» »

Kako pospešiti začetek zapuščinske razprave ?

Kako pospešiti začetek zapuščinske razprave ?

Brane2 ::

Oče mi je umrl on sedaj me zanima, kako bi čimprej začel in končal postopek zapuščinske razprave.

Z bratom in mamo, ki naj bi v njej sodelovala nimamo nobenih nasprotij. V interesu vseh je, da gre stvar čimprej skozi.

Kot vem, se vse začne s prijavo na upravni enoti, vendar do začetka postopka zna potrajati, zato me zanima, kako ta čas lahko čimbolj skrajšam, sploh ker se vsi strinjamo in nekega posebnega arbitriranja ne bo treba.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Samuel ::

do obravnave bo treba počakat kakšna dva meseca.
potem bo šlo preceje hitreje...

sverde21 ::

Sem imel podobno zadevo kakšno leto nazaj... tudi sam sem želel da se obravnava izvede kar se da hitro, saj je bil v igri avto, ki ga je bilo treba registrirati. Ampak kljub temu, da sem zahteval prednostno obravnavo se je ta zgodila šele po treh mescih in pol nekje en teden potem ko je pretekla registracija in sem se potem en teden vozil "na srečo" potem pa izvedel na obravnavi, da morajo še vse skupaj poslati socijalni,... in potem počakati še pravnomočnost sodbe, kar se je nato dosti zavleklo. Ampak kar se tiče avta obstaja rešitev, vsaj če ni nekih konfliktov med tvojim bratom in mamo. Greš na zavarovalnico, opišeš primer in zavaruješ avto na _očetovo_ ime, potem greš na upravno enoto k registracijam in tam morate podpisati da se strinjate da nekdo od podaljša registracijo avta na očetovo ime. Mislim da je to ves postopek, kar se tiče tega leta... ko je sklep o dedovanju pravnomočen je avto seveda potrebno prepisati na dedovanca (predlagam da naslednje leto, ko poteče registracija), kar pomeni, da predložiš sklep pri registraciji vozila in poveš da bi prepisal avto nase, tle sm jaz naletel na en glich saj so me v mojem domačem kraju napotili na davčno po potrdilo, da ne rabim plačevati davka na dedovanje, potem sem med službo na drugem koncu slovenije šel na davčno po pol ure teženja komaj dobil potrdilo, vendar potem ko sem v tem kraju šel potem narediti prepis in podaljšati registracijo, so mi rekli, da sploh nebi rabil tega potrdila, ker sem itaq oproščen davka, ker dedujem po prvem dednem redu (po očetu), kar je dosti neumno, saj se v mojem domačem kraju pri registracijah niso uspeli pregovoriti, da bi naredili prepis brez potrdila od davkarije.

Upam da sem ti kaj olajšal tele opravke po sodiščih itd.
<?php echo `w`; ?>

Ziga Dolhar ::

Brane2, sožalje.

Samega razpisa prvega naroka zapuščinske obravnave ne moreš kaj velik pospešit. Zadeve se dodeljujejo sodniku po sodnem redu, in je že tle odvisno od "sreče", h kako zasedenemu sodniku pride konkretna zadeva.

Pošiljanje "urgenc" in "zahtev" za prednostno obravnavo ponavadi nima učinka. (Načeloma jih sodniki - tako kot drugod v javni upravi - razen v tehtnih primerih ne smejo upoštevat. Enakost pred zakonom, pa to.)

Celoten postopek pa lahko relativno pospešiš tako, da poskrbiš, da bodo že na prvi obravnavi razrešena VSA vprašanja. To pomeni, da če obstaja kaka oporoka da jo še PRED tem neseš na sodišče, tako da bo sodišče na obravnavo lahko povabilo VSE morebitne oporočne dediče. Če ste oporoko že sami odprli in je prej niste nesli na sodišče, morebitne oporočne dediče sami povabite, da se vam pridružijo.

Med dediči poskusite že prej doseči vse morebitno potrebne dogovore - predvsem o delitvi premoženja v naravi (komu gre kaj), kdo naj sme registrirati avto, kako boste razdeljevali morebitna denarna sredstva (ali naj jih prevzame en ter nato porazdeli vsem ostalim ...).

Skratka - tehnične zadeve :). Predvsem pa s temi premisleki že pred razpravo naletite in poskusite rešit morebitna trenja, zaradi katerih bi se morda moral razpisati še en narok razprave (kar prinese nekje +3 mesece, približno).

Koliko traja do razpisa v vaših koncih, ne vem. V Kranju ti lahko iz prve roke povem, da ca. 6 mesecev.
Legal systems are not supposed to be efficient. They are
designed to ensure that innocent people are not found guilty.
If that requires inefficiencies, so be it.

Brane2 ::

Hvala.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Brane2 ::

Še to me zanima - je med dediči možna poznejša, drugačna razporeditev lastništva ( dogovorna, seveda ) brez kakšnih davčnh obveznosti ?

Z brtatom sva dediča, živela pa sva z očetom v skupnem gospodinjstvu.

Če me spomin ne vara, so tovrstni prenosi med člani skupnega gospodinjstva neobdavčeni ?

Gre za to, da ne bi sedaj hoteli komplicirati, vendar pa bi pozneje kak preračun mogoče bil dobrodošel ( recimo v smislu, da bi avto, ki bi pripadel najbrž meni, bil pravilno ovrednoten, ali da bi spremenila lastniško razmerje pri stanovanju itd)...
On the journey of life, I chose the psycho path.

PaJo ::

Kolikor se jaz spomnim iz zapuščinske razprave se tam pred sodnikom vse lahko lepo zmeniš in zapišeš, seveda, če med dediči ni konfliktov. Nato sodnik celotno premoženje oceni, običajno tako čez palec in od tega plačaš neko dajatev (mislim da 1% od celotne vrednosti). Ta dajatev se razdeli med dediče, če ni kako drugače dogovorjeno, ker jo namreč lahko plača samo eden, če je seveda takšen dogovor. V samem dokumentu pa ni zapisanih vrednosti, noter so zapisane samo dedovane stvari v deležih.
Ne se preveč sekirat, rajši uživat:)

Brane2 ::

OK. ampak to je ob dedovanju. Pa še to najbrž, če ne gre za člane istega gospodinjstva ali kaj podobnega.

A je kakšen davek, če se z bratom pozneje zmeniva, da mu prepustim pol od podedovanega stanovanja ?
On the journey of life, I chose the psycho path.

Okapi ::

Za dediščino in darila so enaki davki, odvisni od vrednosti in dednega reda.

Otroci (in žena ali mož) so 1. dedni red in ne plačajo davka na podedovano (ali darilo) od staršev.

Bratje in sestre so 2. dedni red in za podedovano ali podarjeno med seboj plačajo davek, in to ne majhen. Za 100 do 200 jurjev vredno stanovanje je recimo 8% davek.

Skratka, če mislita z bratom kaj deliti, je precej bolje, da se zmenita takoj in si tako razdelita dediščino, ker ne bo nič davka, če bosta delila pozneje, pa bosta za darilo plačala davek.

O.

M-XXXX ::

V kaj spada vnuk? Ker ravno nekaj takega imamo zdaj pri nas, pa naj na vnuka nebi bilo nič...

Okapi ::

Vnuk je AFAIK tudi prvi dedni red, torej brez davka. Vsaj pri dedovanju. Vsi potomci so menda 1. dedni red, verjetno tudi pravnuki in naprej. Obratno je pa drugače. Starši so 2. dedni red od otrok, bratje in sestre so 2. dedni red, babica in dedek je 3. dedni red od vnukov ...

O.

Brane2 ::

On the journey of life, I chose the psycho path.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Oporoka - dedovanje (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
1373848 (125) sekvoja
»

Dedovanje Vprašanje? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
502255 (529) ssokec
»

Drzava pobere del premozenja pokojnika?

Oddelek: Loža
111254 (834) Aston_11
»

Dediščina in izkoriščevalski dedek (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
17720305 (15419) matajur
»

Dedovanje gotovine

Oddelek: Kaj kupiti
277849 (7159) Ziga Dolhar

Več podobnih tem