaš na surround sistemu, bo 5.1 dekoder teh par sekund interpretiral po svoje in ta zvok poslal samo na zadnje zvočnike).

Primerjati SACD, DVD-a, vinilke in CDje je (če povzamem analogijo z avtomobili), kot bi primerjal najmodernejši mercedes z vso opremo (SACD, DVDa v visoki ločljivosti ter s surround zvokom) z Rolls Royceom (vinilka z analognim zvokom) ter popedenanega jugota (CD). Na koncu se pač odločiš na podlagi tega, kaj tebi subjektivno zveni bolje. Načeloma se najraje vozim z mercedesom, ker je praktičen, rolls royce pa je vendarle prestiž. Včasih se pa pač drugače kot z jugotom ne da (vse dobre glasbe žal še ni na vinilu ali DVDa/SACD).

Škoda, da so zaprli PearAudio trgovino blizu Mačka na nabrežju v Ljubljani - tam so imeli veliko izbiro avdiofilske opreme (tudi SACD plejerje ter gramofone), in tam bi najlažje slišal, katera stvar tebi najbolje zveni.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Isht ()

Isht ::

Sicer pa kar dvomim, da so za vso prodajo vinilk odgovorni samo avdiofili: če bi bilo tako, potem ne bi bilo cenenih gramofonov Aiwa, Matrix in Sony, ki se jih dobi za manj kot 100 evrov (in teh cenenih variant gramofonov videvam vedno več, ponavadi imajo še USB priključke za presnemavanje vinilk na računalnik in podobno).

zavajon ::

Okapi je izjavil:

Kvadrofonska, čeprav je to verjetno bolj psihološki učinek, ker je to pač tisti izvirni posnetek, kot so ga naredili Pink Floydi oziroma ga je sproduciral Alan Parsons.

O.

Ajde, da vidimo, če bom slišal kakšno razliko v primerjavi z LP.
Sem pravkar začel točit ta DVDA.
Bom slišal čez dobri 2h, če se dobri seeder ne odkonekta ;)

Okapi ::

Posnetki na CD-ju so tehnično boljši kot na LP-ju (vsaj če so dobro narejeni) in večina ljudi razlike ne sliši, ali pa daje prednost cedeju, ker manj šumi. Je pa res, kot je nekdo že omenil, da so se pri snemanju glasbe včasih bolj potrudili in so zato posnetki na LP-jih boljši. Veliko je tudi površnih in slabih prenosov z LP na CD (oziroma digitalizacije analognih posnetkov), in v teh primerih je posnetek na LP tudi boljši od cedeja. Ampak dobro posneti cedeji so pa boljši od najboljših elpijev.

Prednost DVD-a in SACD je predvsem večkanalni zvok, čeprav je kvadrofonski zvok lahko posnet tudi na LP-ju (potrebuješ ustrezen dekoder), poleg tega pa je lahko vsak stereofonski posnetek (na LP, CD ali kaseti) posnet tudi v Dolby Pro-Logic, kar je podobno kot stara kvadrofonija na elpijih. Z dekoderjem dobiš prostorski zvok, kjer pa vsi kanali niso enakovredni. Kar je enako na levem in desnem kanalu, gre na sprednji srednji zvočnik, kar je posneto izven faze, pa na zadnja.

DVD-a in SACD imata tudi večji dinamični in frekvenčni razpon. Večji dinamični razpon pride do izraza, če poslušaš zelo na glas, večji frekvenčni razpon pa, če imaš vrhunske visokotonce in netopirska ušesa:-) V praksi pa razlik v primerjavi z dobrim posnetkom na CD ne slišiš.

Sem pravkar začel točit ta DVDA.
Moraš pazit, ker se dobita dva. En je "zripan" kvadrofonski LP in ga prepoznaš, ker malce šumi, drugi pa je narejen iz izvirnih mastrov.

O.

Matev ::

kaj poleg značilnega zvoka privlači audiofile smo že obdelali

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matev ()

Key Quest ::

Zato, ker je Lady GaGa največja neumnost, ki se je zgodila glasbenemu svetu po 80tih. Tehnično je ni problem spraviti na vinil, moralno in etično pa bi bila katastrofa, če bi se Lady GaGa pojavila poleg prave avdiofilske glasbe.


Do tle sem nekako se presel tvoj snobizem, vendar ce za Lady GaGa pravis, da je najvecja neumnost, kar se jih je zgodilo glasbenemu svetu, si pac enostavn nerazgledan. Malce jo primerjaj z glasbeniki, ki se skupaj z njeno glasbo vrtijo na MTVju ali komercialnih radijskih postajah.


[edit - brisan del, ki se nanaša na brisan post]

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: gzibret ()

gzibret ::

Hmm... tudi debata o pridelovalcih hrane, kaj oni poslušajo ter kakšno opremo za reprodukcijo glasbe imajo je brisana ker je offtopic in pod nivojem t.i. "argumentirane debate".
Vse je za neki dobr!

Machete ::

Jst pa nism nek audiofil, ker za dobro opremo nimam denarja. Mi je pa vseeno velik užitek kupovat vinilke. In ja z mojo opremo res ne koristim benefitov plastike, vendar me rajca že sama plata, z veliko naslovnico, velikim inlayom z besedili oz. spremljevalno knjigico.

V 99% itak zlowdam zadevo preden jo kupim. V veliko primerih kupim (če obstaja) tudi CD za v avto ali da zripam za na ajpoda.
Tu gre z moje strani predvsem za PODPORO bendu. Všeč mi je vaš album, prinaša mi lepe trenutke oz pričara všečne emocije. HVALA tu imate 15EUR za vaš trud in vzpodbudo za naprej. Jst pa dobim muziko in format ki ga lahko primem v roke, obesim na steno namesto slike :D in ko mi dopizdi magari prodam.

Meni gre bolj kot za avdiofilstvo mali fetiš na format in čudo tehnike stare skoraj 100 let.
Gledaš glavo kako muva po črnem oz. barvnem kosu plastike in šopa tvoje najljubše komade.
Ali ko poduhaš frišno naprintan vinil, ko veš da bo tvoja igla prva drsela po njemu.. itd.

Nihče ni omenil predvsem aspekta zbirateljstva, saj je večina sodobno naprintanih vinilk v različnih nakladah, barvah, bonusi itd.
Tako da so morda vinil nerdi večji razlog za porast prodaje kot pa avdiofili.
Mal pa si lahko važen če maš recimo plato katerih je sam 50 al pa 100...

8-)

detroit ::

Bistri007 je izjavil:

detroit je izjavil:

hvala bogu da je tako...tako zvani pevci služijo na leto 100000 krat več kot povprečn človk k za to pravzaprou dela :DD

isto se mora še s športniki in filmski igralci narest pa bo

Ah škoda k se trg prilagaja demandu:)

Razmerje ni 1:100000. Sicer pa, kaj pa je pravzaprav "delo"? Najbolj smiselno si je to predstavljati kot ustvarjanje dobrin in storitev za druge --- da si jih potem izmenjaš z dobrinami in storitvami, ki so jih ustvarili drugi. Pri tem nastane menjalno razmerje, ki je izraženo v denarju.

Če nekdo dela dobrino ali storitev, ki si je ljudje želijo 100000× bolj, kot to kar ti ustvarjaš, pa ti prideš na plan z obžalovanjem: "Ah škoda k se trg prilagaja demandu". Detroit, svetujem ti, da zaprosiš za azil v Severni Koreji.


ko boš zrastu boš majkl đordan no ja dvomim ampak mogoče se boš pa nauču pomena sarkazma...no zdj k sva razčistla
moj argument je sicer ta da so športniki fizično malo bolj razviti primati, brez kakršne koli produktivnosti. Ok ne smemo pozabit mnogo psiholoških in socioloških faktorjev (oops ne vem če je to prava beseda). Ampak če premisliš kaj ustvarjajo? Razen zabave za množice. Mislim a mora bit zabava res tolk draga? Pa da ne boš spet prehitr sklepal če sploh boš...nism fouš športnikom sploh ne. Tud nism fat blob, ki ne športa in iz mojga nicka je (zelo slabo) razvidno da sm tudi fan. Pa vseen znam kritično gledat na svoje "heroje".
Skero

Isht ::

Machete je izjavil:

Nihče ni omenil predvsem aspekta zbirateljstva, saj je večina sodobno naprintanih vinilk v različnih nakladah, barvah, bonusi itd.
Tako da so morda vinil nerdi večji razlog za porast prodaje kot pa avdiofili.
Mal pa si lahko važen če maš recimo plato katerih je sam 50 al pa 100...

8-)

I can relate to this. Je en poseben občutek, ko vzameš nedolžnost promo vinilki, izdani v nakladi 150 kosov, katere vrednost je nad 500 eur... Samo tukaj je en pomemben del zbirateljstva to, da se trudiš kupiti vse izdaje, torej ne izključno nove vinilke, ki jih lahko naročiš na Amazonu, ampak predvsem starejše, včasih rabljene vinilke preko eBaya. Tukaj pa se konča beleženje prodaje in eBay transakcije se ne štejejo v statistike prodaje vinilk.

Moram pa reči, da če imam nov album na voljo tako na CDju, kot na vinilu, skoraj raje kupim vinilko (čeprav ponavadi na koncu kupim oboje).

Matev ::

Je en poseben občutek, ko vzameš nedolžnost promo vinilki, izdani v nakladi 150 kosov, katere vrednost je nad 500 eur...


Meni gre bolj kot za avdiofilstvo mali fetiš na format in čudo tehnike stare skoraj 100 let.
Gledaš glavo kako muva po črnem oz. barvnem kosu plastike in šopa tvoje najljubše komade.
Ali ko poduhaš frišno naprintan vinil, ko veš da bo tvoja igla prva drsela po njemu.. itd.




mislim da je dosti povedanega

solatko ::

Pri zabavni glasbi so morda razlike majhne, na slabših napravah neprepoznavne, neke klasične glasbe pa na CD, DVD, oziroma v digitalni tehniki, sploh ne moreš primerjat z vinilko. Govorim za poslušanje na napravah srednjega razreda, če pa to poslušamo na najkvalitetnejših napravah, je pa razlika, kot noč in dan, v korist vinila.

Pyr0Beast ::

Eh. Hruške pa melone.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

hokuto ::

Redorange je izjavil:

neres je izjavil:

Na vinilu pa so določene omejitve. Recimo nizke frekvence morajo biti v mono

Sej nizkih frekvenc tako ali tako ne moreš poslušat v stereo sliki, zaradi širine naše glave, kjer prihaja zvok v uho.

WarpedGone je izjavil:

Recimo nizke frekvence morajo biti v mono

A maš ti na svojem superduper 7.1 hifi sistemu en ali dva subwooferja?

Kako točno en subwoofer špila več kanalov hkrati? :) Ne spljoh, basi so en sam kanal.

tole je oboje tocno, pa hkrati zgreseno, prvotni citat na katerega se nanasata ta dva, pa je povsem tocen. omejitve nasega slusnega aparata in stevilo subwooferjev v 7.1 sistemu namrec nimajo nobene zveze z mehanskimi omejitvami vinila kot formata pri zapisu/reprodukciji nizkih frekvenc. pri digitalnem zapisu ti noben ne brani, da nizke frekvence posnames magari v popolni kontra fazi, ali pa en bas ostro levo, drugi ostro desno in bo tako tudi reproducirano - en zvok samo na levi zvocnik, drugi samo na desni. pri vinilu pa si tega ne mores privoscit (vsaj ne v taki meri in toliko manj kolikor vecja je glasnost), ker igla takega zapisa preprosto mehansko ne zmore. ze pri rezanju vinila bi prislo do poskodb (pregloboke zareze), ce bi pa ze slucajno nekako uspel naredit tako vinilko, bi pri predvajanju tak signal iglo ven metal. zaradi te in se drugih omejitev vinila, si na njem tudi ne morejo privosciti tako ogabno nazganih masterjev kot jih zadnja leta servirajo na cd-jih in je zato zal marsikatera izdaja res boljse kvalitete na vinilu. sicer je pa cd kot format superioren in ni nobenega tehnicnega razloga, da bi moral slabse zvenet kot vinil (v najslabsem primeru se posname nanj signal z vinila in imas potem za vse prakticne namene popolno reprodukcijo vinilnega signala).
doke!

katka2010 ::

Ojla. Mene pa zanima ali kdo v LJubljani presnemava z vinilk na CD. Nujno bi rabila info. Hvala in lp

Katrina

madmitch ::

katka2010 je izjavil:

Ojla. Mene pa zanima ali kdo v LJubljani presnemava z vinilk na CD. Nujno bi rabila info. Hvala in lp

Katrina

Probaj v pasaži med Čopovo in Nazorjevo.
Nobody is perfect, my name is Nob Ody

Machete ::

sam je drag kar precej (no saj razumem, da mora bit tam najemnina svinjsko draga)
Če imaš kaj več kot eno za presnet, kupi en simpel usb gramofon, katerega dobiš že od 70EUR naprej..
Ni seveda presežek kvalitete, je pa ok za spravit v digitalni format, če je res 'nujno'

Drugače pa napiši za katero plato gre, velika verjetnost je da je nekdo to že naredil in je nekje na netu..

madmitch ::

Nobody is perfect, my name is Nob Ody
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prodaja gramofonskih plošč in kaset še vedno raste (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Novice / Rezultati
34468849 (60979)          
»

Sony bo začel izdelovati gramofonske plošče (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
12530790 (22782) TheBlueOne
»

Vsak deseti prodani album je gramofonska plošča (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Rezultati
11150126 (38522) gruntfürmich
»

Prihodki glasbenih založb upadajo, prodaja vinilk narašča (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
8032543 (29030) madmitch
»

Lani prodanih dvakrat več gramofonskih plošč (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Rezultati
13915685 (12027) BlueRunner

Več podobnih tem