» »

Dokončan dvojedrni Snapdragon

Dokončan dvojedrni Snapdragon

Obilica zmogljivosti v majhnem paketu. Na sliki je QSD8650, gigahertčni Snapdragon, poznan iz HTC Desire, Evo 4G, HD2, Google Nexus One, itd.

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - Qualcomm je na področju mobilnih telefonov v bližnji preteklosti eden izmed pomembnejših oz. vsaj popularnejših igralcev. Njihovi čipi se nahajajo v obilici mobilnih telefonov, najbolj znan pa je nedvomno gigahertčni Snapdragon. Poleg slednjega imajo v repertoarju še nekaj počasnejših sistemskih čipov ter čipe, odgovorne za brezžično komunikacijo z mobilnimi omrežji. A gigahertčni Snapdragon kmalu ne bo več na vrhu njihove ponudbe, saj ga bo tam nadomestil mnogo zmogljivejši čip iz iste družine.

Snapdragon QSD8672 bo namreč vseboval dve jedri, osnovani na arhitekturi ARM, ki bosta tekli pri kar 1,5 GHz. Masovna proizvodnja in razpošiljanje čipov proizvajalcem prenosnih naprav naj bi se začelo že v zadnjem letošnjem četrtletju, medtem ko že zgodaj v letu 2011 (oz. celo pred božičem) lahko pričakujemo prve mobilne telefone, ki bodo uporabljali nov procesor z ostalimi zapakiranimi pritiklinami.

Predvajanje videoposnetkov v polni visoki ločljivosti, 1080p, naj bi bilo mogoče brez posebnih dekodirnih čipov, a bo Snapdragona nekoliko tepel zastarel proizvodni proces v 45 nm. Zato bosta lahko jedri napetost in frekvenco nastavljali neodvisno in s tem nižali porabo. Poleg mobilnih telefonov nov čip pri Qualcommu vidijo še v tabličnih računalnikih in celo majhnih prenosnikih.

A brez konkurence seveda ne gre, saj naj bi začetku leta 2011 nVidia predstavila že 3. generacijo svoje Tegre, katere zasnovo so zaključili prav nedavno. Verjetno bo, podobno kot druga, dvojedrna: V primerjavi s prvo generacijo je druga podvojila zmogljivost vgrajenega grafičnega čipa, kar pomeni, da prav tako lahko predvaja videoposnetke v ločljivosti 1080p brez dodatne strojne opreme. Prva generacija je zmogla predvajanje zgolj v ločljivosti 720p. A razen Zune HD in Boxee Box Tegra praktično nima uporabe. Do konca leta bi se to morda lahko spremenilo z drugo generacijo, ki bi bila uporabljena v malih prenosnikih in tabličnih računalnikih, medtem ko naj bi naprave s tretjo generacijo pričakovali v sredini leta 2011.

63 komentarjev

«
1
2

Good Guy ::

baterija ti bo pa držala 1 urco.. ful žur:))

r0ker ::

res je ja :/

Matako ::

Jp, s takim procesorjem v mobilni napravi se lahko v osnovi posloviš od nekih hudih avtonomij - saj v telefonih. Razen če ne pridejo vse tiste "čez pet let" revolucije v tehnologiji baterij :D
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

Bor H ::

Brzinsko googlanje mi sicer ni odgovorilo na vprašanje ampak sumim, da bo imel enako ali pa celo manjšo porabo kot njegov predhodnik.
Mi je pa tole interesantno:
QSD8672 product targets advanced mobile computing devices and includes integrated HSPA+, GPS, Bluetooth, full high definition video recording and playback, Wi-Fi and mobile TV technologies (MediaFLO, DVB-H and ISDB-T).

dbevfat ::

"gigahertčni"? Ni pravilno "gigaherčni"?
nvr2fat

skico ::

opeter ::

Zdaj naj samo še predstavijo baterijo, ki bo zdržala 1 teden aktivnega uporabljanja.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Jaka83 ::

Trenutno največji porabniki energije v pametnih telefonih so veliki, na dotik občutljivi zasloni. Dokler se nič ne bo premaknilo na področju zaslonov in baterij, bomo imeli avtonomije dan-dva, mogoče tri z vsemi vklopljenimi sinhronizacijami.

SuperKobeD ::

Kako da se nič ne premika na področju zaslonov? Super AMOLED (pa tudi ostali OLED zasloni) ima občutno manjšo porabo od navadnih LCDjev.
[With the lights out]

Jaka83 ::

Ja sizzlaXL, pa še vedno baterija zdrži zelo malo časa ... kar Desire poglej recimo.

Matako ::

Bor H je izjavil:

Brzinsko googlanje mi sicer ni odgovorilo na vprašanje ampak sumim, da bo imel enako ali pa celo manjšo porabo kot njegov predhodnik.
Mi je pa tole interesantno:
QSD8672 product targets advanced mobile computing devices and includes integrated HSPA+, GPS, Bluetooth, full high definition video recording and playback, Wi-Fi and mobile TV technologies (MediaFLO, DVB-H and ISDB-T).


Ja samo manjša poraba bo izgleda v primeru, da uporabljaš obe jedri na varčen način (poenostavljeno: eno naenkrat, oziroma eno za specializirana sist opravila.. karkoli). Če jih poizkušaš uporabljati na način, kot se to počne recimo v namiznih sistemih... bo šla poraba veselo gor. Je pa res, da če hočeš varčevati z baterijo so določene programske rešitve (na naivoju OS ali app.) skoraj nujne, če hočeš kam priti. Avtomatika v samem proc nikoli ne bo toliko dobra.
/\/\.K.

Bor H ::

Torej če ga uporabljaš kot single core 1Ghz bo manjša poraba, če rabiš pa tisto dodatno moč ti pa zraste poraba ampak zmogljivost tut. To se mi zdi dokaj dober kompromis.

Matako ::

Ja saj je vedno tako. Težava nastopi edino, če bi kot uporabnik v novem modelu recimo rad videl saj pbl. enako avtonomijo, ampak ti frajerji not poknejo neko dvojederno zverino, softver to začne takoj uporabljati ... je pa ena potencialna prednost, ki pa jo mora podpirati OS, da v primeru pravega SMP lahko načeloma en procesor izključi tudi uporabnik (recimo da ima to možnost) in vse bi moralo delati malo manj zmogljivo in malo varčneje. Saj v teoriji.
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

RejZoR ::

Največji problem so že od nekdaj baterije. Razvoj vsega ostalega gre bliskovito naprej, baterije pa so se kar nekako zataknile. Ajde, smo napredovali iz nikel kadmij baterij na Li-ion in Li-poly ampak še vedno to ni to.
Imaš lahko 1500mAh baterijo pa ti jo soliden hardware v telefonu iztroši še predno lahko rečeš "matrnespetpraznabaterija". Mogoče bo enkrat kaj z mini gorivnimi celicami, ki bi mogoče zagotovile daljšo avtonomije, ali pa mogoče kompoziti drugačnih materialov kot v Li-ion/Li-poly baterijah, ki bi kapaciteto drastično povečali. Ampak pomoje iz tega še nekaj časa ne bo nič.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

djordjevic ::

Brez naprednejših tehnologij pa se nezanemarljivo poveča tudi poraba elektrike, ki je:
a) čedalje dražja
b) zahteva čedalje več (po drugi plati) potratnih objektov za zagotavljanje vsaj enake ravni preskrbe
Res je, da zadeva ni primerljiva z rastjo energetsko potratnejših izdelkov, kot so, recimo, klimatske naprave, ki lahko ob maksimalnem izkoriščanju komot poskrbijo za kak mrk, a vendar se mi zdi, da bi bilo pri vsem skupaj treba vzeti v zakup tudi ta vidik.
No grave is deep enough to keep us in chains.

dunker ::

Hm, kako lahko ti procesorčki predvajajo 1080p video, če ga moj C2D T7100 z 1.8 GHz ne zmore? Poleg tega, kje pa bodo predvajali teh 1080p, če so ekrani na telefonih ponavadi v stilu 800x480 pikslov, oziroma bolje rečeno 480p?

Matako ::

Mah to bi pa tak procesor dejansko moral dekodirat z enim jedrom... in tukaj je seveda takoj ideja uporabe. Namesto nekih badass video dekoderskih čipov in vsegamogočega imaš raje tole zverino, ki pač z ustreznim OS inteligentno razporeja procese, da je recimo potem eno jedro de facto video dekoder, audio procesor oz. kakršnakoli kombinacija. To še vedno spada pod SMP, samo da se gleda tudi ta aspekt pri razporejanju. In ker se kao da prilagajati voltažo in frek. jedrom posebej, glede na obremenitev, imaš potem morebiti res kar dobro platformo za te posle...
/\/\.K.

$%&/() ::

dunker je izjavil:

Hm, kako lahko ti procesorčki predvajajo 1080p video, če ga moj C2D T7100 z 1.8 GHz ne zmore? Poleg tega, kje pa bodo predvajali teh 1080p, če so ekrani na telefonih ponavadi v stilu 800x480 pikslov, oziroma bolje rečeno 480p?


HDMI out.

Invictus ::

Simple ...

hardversko implementirajo ukaze, ki so potrebni za dekodiranje 1080p filma ...

To kar dela NVIDIA, ATI ali še dko.

V bistvu je procesor počasi docolj hiter, da bi zadoščal za čisto normalno browsanje po netu in bi zamenjal hišni računalnik.

Ali pa bi bil vgrajen v TV, ki bi ga uporabljal za srfanje po netu ...

LP I.

SuperKobeD ::

Ne pozabit 1080p snemanja ;)
[With the lights out]

Poldi112 ::

Že vidim kako bom zvečer namesto wdtv kar mobitel priklopil na tv in pogledal kakšen 1080 rip.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

PrimozR ::

SuperKobeD je izjavil:

Kako da se nič ne premika na področju zaslonov? Super AMOLED (pa tudi ostali OLED zasloni) ima občutno manjšo porabo od navadnih LCDjev.

Nope, OLED porabi več od LCDja.

RC14 ::

Trenutno največji porabniki energije v pametnih telefonih so veliki, na dotik občutljivi zasloni.
Ni cisto res, Samsung S8500 wave (sicer nima 4" ekrana) ima pa 3.3" display pa vseeno, je eden zmoglivejših mobilnikov na trgu kar se vzdržljivosti baterije tiče in so bili vsi , ki so ga testirali prijetno presenečeni, zaslon pa je itak briljanten Super AMOLED.

Še malo, pa bomo v mobilnikih uporabljali 6 jedrnike:)

Lp
:4770K@4.5GHz @ BeQuiet!Dark Rock Pro2; MSI Z87 GD65 Gaming; 16GB RAM:
::GTX 1060 6GB; SSD Samsung 840 EVO 250GB; SEAGATE 3TB+3TB+1TB; LG 27"IPS::
:::: XFX 850W Black Edition; X-Fi Titanium; Fractal Design ARC R2 ::::

kmetek ::

ne pozabite na prenosne hladilne naprave :))

jlpktnst ::

Ma zakaj ne bi raje ostali nekaj časa na podobnem hardwaru in zmanjševali porabo. Ob tem bi softweraši pisali bolj učinkovite programe... Pa bi raje na procesorjih delali skoke enkrat na dve leti v zmogljivosti, pa bi bili raje ti skoki večji. Vmes bi pa zmanjševali oz izboljševali ostale parametre.

kihc ::

A Tegro 2 bo/je že mogoče kupit kot matično ploščo? Za kakšen DIY ruter/NAS/Media server je zadeva super.
x

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kihc ()

PrimozR ::

Hm, ni slaba ideja! Sicer Asus že razvija miniITX Fusion, ampak ja, Tegra bi bila še boljša.

yanz ::

Ja, spet reklamirajo 1080p, samo kaj ko bo verjetno šlo za ultra low profile youtube tip 1080p videa, ki se proti srednji žalosti od 720p piratskega ripa BD filma lahko samo skrije. Tale zadevca po moje ne bo predvajala (kaj šele snemala) hvale vrednega HDja. Za jutubo pa verjetno bo.

gendale ::

zakaj ne dajo v telefon fizično večje baterije
recimo moj desire je debel 11,9mm, komot bi bil 50% (ali pa 100%) debelejši na račun večje baterije v katero bi sigurno šlo čez 3000mAh (v originalno gre 1400mAh)

dunker ::

Zato, ker bi bil pol 50% (ali pa 100%) debelejši ... :D

PrimozR ::

Hell no za 18 mm debel Desire!! A si resen?

gendale ::

še vedno bi bil tanjši od mojega prejšnjega telefona (n95)
baterija bi pa trajala 3-4 dni

destroyer2k ::

gendale

Ah desire in ostali smartphoni niso narejeni da zdržijo po bateriji dolgo, ker te je najmajn pomemben faktor. Če pa se gre komu, ki rabi telefon da dolgo baterija zdrži pa so spet specilizirani mobiteli, kjer zdrži tudi do 14 dni brez polnenja, ampak ne boste pa zato dobili nič druga razen osnovne funkcije.

Jaz osebno sem čisto zadovoljen z desire baterije, ker mi zdrži 1-2 dni kar je čisto dovolj (lahko polnim preko usb, kar je pa vsepovsod že).

djordjevic ::

Pa dobro, no. Kaj ste res eni malo br-br? Če bi človek rad, da mu telefon zdrži več kot dober dan uporabe, še to ne pomeni, da hoče 14 dni avtonomije. Jaz sem se sicer pripravljen sprijazniti z 2-3 dnevi standbyja, marsikdo pa bi imel 3-5, kar dandanes tudi ne bi smel bit neznosno velik problem (zlasti če ne syncaš vsakih 36 sekund vsega živega).
No grave is deep enough to keep us in chains.

ozbolt ::

dESTROYER2K,e71 oz. novejše verzije imajo "vse kar želiš" pa še tedensko baterijo. Sam kaj ko danes hočejo vsi android.

Bor H ::

Nimajo recimo velikega TS zaslona, sorry.

Dr_M ::

Dejte no, Symbian telefoni zdrzijo ravno toliko, kot winmo/android, s tem, da imajo pol manjse displaye, pa pol kurca vredne procesorje.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Jaka83 ::

Dr_M je izjavil:

Dejte no, Symbian telefoni zdrzijo ravno toliko, kot winmo/android, s tem, da imajo pol manjse displaye, pa pol kurca vredne procesorje.


Jaz in še kar nekaj drugih uporabnikov, lahko brez problemov demantiramo tvojo izjavo. Pri hiši imamo e65, e71, neko osnovno Nokijo (niti ne vem točne oznake) in Motorola Milestone. Ugani katera baterija zdrži najdlje in katera najmanj. Krepko vodi e71, kmalu za tem je že zelo zdelana e65, potem je tista osnovna Nokija, ki še vedno pohodi Milestone, kar se avtonomije tiče, šele potem pride Androiden device. Ampak ja, take naprave ne kupiš zaradi baterije ampak funkcionalnosti, kateri se pa e71 zelo lepo približa. Je pa tudi res, da če bi mi kdo rekel naj browsam na e71, bi ga na kolenih prosil, če lahko raje vzamem Android.

djordjevic ::

Jaka83 je izjavil:

Je pa tudi res, da če bi mi kdo rekel naj browsam na e71, bi ga na kolenih prosil, če lahko raje vzamem Android.

Eden od razlogov, zakaj sem se poslovil od nje. Sicer pa odličen telefon.
No grave is deep enough to keep us in chains.

Dr_M ::

Jaka83: mam doma "kilo" symbian telefonov, uporabljal sem jih cca 4 leta, tako da mi je cisto vseeno kaj ti demantiras, moje trditve ne mores.
Ja, sej zdrzi lahko tudi 4 dni, ampak tudi moja omnia lahko, vcasih zdrzi tudi samo pol dneva. Ce seveda razumes moj namig.:))
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Jaka83 ::

Lej, men je e71 držala po en teden, če sem imel vklopljeno vse razen GPS. Seveda, če imaš ti en kup N serij ali še kaj slabšega, potem ti čisto verjamem, da ti baterija ne zdrži, ampak E serija je klasa zase kar se baterij in ohišja tiče.

Poldi112 ::

Če ti zdrži 1 teden pomeni da nič ne delaš z njo.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

MedusasPath ::

djordjevic je izjavil:

Pa dobro, no. Kaj ste res eni malo br-br? Če bi človek rad, da mu telefon zdrži več kot dober dan uporabe, še to ne pomeni, da hoče 14 dni avtonomije. Jaz sem se sicer pripravljen sprijazniti z 2-3 dnevi standbyja, marsikdo pa bi imel 3-5, kar dandanes tudi ne bi smel bit neznosno velik problem (zlasti če ne syncaš vsakih 36 sekund vsega živega).

Ti lahko povem, da tak telefon že obstaja :) iPhone 4 z dokaj heavy useom čez teden, mi zdrži tam 2-3 dni. Standby? Prekleto lepa številka - 300ur.

jRk0 ::

ja ni cudno, da ti zdrzi 2-3 dni, ko pa signala nimas, kar baterije ne porablja :>
You fuck up once, you loose two teeth.

MedusasPath ::

jRk0 je izjavil:

ja ni cudno, da ti zdrzi 2-3 dni, ko pa signala nimas, kar baterije ne porablja :>

Ravno v tem primeru bi bila poraba večja :)

Ampak pustimo to, telefon mi lovi boljše kot prejšnji, klica mi pa tudi še ni uspelo prekiniti zaradi t.i. death-gripa.

lurker ::

iPhone userji (sploh tisti s 4kami) nazaj v luknje, prosim.

Drugače bomo Android fanboyi čisto popenili.

49106 ::

Samo kaže ti, da love bolje. Deathgrip? Zgleda je jobs samo zate naredil novo revizijo

Jst ::

>Že vidim kako bom zvečer namesto wdtv kar mobitel priklopil
>na tv in pogledal kakšen 1080 rip.

Nekaj časa nazaj mi je v Entertainment računalniku, ki ga imam priklopljenega na TV, crknila grafična. Prenosnika pa ne morem priklopiti na TV. n medtem, ko sem čakal na grafično, sem iz prenosnika presnel divx s podnapisi na N958GB, potem pa ta telefon priklopil na TV in gledal filme, nadaljevanke,...

Dobra zadevca. Je pa res, da aplikacija, ki omogoča podnapise in predvaja super smooth divxe, ni možen nakup v Ovi trgovini in sem jo moral kupiti na proizvajalčevi strani. Imel sem kar smok v grlu, ker nikoli ne veš, kaj za vraga lahko dobiš.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Lonsarg ::

gendale je izjavil:

zakaj ne dajo v telefon fizično večje baterije
recimo moj desire je debel 11,9mm, komot bi bil 50% (ali pa 100%) debelejši na račun večje baterije v katero bi sigurno šlo čez 3000mAh (v originalno gre 1400mAh)


Jaz sem enakega mennja, če se naredil baterijo tanko, ampak veliko se v debelini bi poznalo mogoče samo 3-4mm, če bi imeli 3000 namesto 1500. Recimo maš extended mugen baterije za skoraj vse modele telefonov, tam okoli 3000mAh. in povečajo debelino ponavadi za dobrih 10mm:
http://www.mugen-power-batteries.com/mu...

Ampak če bi baterijo razporedili po celotni površini, ne samo nad baterijo, bi se to komot znišalo na 5mm. Pa 100 dolarjev tudi ne dan:)
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nokia je predstavila nove Lumie

Oddelek: Novice / Windows Mobile
3912018 (6426) nejcek74
»

Novosti z Applove predstavitve (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
5629788 (25737) PrimozR
»

nVidia je uradno predstavila tretjo generacijo Tegre

Oddelek: Novice / Procesorji
216378 (5248) Lion29
»

Dvojedrniki na voljo za mobilne telefone (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
5615556 (13742) smash
»

Qualcomm sodeluje z GlobalFoundries

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
233511 (2809) kuglvinkl

Več podobnih tem